ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αλλαγή σελίδας...

Σαρωτική επικράτηση του υποψήφιου του Κόμματος των Εργατών, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σάο Πάολο, όλη η χώρα μετατράπηκε σε μια κόκκινη θάλασσα...

Associated Press

Το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σάο Πάολο, όλη η χώρα μετατράπηκε σε μια κόκκινη θάλασσα...
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ - ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Με φωνές, τραγούδια και κόκκινες σημαίες πάνω από 100.000 Βραζιλιάνοι συγκεντρώθηκαν αμέσως σχεδόν μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, στην Αβενίδα Παουλίστα, την κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο, πανηγυρίζοντας τη νίκη του υποψήφιου του Κόμματος των Εργατών (PT), Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που επικράτησε -θεωρούνταν έτσι κι αλλιώς βέβαιο- με σαρωτικό τρόπο επί του αντιπάλου του Ζοζέ Σέρρα, με ποσοστό 61% έναντι 38%. Ανάλογα γιορταστική ήταν και η ατμόσφαιρα στην άλλη μεγαλούπολη, το Ρίο ντε Ζανέιρο, αλλά και στις περισσότερες πόλεις της χώρας του Αμαζονίου.

Οι πανηγυρισμοί δεν είναι τυχαίοι... ο Λούλα χαρακτηρίζεται ως «σάρκα εκ της σαρκός» του βραζιλιάνικου λαού, παιδί της φαβέλας (παραγκούπολης) Ροζίνιο και ο ίδιος... όχι μόνο επέμενε -αξίζει να αναφερθεί ότι ο Λούλα έθετε υποψηφιότητα συνεχώς τα τελευταία 13 χρόνια, ωστόσο, ποτέ δεν είχε καταφέρει να περάσει ούτε στο δεύτερο γύρο- αλλά τελικά κέρδισε, με μία νίκη η οποία είναι η ευρύτερη που έχει καταγραφεί στην πολιτική ιστορία της Βραζιλίας. Μία νίκη που αντικατοπτρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το μήνυμα των εκλογών, που δεν είναι άλλο, από το ότι ο βραζιλιάνικος λαός επιθυμεί «αλλαγή σελίδας της ιστορίας»... Μία ψήφος, αποτέλεσμα των κοινωνικών αγώνων της εργατικής τάξης της χώρας, καθώς και της συνεχώς διευρυνόμενης δυσαρέσκειας μεταξύ όλων των κοινωνικών στρωμάτων μία κοινωνίας με τις ευρύτερες ανισότητες παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα συνιστά μία ακόμη «πρωτιά»: Ο Λούλα είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος από την εργατική τάξη και με την πιο ριζοσπαστική ατζέντα εδώ και δεκαετίες, καθώς ο μοναδικός άλλος εκλεγμένος πρόεδρος με αριστερή ατζέντα ήταν ο Ζοάο Γκουλάρτ, που ανατράπηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

Θα μπορέσει όμως ο Λούλα να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα; Ερώτημα που θα απαντηθεί στο μέλλον, αλλά δεδομένο θεωρείται ότι οι δυσκολίες θα είναι τεράστιες και οι παγίδες που του έχουν στήσει Ουάσιγκτον και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πολλές. Οι απειλές που αιωρούνται δεν είναι τυχαίες... «Εάν ο Λούλα δεν ακολουθήσει το επιβαλλόμενο πρόγραμμα, το παράδειγμα της κατάρρευσης της Αργεντινής θα φαντάζει ως πταίσμα μπροστά σε αυτό που θα συμβεί στη Βραζιλία»...

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Ρίο, τα μέλη της νέας κυβέρνησης δε θα ανακοινωθούν άμεσα, ωστόσο, την Τρίτη ο Λούλα θα μεταβεί στην Μπραζίλια για να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, ο νέος πρόεδρος τόνισε: «Μέχρι τώρα, τα πράγματα ήταν εύκολα. Το δύσκολο κομμάτι αρχίζει από αύριο».

«Μουδιασμένες» αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ηγέτης της Γαλλίας και όλοι σχεδόν οι πρόεδροι των χωρών της Νότιας Αμερικής έσπευσαν να συγχαρούν το νέο πρόεδρο της Βραζιλίας. Μάλιστα, ο Ζακ Σιράκ εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί μαζί του πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του. Ο Τζορτζ Μπους, συνεχάρη τηλεφωνικά τον Λούλα για τη νίκη του και υποσχέθηκε να έχει μια καλή συνεργασία μαζί του.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, έσπευσε να συγχαρεί το Βραζιλιάνο ομόλογό του καλώντας τον να συμμετάσχει στη δημιουργία του λεγόμενου «άξονα του καλού», μαζί με την Κούβα και τη Βενεζουέλα που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λαών όλης τη Γης.

Οσο για τα χρηματιστήρια... η επίθεση στο ρεάλ δεν έγινε και όλοι υιοθέτησαν στάση αναμονής. Λογικό λοιπόν, οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου να αφορούν το ΔΝΤ. Ο Λούλα κάλεσε τους πιστωτές της χώρας, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να βοηθήσουν τη Βραζιλία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, και τις τράπεζες να ανοίξουν τη ροή των πιστώσεων προς τις βραζιλιάνικες εταιρίες, ενώ έθεσε ως προτεραιότητες τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επίσης τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας.

«Μία ιστορική νίκη»

Δηλώσεις του Εθνικού Προέδρου του ΚΚ της Βραζιλίας, Ρενάτο Ραμπέλο

Αποτελεί πια γεγονός η εκλογή του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Προεδρία της Βραζιλίας. Το γεγονός αυτό, ο Εθνικός Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας (PCdoB), Ρενάτο Ραμπέλο το χαρακτηρίζει ως «μία ιστορική νίκη» ειδικά υπό το σκεπτικό ότι ο Λούλα συγκέντρωσε περισσότερες από 60 εκατομμύρια ψήφους «και είναι ο μόνος υποψήφιος που κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυτό τον τεράστιο αριθμό ψήφων, που καταδεικνύει ακόμη περισσότερο το χαρακτήρα δημοψηφίσματος που είχε αυτή η εκλογική αναμέτρηση και φάνηκε ήδη από τον πρώτο γύρο, επιβεβαιώνοντας τον μεγάλο πόθο του λαού για αλλαγή της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής».

Μάλιστα, ο θρίαμβος αυτός - όπως χαρακτηρίζεται από τον Ραμπέλο - της υποψηφιότητας του Λούλα «σημαίνει τη νίκη των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, που ποτέ δε μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιπροσωπευτεί στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, σε συμμαχία με δυνάμεις της κυρίαρχης αστικής τάξης που επιθυμούν όμως μία άλλη πορεία για τη χώρα».

«Η εκλογή του Λούλα στην Προεδρία της χώρας έχει την αίσθηση της συνέχειας της ανάπτυξης των δημοκρατικών, λαϊκών και πατριωτικών αγώνων των Βραζιλιάνων για ένα εθνικό μοντέλο ανάπτυξης και η νίκη αυτή που επιτεύχθηκε δίνει ζωή στην ελπίδα για μία νέα εποχή, ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης και σημαίνουσας χώρας στο διεθνές περιβάλλον, μιας δημοκρατικής χώρας που θα ακολουθεί το δρόμο της κοινωνικής ανάπτυξης» συνεχίζει ο Ραμπέλο, τονίζοντας ότι η εκλογή αυτή συμπληρώνει έναν κύκλο που άνοιξε τα τελευταία 20 χρόνια με την επιδείνωση της κοινωνικής πραγματικότητας, την αποψίλωση κυρίαρχων ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος, του «αγώνα των εργαζομένων και των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων, που αντιστέκονταν στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Μεγάλη η συμβολή και του ΚΚ της Βραζιλίας στους πολύχρονους αγώνες που οδήγησαν σε αυτή τη νίκη, καθώς, σύμφωνα με το Ραμπέλο, «το PCdoB συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της πορείας που οδήγησε σε αυτή τη νίκη», αφού όπως σε αυτή, αλλά και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το PCdoB ήταν και παραμένει ένα μόνιμος πυρήνας, απόλυτα δεσμευμένος, με αποτέλεσμα ο λαός να τιμήσει το PCdoB με 9 εκατομμύρια ψήφους και ένα σημαντικό αριθμό αντιπροσώπων στη Βουλή, τη Γερουσία και τα περιφερειακά Κοινοβούλια.

ΚΚΕ
«Αλληλεγγύη στον αγώνα των λαϊκών δυνάμεων»

Μήνυμα της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προς τον Πρόεδρο του ΚΚ της Βραζιλίας για τις προεδρικές εκλογές

Επιστολή απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προς τον Ρενάτο Ραμπέλο, Πρόεδρο του ΚΚ Βραζιλίας, για το αποτέλεσμα των προεδρικών και γενικών εκλογών της Βραζιλίας, η οποία έχει ως εξής:

«Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ θα ήθελα να σας συγχαρώ όπως και όλες τις συμμαχικές λαϊκές και δημοκρατικές δυνάμεις για τη σημαντική νίκη του Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές, η οποία θα έχει μια σημαντική επίδραση στη Βραζιλία, όσο και διεθνώς.

Ακόμα, θα ήθελα να απευθύνω τα συγχαρητήριά μας σε όλα τα μέλη του ΚΚ Βραζιλίας και της νεολαίας του για τη σημαντική συμβολή του ΚΚ Βραζιλίας στην εκλογική καμπάνια και τη νίκη που επιτεύχθηκε, καθώς και για το σημαντικό αποτέλεσμα του Κόμματός σας. Ευχόμαστε κάθε νέα επιτυχία στους αγώνες σας στις καινούριες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Με αυτή την αφορμή, θα ήθελα να επαναλάβω τη σταθερή αλληλεγγύη μας με τον αγώνα του ΚΚ Βραζιλίας και του λαϊκού κινήματος της χώρας σας για μια νέα, λαϊκή, δημοκρατική και προοδευτική πορεία της Βραζιλίας, ενάντια στην ALCA, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την επέμβαση και εξάρτηση.

Με τη βεβαιότητα ότι οι στενές σχέσεις, η αλληλεγγύη και συνεργασία των κομμάτων μας στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και στις πρωτοβουλίες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων θα βαθύνουν και θα αναπτυχθούν παραπέρα, δεχτείτε, αγαπητέ σύντροφε, τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org