ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Αύριο το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό ραντεβού

Στις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, η προσυγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων

Ενα μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό ραντεβού έχει αύριο Πέμπτη ο λαός του Λεκανοπεδίου, στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φιλειρηνικές οργανώσεις, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, όπου εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, θα ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες άλλους διαδηλωτές, που τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον βρώμικο πόλεμο της ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων, εναντίον του λαού του Ιράκ.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη της σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6.00 μ.μ. Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα καλούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η επιτροπή Αθήνας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας αγωνίζεται και απαιτεί:

- ΟΧΙ στον σχεδιαζόμενο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε οποιαδήποτε μορφή στον πόλεμο.

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

- Αμεσος τερματισμός του φονικού εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

- Λευτεριά στον παλαιστινιακό λαό. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ΕΕΔΥΕ, παράλληλα, επισημαίνει: «Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές μετά τις ΝΑΤΟικές δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν ετοιμάζονται να αιματοκυλήσουν και το λαό του Ιράκ». Με τον σχεδιαζόμενο πόλεμο, τονίζεται, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να ενισχύσουν το ρόλο του τυράννου - χωροφύλακα των συμφερόντων των ισχυρών όπου Γης, να εντείνουν την καταλήστευση του μόχθου και πλούτου των λαών.

Στην υπόθεση αυτή της πολεμικής προετοιμασίας για την εξαπόλυση από τους Αμερικανούς επίθεσης κατά του Ιράκ, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, με τη διάθεση της αμερικανικής βάσης της Σούδας, που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διεξαγωγή των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ η χώρα μας συμμετέχει στον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό πόλεμο με τέσσερα πολεμικά πλοία, στη Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, που «κυνηγούν» τη «διεθνή τρομοκρατία».

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του αυριανού συλλαλητηρίου έχουν πάρει οι παρακάτω φορείς: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΕΚΠ, Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), Αδέσμευτη Κίνηση Ειρήνης (ΑΚΕ), «Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων», «Ελληνες Γιατροί κατά των Πυρηνικών», ΚΕΑΔΕΑ, «Πολίτες του κόσμου για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα, το περιβάλλον», «Πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ», «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», «Συμμαχία Σταματήστε Τον Πόλεμο», Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) '67-'74.

Ταυτόχρονα αυξάνουν καθημερινά τα καλέσματα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο από μαζικούς φορείς. Ειδικότερα με ανακοινώσεις τους καλούν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Με συγκεντρώσεις κι άλλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις θα καταδικάσουν οι Θεσσαλοί το βρώμικο πόλεμο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές κατά του ιρακινού λαού, και θ' απαιτήσουν να μην εμπλακεί η χώρα μας στον πόλεμο, μ' οποιαδήποτε μορφή, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους ν' εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη.

Αποφάσεις για συγκεντρώσεις πάρθηκαν από φορείς στη Λάρισα και στο Βόλο, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνονται και στους άλλους νομούς της περιοχής.

Η συγκέντρωση στο Βόλο θα γίνει αύριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Η διοργάνωσή της αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και θα γίνει την Παρασκευή στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Φορέων Κατά του Πολέμου, καλεί το λαό της Λάρισας να συμμετάσχει στη συγκέντρωση καταγγέλλοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ, διευκολύνοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, τα λιμάνια, οι βάσεις της Σούδας, του Ακτίου χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση της επίθεσης. Ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο». Και τονίζει: «Ολοι οι λαοί ανησυχούν, διαδηλώνουν ενάντια στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σ' όλο τον κόσμο. Εχουμε χρέος ν' αγωνιστούμε για να σταματήσει η νέα επίθεση σε βάρος του Ιράκ. Εάν δεν τους σταματήσουμε θα χτυπήσουν κι αλλού. Καλούμε όλο το λαό να βγει στους δρόμους, να διαδηλώσουμε ενάντια σ' αυτούς που φέρνουν τον πόλεμο και την κοινωνική αδικία».

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Συλλαλητήρια καταδίκης του πολέμου

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε Αρτα, Ηγουμενίτσα και Γιάννενα διοργανώνουν φορείς για αύριο, Πέμπτη 31/10/2002.

- Στην Ηγουμενίτσα η Αντιπολεμική Συντονιστική Επιτροπή καλεί σε συγκέντρωση στις 6.30 μμ στον πεζόδρομο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

- Στην Αρτα η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων νομού Αρτας καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μμ στην πλατεία Κιλκίς.

- Στα Γιάννενα με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων (σύλλογος Βιολογικών Εφαρμογών και ο σύλλογος των φοιτητικών κατοικιών της Δόμπολης) πραγματοποιείται συγκέντρωση, στις 8 μμ, έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, εξέδωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), που καλεί επίσης και στην προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, τονίζει το ΠΑΜΕ, ετοιμάζονται για μια ακόμα φορά να αιματοκυλήσουν το λαό του Ιράκ. Μαζί με τους συμμάχους τους, ενισχύουν το ρόλο του χωροφύλακα για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Οι εξελίξεις επιβάλλουν την εγρήγορση των εργαζομένων και του λαού. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» στο Παλλαϊκό Αντιπολεμικό Αντιιμπεριαλιστικό Συλλαλητήριο.

Να απαιτήσουμε:

- Οχι στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Ιράκ.

- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.

- Να σταματήσει άμεσα το φονικό εμπάργκο κατά του ιρακινού λαού.

- Λευτεριά στον Παλαιστινιακό Λαό.

- Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ