ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Η «διεθνής της τρομοκρατίας»...

Αποτελεί άραγε η «Αλ Κάιντα» τη «διεθνή της τρομοκρατίας» ή είναι το απαραίτητο άλλοθι και ο αναγκαίος «εχθρός» για την πλανητική ηγεμονία των ΗΠΑ;

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Τα ερωτήματα γύρω από την τρομοκρατική επιχείρηση στο θέατρο της Μόσχας είναι πολλά, αν και δεν αναμένεται να απαντηθούν άμεσα, όπως άλλωστε συνέβη και με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Εχει όμως μεγάλη αξία να τεθούν τα ουσιώδη ερωτήματα, τα οποία όμως δεν αφορούν, κυρίως, στο τι αέριο και σε τι ποσότητα χρησιμοποίησαν οι ρωσικές αρχές ασφαλείας, ούτε αν εξάντλησαν τα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Τα καίρια ερωτήματα είναι άλλα. Ποιον εξυπηρετεί η δημιουργία ενός κλίματος πλανητικής ανασφάλειας, ένα κλίμα όπου «η απειλή της τρομοκρατίας» δεν εξαιρεί καμία χώρα; Ποιος κατευθύνει και κινεί τα νήματα στο νέο κύκλο τρομοκρατικών χτυπημάτων σε διάφορες περιοχές του κόσμου; Αποτελεί άραγε η «Αλ Κάιντα» τη «διεθνή της τρομοκρατίας» ή είναι το απαραίτητο άλλοθι και ο αναγκαίος «εχθρός» για την πλανητική ηγεμονία των ΗΠΑ; Είναι άραγε τυχαίο ότι ο Μπους είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Πούτιν στις «ανορθόδοξες μεθόδους» αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας»;

Είναι τυχαίο, άραγε, ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα συμπίπτει με τις πιέσεις της Ουάσιγκτον να εξασφαλίσει το ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράκ; Είναι τυχαίο ότι ο νέος κύκλος του τρόμου συμπίπτει με την έξαρση των φιλειρηνικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στον «προληπτικό πόλεμο» των αφεντικών της νέας τάξης;

Εκτός από τα ερωτήματα υπάρχουν και «βεβαιότητες». Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δεν έχει την παραμικρή αξία για τους δυνάστες των λαών και είναι πανεύκολα αναλώσιμη στο βωμό της διατήρησης της νέας τάξης. Είναι ολοφάνερο, επίσης, ότι χωρίς παλλαϊκή αντίσταση και συντονισμένη δράση των λαών η ηγεμονία των ΗΠΑ και των πρόθυμων ή μη συμμάχων τους θα εδραιώνεται πάνω σε ποτάμια από αίμα αθώων ανθρώπων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΚΛΙΜΑ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ...

«ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ» ΠΟΛΕΜΟΣ: «Παρά το θάνατο 118 ομήρων από τα χημικά αέρια που χρησιμοποίησαν οι "απελευθερωτές" τους, η επιχείρηση των ρωσικών αρχών προκάλεσε "ανακούφιση" στις κυβερνήσεις, αλλά ξύπνησε τον εφιάλτη για τον κατήφορο, στον οποίο οδηγείται ο κόσμος από τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων. Η μυστικοπάθεια της Μόσχας και η απουσία κριτικής από την Ουάσιγκτον επιτείνει τους φόβους ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που κήρυξε ο Μπους με τη συμπαράσταση του Πούτιν, μπορεί να πάρει απρόβλεπτες και αποτρόπαιες διαστάσεις». (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥΤΙΝ! «Ενισχυμένος εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του μετά την εκατόμβη των νεκρών κατά την επιχείρηση λύσης της ομηρίας στο Θέατρο Τεχνών της Μόσχας και παρά τα πολλά και βασανιστικά ερωτήματα, που εγείρει η διεθνής κοινή γνώμη για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης». (Δημ. Λιάτσος -ΕΘΝΟΣ)

ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΝ! «Η απειλή του φονταμενταλιστικού Ισλάμ είναι υπαρκτή. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει και στην ΕΕ. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στο επίκεντρο, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες εκ των πραγμάτων θα την κάνουν κέντρο του κόσμου για ένα μήνα» (Πάσχος Μανδραβέλης -ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΩΝ; «Είναι φανερό ότι οι Ρώσοι αφενός δεν εξάντλησαν όλα τα περιθώρια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και αφετέρου δεν πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι επιπτώσεις από τη χρήση του φονικού αερίου να είναι περιορισμένες». (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ)

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ: «Μετά τον Πρόεδρο Μπους, ήταν καιρός να τη βρει (σ.σ. την τρομοκρατία) μπροστά του και ο πρόεδρος Πούτιν. Οπως στην Αμερική, ησυχία, τάξη και ασφάλεια έπρεπε να βασιλέψει και στη Μόσχα -πάση θυσία» (Ρούσσος Βρανάς -ΝΕΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: 115 ΘΑΝΑΤΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΕΡΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Συγκυβέρνηση με τον Συνασπισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝ ΦΕΪΝ ΤΗΣ 17Ν.

ΧΩΡΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ εναντίον Ζερβομπεάκου και Τράγκα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ: ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ 3.521 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: 3.097 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ 11 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΡΓΙΟ ΡΕΜΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μεγάλες καταστροφές σε αυτοκίνητα, καταστήματα - ΩΣ ΕΔΩ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ - ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΟΝΕ ΠΑΓΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Γκρίζος» ευρωστρατός: «Εν μέσω διεύρυνσης και υπολογισμού των νέων αγροτικών δαπανών της ΕΕ των 25 μελών, η κυβέρνηση έκλεισε στα γρήγορα και το θέμα του ευρωστρατού. Οι "15" απέκτησαν στις Βρυξέλλες την κοινή θέση τους για το θέμα του ευρωστρατού, υιοθετώντας γραπτώς, το... προφορικό κείμενο που είχαν συμφωνήσει στη Σεβίλλη. Πιο συγκεκριμένα, η θέση των "15", πλέον, περιλαμβάνει αυτούσιο το άρθρο 12 του κειμένου της Αγκυρας, που ήταν και παραμένει το ουσιαστικό σημείο της ελληνικής αντίδρασης» (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Ναι σε όλα»... «Ο κ. Σημίτης είπε ναι στη σταδιακή οικονομική εξαφάνιση των περισσότερων Ελλήνων αγροτών κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Είπε επίσης ναι στη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω του λεγόμενου ευρωστρατού με όρους που εξασθενίζουν, εάν δεν εξαφανίζουν, το ευρωπαϊκό αμυντικό πλεονέκτημα της Ελλάδος» (Γ. Κύρτσος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Η αρχή του τέλους: «Οι επιδοτήσεις- από τα κοινοτικά ταμεία - στα αγροτικά προϊόντα από το 2007 θα μειώνονται σταδιακά, καθώς θα μοιράζονται πλέον στους αγρότες 25 χωρών αντί των 15 που αποτελούν σήμερα την ΕΕ. Η απόφαση αυτή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την απαρχή τους τέλους για τις "κρατικοδίαιτες" νοοτροπίες και πρακτικές που κυριαρχούν και στην Ελλάδα» (Από το άρθρο της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ).

Το ερώτημα! «Η μοίρα που επιφύλασσε στις ΗΠΑ ο 21ος αιώνας ήταν, όπως αποδεικνύεται, η παγκόσμια ηγεμονία. Θα είναι όμως αυτή η ηγεμονία σεβαστή και αναγνωρισμένη ως νόμιμη ή μια ηγεμονία παράνομη, μισητή και βραχυπρόθεσμη;» (ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΝΕΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ