ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Στην τελική ευθεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ εκβιάζει ένα συγκεκριμένο τμήμα της εκλογικής βάσης του με το δίλημμα «μαζί τα φάγαμε, μαζί θα βουλιάξουμε αν δεν βάλετε πλάτη».

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και της αστικής τάξης είναι πως σ' αυτό το «δίλημμα» δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του κανένας εργάτης, κανένας αυτοαπασχολούμενος, κανένας φτωχομεσαίος αγρότης, κανένας άνεργος, κανένας συνταξιούχος.

***

Το θέμα παραμένει για την εργατική τάξη, τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες - ειδικά τις γυναίκες που με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ τρώνε τέτοιο στραπάτσο που εξαφανίζει από τον ορίζοντα ό,τι με πάρα πολύ σκληρούς αγώνες κατακτήθηκε στον τομέα της ισοτιμίας.

Το θέμα παραμένει για όλους εκείνους που διαβάζουν εδώ κι εκεί πως στη μέση της καπιταλιστικής κρίσης τα κέρδη των εφοπλιστών αυξάνονται, τα κέρδη των μονοπωλίων στα τρόφιμα και στα φάρμακα αυξάνονται, τα κέρδη των μονοπωλίων στις σύγχρονες τεχνολογίες αυξάνονται, ενώ παράλληλα μειώνεται διαρκώς το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων σε κάθε τομέα της οικονομίας.

Το θέμα παραμένει για όλους εκείνους που, από την ίδια τους την εμπειρία, γνωρίζουν πως κανένα παραμύθι για λαϊκή ευημερία στον καπιταλισμό δε στέκεται πια.

Το παραμύθι που λέγαν κάποτε ότι οι αγρότες χάνουν γιατί δεν καλλιεργούν τα σωστά φυτά έχει φύγει απ' τη μέση. Ολοι οι σύγχρονοι καλλιεργητές πήγανε κατά διαβόλου, γιατί το κρίσιμο δεν είναι τι καλλιεργείς, αλλά ποιος ελέγχει την παραγωγή. Κι αυτήν την ελέγχουν οι καπιταλιστές.

Το παραμύθι ότι οι εργάτες μένουν άνεργοι γιατί δεν έχουν πτυχία πέταξε. Χιλιάδες και χιλιάδες παιδιά δεν έχουν δουλειά κι ας έχουν πτυχία, γιατί το κρίσιμο δεν είναι το πτυχίο, αλλά ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που μπορεί να παράγει περισσότερα με λιγότερα χέρια.

Το παραμύθι ότι οι γυναίκες είναι ανισότιμες επειδή θέλουν να δουλεύουν όσο και οι άντρες ξεφτιλίστηκε πριν αναπτυχθεί. Οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερο, τα παιδιά δε βλέπουν και τη μάνα εκεί που δεν έβλεπαν μόνο τον πατέρα, αλλά το ψωμί στο σπίτι λιγοστεύει αντί να αυξάνεται από την περισσότερη δουλειά. Γιατί το κρίσιμο δεν ήταν η ισοτιμία με σύνταξη για όλους στα 65, αλλά η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης για άντρες και γυναίκες. Κι αυτό το καθορίζουν επίσης οι καπιταλιστές.

Τα «περήφανα γηρατιά», βλαστημάνε έξω από καφενεία όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, το μόνο που τους είχε μείνει για να μετράνε το χρόνο και τη βγάζουν μ' έναν καφέ κι ένα κουλούρι, κοιτώντας ένοχα τα εγγόνια με τα οποία άλλοτε μοιράζονταν τη σύνταξή τους που τώρα έγινε επίδομα φτωχοκομείου.

Εργα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλα αυτά.

Και μ' αυτά, με την εμπειρία του δηλαδή ο καθένας ξεδιαλέγει ήδη το ψηφοδέλτιο που θα ρίξει στην κάλπη.

***

Είμαστε ήδη στην τελική ευθεία: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή. Μια βδομάδα επίσημης προεκλογικής περιόδου κι άντε μιάμισης μέρα ανεπίσημης. Ο,τι χοντρά βόλια ήτανε να πέσουν απ' το πυροβολικό έπεσαν. Η μάχη τώρα γίνεται σώμα με σώμα, όπως άλλοτε τσουγκάρι το τσουγκάρι. `Η αυτοί, ή, εμείς. Αυτοί με Σώματα Στρατού, εμείς με φτωχές ταξιαρχίες. Αυτοί με τ' άδικο, εμείς με το δίκιο μιας ολόκληρης τάξης, γύρω από το οποίο συσπειρώνεται ένας ολόκληρος λαός.

Σ' αυτή τη φάση της μάχης κανένας συσχετισμός δεν είναι δεδομένος. Εξ άλλου οι συσχετισμοί υπάρχουν πάντα για να ανατρέπονται. Και όπως ξανά και ξανά αποδείχτηκε ανατρέπονται. Αρκεί ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του, το δίκιο του, να κάνει σημαία του τη δική του προοπτική, για τη δική του εξουσία. Αυτό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ. Γι' αυτό αξίζει να κάνουμε και τη νύχτα μέρα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΙΓΟΥΡΟΥΣ

ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ: «Με βάση και τα ευρήματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις και οι οποίες δείχνουν ότι το δίλημμα Παπανδρέου έχει επανασυσπειρώσει σε σημαντικό βαθμό την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σίγουρος για την ορθότητα της πολιτικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε στις αρχές της εβδομάδας, να προσδώσει δηλαδή στις εκλογές της επόμενης Κυριακής ουσιαστικά χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική (...) παράλληλα ο κ. Παπανδρέου, που είναι αποφασισμένος να επιμείνει ως το τέλος και χωρίς ταλαντεύσεις στο δίλημμα θεωρεί ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να λάβει τη δέουσα απάντηση από τους ίδιους τους πολίτες, στις κάλπες (...) εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η υπόθεση της προστασίας της προσπάθειας που κάνει η χώρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα φύγει πλέον από την ευθύνη της κυβέρνησης και θα την αναλάβουν οι πολίτες» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΑΛΛΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: «Φοβούμαι ότι λόγω των εσωτερικών αδυναμιών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης και μιας αρχικής υποεκτίμησης των εκλογών του Νοεμβρίου, δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός "διλήμματος" για να αντιμετωπιστούν η "χαλαρή" ψήφος και η "διαμαρτυρία" που δεν έχει μεταμορφωθεί σε αντίπαλο πολιτικό μέγεθος. Μόνο που έτσι το "δίλημμα" των εθνικών εκλογών, μη υπαρχόντων στον ορίζοντα στοιχείων σοβαρής αποσταθεροποίησης, πρώτον αυτοϋπονομεύεται και δεύτερον, λειτουργεί "αποσταθεροποιητικά" για την ίδια την κυβέρνηση. Στέλνει "μήνυμα" έλλειψης εμπιστοσύνης στον εαυτό της που οι αγορές, οι φίλοι και οι εχθροί, το ερμηνεύουν κατά το δοκούν... Εν πάση περιπτώσει είναι προτιμότερο να χαθούν λ.χ. δύο περιφέρειες, παρά το κύρος και η σταθερότητα της κυβέρνησης!» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η εκλογολογία αποδυναμώνει πάλι τη χώρα στις αγορές

ΤΑ ΝΕΑ: Διγλωσσία Ν.Δ. για το Μνημόνιο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο σχέδιο καλπονοθείας από το ΠΑΣΟΚ!

ΕΘΝΟΣ: Επέλαση 60 ημερών από την Εφορία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πράσινο φως για άρση του φοροαπορρήτου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εδρες ΑΕΙ με... γονική παροχή

ΑΥΡΙΑΝΗ: Λιποτακτούν από την κυβέρνηση με εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σοκ και δέος στο Μαξίμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γερμανική κατοχή στην Ευρώπη των 27

Η ΑΥΓΗ: Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δ' ΡΑΪΧ θέλουν την Ευρώπη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μπούμερανγκ

«Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται ο πολιτικός εκβιασμός που επιχείρησε ο πρωθυπουργός με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο στόχος του Γ. Παπανδρέου με το δίλημμα ήταν διπλός: πρώτον, ν' αγγίξει το φοβικό σύνδρομο που διακατέχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας για την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά και των δικών του οικονομικών και δεύτερον, να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι και με βάση τις δημοσκοπήσεις φέρονται ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν πάψει να έχουν διάθεση μεγαλύτερης ανοχής για τις οικονομικές επιλογές. Και οι δύο στόχοι φαίνεται πως απέτυχαν. Και αυτό το παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Να σαρωθούν

«Μπορούμε να σαρώσουμε και να ανατρέψουμε τα εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης, τα αναχώματα που στήνουν οι μηχανισμοί του συστήματος, για να εμποδίσουν την αποφασιστική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο, κανένα νέο να πέσει στην παγίδα της αποχής. Να σταλεί μήνυμα και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που τα βλέμματά τους είναι στραμμένα στην αγωνιζόμενη Ελλάδα, ότι ο ελληνικός λαός δε συναινεί στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Είναι αποφασισμένος να την αντιπαλέψει, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του» (από το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ / στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ