ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ «ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ»
Καλλιεργούν «φούμαρα» στην Ελασσόνα!
  • Το απατηλό κι επικίνδυνο «πείραμα» της «στροφής» στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, πλασάρεται σαν «πρότυπο» και «λύση σωτηρίας» των μικρομεσαίων αγροτών, που ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ
  • Την επιχείρηση παραπλάνησης και παγίδευσης των παραγωγών ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Συνεταιρισμών
  • Η πραγματική εναλλακτική λύση βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό και μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας και της Λαϊκής Εξουσίας

Στην περιοχή, όπως κι αλλού, έχει προωθηθεί ως συμφέρουσα «καινοτομία» η καλλιέργεια άλλων φυτών. Οσοι μπήκαν σ'αυτή τη λογική, «πέτυχαν» ν'αυξήσουν τα έξοδα και να μειώσουν τα έσοδα...
Στην περιοχή, όπως κι αλλού, έχει προωθηθεί ως συμφέρουσα «καινοτομία» η καλλιέργεια άλλων φυτών. Οσοι μπήκαν σ'αυτή τη λογική, «πέτυχαν» ν'αυξήσουν τα έξοδα και να μειώσουν τα έσοδα...
«Καλλιεργήστε ενεργειακά φυτά και θα 'χετε καλό εισόδημα», προτρέπει η κυβέρνηση τους μικρομεσαίους αγρότες, που ξεκληρίζονται, με γρήγορους ρυθμούς, από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο κυβερνητικό κάλεσμα σπεύδουν ν' ανταποκριθούν κάποιοι «καλοθελητές», που εμφανίζονται σαν «έξυπνοι» και «καινοτόμοι», έτοιμοι να περάσουν τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό στην ελληνική γεωργία.

Τέτοιοι «καλοθελητές» εμφανίστηκαν στην Ελασσόνα της Λάρισας, διαλαλώντας πως «βρήκαν τη λύση» για να διασωθούν οι αγρότες της περιοχής. Οι εν λόγω «σωτήρες» προωθούν μια «κοινοπραξία», η οποία θα καλλιεργεί, θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται ενεργειακά φυτά - ελαιοκράμβη, βαμβακόσπορο, ηλιόσπορο, σόγια κ.ά. - και θα παράγει βιοντίζελ. Σ' αυτή θα συμμετέχουν σε ποσοστό 60% αγρότες - παραγωγοί, 20% η Ενωση Συνεταιρισμών Ελασσόνας και το 20% θα έχουν ιδιώτες που κατέχουν τη σχετική τεχνογνωσία. Η επένδυση θα επιδοτηθεί από την ΕΕ - η επιδότηση υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ, αλλά μπορεί να ανέβει πολύ περισσότερο με ενδεχόμενες υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις, όπως γίνεται, συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις - και για να εγγραφεί κάποιος στην «κοινοπραξία» πρέπει να πληρώσει 200 ευρώ, ενώ για να εξασφαλίσει τη μετοχή χρειάζεται να πληρώσει 600 ευρώ, μέσα σε τρία χρόνια. Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχουν δείξει, μέχρι στιγμής, λίγοι αγρότες, οι οποίοι, με τα δεδομένα της περιοχής, θεωρούνται «μεσαίοι έως μεγάλοι».

Οι «πρωταγωνιστές»

Ο Β. Κατής, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και στέλεχος της ΠΑΣΥ
Ο Β. Κατής, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και στέλεχος της ΠΑΣΥ
Την πρωτοβουλία για να γίνει η επένδυση φαίνεται να έχουν αναλάβει ο δήμαρχος Ποταμιάς Γ. Τσούτσος, ο πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, Κ. Αδάμου και επιχειρηματίες, οι οποίοι παρουσιάζουν το «εγχείρημα» σαν την πιο πρόσφορη εναλλακτική λύση, διαβεβαιώνοντας τους αγρότες της περιοχής ότι η συμμετοχή τους σ' αυτό θα τους εξασφαλίσει «σίγουρη δουλιά και εισόδημα μεγάλο». Το παρουσιάζουν, δε, σαν «πρότυπο» και «παράδειγμα προς μίμηση» για όλη τη χώρα και, ήδη, προβάλλεται σαν τέτοιο, όχι μόνο από τα τοπικά, αλλά και από ΜΜΕ άλλων περιοχών της χώρας, όπως και από τα αθηναϊκά.

Κατ' αρχάς να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι «εκσυγχρονιστές» της Ελασσόνας προωθούν τέτοια «πειράματα». Στην περιοχή, όπως κι αλλού, έχει προωθηθεί ως συμφέρουσα «καινοτομία» η καλλιέργεια κι άλλων φυτών - όπως της ρίγανης, των βατόμουρων, της φράουλας, των καπνών για πούρα, ακόμα και του κανναβουριού (!) - χωρίς, όμως, να υπάρξουν οφέλη για τους αγρότες. Αυτό, μάλιστα, που «πέτυχαν» πολλοί από όσους μπήκαν σ' αυτή τη λογική, ήταν ν' αυξήσουν τα έξοδα και να μειώσουν τα έσοδα. Και να επισημάνουμε ότι οι πρωταγωνιστές του «εγχειρήματος» δεν ξύπνησαν ξαφνικά ένα πρωί και σκέφτηκαν να καλέσουν τους αγρότες της περιοχής ν' αφήσουν το στάρι και να καλλιεργήσουν ελαιοκράμβη, αλλά κινούνται, σχεδιασμένα, με βάση τις κατευθύνσεις που προωθεί η ΕΕ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «αναδιάρθρωσης» των καλλιεργειών και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ. Και, βεβαίως, όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την κυβέρνηση, η οποία, τον τελευταίο καιρό, έχει εξαπολύσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία - με ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει σ' όλη τη χώρα - επιχειρώντας να πείσει τους αγρότες ν' αποδεχτούν, χωρίς αντιρρήσεις και αντιδράσεις, τη νέα ΚΑΠ, ν' αφήσουν τις «παραδοσιακές» καλλιέργειες και να στραφούν σε άλλες εκμεταλλεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας προβάλλεται, κατά κόρον, ως εναλλακτική λύση η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, με το «επιχείρημα» ότι αυτό θέλει και η ΕΕ, που έχει πάρει απόφαση σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεσμεύεται μέχρι το 2010 να καταναλώνει βιοντίζελ σε ποσοστό 5,75% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, πρόσφατα, το υπουργείο Ενέργειας προώθησε νομοσχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό του βιοντίζελ από την κατηγορία των πετρελαιοειδών, ούτως ώστε να φοροαπαλλάσσονται.

Προσπάθεια παραπλάνησης

Οργανωμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των αγροτών, χαρακτηρίζει το «πείραμα» στην Ελασσόνα, ο Β. Κατής, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και στέλεχος της ΠΑΣΥ, καταγγέλλοντας ότι οι «πρωταγωνιστές» του λειτουργούν σαν προπαγανδιστές και διαχειριστές της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κι επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζονται, χρησιμοποιώντας τα «αξιώματά» τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο συνεταιριστικό κίνημα για να περάσουν την «ευρωκοροϊδία» στον αγροτικό κόσμο.

Ο Β. Κατής σημειώνει ότι, μέσω της «αναδιάρθρωσης» που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και των συμβιβασμένων ηγεσιών των αγροτικών οργανώσεων, επιχειρείται η επιβολή του μοντέλου της «συμβολαιακής γεωργίας», καθώς μετά το 2009 οι επιδοτήσεις θα δίνονται στους μεταποιητές. Και εξηγώντας, απλά και πειστικά, γιατί η καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών δεν μπορεί να σταθεί στην Ελασσόνα, υπογραμμίζει:

«* Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εδαφολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, καθώς αυτά χρειάζονται δυνατά χωράφια, με υγρασία.

* Δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία των αγροτών.

* Το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό - υπολογίζεται σε 60 - 80 ευρώ το στρέμμα - κι επομένως η καλλιέργεια είναι ασύμφορη, ιδιαίτερα για τους μικροπαραγωγούς.

* Η επιδότηση είναι εξευτελιστική - ανέρχεται σε 4 ευρώ το στρέμμα - και μια ενδεχόμενη κακοκαιρία, όπως μια "ξερή χρονιά", θ' αφήσει τους καλλιεργητές χωρίς το παραμικρό εισόδημα και θα τους οδηγήσει στην καταστροφή».

Απαντώντας στο «επιχείρημα» ότι τα βιοκαύσιμα θα έχουν μεγάλη ζήτηση, λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου κι έτσι θα ωφεληθούν οι αγρότες, ο Β. Κατής υποστηρίζει ότι «ούτε αυτό είναι αλήθεια» και εξηγεί:

«Πρώτον, για να αυξηθεί η διάθεση του βιοντίζελ στην αγορά, θα πρέπει η τιμή του πετρελαίου στην Ευρώπη να κυμαίνεται μεταξύ 80-100 ευρώ το βαρέλι, κάτι που δύσκολα θα γίνει κι αν γίνει δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ.

Δεύτερον, βιοκαύσιμα μπορούν να παραχθούν και από άλλες πρώτες ύλες κι όχι μόνο από φυτά - π.χ. από τηγανόλαδο, απόνερα ελαιοτριβείων κ.ά. - που είναι πιο φτηνές και, προφανώς, θα προτιμηθούν από τους επιχειρηματίες που θα παράγουν βιοντίζελ, για ν' αυξήσουν τα κέρδη τους.

Τρίτον, στο πλαίσιο της "ελεύθερης" αγοράς και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, οι βιομήχανοι μπορούν - και θα το κάνουν - να εισάγουν φτηνότερες πρώτες ύλες κι είναι γνωστό ότι, π.χ., τα μεταλλαγμένα ενεργειακά φυτά της Βραζιλίας είναι πολύ φθηνότερα».

Η πραγματική εναλλακτική λύση

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η «στροφή» στα ενεργειακά φυτά και, γενικότερα, στη λεγόμενη ποιοτική γεωργία, δεν αποτελεί την εναλλακτική λύση για τους μικρομεσαίους αγρότες της Ελασσόνας κι όλης της χώρας, που ξεκληρίζονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Η πραγματική εναλλακτική λύση βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για μια διαφορετική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, η οποία θα είναι μέρος της Λαϊκής Οικονομίας, που θα εφαρμόσει η Λαϊκή Εξουσία. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης, που πρέπει και μπορεί να γίνει στόχος της οργανωμένης πάλης του αγροτικού κινήματος, προωθεί:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, ν' αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα υγείας, παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.

Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ