ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Εμπόριο ελπίδων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χιλιάδες θέσεις εργασίας προβλήθηκαν και χτες από τα πρωτοσέλιδα ορισμένων εφημερίδων, δημιουργώντας σύγχυση στους ενδιαφερόμενους αλλά και τον αναγκαίο εντυπωσιασμό προκειμένου να πουληθούν περισσότερα φύλλα. Οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων χρησιμοποιούνται ξανά για ένα ιδιότυπο εμπόριο, ένα εμπόριο ελπίδας.

Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι αρκετές εφημερίδες απέκτησαν όψιμο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της εργασίας και έτρεξαν να συμπεριλάβουν στην ύλη τους ειδικά ένθετα. Τα τελευταία ελάχιστα ασχολούνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνεργοι και εργαζόμενοι ή με τις αιτίες που τα προκαλούν. Αντίθετα, εμπορεύονται και, μάλιστα, αρκετές φορές με χυδαίο τρόπο, το πρόβλημα ζωής ή θανάτου, που αντιμετωπίζουν όσοι αναζητούν εναγωνίως μια θέση εργασίας.

Κι έτσι, ικανοποιούνται πολλοί στόχοι ταυτόχρονα. Ανάμεσά τους και η παραμονή στο απυρόβλητο της κυβερνητικής πολιτικής. Στην εποχή της μερικής εργασίας, της προσωρινής, της πολυειδικότητας, της συχνής εναλλαγής εργασίας, αλλά και του αγώνα εναντίον όλων αυτών, εφημερίδες «πρασινογάλαζων» αποχρώσεων αμβλύνουν τις αιχμηρές άκρες της πραγματικότητας και εκμεταλλεύονται τα όνειρα των άνεργων για μια καλύτερη ζωή, αποσπώντας τους μερικά ευρώ παραπάνω.

Μία η επιλογή

«Αν ήμουν Σρέντερ θα με είχε καταλάβει τεταρταίος πυρετός. Τώρα από πού θα μου 'ρθει; Από την Αλ Κάιντα στο Βερολίνο ή από ελεύθερους σκοπευτές στη Φρανκφούρτη; Προσέξτε συμπτώσεις. Ο Πούτιν αρνείται να ισοπεδώσει το Ιράκ. Γεγονός. Η Τσετσενία είναι εγκαταστημένη στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Κι αυτό είναι γεγονός. Η σφαγή του Σαββάτου έλαβε χώρα δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη επίθεση εναντίον του Σαντάμ. Αρα, μ' ένα σμπάρο δύο σφαλιάρες. Η πρώτη με το χέρι της ...τρομοκρατίας, η δεύτερη από Ουτσεκάδες πατριώτες. Διότι η Τσετσενία είναι εν δυνάμει η Βοσνία του Κρεμλίνου. Ο πλανητάρχης το 'πε καθαρά. Οποιος δεν είναι μαζί του είναι εναντίον του. Και οι σφαλιάρες θα πέφτουν κατά περίσταση. Αλλοτε ως UCK άλλοτε ως Μπιν Λάντεν. Επομένως, ή κατεβάζεις τα βρακιά ή σε κάνουμε σκορδαλιά. Είναι απλό. Μία επιλογή υπάρχει. Γενικός ξεσηκωμός. Ολα τ' άλλα καταλήγουν στον ρωμαϊκό χαιρετισμό: Ave George, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν!». Του Δημήτρη Δανίκα από τη «στήλη άλατος» των χτεσινών «Νέων».

Θεόσταλτες ... χώρες

«Η μοίρα που επιφύλασσε στις ΗΠΑ ο 21ος αιώνας ήταν, όπως αποδεικνύεται, η παγκόσμια ηγεμονία. Θα είναι, όμως, αυτή μια ηγεμονία σεβαστή και αναγνωρισμένη ως νόμιμη ή μια ηγεμονία παράνομη, μισητή και βραχυπρόθεσμη;

Η Ουάσιγκτον έστειλε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τελεσίγραφο: ή θα εγκρίνει το αμερικανικό ψήφισμα για τον αφοπλισμό του Ιράκ ή θα τεθεί στο περιθώριο. Κατά την άποψή της, για να συμμετέχει ο ΟΗΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να συμμορφώνεται πρώτα με τις απαιτήσεις της. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μπους θεωρεί πως δε χρειάζεται την καλή γνώμη των κρατών στα οποία κυριαρχεί. Και ότι αδιαφορεί για τη νομιμότητα που προσφέρει ο σεβασμός των άλλων λαών. Αρκείται στο να ασκεί εξουσία. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, όμως, δεν εξέλεξαν τον Τζορτζ Μπους στην προεδρία με αυτό το σκεπτικό. Γι' αυτό και είναι σχεδόν βέβαιο πως δε θα τον επανεκλέξουν». Το προαναφερόμενο απόσπασμα είναι από τη «Χέραλντ Τρίμπιουν» (δημοσιεύτηκε στα χτεσινά «Νέα») κι όπως καταλαβαίνετε, δίπλα στους εκκλησιαστικούς αρχηγούς, οι οποίοι αντλούν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- τη δύναμή τους από κάποιον θεό, υπάρχουν και οι θεόσταλτες χώρες, στις οποίες «η μοίρα επιφύλαξε την παγκόσμια ηγεμονία». Στους λαούς απομένει -και αυτό σ' ένα βαθμό μόνο...- να επιλέξουν το βαθμό βαρβαρότητας της μορφής, με την οποία θα ηγεμονεύονται. Ο σύγχρονος Μεσαίωνας είναι παρών...


Επέτειοι

Κάθε μέρα

με κουρέλια

προκαλεί

οίκτο και γέλια,

μα επέτειος σαν φτάνει

της φορούν

καλό φουστάνι

κι η Ελλάδα

η κουρέλω

ντόνα γίνεται

με βέλο.

* * *

Οπ την πιάνουν,

τότε, μπράτσο

μπαγαπόντες ένα μάτσο

και τη βγάζουν

στο μπαλκόνι

οι πανάθλιοι βαρόνοι

και φωνάζουν

«ζήτω», «μπράβο»

στη μασκαρεμένη

βάβω!

* * *

Κάθε μέρα

Σταχτοπούτα

με τη σκούπα

με τη βούτα,

υπηρέτρα σ' αφεντάδες

και αράδα τεμενάδες

κι αίφνης, να,

με άλλα ρούχα

και τα «ζήτω»

μοιάζουν «γιούχα»

και η μέρα η μεγάλη

καταντάει

καρναβάλι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καθαρές κουβέντες

Η απροκάλυπτα πλέον εξελισσόμενη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και μεθόδους που αυτή εκφράζεται - καταγράφεται στην καθημερινότητα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δεν είναι ένα αντιδημοκρατικό παραλήρημα σκοτεινών εξουσιών, πολύ περισσότερο δεν είναι προϊόν μιας εντολής του «πλανητάρχη» στους υποτακτικούς του. Σε όποια πλευρά του νομοθετικού πλαισίου οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι αν κοιτάξει κάποιος, μια δεκαετία πριν, θα βρει τις βάσεις - οδηγίες γι' αυτό που σήμερα εισπράττουμε σαν καθημερινό αυταρχισμό. Θα βρει την ευρωαστυνομία, τον ευρωστρατό, θα βρει τα σπάργανα για τα 15 σημεία - οδηγίες της ΕΕ για την ένταση της κρατικής καταστολής, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Τα αστυνομικά μπλόκα στους δρόμους δεν ήρθαν ξαφνικά. Ο,τι ζούμε σήμερα οικοδομήθηκε μέσα από κάτι «αθώες» διμερείς συμφωνίες για τη δικαστική συνδρομή και την αστυνομική συνεργασία. Ορισμένοι απ' όσους σήμερα διαμαρτύρονται και δικαίως για την καταστολή, καλά θα κάνουν να πάνε πίσω στη Συνθήκη του Παλέρμο που υπογράφηκε για την αντιμετώπιση δήθεν του οργανωμένου εγκλήματος κι εκεί θα βρουν όσα τότε οι ίδιοι υπερασπίστηκαν ως νομοθετήματα της «κοινωνίας των πολιτών», να εφαρμόζονται σήμερα κατά του οποιουδήποτε τολμήσει να αντιμιλήσει σε αστυφύλακα και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορία για «σύσταση και συμμορία».

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες είναι πράγματι σε κίνδυνο. Αλλά παντού και όλα. Η δημοκρατία πριν απ' όλα είναι εξόριστη από τους χώρους δουλιάς. Στα σχολειά διδάσκεται η υποταγή. Τα ΜΜΕ της άρχουσας τάξης όχι μόνο δεν ενημερώνουν, αλλά λειτουργούν ως κατ' εξοχήν μέσα άσκησης μαζικής τρομοκράτησης - ενοχοποίησης του πληθυσμού, προωθούν το χαφιεδισμό, το ατομικό βόλεμα, μια πλαστή ελευθερία αυτουνού που για να 'ναι «λεύτερος», πρέπει να πουλήσει την ίδια του τη μάνα.

Η μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών - διδάσκει η ιστορία - αναγκαστικά είναι και πολυμέτωπη. Οφείλει να έχει μέτωπο και με τους διάφορους μηχανισμούς, που από θέση, δήθεν, υπεράσπισης των δικαιωμάτων, σκάβουν το λάκκο στα ίδια τα δικαιώματα. Η εμπειρία από τη χρήση της «17Ν» οφείλει να διδάξει. Και για το ρόλο όσων αρνούνται να δείξουν τον ένοχο, όταν αυτός ταυτίζεται με τις πολιτικές - ιδεολογικές τους αναφορές και δεσμεύσεις - π.χ. τα διάφορα ιδρύματα τύπου «Φρίντριχ Εμπερτ» ή τα γαλλικού και αγγλικού τύπου «αντινεοφιλελεύθερα» φόρουμ και συσπειρώσεις που βλέπουν τον Μπους, αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και το κράτος του αστυνόμου που τις συνοδεύει.

Ο πόλεμος για τα δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όσους πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν στο χτύπημα του εργατικού - ειδικά του κομμουνιστικού - κινήματος. Η εποχή δεν είναι αθώα, πολύ περισσότερο σ' έναν τόπο που και τον Ηρόστρατο γνωρίζει και την «πέμπτη φάλαγγα». Η μάχη για τα δικαιώματα οφείλει να αφορά όλα τα δικαιώματα και να αξιώνει τη διεύρυνσή τους ως και το δικαίωμα του ίδιου του λαού να είναι κυρίαρχος για την τύχη του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ