ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Με συνοπτικές διαδικασίες καταστρέφουν το περιβάλλον

Στη Βουλή για κύρωση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις φορέων

Για να παρακάμψει τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων η κυβέρνηση παρέκαμψε οριακά και το ίδιο το Σύνταγμα, καταφεύγοντας τον Ιούνιο σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους περιβαλλοντικούς όρους και τις απαλλοτριώσεις του έργου της Μαραθώνιας Διαδρομής.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια ενέργεια για την αντιμετώπιση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών, κάτι που προφανώς δεν μπορεί να ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ η Κλασική Μαραθώνια Διαδρομή είναι αν μη τι άλλο γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι φορείς της περιοχής, αλλά και οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί με τη διάνοιξη της Μαραθώνιας Διαδρομής θα επέλθει περιβαλλοντική καταστροφή, αφού μεταξύ άλλων θα κοπούν κατά μήκος της διαδρομής χιλιάδες δέντρα. Προκειμένου η κυβέρνηση να ανακόψει τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προχώρησε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Ιούνιο και χτες την έφερε για κύρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Την έντονη ανησυχία της για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης εξέφρασε κατά τη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι πρόκειται για πλήρη αδιαφορία και στο Σύνταγμα αλλά και στο περιβάλλον. Είπε ότι δεν είναι η τελευταία τέτοιου είδους ενέργεια της κυβέρνησης και τόνισε ότι με τέτοιες ενέργειες θα πλουτίζουν ανεξέλεγκτα οι λίγοι και οι εκλεκτοί, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες στο τέλος δε θα γνωρίζουν τη χώρα στην οποία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε, είναι ένας πυροκροτητής στη βόμβα της νομιμότητας και στη βόμβα του περιβάλλοντος. «Υποθηκεύουμε το μέλλον μας και το δολοφονούμε για τα σκοτεινά οφέλη των ελαχίστων» τόνισε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε ότι στο όνομα της διευκόλυνσης της τηλεοπτικής κάλυψης του Μαραθωνίου θα κοπούν χιλιάδες δέντρα και θα καταστραφούν δασικές εκτάσεις. Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Επικρατείας είπε ότι κανένα δέντρο άνω των οκτώ ετών δεν πρέπει να κοπεί και κατήγγειλε ότι για το έργο πιέζουν εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων.

Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δε γνωρίζει ούτε το κόστος του έργου, ούτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κάτι που επιβεβαίωσε ο παριστάμενος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, ο οποίος υποσχέθηκε να φέρει τα σχετικά στοιχεία στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής. Δικαιολογώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι χωρίς αυτήν δε θα τέλειωνε το έργο αφού υπήρχαν αλλεπάλληλες προσφυγές κατοίκων και φορέων που έθεταν σε κίνδυνο την περαίωσή του.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κίνδυνος ποδηγέτησης των δημοσίων υπαλλήλων

Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Ενα νέο όργανο, τον «Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης», που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να στραφεί ενάντια στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, θεσμοθετεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πρόσχημα της κυβέρνησης για τη θέσπισή του είναι η «πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο» και όπως είπε ο Κ. Σκανδαλίδης ο «Επιθεωρητής» θα λειτουργεί στα πρότυπα του «Συνηγόρου του Πολίτη». Ομως δε θα είναι «Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή», αλλά θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με πενταετή θητεία. Με το ίδιο νομοσχέδιο «αναβαθμίζεται» και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά στο δημόσιο είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Και αυτό γιατί όπως έχει φανεί και από τη μέχρι σήμερα εμπειρία οι διάφορες υπηρεσίες κυνηγούν τους μικρούς, ενώ για την πραγματική διαφθορά και τους μεγάλους υπάρχουν τα διάφορα παράθυρα για τα μεγάλα έργα και τις προμήθειες.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο δίνονται στο «Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης», τα μέλη του οποίου ορίζονται από την κυβέρνηση, καινούριες αρμοδιότητες ακόμα και ανακριτικές, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση ακόμα και στα ατομικά δικαιώματα των υπαλλήλων. Ολα αυτά, είπε, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την ασφυκτική ποδηγέτηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ερχονται δε τέτοιες διατάξεις σε μία περίοδο που ενισχύονται ποικιλοτρόπως οι διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των πολιτών.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΑΝΤΖΑΚΗ

καπετάν Δήμο

ετών 79

Κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 30/10/2002 και ώρα 3 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Νίκη. Τα παιδιά του: Δημήτριος και Μαρία. Τα εγγόνια του: Δημοσθένης, Μιχάλης. Τα αδέλφια του. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

ΕΥΒΟΙΑ
Εκδήλωση για καπετάν Ανάποδο
  • Τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Αλιβερίου, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν εκδήλωση την Κυριακή 3-11-02 προς τιμή του Καπετάν «Ανάποδου», Θύμιου Καψή και όλων των συντρόφων του που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αγωνιζόμενοι κατά της Αγγλο-αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11π.μ. στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου(κοντά στο Προκόπι). Πούλμαν δρομολογούνται για το Προκόπι: Από Χαλκίδα στις 9π.μ (πλ. Αγοράς). Από πλ. Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και στα τηλέφωνα 010.82.34.296 και 010.88.31.368.
  • Το ΔΣ της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί στους επαναπατρισθέντες ότι θα πραγματοποιήσει διήμερη (2-3/11/02) εκδρομή στη βόρεια και νότια Εύβοια με διανυκτέρευση στη Χαλκίδα. Αναχώρηση το Σάββατο 2/11 από την πλ. Κάνιγγος στις 7 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.52.30.526 και 010.52.30.534.
ΑΕ γίνεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στην ιδιωτικοποίηση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) προχωρά η κυβέρνηση. Τίθενται πλέον σοβαρά ζητήματα για την τύχη ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας και τις υπηρεσίες προς τους πελάτες του.

Χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών δημοσιοποίησε το σχέδιο νόμου για τη μετατροπή του ΤΤ σε «Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία» που θα λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Αρα, αναμένεται να πάψουν οι καλές αποδόσεις για τους καταθέτες, ακόμα και για τις πολύ χαμηλές καταθέσεις και οι χορηγίες για κοινωφελείς σκοπούς, όπως ότι θα εντατικοποιηθεί η εργασία για τους περίπου 1.300 εργαζομένους του και θα αυξηθούν τα -χαμηλά σήμερα- επιτόκια για στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται, όμως το μόνιμο προσωπικό μεταφέρεται στη νέα εταιρία με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές του σχέσεις στο μέλλον. Συμπληρώστε εδώ ότι θα εφαρμοστεί νέο οργανόγραμμα, η κατάρτιση του οποίου προκάλεσε πολλά δυσμενή σχόλια, όπως ότι προωθεί την ακόμα πιο σκληρή δουλιά για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων χωρίς παράλληλη μισθολογική αναβάθμιση. Τα επόμενα βήματα για το ξεπούλημα του ΤΤ (το οποίο εμπιστεύονται 2,7 εκατομμύρια ενεργοί καταθέτες) αναμένονται είτε ως εισαγωγή τμήματος των μετοχών του στο Χρηματιστήριο είτε με την απευθείας πώλησή του σε έναν από τους πολλούς εγχώριους και ξένους μεγαλοκαρχαρίες του τραπεζικού κεφαλαίου που το ορέγονται.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Παραρτήματα των ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΤΑΘ και Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθν. Αντίστασης - ΔΣΕ Θεσσαλονίκης, σήμερα 30-10-02, μέρα απελευθέρωσης της πόλης, καταθέτουν στεφάνια στις 11 π.μ. στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο Επταπύργιο, στο Κόκκινο Σπίτι και στο Κεντρικό Μνημείο στη Νέα Παραλία. Επίσης, από τις παραπάνω Οργανώσεις διοργανώνεται εκδήλωση την Κυριακή 10-11-02 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδη», προς τιμήν των επετείων: 61 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 58 χρόνων από την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές, από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, το Σάββατο 2-11-02, στις 9.30 π.μ., πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα: «Εκλογή αντιπροσώπων για το 2ο Συνέδριο της ΠΟΑΟ». Καλούνται όλα τα μέλη της Ενωσης να πάρουν μέρος στη συνέλευση που θα γίνει στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, Πειραιώς 3, 4ος όροφος.
  • Το Παράρτημα Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 3-11-02, στις 6 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο των 61 χρόνων του ΕΑΜ και των 56 της συγκρότησης του ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσείο της Εθν. Αντίστασης (Σοφ. Βενιζέλου και Μαρ. Αντύπα). Καλούνται οι αρχές της πόλης, τα πολιτικά κόμματα, η νεολαία και ο λαός να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ