ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
29 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ '73
Το Πολυτεχνείο μάς θέλει ανυπότακτους

Κάλεσμα από τη ΦΕΑΠΘ για αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό

Σε αγωνιστικό γιορτασμό της 29ης επετείου της ηρωικής παλλαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73, καλεί τους φοιτητές και όλο το λαό, το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ). Με σύνθημα «Το Πολυτεχνείο μάς θέλει ανυπότακτους», το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει την Κυριακή 17 Νοέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα ακολουθήσει, με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο και θα καταλήξει στο χώρο του Πολυτεχνείου. Η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, στην πλατεία Χημείου. Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 16 Νοέμβρη, θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ, καλεί όλους τους φοιτητικούς Συλλόγους μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου και να διαδηλώσουν αγωνιστικά ότι «η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού. Αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας μας, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποταγής».

Οπως αναφέρει στο πλαίσιο του φετινού γιορτασμού, το μήνυμα του αγώνα παραμένει ζωντανό: «Για το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους, Κοινωνική ασφάλιση δημόσια και δωρεάν. Για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, για πτυχία με αξία και όχι κουρελόχαρτα. Ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καμία εμπλοκή της Ελλάδας, για την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων. Ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή. Ενάντια στην εξάρτηση. Να φύγει το ΝΑΤΟ».

Μάλιστα επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της πάλης, αναφέρει πως 29 χρόνια από τον ηρωικό Νοέμβρη του '73, ο λαός και η νεολαία της χώρας βρίσκονται μπροστά σε εξελίξεις που απειλούν το μέλλον τους. «Οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη συνενοχή, τη στήριξη της ΕΕ, με αφορμή το χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη του 2001, ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο επιδρομή ενάντια σε ολόκληρη την Ευρασία με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας. Παράλληλα «ευλογούν» με κάθε ευκαιρία τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τις ορδές του Σαρόν.

29 χρόνια μετά, τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν στο Ιράκ. Πρόκειται για το νέο γύρο αίματος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, για ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η ειρήνη, η δημοκρατία, μια σειρά στοιχειώδη δικαιώματα μπαίνουν υπό διαπραγμάτευση με κύρια ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, στο όνομα της «τρομοσυζήτησης», της Ολυμπιάδας, της συναίνεσης στην ιμπεριαλιστική νομιμότητα».

ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαδηλώνουν στις 6 Νοέμβρη

Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει κρούσματα αυταρχισμού σε σχολεία της πόλης

Στους δρόμους διαδηλώνουν και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Νοέμβρη, οι μαθητές της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τον αυταρχικό «Σχολικό Κανονισμό», που με πρόσχημα την «ευταξία» επιβάλλει στα σχολεία η κυβέρνηση, για να υποτάξει στην πολιτική της μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η συγκέντρωση και συναυλία από μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα θα γίνει στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Σχολείων Λάρισας.

Χτες οι μαθητές του 7ου ΤΕΕ προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, αντιδρώντας επίσης στον «Σχολικό Κανονισμό» και διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των σπουδών τους, για την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και βιβλίων κ.ά.

Κρούσματα αυταρχισμού

Τα κρούσματα αυταρχισμού και επιχείρησης τρομοκράτησης των μαθητών σε αρκετά σχολεία της Λάρισας ως αποτέλεσμα του «Σχολικού Κανονισμού», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά όπως:

  • Η τιμωρία 10 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Λάρισας με αποβολή μιας μέρας επειδή συμμετείχαν σε μαθητική παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον του «Σχολικού Κανονισμού» της κυβέρνησης, που έγινε την Πέμπτη, 10 Οκτώβρη έξω από τη Νομαρχία.
  • Η «ανακοίνωση» του διευθυντή του 4ου ΤΕΕ προς τους μαθητές του σχολείου ότι δε θα κάνουν εκλογές για την ανάδειξη μαθητικών συμβουλίων(!). Ο εν λόγω διευθυντής «πήρε πίσω» την ανακοίνωσή του, μετά τις έντονες αντιδράσεις των μαθητών.
  • Οι απειλές για αποβολή εναντίον μαθητών γιατί φορούσαν «βρωμιάρικα» ρούχα της δουλιάς!!!
  • Οι διάφορες απειλές σε βάρος μαθητών του 2ου ΤΕΕ και του Αθλητικού Γυμνασίου, με αφορμή την «ενδυμασία» και τη «συμπεριφορά».

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται με έμφαση: «Ολα αυτά δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους ως Εργατικό Κέντρο, όχι μόνο λόγω αντιδημοκρατικότητας του νέου κανονισμού, αλλά και γιατί τα προβλήματα των σχολείων σε ελλείψεις διογκώνονται, οι μαθητές κάθε χρόνο μειώνονται, γιατί οι γονείς δεν μπορούν ν' αντέξουν την οικονομική αφαίμαξη των φροντιστηρίων.

Αντί το υπουργείο Παιδείας να προσβλέπει στην επίλυση αυτών των σοβαρών προβλημάτων, που αφορά στη μόρφωση και εκπαίδευση της νέας γενιάς, ψάχνει τρόπους για να χειραγωγήσει τη συνείδηση των μαθητών και να τους "καθίσει στ' αυγά τους".

Για μια ακόμα φορά μπαίνει ως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο η κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, αλλά ένα ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Για τον ενισχυόμενο αυταρχισμό στα σχολεία Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Σε αυτή σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, με το νέο κανονισμό λειτουργίας δίνονται άπειρες "ελευθερίες" στο διευθυντή του κάθε σχολείου ν' αστυνομεύει τη ζωή των μαθητών, να επιβάλλει ποινές και μάλιστα χωρίς απόφαση συλλόγου καθηγητών». Και η Ερώτηση, αφού αναφέρεται ενδεικτικά σε δύο από τις περιπτώσεις στη Λάρισα, καταλήγει: «ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ασφυκτική αστυνόμευση της σχολικής ζωής και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Συλλαλητήριο - απάντηση στα οξυμένα προβλήματα

Με ένα μαζικό συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο και πορεία διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Εύβοιας, εκατοντάδες σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας έδωσαν χτες ένα πρώτο «δείγμα» της αποφασιστικότητάς τους να αντιπαλέψουν τα προβλήματα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των σπουδών τους. Απόφαση για τη χτεσινή κινητοποίηση είχαν πάρει οι σπουδαστικοί σύλλογοι των σχολών Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) και Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) κι οι σπουδαστές έδωσαν το «παρών» σ' αυτή, απαιτώντας δημόσια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και μόρφωση για όλους, αύξηση των δαπανών στο 15%, ενώ διαδήλωσαν την απόφασή τους να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Τη φετινή περίοδο, στα ήδη οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών του ΤΕΙ Χαλκίδας, ήρθαν να προστεθούν επιπλέον, η έλλειψη τουλάχιστον είκοσι καθηγητών, με αποτέλεσμα να χαθούν γι' αυτό το εξάμηνο αρκετά προαιρετικά μαθήματα ειδικότητας αλλά και υποχρεωτικά μαθήματα και εργαστήρια. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα προβλήματα στέγασης, σίτισης, αύξησης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι σπουδαστές μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο Εργατικό Κέντρο, κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη διοίκηση των λεωφορειούχων, απαιτώντας τη μείωση στο μισό του εισιτηρίου. Κάθε σπουδαστής ξοδεύει το λιγότερο 2 ευρώ σχεδόν καθημερινά για το δρομολόγιο Χαλκίδα - ΤΕΙ - Χαλκίδα, πράγμα ασύμφορο για τη συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών που προέρχονται από μισθοσυντήρητες οικογένειες. Μετά τη στάση τους στο ΚΤΕΛ, οι σπουδαστές συνέχισαν τη δυναμική τους πορεία έως τη Νομαρχία Εύβοιας, όμως ο νομάρχης απουσίαζε. Ανανέωσαν, λοιπόν, το αγωνιστικό τους ραντεβού για το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ελλείψεις και κενά σε σχολεία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα προβλήματα, τα οποία παραμένουν πολλά και οξυμένα στα γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ Καρδίτσας αρκετό διάστημα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φέρνει για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αντ. Σκυλλάκου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρεται σε επιστολή της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται να προσληφθούν άμεσα 27 τουλάχιστον αναπληρωτές καθηγητές και αρκετοί ωρομίσθιοι για να μπορέσουν όλα τα σχολεία του νομού να λειτουργήσουν με πλήρες πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του 2ου ΤΕΕ όπου στο τμήμα κομμωτικής λόγω έλλειψης καθηγητών είναι ακάλυπτες 90 διδακτικές ώρες ειδικότητας. Πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη βιβλίων, ιδιαίτερα στα ΤΕΕ, ενώ είναι αναγκαία η άμεση αποστολή υλικών, εργαλείων, μηχανημάτων και εποπτικών μέσων για τον εξοπλισμό των ΤΕΕ, Γυμνασίων και Λυκείου του νομού. Ακόμα χρειάζεται να διοριστούν άμεσα γραμματείς, επιστάτες και φύλακες για τα σχολεία όπου δεν υπάρχουν. Επιπλέον η ΕΛΜΕ ζητά να δρομολογηθεί η κατασκευή του 3ου Λυκείου Καρδίτσας και η μελέτη για την κατασκευή του Μουσικού Σχολείου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία του νομού Καρδίτσας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ