ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ουάσινγκτον και Παρίσι «αλληλοπιέζονται» για συμβιβασμό

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη, χτες, λίγη ώρα πριν επαναληφθεί για πολλοστή φορά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την επικείμενη απόφαση για το Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος δεν έχανε ευκαιρία να ασκεί πιέσεις, δηλώνοντας ότι ο χρόνος λιγοστεύει. Γαλλία, Ρωσία και Κίνα επέμεναν στις ενστάσεις τους με τους διπλωμάτες της πρώτης να έχουν σειρά επαφών, με Αμερικανούς ομολόγους τους, προκειμένου να επιτευχθεί μια «συμβιβαστική» λύση.

«Προετοιμάζεται μια εναλλακτική πρόταση, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη», δήλωνε, χτες, διπλωμάτης του ΟΗΕ, τηρώντας την ανωνυμία του. Γάλλοι και Αμερικανοί απέφυγαν να σχολιάσουν, αλλά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωνε πως η αμερικανική πλευρά «πιστεύει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Βρετανίας, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά στόματος Μπάουτσερ, απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα στη γαλλική πρόταση για πραγματοποίηση συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πιέζει ο Λευκός Οίκος
ελίσσονται οι «αντιρρησίες»

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ αντιλαμβάνεται την ανάγκη λήψης απόφασης σύντομα, δεν μπορεί οι διαβουλεύσεις να συνεχίζονται για πολύ ακόμη», δήλωνε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, αποφεύγοντας, όμως, να επαναλάβει προηγούμενες δηλώσεις του που ζητούσαν να ληφθεί η απόφαση μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, επωφελούμενος των προεκλογικών συγκεντρώσεων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο, επαναλάμβανε ότι οι «ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα αφοπλίσει το Ιράκ, αν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει δυναμική δράση γι' αυτό ή ο Σαντάμ δεν αφοπλιστεί μόνος του». Μάλιστα, υποστήριξε ότι «όσο περνά ο χρόνος, τόσο ο Σαντάμ ρεζιλεύει τον ΟΗΕ».

Παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, όμως, τα προβλήματα για το αμερικανο - βρετανικό ψήφισμα εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν πολλά. Γάλλοι διπλωμάτες αποδέχονταν τον όρο «σοβαρές συνέπειες», σε περίπτωση που το Ιράκ δε συμμορφωθεί, αλλά επέμεναν στην απάλειψη του όρου ότι το Ιράκ «βρίσκεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ», επιμένοντας ότι μπορεί να δρομολογήσει αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης υπό το πρόσχημα ότι υπάρχει κάλυψη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Γαλλία, έχοντας αναλάβει το ρόλο της «διαλλακτικότερης» εκπροσώπου και των υπολοίπων διαφωνούντων (Ρωσία και Κίνα από τα μόνιμα μέλη), αποπειράται να εκμαιεύσει τέτοια διατύπωση μέσα στο κείμενο του ψηφίσματος που θα καθιστά υποχρεωτική την επανασύγκλιση του Συμβουλίου πριν αναληφθεί η οποιαδήποτε δράση.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τόνιζε ότι «δεν μπορεί να συμφωνήσει η Γαλλία αν δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, είναι θέμα αρχών». Με τη γαλλική πρόταση, φαίνεται ότι συμφωνεί, προς στιγμήν, η πλειοψηφία των 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, με εξαίρεση τις Νορβηγία, Κολομβία, Σιγκαπούρη, Βουλγαρία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την έγκρισή του ως έχει, αφού δε συγκεντρώνει τις απαραίτητες 9 θετικές ψήφους.

Οι δυσκολίες δεν υπερσκελίστηκαν ούτε από τις τοποθετήσεις, κεκλεισμένων των θυρών, του επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, και του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ ελ Μπαραντάι. Μόνο ο πρώτος έκανε δηλώσεις, αποφεύγοντας να πάρει θέση, και αρκούμενος να τονίσει ότι το Ιράκ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η έλλειψη συνεργασίας θα προκαλέσει αντιδράσεις στο Συμβούλιο, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ευρεία ενότητα του Συμβουλίου».

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός ΥΠΕΞ, Νάτζι Σάμπρι, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά ΗΠΑ και Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να εμποδίσουν την επιστροφή των επιθεωρητών για να μην αποκαλυφθούν τα ψέματά τους και τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον ΟΗΕ για να επισημοποιήσει τη νέα αποικιοκρατία της».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θυελλώδεις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, εκατέρωθεν
  • Εγκρίθηκε, παρά τις αντιρρήσεις, με μεγάλη πλειοψηφία το νέο υπουργικό συμβούλιο που παρουσίασε ο Γιάσερ Αραφάτ
  • Σύγκρουση Σαρόν με τους συγκυβερνώντες Εργατικούς για τον προϋπολογισμό, με αφορμή τους εποίκους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, παρά τη θυελλώδη συνεδρίαση που προηγήθηκε, το νέο υπουργικό συμβούλιο που παρουσίασε στους Παλαιστινίους βουλευτές ο Γιάσερ Αραφάτ. Την ίδια ώρα, που αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατάφερε να πετύχει μια μεγάλη εσωτερική νίκη, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός κυβερνητικός συνασπισμός σειόταν συθέμελα και ο Αριέλ Σαρόν απειλούσε να «απολύσει» όσους δεν υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό που κατέθεσε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο σύνολο του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Με 56 ψήφους υπέρ και 18 κατά, το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο 19μελές (αντί 21μελές) υπουργικό σχήμα που πρότεινε ο Γιάσερ Αραφάτ, έχοντας προχωρήσει σε ανανέωση μόλις 4 προσώπων. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η απομάκρυνση του υπερυπουργού Εσωτερικών, που είναι αρμόδιος για την αναμόρφωση και των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια, ο οποίος και θεωρούνταν από πολλούς ως «καλός συνομιλητής του Ισραήλ και των ΗΠΑ». Τον αντικατέστησε ο, μέχρι πρότινος, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της Φατάχ, Χάνι αλ Χάσαν, ο οποίος είναι σημαίνων στέλεχος της παράταξης. Ο αλ Χάσαν δήλωνε λακωνικά αποφασισμένος να «αναμορφώσει τις δυνάμεις ασφαλείας για να προστατεύουν τον παλαιστινιακό λαό».

Της υπερψήφισης του υπουργικού συμβουλίου προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση κατά την οποία ο Γιάσερ Αραφάτ κατέστησε σαφές ότι μια νέα απόρριψη της πρότασής του θα εκλαμβανόταν ως υποστήριξη των αμερικανο-ισραηλινών θέσεων που επιμένουν στην παραγκώνισή του. Επίσης, φέρεται να αντέδρασε οργισμένα με φράσεις όπως «δε θα επιτρέψω να μας ταπεινώσετε» και «δε σας επιτρέπετε καν να κάνετε αυτήν την κριτική», σε όσους βουλευτές, ακόμη και της Φατάχ, εκτίμησαν ότι δεν είναι ουσιαστικές οι αλλαγές, ότι δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της διαφθοράς και εξέφρασαν αντιρρήσεις για το κατά πόσο το νέο σχήμα μπορεί να χειριστεί την κρίση με το Ισραήλ. Ανάμεσα στους επικριτές, εκτός από τους ελάχιστους βουλευτές της αντιπολίτευσης, υπήρχαν και νεότερα στελέχη της Φατάχ.

Στο λόγο του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι «τείνει κλάδο ελαίας» προς το Ισραήλ και επανέλαβε ότι ο παλαιστινιακός λαός επιθυμεί να ζήσει σαν γείτονας με τον ισραηλινό, αλλά κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι υποσκάπτει τις προσπάθειες για ειρήνη, αλλά και την Π. Αρχή. Επίσης, χαρακτήρισε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου «ως νίκη της παλαιστινιακής δημοκρατίας και του παλαιστινιακού λαού» και μίλησε για ένα «μεγάλο βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις». Το υπουργικό συμβούλιο είναι προσωρινό και θα λειτουργήσει μέχρι τις 20 Γενάρη, οπότε έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Στην υπόλοιπη Δ. Οχθη, πάντως, η κατάσταση παρέμενε «κατοχική». Χτες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην Τουμπάς όπου σκότωσε νεαρό Παλαιστίνιο ως «μέλος της Χαμάς», ενώ ανατίναξε σπίτι καμικάζι στην Τζενίν, που βρίσκεται υπό πλήρη κατοχή και έχει καταστραφεί το υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο. Τη Δευτέρα, είχαν δολοφονηθεί δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σε Τουλκαρέμ και Τζενίν, αντίστοιχα, ενώ την Κυριακή ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στην είσοδο εποικισμού σκοτώνοντας 3 Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλα 16 άτομα. Το Σάββατο, στη Νάμπλους, Ισραηλινοί πράκτορες με πολιτικά σκότωσαν 2 νεαρούς Παλαιστινίους, υποστηρίζοντας ότι «ήταν μαχητές», ενώ στην περίμετρο της πόλης έποικοι δε δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε Ισραηλινούς και ξένους φιλειρηνιστές που βοηθούν τους Παλαιστινίους στη συγκομιδή των ελιών.

Ρήξη στην Κνεσσέτ

«Δεν είναι εύκολο, αλλά αυτός ο προϋπολογισμός πρέπει να υποστηριχτεί γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και όποιος δεν το πράξει, τίθεται εκτός κυβέρνησης» δήλωνε οργισμένος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά από την, προς το παρόν, απόφαση του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος να τον καταψηφίσει, αν δε γίνουν ορισμένες αλλαγές. Ο προϋπολογισμός προβλέπει σκληρά μέτρα λιτότητας για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Εντούτοις, όμως, χορηγεί 150 εκατομμύρια δολάρια ενίσχυση προς τους εποίκους.

Το Εργατικό Κόμμα ζητά τα χρήματα αυτά να δοθούν σε κοινωνική πρόνοια και σε ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και κατηγορεί τον Σαρόν ότι καθιστά τους εποίκους «προνομιακή πληθυσμιακή ομάδα που δεν υπόκειται σε λιτότητα». Σε περίπτωση αποχώρησης των Εργατικών, ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο Αριέλ Σαρόν μπορεί να προκηρύξει εκλογές για το Γενάρη. Μάλιστα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ενισχυμένη τη δημοτικότητά του.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«ΟΧΙ στη σφαγή για το πετρέλαιο και το κέρδος»

Από τη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον
Από τη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με διαδηλώσεις και πορείες εξέφρασαν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης Μπους να εξαπολύσει ένα απρόκλητο και παντελώς παράνομο πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, του Σαν Φρανσίσκο, πλημμύρισαν από αποφασισμένους Αμερικανούς, όπως γέμισαν και οι δρόμοι δεκάδων άλλων πόλεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ως προανάκρουσμα μάλιστα του μεγάλου ραντεβού της 31ης του Οκτώβρη.

Πάνω από 100.000 συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα, και όχι τυχαία το ραντεβού ήταν στο μνημείο του πολέμου του Βιετνάμ, στο πάρκο της Ουάσιγκτον. Δεκάδες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ξεχώριζε η παρουσία της ηθοποιού Σούζαν Σάρατον, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, που ήταν και ο κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης, οι αιδεσιμότατοι Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον καθώς και η δημοκρατική βουλευτής Σίνθια Μακ Κίνεϊ. Ομως το πιο αντιπροσωπευτικό ήταν το πάθος του πλήθους που συγκεντρώθηκε, αλλά και τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως «Ρίχτε τον Μπους, όχι βόμβες», «Οχι αίμα για πετρέλαιο», «Οχι στη σφαγή για το πετρέλαιο και τα κέρδη», «Η ανατροπή του καθεστώτος να ξεκινήσει από εδώ» και «ο πόλεμος είναι το όπλο μαζικής καταστροφής του Μπους». Αντιπροσωπείες από όλες τις πολιτείες έδωσαν το «παρών», όπως και φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι και πολλοί Αμερικανοί πολίτες αραβικής καταγωγής. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Λευκό Οίκο που πέρασε, πριν επιστρέψει, από το μνημείο του πολέμου του Βιετνάμ. Η διαδήλωση ήταν τόσο μεγάλη, που όταν η κεφαλή της πορείας επέστρεφε, συνάντησε την «ουρά»! Ακόμη και η Αστυνομία της Ουάσιγκτον, χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό των διαδηλωτών, δήλωσε ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα από τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ.

Στην Αριζόνα

Associated Press

Στην Αριζόνα
Σχεδόν 80.000 συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε και στο Σαν Φρανσίσκο, όπου κύρια ομιλήτρια ήταν η βουλευτής του Οκλαντ, Μπάρμπαρα Λι, η οποία καυτηρίασε τη στάση του κόμματός της, του Δημοκρατικού Κόμματος, που έδωσε από κοινού με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο το «πράσινο φως» στα πολεμικά σχέδια του Μπους. Διαδηλώσεις έγιναν και σε δεκάδες άλλες πόλεις από άκρη σε άκρη στην αμερικανική επικράτεια.

Ευρωπαϊκό αντιπολεμικό σάλπισμα

Διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας έγιναν και στη Γερμανία, στο Μεξικό, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στη Δανία, στο Πουέρτο Ρίκο, την Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες προγραμματίστηκαν προκειμένου να συμπέσουν με τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, ως «ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα του αμερικανικού λαού».

Παρά το δριμύ ψύχος και τις κακές καιρικές συνθήκες, όπως μας μεταδίδει ο Θανάσης Βόρειος, σε πάνω από ενενήντα γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο διαδηλώσεις κατά του προετοιμαζόμενου πολέμου κατά του Ιράκ. Παρά την κακοκαιρία πολλές δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί και ξένοι κατέβηκαν στους δρόμους και με συνθήματα, και τους λόγους των ομιλητών, καυτηρίασαν τη φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα απαίτησαν από την «κοκκινο-πράσινη» γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο άμεσα, αλλά και έμμεσα να μην υποστηρίξει τον Μπους στον πολεμικό τυχοδιωκτισμό, αυξάνοντας π.χ. τις γερμανικές μονάδες στα Βαλκάνια, για να απαγκιστρωθούν από εκεί αμερικανικές δυνάμεις, ώστε να συμμετάσχουν στην εκστρατεία κατά του Ιράκ.

Στο Βερολίνο η πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γκάμπι Τσίμερ, δήλωσε στην ομιλία της ότι ο δήθεν πόλεμος για ελευθερία και δημοκρατία γίνεται στην πραγματικότητα για οικονομικά συμφέροντα και την πρόσβαση στις σημαντικότερες πετρελαϊκές πηγές του Περσικού Κόλπου.

Ο Πράσινος βουλευτής Χρίστιαν Στρέμπελε τόνισε στην ομιλία του: «Αυτός ο πόλεμος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι λάθος και υποκριτικό να διεξαχθεί κατά του ιρακινού λαού και έτσι να κινδυνεύσει η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Στην Ολλανδία, χιλιάδες πήραν μέρος που έγιναν στις διαδηλώσεις στο Αμστερνταμ, στο Ρότερτναμ, στο Μάαστριχτ, το Αϊντχόβεν και άλλες, ενώ κατήγγειλαν την πολιτική της χώρας τους, αλλά και όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, τόσο στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν αλλά και στις πολεμικές προετοιμασίες κατά του Ιράκ.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόπειρα πραξικοπήματος σε εξέλιξη... .

ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.- Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου εξελίσσεται απ' την περασμένη Παρασκευή απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στασιαστών στρατιωτών του φερόμενου ως αρχηγού τους (και πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού), στρατηγού Φρανσουά Μποζίζε. Εως χτες βράδυ, οι στασιαστές φαίνονταν να προελαύνουν στις περιοχές πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου.

Κατά τις σφοδρές συγκρούσεις (με όλμους, ρουκέτες) των στασιαστών με μέλη της προεδρικής φρουράς (ως επί το πλείστον Λίβυοι στρατιώτες που παραμένουν στη χώρα απ' την προηγούμενη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Μάη) φαίνονταν να επικρατούν οι στασιαστές. Την ίδια ώρα, καμία νεότερη πληροφορία δεν υπήρχε σχετικά με τα ίχνη του Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Ανγκ Φελίξ Πατάσε, και της οικογένειάς του. Προχτεσινές πληροφορίες τους έφεραν να έχουν εγκαταλείψει το Προεδρικό Μέγαρο και να επιχειρούν να βρουν καταφύγιο είτε σε πρεσβείες δυτικών χωρών και της Απω Ανατολής, είτε σε γειτονική χώρα... Ο 64χρονος Πρόεδρος Πατάσε πάντως, που είναι στην εξουσία την τελευταία δεκαετία, έχει επιβιώσει από διάφορες απόπειρες πραξικοπήματος, ως επί το πλείστον στάσεις στρατιωτών που διεκδικούν την καταβολή των μισθών τους.

Χτες, πάντως, η κυβέρνηση του Τσαντ απέρριψε ως ψευδές και αβάσιμο το ανακοινωθέν που μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό ραδιόφωνο στο Μπανγκούι, σύμφωνα με το οποίο το Τσαντ υποστηρίζει τη στάση των ανταρτών και ευθύνεται για την παρούσα τεταμένη κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία... Παράλληλα, προχτές, και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζονται «όλες οι προσπάθειες ανατροπής μίας εκλεγμένης κυβέρνησης διά της βίας από υποστηριχτές του φερόμενου ως αρχηγού τους, στρατηγού Μποζίζε». Πάντως, οι χτεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως έφθασε στο Παρίσι, μετά από διήμερη παραμονή, απ' την πρωτεύουσα του Τσαντ Ν'Τζαμένα, ο στρατηγός Μποζίζε...

Οι σφοδρές συγκρούσεις προκαλούν ήδη κύματα προσφύγων καθώς δεκάδες κάτοικοι του βόρειου τμήματος του Μπανγκούι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Δημοκρατία του Κονγκό.

ΗΠΑ
Μακελειό σε πανεπιστήμιο

Τρεις άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά φοιτητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ηνωμένων Πολιτειών) στην πόλη Τιούσον, ενώ ο δράστης, που οι αρχές κατονόμασαν ως τον Ρόμπερτ Φλόρες (41 χρόνων, βετεράνος του πολέμου του Κόλπου), στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο Ρόμπερτ Φλόρες εισέβαλε μετά τις 8.30 το πρωί στο γραφείο της Ρόμπιν Ρότζερς στο δεύτερο όροφο του κτιρίου και την πυροβόλησε επανειλημμένα, ενώ μετά εισέβαλε σε αίθουσα σεμιναρίων στον τέταρτο όροφο όπου και δολοφόνησε την Μπάρμπαρα Μονρόε και την Τσέριλ ΜακΓκάφικ. Ο δράστης έπειτα έδιωξε τους φοιτητές από την αίθουσα και αυτοκτόνησε.

Ολα τα θύματα ήταν γυναίκες μέλη του διδακτικού προσωπικού της σχολής για νοσοκόμους του πανεπιστημίου, ενώ ο δράστης φοιτητής της σχολής φέρεται ως δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι είχε κοπεί σε κάποια μαθήματα, ενώ είχε και προσωπικά προβλήματα.

Κάτω από το πτώμα του Φλόρες βρέθηκε ένα σακίδιο που οι αρχές πίστεψαν ότι μπορεί να περιείχε εκρηκτικά, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, είχαν πληροφορίες ότι ο Φλόρες είχε απειλήσει να ανατινάξει τη σχολή. Ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα οι έρευνες δεν είχαν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ