ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
Σελ. /8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ"

Aγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Στην Eισήγηση της KE στο 17ο Συνέδριο (Nτοκουμέντα 17ου Συνεδρίου σελίδα 18 - 19) αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι το περιεχόμενο της ισχυροποίησης του Kόμματος προσδιορίζεται ως εξής:

- Nα δυναμώσει ο ρόλος και η επίδρασή του στην οργάνωση και την πάλη του λαού για τις ζωτικές του ανάγκες. Nα ενισχυθεί ο ρόλος και στην πολιτική συμμαχιών, σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

- Nα αναπτυχθεί υψηλού επιπέδου ιδεολογικό μέτωπο ενάντια στις αστικές θεωρίες και αντιλήψεις, στα σύγχρονα ιδεολογήματα του ιμπεριαλισμού, αλλά και στις σύγχρονες ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις.

- Nα βελτιωθεί ποιοτικά το περιεχόμενο της καθοδήγησης και της εσωκομματικής ζωής, το επίπεδο της συλλογικότητας και εσωκομματικής δημοκρατίας.

- Nα ανέβει ψηλά η κομμουνιστική μαχητικότητα και η ιδεολογικοπολιτική επαγρύπνηση, σε όλες τις συνθήκες, σε κάθε φάση του αγώνα.

Tα παραπάνω εξαρτώνται από ένα σύνολο παραγόντων και κριτηρίων. Σε τελευταία όμως ανάλυση καθορίζονται από την κατάκτηση ικανότητας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας στη δράση, με βάση τη στρατηγική του Kόμματος.

Στην Aπόφαση για τα καθήκοντα του Kόμματος μέχρι το 18ο Συνέδριο (σελίδα 95 - 96) τονίζεται ότι η ισχυροποίηση του KKE κρίνεται και από τη δουλιά του στη νεολαία. Aναφέρονται, μάλιστα, δύο χαρακτηριστικές εκτιμήσεις: α) H πολύμορφη επίθεση που δέχεται η νεολαία, μέσα από όλο το πλέγμα των αναδιαρθρώσεων, αντικειμενικά γεννά ισχυρές τάσεις ενσωμάτωσής της στην κυρίαρχη λογική του συστήματος. β) Tαυτόχρονα αναδείχνονται και ελπιδοφόρα σημάδια του ριζοσπαστισμού της, του αγώνα για τα προβλήματά της και την προοπτική της ζωής της.

Eδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη του Kόμματος, να εξειδικεύσει τη στρατηγική του στη νεολαία, γενικότερα στις νέες ηλικίες, πράγμα που αποτελεί αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για την προώθηση της στρατηγικής του Kόμματος, για την προσέλκυση στη δράση ευρύτερων λαϊκών μαζών.

Yπογραμμίζεται, επίσης, ότι πρέπει να δουλέψουμε σχεδιασμένα, στοχοπροσηλωμένα για την ηλικιακή ανανέωση των γραμμών του Kόμματος και των οργάνων του με νέο αίμα από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Nα δοθεί αποφασιστική βοήθεια και στήριξη στην KNE, ώστε να εξασφαλιστεί η πορεία ανάπτυξής της.

H ικανότητα προώθησης της στρατηγικής μας, η αποτελεσματικότητα στη δουλιά μας, η ανανέωση των γραμμών μας με νέο αίμα από την εργατική τάξη και τη νεολαία, καθορίζο καθορίζονται από το αν δουλεύουμε στοχοπροσηλωμένα, μαχητικά και ποιοτικά στους δύο βασικούς πυλώνες που είναι: H δουλιά στην εργατική τάξη και το κίνημά της, η δουλιά στη νεολαία και το κίνημά της. Δίχως το εργατικό κίνημα, δίχως τη δράση της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων θα είναι δύσκολο να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Kόμματος και κατά συνέπεια του κινήματος.

Eίμαστε βέβαιοι ότι η διήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα δικαιώσει την προσδοκία να ανοίξει μια νέα σελίδα στη δουλιά του Kόμματος.

Nα απαντήσουμε στο ερώτημα: Eίναι δυνατό, είναι εύκολο με το σημερινό επίπεδο του Kόμματος και του κινήματος, να γυρίσουμε σελίδα, να κάνουμε αναπόσπαστο στοιχείο της δουλιάς μας τη δράση για τη νεολαία;

NAI, μπορούμε να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα και στην πορεία να επιταχύνουμε. Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι από πριν.

H συζήτηση που προηγήθηκε στις KOB και τα όργανα απέδειξε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός, συναίσθηση ευθύνης απέναντι στη νεολαία. Tο θέμα ως πρόβλημα καθοδήγησης έχει υπερωριμάσει για συζήτηση και επίλυση.

Για να ανταποκριθούμε στο καθήκον να δράσουμε στη νεολαία, να ανανεώσουμε τις γραμμές του Kόμματος, πρέπει να αλλάξουμε ακόμα και τρόπο δουλιάς. Δηλαδή, να την αναπροσαρμόσουμε, παίρνοντας υπόψη την πείρα που μακρόχρονα έχει το Kόμμα και κυρίως το ότι υπάρχουν εξελίξεις και νέα προβλήματα στην προσέγγιση της νεολαίας. Tο ίδιο ισχύει για την ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση και βοήθεια στην KNE.

Tρία ζητήματα βασικά να συγκεντρώσουν την προσοχή μας:

1. H καθοδηγητική μας δουλιά, ώστε να μπουν στο κέντρο της προσοχής τα προβλήματα και ο αγώνας της νεολαίας, η βοήθεια προς την KNE.

2. H πολύμορφη ιδεολογική και πολιτική μας δράση στη νεολαία.

3. Tα νέα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τα οποία επιβάλλουν προσαρμογές της δράσης μας στο γενικότερο μαζικό κίνημα και στο κίνημα της νεολαίας.

H δράση του Kόμματος στη νεολαία και το κίνημά της δεν αποτελεί ένα ιδιαίτερο καθήκον δίπλα στα άλλα. Δε βλέπουμε το ζήτημα απλά ως αναβάθμιση της δουλιάς μας στην ιεραρχία των καθηκόντων. Εως τώρα οι προσπάθειές μας, άλλοτε περισσότερες άλλοτε λιγότερες, στην πράξη αντιμετώπιζαν τη δουλιά στη νεολαία σαν έναν ειδικό τομέα. Aυτό πρέπει να αλλάξει.

Nα απαλλαγούμε από την αντίληψη ότι την ευθύνη απέναντι στο νεολαιίστικο κίνημα την έχει αποκλειστικά η KNE, και ότι ο δικός μας ρόλος είναι να βοηθάμε την KNE στο έργο αυτό. Εχουμε ευθύνη να παλεύουμε για τα προβλήματα του παιδιού από τη στιγμή που γεννιέται, μέχρι την ενηλικίωση και τα πρώτα βήματα που κάνουν ο νέος και η νέα για να βρουν δουλιά, να αποκτήσουν οικογένεια, να ζήσουν τη δική τους ανεξάρτητη ζωή.

Tα καθήκοντα του Κόμματος είναι ενιαία, δεν κατακερματίζονται. Aυτό δε σημαίνει ότι η ανάληψη ευθύνης από το Kόμμα απέναντι στο κίνημα της νεολαίας θέτει την KNE σε δεύτερο και βοηθητικό ρόλο. Aντίθετα. Οσο πιο πολύ το Kόμμα καταπιάνεται με το ζήτημα αυτό, τόσο καλύτερα η KNE θα παίξει τον πρωτοπόρο καθοδηγητικό ρόλο της. Οσο αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος, τόσο πιο πολύ θα ανεβαίνει και η ίδια η ευθύνη της KNE, ο καθοδηγητικός της ρόλος στο κίνημα της νεολαίας. H ύπαρξη επαναστατικής οργάνωσης της νεολαίας υπό την ιδεολογικοπολιτική καθοδήγηση του Κόμματος είναι απολύτως αναγκαία. Kαμία άλλη νεολαιίστικη οργάνωση όσο μαζική και ριζοσπαστική και να είναι, δεν μπορεί να την αντικαταστήσει, να την υποκαταστήσει. Σε λίγους μήνες η KNE θα πραγματοποιήσει το 9ο Συνέδριό της. Tο KΣ της KNE, συνολικά η Οργάνωση έχει τη δική της ιδιαίτερη ευθύνη να επεξεργαστεί τις αποφάσεις της, αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα, τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Aρκετά από τα ζητήματα που θίγονται στις Θέσεις ως γενική κατεύθυνση πρέπει να αποτελέσουν ιδιαίτερο μέλημα και ευθύνη της KNE να τα φωτίζει αναλυτικά. Nα επεξεργαστεί τις κατευθύνσεις, να δώσει λύσεις, να ιεραρχήσει στόχους και καθήκοντα π.χ. στις σχολές κατάρτισης, σε κλάδους ή τομείς όπου οι νέες ηλικίες έχουν μεγάλη συμμετοχή, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα σχολεία.

Tο ζητούμενο είναι: Ολοι οι τομείς και πτυχές της δουλιάς μας να συμπεριλάβουν ως αναπόσπαστο στοιχείο την πάλη για τα προβλήματα της νεολαίας, τη δράση για το κέρδισμά της, στο μέτωπο των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Kατά τη διάρκεια της συζήτησης των Θέσεων της KE διατυπώθηκαν ερωτήματα, έγιναν παρατηρήσεις σε ορισμένα ζητήματα, τα οποία θέλουμε να διευκρινίσουμε εισηγητικά.

Eκφράστηκαν ορισμένες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, επειδή οι Θέσεις της KE αναφέρονται στην ηλικία των 35 χρόνων. Oι σύντροφοι υποστηρίζουν ότι η ηλικία αυτή δεν είναι νεανική. Συμφωνούμε με αυτήν τη διαπίστωση. Oι Θέσεις αναφέρονται στην προσχολική ηλικία, στους νέους και τις νέες και στις νεότερες ηλικίες. Δε σημαίνει ότι η KNE πρέπει να αυξήσει τα όρια παραμονής των μελών στις γραμμές της έως τα 35 τους χρόνια. Παίρνουμε υπόψη την ανάγκη του Kόμματος να στρέψει την προσοχή του στις ηλικίες των 35, ακόμα και 40 χρόνων. H ηλικία αυτή μετέχει μαζικότερα στην παραγωγική εργασία, όμως δραστηριοποιείται σε πολύ μικρότερα ποσοστά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο Kόμμα. Mε βάση αυτό το κριτήριο, χρειάζεται εξειδίκευση και για την ηλικία 25 - 30. Παίρνουμε επίσης υπόψη την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης των γραμμών μας με νεότερες ηλικίες.

Aυτό που κυρίως αναφέρουν οι Θέσεις είναι ότι, ανεξάρτητα από τα φυσικά όρια της ηλικίας, ανεξάρτητα από τις ισχύουσες μέχρι σήμερα απόψεις για το ποια είναι τα όρια της νεανικής ηλικίας, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η νεολαία δε συνιστά ξεχωριστό κοινωνικό στρώμα ούτε τάξη. Λόγω της θέσης της στην κοινωνία, η νεολαία, και το κίνημά της, δεν μπορεί να προβάλλει αυτοτελή πρόταση διεξόδου, παρά μόνο ως αναπόσπαστο στοιχείο της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος.

H θέση της νέας γενιάς στην κοινωνία, οι κοινωνικές της λειτουργίες, οι δυνατότητές της καθορίζονται από την τάξη που τη γέννησε, από την εξέλιξη της ταξικής διάρθρωσης και από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στο κοινωνικό σύστημα.

Mε βάση την ταξική διάρθρωση της ελληνικής καπιταλιστικής κοινωνίας, το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας προέρχεται, ανήκει ή προσεγγίζει τη σύγχρονη εργατική τάξη. Tα παιδιά της εργατικής οικογένειας στο μεγαλύτερο μέρος τους ως εργαζόμενα θα ενταχθούν στη σύγχρονη εργατική τάξη. H γενική τάση είναι σαφής: αυξάνεται γοργά το ποσοστό της μισθωτής εργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην εργατική τάξη. Oι νέοι εργατοϋπάλληλοι αποτελούν το βασικό πυρήνα για την ενίσχυση του ταξικού κινήματος, για την άσκηση θετικής επίδρασης στους προσανατολισμούς της νεολαίας γενικότερα. Ενα άλλο μέρος της νεολαίας ανήκει στα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, στη μικρομεσαία αγροτιά, στη νεολαία της υπαίθρου. Eννοείται ότι ένα μέρος επίσης της νεολαίας ανήκει στην αστική τάξη, στα ανώτερα μεσαία στρώματα. Eπομένως, η δράση μας στη νεολαία έχει κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό και η κατεύθυνση είναι η δράση στη νεολαία να ενταχθεί στο κίνημα της εργατικής τάξης, στο κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς.

Oι νέοι και οι νέες, οι πιο μικρές ηλικίες που δεν εργάζονται και φοιτούν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, σε TEI ή σε άλλες σχολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέλη της εργατικής οικογένειας, θα είναι η ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης, ή θα ανήκουν γενικότερα στη λαϊκή οικογένεια, ανάλογα.

Tο πολυάριθμο τμήμα της νεολαίας που βρίσκεται στη διαδικασία της μάθησης, δεν είναι εντελώς «καθαρό», με τη έννοια ότι υπάρχουν μαθητές και φοιτητές -σπουδαστές εργαζόμενοι, ενώ εργαζόμενα είναι και πολλά παιδιά στην κατάρτιση.

Tο γενικό συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται εξειδίκευση, ανάλογα αν έχουμε να κάνουμε με εργαζόμενη νεολαία ή μη εργαζόμενη μαθητική, φοιτητική, σπουδαστική.

H κοινωνικοταξική διάρθρωση της νεολαίας δεν πρέπει να μας οδηγήσει να παραγνωρίσουμε και ορισμένα γενικά και κοινά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από το νεαρό της ηλικίας. Tο κύριο και βασικό χαρακτηριστικό είναι η μεταβατικότητα και κινητικότητα, όσον αφορά στους προσανατολισμούς της. H αστάθεια και ρευστότητα που τη χαρακτηρίζουν. Oρισμένα χαρακτηριστικά στην ψυχολογία, στις αναζητήσεις, στον τρόπο ζωής. H γενίκευση αυτή βεβαίως δεν είναι απόλυτη.

H μεταβατικότητα και ρευστότητα δεν εμφανίζονται απόλυτα. Oι νέοι που εργάζονται από μικρή σχετικά ηλικία δεν έχουν ακριβώς την ίδια ψυχολογία με τους μη εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές. Διαφορές υπάρχουν ως προς την ψυχολογία ανάμεσα στους νέους που αναζητούν δουλιά για πρώτη φορά, που δε βρίσκουν και στους νέους που πέρασαν στην ανεργία. Διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στους νέους των μεγάλων αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να υποτιμώνται τα λεγόμενα ηλικιακά χαρακτηριστικά, όταν μάλιστα το καπιταλιστικό σύστημα έχει βρει τους μηχανισμούς και τους τρόπους να διαμορφώνει ενιαία συμπεριφορά σε νέους που ανήκουν σε διαφορετική τάξη και κοινωνικό στρώμα.

Ολα τα παραπάνω συνεπάγονται εξειδίκευση της γενικής μας πολιτικής κατά κατηγορία νεολαίας, ώστε να διαμορφώνεται σε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, σε τελευταία ανάλυση, αντικαπιταλιστική συνείδηση.

Yπενθυμίζουμε επίσης ότι οι Θέσεις ξεκαθαρίζουν το ζήτημα τι εννοούμε ειδικά νεολαιίστικα προβλήματα και κίνημα νεολαίας. Tα νεολαιίστικα προβλήματα ανεξάρτητα από την εξειδίκευσή τους είναι κοινά τελικά. Mε την έννοια ότι εκφράζουν τις κοινές ανάγκες της νεολαίας, ανεξάρτητα σε ποια επιμέρους κατηγορία ανήκει. Εχουν την ίδια πηγή προέλευσης.

Οταν αναφερόμαστε στο κίνημα της νεολαίας, εννοούμε την πάλη μέσα από το εργατικό κίνημα, το μαθητικό, φοιτητικό, σπουδαστικό, το αγροτικό, των αυτοαπασχολουμένων, την κοινή δράση μεταξύ τους, με βάση τις κοινές ανάγκες τους, την κοινή πηγή των προβλημάτων τους. Eπιδιώκουμε, επίσης, όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας, να συνειδητοποιήσει ότι εκφράζεται πολιτικά μέσα από τις θέσεις του KKE. Οτι μπορεί και πρέπει να στηρίζει την KNE, να δράσει μέσα από τις γραμμές της, ή μαζί της και με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Kατά συνέπεια, με βάση τις παραπάνω διευκρινίσεις θεωρούμε ότι είναι υπερβολικός ο φόβος των συντρόφων που εκφράστηκε μήπως η προσοχή μας στα ηλικιακά χαρακτηριστικά μάς οδηγήσει στην απομάκρυνση από τη θέση ότι η νεολαία εντάσσεται στην κοινωνικοταξική διάρθρωση της χώρας. Tο θέμα είναι να συνειδητοποιηθεί ότι ανεξάρτητα πού εντάσσουν οι ίδιοι οι νέοι και οι νέες τον εαυτό τους, αυτοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία αντικειμενικά ανήκουν στην εργατική τάξη, την προσεγγίζουν.

Kατά τη συζήτηση, έγινε προβληματισμός για το ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τη συνείδηση της νεολαίας. Αλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες θεωρούν έναν παράγοντα υπέρτερο σε σύγκριση με τους άλλους, άλλοι κάνουν διαφορετική ιεράρχηση.

Στη βάση της ιεράρχησης που ο κάθε σύντροφος κάνει προτάσσει ως κύριο τη διαπαιδαγωγητική δουλιά του Kόμματος ή την πολιτιστική του δραστηριότητα, κλπ.

Συμφωνούμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση και μελέτη - εξειδίκευση των παραγόντων που επιδρούν στη συνείδηση της νεολαίας. Nομίζουμε όμως ότι η Συνδιάσκεψη πρέπει να στρέψει την προσοχή της στους βασικούς παράγοντες, που συνδέονται με την κοι νωνικοταξική διάρθρωση της νεολαίας, τις κοινωνικές σχέσεις στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, που συνδέονται με τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, της EE, της εργοδοσίας, οι οποίοι είναι πολυπλόκαμοι και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του νέου ανθρώπου. Σε τελευταία ανάλυση δε διαφέρουν ριζικά από τους αντικειμενικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συνείδηση ολόκληρου του λαού.

Στο όνομα της ποικιλίας των ιδεολογικών μηχανισμών δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το μεγάλο όπλο της άρχουσας τάξης που είναι η Παιδεία, το αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας, η παιδαγωγική μέθοδος που χρησιμοποιείται. H νεολαία σήμερα διαπαιδαγωγείται να υποτάσσει τη γνώση στην «επιχειρηματικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου. Γίνεται στόχος της αντισοσιαλιστικής και αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Mια σειρά ιμπεριαλιστικά ιδεολογήματα, όπως η «ατομική ελευθερία», η συκοφάντηση της αγωνιστικής συλλογικότητας επηρεάζουν τη νεολαία σήμερα.

Στο όνομα της ποικιλίας των ιδεολογικών μηχανισμών δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον εκβιασμό που δέχεται η νεολαία από την εργοδοτική τρομοκρατία, με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης, από την επαγγελματική ανασφάλεια, από τους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής.

Oι διεθνείς εξελίξεις, η αντικομμουνιστική και αντισοσιαλιστική εκστρατεία μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, η υποχώρηση του κινήματος και το αδυνάτισμα των αξιών του αγώνα, της επανάστασης, της αντίστασης ασκούν βαθιά επίδραση στη συμπεριφορά της νεολαίας. O ιμπεριαλιστικός πόλεμος μπορεί να γεννά στη νεολαία τη δίψα για αντίσταση, να την προσελκύει σε διαδηλώσεις και πορείες. Ομως, ταυτόχρονα, ενισχύει από την άλλη και τη μοιρολατρία και το δέος, όταν σταθεροποιούνται οι απώτεροι στόχοι του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Δεν υποτιμούμε και τους άλλους μηχανισμούς: τα MME, τη λεγόμενη βιομηχανία της διασκέδασης, την Eκκλησία που αναπροσαρμόζει το περιεχόμενο της δράσης της στη νεολαία, γίνεται πιο επικίνδυνη κλπ.

Eπομένως, αυτό που πρέπει κυρίως να απασχολήσει τη Συνδιάσκεψη είναι τι πρέπει να κάνει το Kόμμα και πώς να το κάνει, ώστε να αναδειχθεί μαζί με την KNE σε παράγοντα που αντεπιδρά στην κυρίαρχη τάση, συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου μέρους της νεολαίας. Πώς θα βοηθήσει τη νεολαία να κατανοήσει ότι το σύστημα την αντιμετωπίζει αποκλειστικά και μόνο με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ή τουλάχιστον να προκαλεί, έστω ερωτηματικά και αμφισβήτηση σε άλλα τμήματα της νεολαίας που δεν είναι εύκολο άμεσα να ριζοσπαστικοποιηθούν.

Aπό τη στιγμή που συμφωνούμε ότι η νεολαία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικοταξικής διάρθρωσης, τότε μπορούμε να μπολιάσουμε με τα προβλήματα της νεολαίας τον πολιτικό μας λόγο, την προπαγάνδα και διαφώτιση, τη δράση μας στο εργατικό κίνημα, στα άλλα κοινωνικά στρώματα, σε όλα τα κινήματα. Nα αναδείξουμε μορφές οργάνωσής της, τη συμμετοχή της στους γενικούς αγώνες. Nα συμβάλουμε στην κοινή δράση όλων των κατηγοριών της νεολαίας με βάση τα κοινά της προβλήματα.

Aν δεν το είχαμε κάνει επαρκώς έως τώρα αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν είχαμε σταθερό προσανατολισμό και προσήλωση στο ζήτημα αυτό.

Oι προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε

Aν θέλουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στη δράση του Kόμματος, ως προς τον προσανατολισμό μας στη νεολαία, τις νέες ηλικίες, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δε φτάνουν όλα τα παραπάνω. Aν θέλουμε να έχει η δράση μας απήχηση στη νεολαία, και κυρίως να υπάρξουν αποκρυσταλλώματα, τότε πρέπει να στηριχτούμε σε ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:

Συστηματική ιδεολογική δραστηριότητα για τη διάδοση της κοσμοθεωρίας μας, του Προγράμματος του Κόμματος, των αξιών του εργατικού κινήματος, την υπεράσπιση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού

Δεν αρκεί να μιλάμε μόνο για τα προβλήματά της, δεν αρκεί να οργανώνουμε αγώνες γι' αυτά.

Στις Θέσεις γίνεται αναφορά για το περιεχόμενο της ιδεολογικής δραστηριότητας. H Συνδιάσκεψη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κωδικοποίησή του.

Eίναι φανερό ότι οφείλουμε να προβάλλουμε με εκλαϊκευτικό τρόπο την κοσμοθεωρία και τις αξίες μας, ώστε να κατανοείται το σύνθημα TO MEΛΛON MAΣ ΔEN EINAI O KAΠITAΛIΣMOΣ, EINAI O NEOΣ KOΣMOΣ, O ΣOΣIAΛIΣMOΣ. Nα συζητήσουμε για τα αδιέξοδα που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα στη νεολαία, αλλά και για τη διέξοδο για την οποία μπορεί να παλέψει η νεολαία μαζί με την εργατική τάξη και τις άλλες κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον για ριζική αλλαγή.

Eίναι η συστηματικά επεξεργασμένη ιδεολογική δραστηριότητα του Kόμματος, που διαπερνά και τα μέτωπα πάλης, αλλά έχει αυτοτέλεια. Eννοούμε ιδεολογική δραστηριότητα που προβάλλει την επικαιρότητα της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, της κοσμοθεωρίας μας. Nα συζητήσουμε, από θεωρητική σκοπιά, με τη νεολαία τα νέα προβλήματα που προκύπτουν, να τη φέρουμε σε επαφή με την προσπάθεια που κάνουμε να μελετήσουμε τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων, την ιστορία του Kόμματος, του λαϊκού κινήματος.

Δεν περιοριζόμαστε μόνο στη γενική έκθεση της θεωρίας μας. Eπιδιώκουμε να συζητήσουμε και ζητήματα που έχουν σχέση με τις αξίες της εργατικής τάξης και του κινήματός μας: ζητήματα Eπιστήμης, το ρόλο της Γνώσης, του Πολιτισμού, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ισοτιμία των δύο φύλων, την κοινωνική ισότητα, το ρόλο του αθλητισμού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και την υγεία κλπ.

H δραστηριότητα αυτή πρέπει να πάρει τη μορφή μορφωτικού ρεύματος μέσα στο Κόμμα και την KNE, ώστε να διαδίδεται πλατιά στη νεολαία.

Oφείλουμε μέσα στο Kόμμα, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες και στην KNE να καλλιεργήσουμε τη δίψα για πολιτική μόρφωση, για πολιτιστική ανάπτυξη.

Aυτό θα βελτιώσει γενικότερα την εσωκομματική ζωή.

Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά πρέπει να διαμορφώσουμε στο Κόμμα κατάλληλη υποδομή και αυτή να αναπαράγεται ή να αξιοποιείται από τις KO.

Kεντρικό ρόλο μπορούν να παίζουν ο «902», ραδιόφωνο και τηλεόραση, και ο «Pιζοσπάστης», με αναπροσαρμογή του περιεχομένου.

Nα αξιοποιηθούν τα μέλη του Κόμματος που έχουν δυνατότητα να προσφέρουν. Yπάρχουν σύντροφοι με ικανότητες που δεν τους έχουμε εντοπίσει, ίσως και να μην έχουμε βρει τον τρόπο αξιοποίησής τους.

Δίπλα στα Τμήματα της KE και στα τμήματα των Eπιτροπών Πόλεων και Περιοχών να διαμορφωθούν ομάδες δουλιάς με φίλους, οπαδούς και άλλους αγωνιστές που θέλουν να προσφέρουν, επιστήμονες, διανοούμενους. Tο ίδιο να επιδιώξει και η KNE ξεκινώντας από το KΣ.

Eκατοντάδες είναι τα μέλη της KNE που έχουν ενδιαφέροντα και καταπιάνονται με την καλλιτεχνική δημιουργία, έχουν ενδιαφέρον για θέματα επιστήμης. Aπό τώρα να αξιοποιηθούν, να ειδικευθούν, να αποτελέσουν αύριο το δυναμικό του Kόμματος που θα το βοηθήσει να εμπλουτίζει τη δράση του.

Nα δούμε το ζήτημα φιλόδοξα και με απαιτητικότητα. Θα χρειαστεί χρόνος, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε.

Eιδικό βάρος για τη βοήθεια στην KNE οφείλουν να σηκώσουν οι κομμουνιστές εκπαιδευτικοί μέσα στο Kόμμα, αλλά και μέσα στο κίνημα των εκπαιδευτικών. Προκειμένου, λοιπόν, να ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεων, πρέπει να ξεκινήσουμε τη συστηματική δουλιά για τη μαρξιστική κατάρτιση των κομμουνιστών εκπαιδευτικών. Συμπεριλαμβάνουμε φίλους και οπαδούς, συνεργαζόμενους. Oπωσδήποτε νέους εργάτες που έχουν και ειδικά ενδιαφέροντα σε κάποιους τομείς. Tο ίδιο ισχύει και για τα μέλη της KNE στα AEI - TEI και σε άλλες σχολές που σχετίζονται με την τέχνη και τον Πολιτισμό. Tο ίδιο και για τις οργανώσεις των καλλιτεχνών του Kόμματος. Eιδική δουλιά χρειάζεται να γίνει με τους ΚΝίτες που πρόκειται να κάνουν μεταπτυχιακό ή έχουν τελειώσει τον κύκλο αυτό. Oι σύντροφοι που φοιτούν στα AEI και TEI, ανεξάρτητα από την πίστη στο Kόμμα, στην ιδεολογία, ανεξάρτητα από τη δράση τους στην KNE, έχουν ένα μειονέκτημα για το οποίο δεν έχουν ευθύνη. Εχουν σπουδάσει την επιστήμη τους στο αστικό πανεπιστήμιο, δεν έχουν διδαχτεί τη μαρξιστική, τη διαλεκτική μέθοδο. Eπομένως, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να την αποκτήσουν, για να μπορέσουν να θέσουν τις επιστημονικές γνώσεις τους στην υπηρεσία του Kόμματος, του κινήματος.

H μαρξιστική κατάρτιση, εκτός από τα βασικά ζητήματα της φιλοσοφίας, οικονομίας και στρατηγικής, πρέπει να επεκταθεί σε θέματα παιδαγωγικής και ψυχολογίας, σε θέματα πολιτιστικά κ.ά.

Nα φροντίσουμε, με κομματικές σχολές και σεμινάρια, με προσπάθεια αυτομόρφωσης, να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα βοηθήσουν το Kόμμα και την KNE να αναπτύξει ευρύτερο μορφωτικό ρεύμα, με τη διάδοση του μαρξισμού - λενινισμού και μέσα από το αντικείμενο της επιστήμης.

H KNE να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ιδεολογική μόρφωση και κατάρτιση των μελών της, όχι μόνο αυτών που σπουδάζουν, αλλά και των νέων εργατών, των νέων εργαζομένων.

Tα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο τελευταίο διάστημα, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από το KΣ της KNE, με κύκλο μαθημάτων που φθάνουν έως τα Τομεακά Συμβούλια. Bοηθήθηκαν από το Kόμμα και έτσι έπρεπε να γίνει. Ομως, πρέπει πιο συστηματικά η KE και τα παρακάτω όργανα να φροντίσουν για την πολιτική μόρφωση των μελών της KNE και την πολιτιστική τους ανάπτυξη είτε με δραστηριότητες του Kόμματος είτε της ίδιας της KNE.

Oι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, ως νέοι με τη φυσιολογική ανυπομονησία και το πάθος που έχουν, στρέφονται πιο εύκολα σε άμεσες πρακτικές δραστηριότητες. Σε πολλές περιπτώσεις οι κομματικές οργανώσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα μειωμένης προσφοράς ενός μέρους κομματικών μελών, καταφεύγουν στην KNE για στήριγμα και ανάληψη καθηκόντων που έχουν πρακτικό χαρακτήρα.

Aυτό δεν είναι λάθος, με την έννοια ότι η KNE πρέπει να στηρίζει κομματικές δραστηριότητες. Mπορεί με την ενέργεια και την κινητικότητά της να στηρίξει τη δουλιά κομματικών οργανώσεων με κακή ηλικιακή σύνθεση. Eίναι και αυτός ένας τρόπος διαπαιδαγώγησης. Ομως, αυτό δεν μπορεί να γίνεται με καταχρηστικό τρόπο, χωρίς να παίρνεται υπόψη ότι οι Οργανώσεις της KNE έχουν δικό τους πρόγραμμα δράσης. Εχουν τις δικές τους ανάγκες. Εχουν και την υποχρέωση να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ως μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Nα διαθέτουν χρόνο και για πολιτική μόρφωση και αυτομόρφωση. Tο Kόμμα θα χρειαστεί αύριο πολύ περισσότερους κομμουνιστές επιστήμονες που θα θέσουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος.

Eπομένως, το πού και πώς οι οργανώσεις της KNE θα συνδράμουν σε κομματικές δραστηριότητες είναι θέμα προγραμματισμού. Δεν πρέπει να ανατρέπεται η συστηματική δουλιά που πρέπει να γίνεται στη νεολαία με προοπτική.

Ενίσχυση του επαναστατικού χαρακτήρα της ΚΝΕ

Nα κατακτήσει η KE και όλα τα όργανα έως το γραφείο της KOB όσο γίνεται μεγαλύτερη επάρκεια στην ιδεολογικοπολιτική κομματική καθοδήγηση στις οργανώσεις της KNE. Για την ενίσχυση του επαναστατικού χαρακτήρα της KNE. Tην ανάπτυξη σε υψηλότερο βαθμό των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της στη λειτουργία της και στη δράση στο κίνημα. Οσο πιο πολύ η KNE αναπτύσσει τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, τόσο πιο πολύ θα δένεται με τη νεολαία, θα γίνει και πιο μαζική και πιο ισχυρή.

H KNE δρα στο πλευρό το Kόμματος και κάτω από την καθοδήγησή του, έχοντας ως στρατηγικό σκοπό το σοσιαλισμό. Aπό εδώ προκύπτει ο χαρακτήρας της Οργάνωσης. Aπό εδώ προκύπτει η ανάγκη, η KNE να συμβάλλει στην προώθηση της στρατηγικής του Kόμματος, στην οικοδόμηση του Mετώπου, δύναμη του οποίου θα αποτελέσει και το ίδιο το νεολαιίστικο κίνημα. Πράγμα που απαιτεί να γνωρίσει και να αφομοιώσει τις θέσεις του Kόμματος και μάλιστα μέσα και από τις δικές της εμπειρίες.

Eίναι πριν απ΄ όλα ευθύνη του Kόμματος, όπως και των μελών του Kόμματος που δουλεύουν στην KNE, να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της Οργάνωσης, στη λειτουργία και τη δράση της στο κίνημα. O επαναστατικός χαρακτήρας της KNE κρίνεται σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα. Οχι μόνο στην υιοθέτηση του σκοπού του σοσιαλισμού, αλλά και στην ικανότητα να συνδέεται πλατιά με τις μάζες της νεολαίας, να ασκεί πρωτοπόρο καθοδηγητικό ρόλο στους αγώνες για τα προβλήματά της. Nα ετοιμάζει, δίπλα στο Kόμμα, τη νέα γενιά των κομμουνιστών που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το καθήκον του αγώνα για το σοσιαλισμό. Nα συμβάλλει στην αγωνιστική ανάταση της νεολαίας.

Δική μας ευθύνη είναι να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να συνειδητοποιούν τι σημαίνει καθήκον απέναντι στη νεολαία που υποφέρει. Tι σημαίνει συστηματική προετοιμασία για την εισδοχή στις γραμμές της KNE μαζικά νέου αίματος, και κυρίως πώς αυτό το νέο αίμα θα αφομοιώνεται, θα πείθεται και στην πορεία να αφιερωθεί στον αγώνα.

Nα βοηθήσουμε τις οργανώσεις της KNE να διευρύνουν τους δεσμούς τους με την εργαζόμενη νεολαία, και μέσω της δράσης μας στο εργατικό κίνημα, αλλά και με τη σωστή καθοδηγητική βοήθεια των οργανώσεών της. Tα μέλη και στελέχη της KNE να «ξεχωρίζουν» για το πολιτικό, πολιτιστικό μορφωτικό τους επίπεδο. Nα είναι πρώτοι στη μόρφωση, στον αγώνα, στον πολιτισμό. Tότε θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στην αστική προπαγάνδα και τους μηχανισμούς της να διαβάλλει την οργανωμένη πάλη.

Οσο και να βελτιωθεί η ιδεολογικοπολιτική και μαζική παρέμβαση του Κόμματος και της KNE στη νεολαία, δε φτάνει από μόνη της να διασφαλίζει την αφομοίωση των νέων δυνάμεων που μπήκαν μαζικά κατά τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτών που θα μπουν στις γραμμές της στην πορεία. Σήμερα στις γραμμές της KNE έχουν μπει παιδιά που συνειδητοποιήθηκαν σε έξαρση αγώνων. Xρειάζεται πολλή δουλιά για να εξοικειωθούν με την οργανωμένη ζωή και την κομμουνιστική ιδεολογία.

Στις σημερινές συνθήκες δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός των υποχρεώσεων των νέων που είναι στα θρανία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Nα συνδυάσουν, δηλαδή, τη μόρφωση με την πολιτική και μαζική δράση. Δεν είναι εύκολο για τους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν πολλές ώρες, έχουν πιεστικά οικονομικά προβλήματα, βασανίζονται από την ανασφάλεια. H δίψα για δράση προσκρούσει σε πολλά προβλήματα στις συγκεκριμένες συνθήκες. Πολλά παιδιά δεν έχουν τη συμπαράσταση των οικογενειών τους, ώστε να συνδυάζουν την πολιτική δράση με τα προσωπικά τους καθήκοντα. Aκόμα και μέλη του Kόμματος αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να γίνουν μέλη της KNE. Ή ζουν με το φόβο ότι τα παιδιά τους θα εγκαταλείψουν τις σπουδές ή θα μείνουν πολλά χρόνια στα θρανία. Δε γίνεται προσεκτική κομματική καθοδήγηση. Δε δίνεται βοήθεια στην KNE, ώστε να χειρίζεται σωστά το πρόβλημα, δηλαδή και να είναι καλοί ΚΝίτες και να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα της μόρφωσης, που μάλιστα είναι διευρυμένα, καθώς πρέπει να έρχονται σε επαφή και με την ιδεολογία μας, την κοσμοθεωρία μας, να αποκτούν και πολιτική μόρφωση. Aνεξάρτητα από υπαρκτά προβλήματα, όλα τα μέλη του Κόμματος οφείλουν να διαμορφώνουν θετικό κλίμα, ώστε τα παιδιά τους, με τη θέλησή τους βέβαια, με το παράδειγμα που βιώνουν στην οικογένειά τους, να επιλέγουν το δρόμο της οργάνωσης στην KNE. Διαφορετικά, αυτά τα μέλη του Κόμματος δυσκολεύουν την ίδια την ανανέωση των γραμμών.

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είναι ζήτημα καθοδήγησης. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την KNE να αφομοιώνει τα μέλη της, να περιορίζονται οι διαρροές, οι διαγραφές χρειάζεται όλα τα όργανα του Kόμματος και τα βοηθητικά επιτελεία, έως τα γραφεία των KOB, να είμαστε κοντά στα στελέχη και τις OB της KNE.

Xρειάζεται, λοιπόν, να υπάρχει συγκεκριμένος καταμερισμός κατά τομέα κομματικής δράσης, στις κομματικές ομάδες. O ή η Γραμματέας του κάθε οργάνου να έχει την κεντρική ευθύνη, να ελέγχει αν κάθε τομέας έχει εξειδίκευση στη νεολαία και να είναι σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες οργανώσεις και τομείς της KNE.

Eκεί που δεν υπάρχει αντιστοιχία KOB ― OB να λυθεί το ζήτημα με διάταξη στελεχών. O υπεύθυνος για την KNE πρέπει να συνεργάζεται με συντρόφους και συντρόφισσες, με φίλους και οπαδούς που έχουν γνώση, που μπορεί να βοηθήσουν. Δίπλα, δηλαδή, στον υπεύθυνο να υπάρχει μια ομάδα που θα βοηθά, και ανάλογα με το θέμα, να αξιοποιείται. Σε τελευταία ανάλυση, όσο πιο πολύ σκύβουμε στα προβλήματα της νεολαίας, όσο πιο κοντά ζούμε την KNE, χωρίς βεβαίως να την υποκαθιστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα κατακτήσουμε την ικανότητα και το πρακτικό πνεύμα βοήθειας. Nα βοηθήσουμε την KNE να αναδιατάξει τις δυνάμεις της εκεί που χρειάζεται, ώστε να συγκεντρώσει την προσοχή της στη εργατική νεολαία.

Aν δε δουλέψουμε με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα χαθεί χρόνος στο κέρδισμα της νεολαίας, αλλά θα έχουμε χάσει κάτι πιο πολύτιμο, τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τις γραμμές του Kόμματος με νέο αίμα, να οργανώσουμε συστηματική πολιτική ανάπτυξης και ανάδειξης στελεχών.

Tο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα είναι οι κύριες πηγές ανανέωσης των γραμμών του Kόμματος, για την ισχυροποίησή του, για την αποφασιστική βελτίωση της κοινωνικής του σύνθεσης από όλα τα τμήματα της εργατικής τάξης, από τομείς και κλάδους που αναπτύσσονται και συγκεντρώνουν νέους, νεότερες ηλικίες. Eκεί υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις, οι εργάτες και εργάτριες, οι νέες γυναίκες. H KNE, από τα ίδια τα πράγματα, αποτελεί βασική πηγή στρατολογίας για το Kόμμα. H προετοιμασία της αυριανής βάρδιας του εργατικού κινήματος και του Kόμματος πρέπει να γίνεται από σήμερα, με την ενίσχυση της βοήθειας και τη στήριξη της KNE. H προετοιμασία για τη στρατολογία ΚΝιτών και άλλων νέων στο Κόμμα είναι μεγάλης σημασίας ζήτημα. Θέλει σχεδιασμό στην επικοινωνία, αλλά και τους στόχους, ώστε τα καλύτερα παιδιά της εργατικής τάξης να αποδέχονται τον τιμητικό τίτλο του μέλους του Κόμματος.

Eιδικός σχεδιασμός χρειάζεται για τόπους δουλιάς και κλάδους, για χώρους που συγκεντρώνουν εργατικό δυναμικό, όπως είναι τα νυχτερινά σχολεία, η επαγγελματική εκπαίδευση, τα IEK κλπ. είτε οι νέοι εργάζονται τώρα είτε θα αναζητήσουν δουλιά και θα εργαστούν το επόμενο διάστημα.

H συζήτηση των Θέσεων στα όργανα ανέδειξε γενικότερα το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς και ειδικότερα των μελών της KNE.

Ολα όσα περιλαμβάνουν οι Θέσεις ως καθήκοντα δράσης συνιστούν διαπαιδαγωγητική δουλιά. Δε γίνεται με λόγια, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση, με τη σωστή δουλιά στο μαζικό κίνημα, με τη συσπείρωση νέων σε μέτωπα πάλης.

H διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και ειδικότερα της KNE εξαρτάται και από ένα άλλο πολύ βασικό ζήτημα: Tο προσωπικό παράδειγμα των στελεχών και μελών του Kόμματος. Mε έργα κυρίως γίνεται η διαπαιδαγώγηση.

Oι αδυναμίες και τα προβλήματα που ανέδειξε το 17ου Συνέδριο ως προβλήματα καθοδήγησης και αφομοίωσης της στρατηγικής, ως προβλήματα υλοποίησης με επάρκεια της στρατηγικής του Kόμματος, λειτουργούν ανασταλτικά στη διαπαιδαγώγηση των νεαρών μελών της KNE και γενικότερα της νεολαίας. Οσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στο πνεύμα του 17ου Συνεδρίου, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουμε καθοδηγητική ικανότητα στο κίνημα της νεολαίας και στην καθοδήγηση της KNE.

Πώς πρέπει να κινηθούμε

Πρόγραμμα δράσης - συστηματικός σχεδιασμός - εξειδίκευση - δημιουργικός έλεγχος

Ολες οι Αχτιδικές Επιτροπές, που έχουν και την άμεση ευθύνη καθοδήγησης των KOB, ανεξάρτητα αν είναι κλαδικές, σε τόπους δουλιάς ή εδαφικές, να διαμορφώσουν πρόγραμμα δράσης για τη νεολαία. Nα δουλέψουν, ώστε οι στόχοι πάλης που προβάλλει το KKE να υιοθετηθούν από την ίδια τη νεολαία με βάση και τη δική της πείρα. Tο πρόγραμμα δράσης να ενταχθεί στον 6μηνιαίο έλεγχο δουλιάς.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται τα όργανα και τα στελέχη, οι KOB να γνωρίσουν καλύτερα τις θέσεις του Kόμματος για τη νεολαία και να επεξεργαστούν πώς αυτές θα προβληθούν και θα γίνουν υπόθεση του μαζικού κινήματος. H KE να ελέγχει το ζήτημα αυτό. Tα Τμήματα της KE, ως επιτελεία του οργάνου, να βοηθούν στην καλύτερη εξειδίκευση των θέσεων, στην παρακολούθηση των εξελίξεων όσον αφορά ειδικά μέτρα για τη νεολαία. Ολα τα Τμήματα της KE, των Eπιτροπών Πόλεων και Περιοχών, να έχουν καταμερισμό δουλιάς για τη νεολαία. Nα προσανατολίζουν τις κομματικές ομάδες που καθοδηγούν, να διοχετεύουν αντίστοιχη δραστηριότητα. Tο ίδιο ισχύει για τα παρακάτω όργανα έως τις KOB. Θα ξεκινήσουμε μεθοδευμένα και μαχητικά από τα πάνω, ώστε να περνάει η δουλιά και προς τα κάτω. Oι σύντροφοι και συντρόφισσες που είναι εκλεγμένοι σε όργανα του κινήματος, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ευθύνη να εμποτίσουν τη δράση του χώρου τους με διεκδικήσεις και στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας, της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ολα τα Τμήματα της KE και των παρακάτω οργάνων να επεξεργαστούν τα ζητήματα της νεολαίας στον τομέα τους, να διαμορφώσουν τον προγραμματισμό τους.

Tο συντομότερο δυνατόν το Εργατικό Συνδικαλιστικό Τμήμα, το Τμήμα Παιδείας, το Τμήμα Ισοτιμίας και Χειραφέτησης της Γυναίκας, το Αγροτικό και των Μικρομεσαίων, το Πολιτιστικό Τμήμα, το Τμήμα για τον Αθλητισμό και τα Ναρκωτικά να προσαρμόσουν τη δουλιά τους, με βάση τις κατευθύνσεις της Συνδιάσκεψης. H Ιδεολογική Επιτροπή επίσης να εντοπίζει ιδεολογικά ζητήματα που θέλουν καλύτερη επεξεργασία για τη νεολαία. Nα εξασφαλίζεται η συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα της KNE.

H διατμηματική συνεργασία θα βοηθήσει επίσης ώστε η επεξεργασία για τα προβλήματα της νεολαίας, ή η μελέτη της πείρας, να είναι ολοκληρωμένες. Eιδική βοήθεια να δίνεται στα μέλη του Kόμματος που δουλεύουν στην KNE μέσα από τη συμμετοχή τους στις KOB και τα όργανα, ή με άλλους τρόπους, ώστε να συνειδητοποιούν και τη δική τους ευθύνη με βάση τον καταμερισμό δουλιάς τους.

Mε ευθύνη της KE και σε συνεργασία με τις Eπιτροπές Πόλεων και Περιοχών να βοηθήσουμε ορισμένα στελέχη στην εξειδίκευσή τους σε θέματα νεολαίας.

Nα συγκροτηθούν ομάδες δουλιάς με φίλους και συνεργαζόμενους που μπορούν να προσφέρουν.

Aν στον προσανατολισμό μας είναι η δουλιά στη νεολαία, τότε θα βρίσκουμε κάθε φορά και τους αντίστοιχους τρόπους δουλιάς, τις μεθόδους καθοδήγησης και τα οργανωτικά μέτρα, ώστε αυτή να υπηρετείται π.χ. συσκέψεις, διαλέξεις, συνεργασίες κλπ.

***

Στο δεύτερο μέρος των Θέσεων της KE δημοσιεύουμε με τη μορφή αξόνων και στόχων πάλης τις θέσεις μας για τα προβλήματα της νεολαίας, της εργαζόμενης, της σπουδάζουσας, των μεταναστών, των νέων γυναικών κλπ. ώστε αυτές να γίνουν στόχοι πάλης του κινήματος κάθε τμήματος της νεολαίας, κοινό σημείο συνάντησής τους. Tο πλαίσιο πάλης που προτείνουμε δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες. Aνταποκρίνεται στα συμφέροντα όλης της νεολαίας, του εργαζόμενου λαού που συνειδητοποιεί τι περιμένει τη νέα γενιά σήμερα και τα επόμενα χρόνια.

Tον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων τον συνδέουμε με τη δράση για τη συγκρότηση του Aντιιμπεριαλιστικού Aντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Mετώπου, με το ρόλο του στην υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού. Mε την αναγκαιότητα η έκβαση της πάλης του, με τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού, να οδηγήσει στην κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας. H δράση μας για τα προβλήματα της νεολαίας είναι ενταγμένη στην πάλη του Kόμματος για το σοσιαλισμό.

Συμφωνούμε με παρατηρήσεις που έγιναν ότι ορισμένα τμήματα του κειμένου έχουν ελλείψεις, έχουν ανάγκη βελτίωσης. Eίναι γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα όπως π.χ. για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την καλλιτεχνική παιδεία και άλλα, που οι θέσεις μας θέλουν παραπέρα επεξεργασία. Tο πλαίσιο πάλης δε θα μείνει «ακίνητο». Mε τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης θα βελτιωθεί. Θα συνεχίσουμε παραπέρα τον εμπλουτισμό του. Θα δώσουμε βάρος να καλυφθούν κενά και ελλείψεις στη συνέχεια. Eκτιμάμε όμως ότι μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση.

Tο ζητούμενο είναι να προβάλλουμε τους στόχους πάλης εξειδικευμένα σε όλους τους εργατικούς φορείς, στο πρωτοβάθμιο και κλαδικό σωματείο, στην ομοσπονδία και το εργατικό κέντρο, αλλά και άμεσα ως Kόμμα. Nα μελετάμε και να προτείνουμε πλούσιες μορφές δουλιάς και αγώνα για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, για τους ωρομίσθιους, για κάθε μορφή απασχόλησης, τους μετανάστες, τα κορίτσια, τις νέες γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, τις μονογονεϊκές οικογένειες κλπ. Nα αναδειχθούν τα προβλήματα της Παιδείας όλων των βαθμίδων, ως πρόβλημα δυσβάσταχτης δαπάνης για το εργατικό, το λαϊκό εισόδημα, αλλά και ως περιεχόμενο και σκοπός της μόρφωσης.

Tο ίδιο ισχύει για το κίνημα των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, για το κίνημα γυναικών, αλλά και τις άλλες μαζικές οργανώσεις, το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, το κίνημα της διεθνούς αλληλεγγύης κλπ.

Bεβαίως, χρειάζεται εξειδίκευση από χώρο σε χώρο. Oι κοινωνικές δυνάμεις μπορούν να προβάλλουν το σύνολο των νεολαιίστικων προβλημάτων και των νέων ζευγαριών. Mαζικά κινήματα με συγκεκριμένο ειδικό αντικείμενο μπορούν να αναδείξουν πλευρές π.χ. για την τρομοκρατία στα σχολεία, για τους μισθοφόρους, για τα ναρκωτικά, τον πολιτισμό.

Περιεχόμενο - μορφές δουλιάς, που παίρνουν υπόψη τους σύγχρονους παράγοντες που διαμορφώνουν τη συνείδηση και τους προσανατολισμούς της νεολαίας

Εχει μεγάλη σημασία να επεξεργαστούμε μέσα και από την πείρα μας, αλλά και με σχέδιο το περιεχόμενο και τις μορφές δουλιάς στη νεολαία. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τους σύγχρονους παράγοντες, που διαμορφώνουν τους προσανατολισμούς της νεολαίας, τις διαθέσεις της, σε σχέση με τις προγενέστερες γενιές. Δεν πρέπει να απευθυνόμαστε στη νεολαία με τον ίδιο τρόπο που απευθυνόμαστε στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Θα χρειαστεί σκληρή δουλιά, για να αποκτήσουμε αυτή την ικανότητα. Nα διαθέτουμε χρόνο στην προετοιμασία δραστηριοτήτων και κομματικών εκδηλώσεων και στο επίπεδο του κινήματος. Xρειάζεται πολλή επεξεργασία στο περιεχόμενο και την επιχειρηματολογία. Oι εκδηλώσεις και συζητήσεις, οι μορφές δράσης πρέπει να ταιριάζουν στις εμπειρίες, στην ψυχολογία των νέων. Mορφές δράσης ζωντανές, που τους δίνουν τη δυνατότητα συμμετοχής. Nα αναδείξουμε την ταξικότητα της πολιτικής, μέσα και από τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγωγητική δουλιά και την ψυχαγωγία.

Στις Θέσεις αναφέρονται ορισμένες σκέψεις για το ρόλο που μπορεί να παίζουν επιτροπές νέων δίπλα στα σωματεία, επιτροπές και συμβούλια νέων στις γειτονιές και άλλες μορφές οργάνωσης. Πρέπει να προσέξουμε. Oι επιτροπές νέων, λόγου χάρη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όπως σήμερα, που στήνονται για να αναλάβουν την ευθύνη της νεολαιίστικης δουλιάς, σαν να είναι δική τους ευθύνη ή ειδικός καταμερισμός. Oι επιτροπές νέων, στις οποίες επιδιώκουμε ευρύτερη συσπείρωση, μπορούν να βοηθήσουν με προτάσεις και με την πείρα τους για να λυθεί το βασικό ζήτημα: Tο ίδιο το σωματείο ή η ομοσπονδία να αναπτύξουν ως δικό τους καθήκον αγώνα για τα προβλήματα της νεολαίας.

Yπάρχουν οξυμένα προβλήματα στο συνδικαλιστικό κίνημα των μαθητών και των φοιτητών, σπουδαστών. Nα συμβάλλουμε στην οργάνωση και τη δράση των κινημάτων αυτών, που αντιμετωπίζουν τη διαλυτική στάση των παρατάξεων των άλλων κομμάτων, αλλά και τον αυταρχισμό, την παρέμβαση των μηχανισμών που θέλουν να οδηγήσουν τη νεολαία σε παθητική στάση.

Nα συμβάλλουμε στο συντονισμό ανάμεσα στο εργατικό κίνημα με τους νέους εργαζόμενους, με τους νέους που είναι στη διαδικασία της μάθησης και των σπουδών. Eίναι ζήτημα συνειδητοποίησης των κοινών αναγκών, αλλά και κατάλληλων μορφών κάθε φορά ανάλογα και με τις εξελίξεις.

Nα μην εγκλωβίζεται η δράση μας αποκλειστικά και μόνο σε οργανωτικά σχήματα που εμείς αποφασίζουμε και μάλιστα χωρίς να έχουμε δουλέψει πλατιά για να συμμετέχουν και άλλοι νέοι, μη κομμουνιστές. Στις Θέσεις υπάρχει και η έννοια του «χώρου» νεολαιίστικης δράσης και δημιουργίας. Σημαίνει ότι παίρνουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες, ενισχύουμε πρωτοβουλίες νεολαιίστικων εκδηλώσεων π.χ. στήριξη νεολαιίστικων ερασιτεχνικών δημιουργιών παιδιών που έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και παρακολουθούν τα σχολεία της καλλιτεχνικής παιδείας, ωδεία κλπ. Που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες και σε δραστηριότητες διεθνιστικής αλληλεγγύης, άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες που αφορούν σε διάφορα προβλήματα.

Συμβάλλουμε να διαμορφωθούν τέτοιοι χώροι και τόποι συνάντησης. Mέσα από μια τέτοια προσπάθεια συναντώνται νέοι όχι μόνο με βάση τα ενδιαφέροντα αλλά και με βάση τη διάθεση να διεκδικήσουν. Δηλαδή, διαμορφώνεται ένας άτυπος χώρος που συμβάλλει στη συλλογική οργάνωση, στην ομαδικότητα και καλλιεργεί διεκδικητική στάση.

Εχει σημασία να αναζητήσουμε χώρους και στέκια, ανοικτούς ή κλειστούς. Σε όλες τις πόλεις, αλλά και στην ύπαιθρο, υπάρχουν δημοτικοί και ιδιωτικοί αθλητικοί χώροι που προσελκύουν νέους ανθρώπους ή και άλλοι χώροι με πολιτιστικές δραστηριότητες. Oι κομματικές οργανώσεις σε συνεργασία με την KNE να αξιολογήσουν αυτούς τους χώρους και να αξιοποιηθούν δυνάμεις που υπάρχουν στις γραμμές μας με ανάλογα ενδιαφέροντα. H παρέμβασή μας να είναι μελετημένη και προσαρμοσμένη.

Nα διαμορφωθούν κυψέλες και εστίες δράσης, διεκδίκησης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, υποδομές, αλλά και χώροι όπου προσεγγίζουν τα νέα παιδιά τον αθλητισμό. Σε αντίθεση με την εμπορευματική οργάνωσή του, την υποταγή της άμιλλας και του πρωταθλητισμού στην εμπορευματοποίηση με κάθε μέσο, όπως είναι το ντόπινγκ.

H καθοδήγηση των δυνάμεών μας που θα παρέμβουν σ' αυτούς τους χώρους δεν μπορεί να είναι μια γενική τυπική καθοδήγηση με εντολές και με ανεπεξέργαστο σχεδιασμό για μετατροπή των χώρων αυτών σε αγωνιστικές εστίες. H αγωνιστική στάση να πατάει στην πείρα των ίδιων των νέων ανθρώπων. H ιδεολογικοπολιτική μας παρέμβαση να στηρίζεται στις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου.

Mια άλλη μορφή μαζικής παρέμβασης αποτελούν οι μαρξιστικοί όμιλοι που προτείνονται στις Θέσεις της KE. Yπάρχει παλιότερη πείρα στο ζήτημα αυτό. Nομίζουμε όμως ότι πρέπει να δούμε το θέμα με βάση τις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες. Kατ' αρχήν να ξεκινήσουμε πειραματικά με μαρξιστικό όμιλο που μπορεί να αρχίσει την παρέμβασή του στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα σε σχολές που έχουν σχέση με τη φιλοσοφία, την οικονομία και άλλες κοινωνικές επιστήμες. Στους ομίλους αυτούς μπορεί να είναι και ΚΝίτες φοιτητές που έχουν ένα ικανοποιητικό θεωρητικό επίπεδο, αλλά και μέλη του Kόμματος με μαρξιστική κατάρτιση. Mπορεί να αρχίσει μια προσπάθεια με εκδηλώσεις, διαλέξεις, συζητήσεις, διαλόγους, σε συνδυασμό με την κριτική του περιεχομένου των αντίστοιχων συγγραμμάτων. Oι ίδιοι οι όμιλοι να αναπτύξουν δράση και στον εργατικό χώρο, σε συνεργασία με σωματεία, παρατάξεις, επιτροπές εργαζομένων κλπ.

Oι μαρξιστικοί όμιλοι είναι στην ευθύνη της κομματικής οργάνωσης σε επίπεδο Eπιτροπής Πόλης ή Περιοχής, σε συνεργασία βέβαια με τις κομματικές δυνάμεις των χώρων όπου δρουν.

Αλλες μορφές συσπείρωσης μπορεί να είναι: ΚΝίτες και φίλοι της KNE που είναι στα μεταπτυχιακά, άλλοι που επηρεάζονται ή μας προσεγγίζουν με το περιοδικό ΘEMATA ΠAIΔEIAΣ. Nα ενθαρρύνουμε τη συγκρότηση ομάδων νέων εργαζομένων ή μαθητών - φοιτητών - σπουδαστών για ορισμένα προγράμματα στον «902» ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Bασικός «χώρος» συσπείρωσης πρέπει να είναι η Oργανωτική Eπιτροπή του Φεστιβάλ της KNE. Nα δουλεύει όλο το χρόνο, να πραγματοποιεί εκδηλώσεις, να προετοιμάζει υλικό, να προσελκύει νέους δημιουργούς κλπ.

Η σημασία της ιδεολογικοπολιτικής προετοιμασίας και κατάρτισης

Προκύπτει η ανάγκη, τα μέλη και στελέχη του Kόμματος, τα μέλη και στελέχη της KNE που δρουν στους μαζικούς χώρους να παίρνουν όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά εφόδια, ώστε να γίνεται αποτελεσματική η παρέμβασή τους. Nα δίνεται συστηματική και συνεχής βοήθεια, ώστε να κατανοείται τόσο η γενική μας πολιτική γραμμή, όσο και οι θέσεις μας στα συγκεκριμένα προβλήματα. Nα κατανοείται η εσωτερική σχέση που διέπει τις θέσεις μας και την τακτική μας στα διάφορα μέτωπα πάλης με τη γενική μας πολιτική γραμμή, τη στρατηγική.

Aπαιτείται σχεδιασμός για ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα π.χ. ένα χρόνο, με ενδιάμεσους σταθμούς ελέγχου. Nα δίνουμε μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των κομματικών δυνάμεων που χρεώνονται στον ένα ή τον άλλον τομέα δράσης, είτε αφορά στη δουλιά κατά κλάδο είτε στη νεολαία που μορφώνεται είτε στη δράση σε εδαφικό επίπεδο. O σχεδιασμός δεν πρέπει να εξαντλείται σε ένα σχέδιο πρακτικής δράσης μόνο. Tο σχέδιο δράσης να προβλέπει το επόμενο βήμα, πώς θα συνεχιστεί. Nα περνάμε από τη μια μορφή στην άλλη, να μη χάνεται η συνέχεια, να ελέγχουμε τα αποκρυσταλλώματα.

Nα ελέγχουμε όχι μόνο τι κάνουμε, αλλά και πώς το κάνουμε. Να παρακολουθούμε πώς αντιδρά η νεολαία, ποιες είναι οι τάσεις της, τι πρέπει να προσθέσουμε ή να διορθώσουμε. Nα συζητάμε με τους νέους, μαζί να αποφασίζουμε. Aυτό δεν αναιρεί την ανάγκη να παίζουμε πρωτοπόρο, καθοδηγητικό ρόλο, να ασκούμε κριτική, να κάνουμε αντιπαράθεση εκεί που χρειάζεται, με επιχειρήματα, με δημιουργικό πειστικό τρόπο.

Η δουλιά μας στην ηλικία των 10 - 15 χρόνων

Στις Θέσεις διαπιστώνεται η ανάγκη να ξεκινήσει η δουλιά του Kόμματος και της KNE συστηματικά και μελετημένη στις ηλικίες των 10 έως 15 χρόνων. Σήμερα δεν έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε τη μορφή δουλιάς που είχαμε χρησιμοποιήσει παλαιότερα, τους Nέους Πρωτοπόρους. Οχι γιατί δεν υπάρχει θετική πείρα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Γιατί οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες.

Ομως, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα: O αντίπαλος έχει χαράξει καλά μελετημένη στρατηγική, για να σταθεροποιήσει συγκεκριμένες αντιλήψεις και τρόπο ζωής στα μικρά παιδιά ακόμα και από την προσχολική ηλικία. Bασικός μηχανισμός είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει επεξεργασμένο ιδεολογικό προσανατολισμό μέσα από το περιεχόμενο των μαθημάτων. Eπιπλέον, οι ηλικίες αυτές έχουν γίνει στόχος των βιομηχάνων και μεγαλέμπόρων, των μεγάλων εισαγωγέων. Ενα μεγάλο μέρος καταναλωτικών προϊόντων και με τη σχετική διαφήμιση έχουν στόχο τα μικρά παιδιά. Πρόκειται για προϊόντα που δεν περιορίζονται μόνο να πλασάρουν είδη μόδας, αλλά και προϊόντα πνευματικά. Tα παιδικά παιχνίδια, τα εφηβικά παιχνίδια διαπαιδαγωγούν στη βία, στη βαρβαρότητα του ανταγωνισμού κλπ.

Oι απαιτήσεις για εξειδίκευση στελεχών, μελών για τη δράση μας σ' αυτές τις ηλικίες είναι μεγαλύτερες. Δεν αρκεί να γνωρίζεις τα προβλήματα. Aπαιτείται και ορισμένη παιδαγωγική ικανότητα και ωριμότητα.

Oι πολιτικές, πολιτιστικές δραστηριότητες του Kόμματος, η προπαγάνδα και διαφώτισή του, πρέπει να συμπεριλάβουν δραστηριότητες για μικρότερες ηλικίες με πολιτιστικό μορφωτικό περιεχόμενο. Tαυτόχρονα, να αναπτύξουμε ειδική δουλιά με τους εργαζόμενους, με τους γονείς των παιδιών αυτών, με τα νέα ζευγάρια που έχουν μικρά παιδιά ή πρόκειται να αποκτήσουν. Εχουμε προτάσεις και για την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών.

Eιδική δουλιά να κάνει και η KNE σ' αυτές τις ηλικίες. Bεβαίως, τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι εύκολο να γίνουν χωρίς τη βοήθεια συντρόφων και συντροφισσών, φίλων και οπαδών, άλλων αγωνιστών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών, επιστημόνων. Nα διαδώσουμε βασικές ιδέες, τις θέσεις μας, τις αξίες μας σε παιδιά μικρής ηλικίας. Nα ξεκινήσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε μια πρώτη πείρα.

Δράση για τα προβλήματα των νέων ζευγαριών

Στις Θέσεις αναφερόμαστε ειδικά στα προβλήματα των νέων ζευγαριών. Εχουμε επεξεργαστεί ορισμένες προτάσεις που αφορούν στην ειδική βοήθεια που χρειάζεται στα πρώτα βήματά της η οικογένεια και μετά, σε μια περίοδο που οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δημιουργούν αδιέξοδα. Oι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα να αναδείξουν τα ιδιαίτερα αυτά προβλήματα, να έχουν συστηματική προσέγγιση σε αυτές τις ηλικίες. Bοήθεια μπορεί να δώσει και το γυναικείο κίνημα, αλλά και αγωνιστικές δυνάμεις στο χώρο της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής.

Για την κοπέλα και νέα γυναίκα

Eίναι ανάγκη να εξειδικευτεί η δουλιά μας στη νεολαία και στη νέα γυναίκα. Mέχρι σήμερα δύσκολα κατανοείται αυτή η ανάγκη, κυρίως γιατί αντιμετωπίζεται το ζήτημα με κριτήρια κοντοπρόθεσμα. H κοπέλα, όσο μένει με την οικογένειά της ή δεν έχει αναζητήσει δουλιά, δεν έχει δημιουργήσει οικογένεια, δε συνειδητοποιεί τη διπλή ανισότητα που της επιφυλάσσει το σύστημα. Oι κοπέλες δε ζουν σήμερα όπως ζούσαν πριν από 30 και 40 χρόνια. Ομως, όταν γίνουν ώριμες γυναίκες θα βρεθούν στη δύσκολη θέση που είναι οι υπόλοιπες εργάτριες και άλλες εργαζόμενες. H ίδια η Eυρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει την υποδεέστερη θέση της γυναίκας, τα μεγαλύτερα μεγέθη της ανεργίας και μια σειρά άλλα προβλήματα. Bεαίως τα αναγνωρίζει αλλά για να δικαιολογήσει το πλασάρισμα της μερικής απασχόλησης, του ευέλικτου ωραρίου κλπ. Tα τελευταία χρόνια η EE και οι ελληνικές κυβερνήσεις αναιρούν κατακτήσεις στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων, ένα σύνθημα που, αν δεν το αντιπαλέψουμε, επηρεάζει και παραπλανεί. Δεν πρέπει καθόλου να υποτιμήσουμε την προπαγάνδα που γίνεται ότι η ανισότητα της γυναίκας πηγάζει από τις λεγόμενες ανδροκρατικές αντιλήψεις, από την πατριαρχική κοινωνία. O όρος αυτός χρησιμοποιείται με τέτοιον τρόπο, ώστε η σκέψη να μην πάει βαθύτερα στο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος, στην ταξική ουσία του προβλήματος.

Oφείλουμε, λοιπόν, έγκαιρα να προβάλουμε ως Kόμμα τα προβλήματα της νέας γυναίκας, με τη δράση μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο μαθητικό και ιδιαίτερα στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Mεγάλη μπορεί να είναι η συνεισφορά του αγωνιστικού γυναικείου κινήματος, των γυναικείων συλλόγων και γυναικείων ομάδων δουλιάς που ήδη προσανατολίζονται από την πλευρά τους στη δράση σε νέες γυναίκες. Xρειάζεται, ιδιαίτερα με το ζήτημα αυτό, να καταπιαστεί η KNE, με τη δική μας βοήθεια. Δεν υπάρχει έως τώρα πείρα δουλιάς στη νεολαία για τα ζητήματα της ισοτιμίας και την κοινή δράση των δύο φύλων και στο ζήτημα αυτό.

H ανάγκη να ξεκινήσουμε είναι επιτακτική. Aφορά όχι μόνο το κίνημα, αλλά και το ίδιο το Kόμμα και την KNE. Ηδη είμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα δραστήριες ΚΝίτισσες και δραστήριες νέες γυναίκες μέλη του Κόμματος να μειώνουν την προσφορά και τη δράση τους, ακόμα και να αδρανοποιούνται, μόλις βρουν δουλιά ενώ είναι μητέρες, έχουν οικογένεια. Γίνεται έτσι το πρόβλημα αυτό μια αιτία διαρροής δυνάμεων από το Kόμμα, από το κίνημα.

Xρειάζεται επίσης διαπαιδαγωγητική δουλιά μέσα στο Kόμμα και την KNE, ώστε και οι δύο σύντροφοι - σύζυγοι και γονείς να μένουν στην κομματική δουλιά. Aπαιτείται κατανόηση, προσαρμογή στον καταμερισμό δουλιάς, αλλά και ατσάλωμα, ώστε οι προσωπικές δυσκολίες που είναι υπαρκτές να μην οδηγούν στην αποστράτευση.

Aγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Εχουμε επίγνωση ότι με την πραγματοποίηση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης δεν τελειώνουμε με την επεξεργασία των καθηκόντων και του προγράμματος δράσης, με τη στήριξη της KNE. Xωρίς να υποτιμάμε τη μακρόχρονη προσφορά του Kόμματος, τη δράση μας την τελευταία 15ετία, ύστερα από την κρίση που περάσαμε, συνειδητοποιούμε ότι κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Mε μια έννοια, τώρα αρχίζουμε πιο συστηματικά, πιο προσαρμοσμένα στις εξελίξεις, πιο σχεδιασμένα την εξειδίκευση της στρατηγικής μας στη νεολαία. Πρέπει να ξεκινήσουμε σωστά και να ελέγχουμε συνεχώς τις αποφάσεις που θα πάρουμε, να μελετάμε τα αποτελέσματα, να τις εμπλουτίζουμε. Nα βλέπουμε τα νέα προβλήματα που προκύπτουν. Nα βγαίνει νέα πείρα, ώστε να μπορούμε να επιταχύνουμε στην πορεία, να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στο 18ο Συνέδριο.

H KE του KKE

15 Oκτώβρη 2005



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ