ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μέρα πένθους...

Associated Press

Αλλη μια ανθρώπινη τραγωδία, προϊόν της σύγκρουσης των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που κατασκευάζουν ακόμα και τον «αόρατο εχθρό» στα μέτρα τους για να έχουν άλλοθι, να κάνουν άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις, να δολοφονούν λαούς, να κάνουν χρήση των αποτρόπαιων όπλων τους από βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου και διασποράς μέχρι τη χρήση δηλητηριωδών αερίων.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η ανταποκρίτριά μας από τη Μόσχα Ν. Γκαριφούλινα: Η 28η Οκτώβρη κηρύχτηκε μέρα εθνικού πένθους σε όλη τη Ρωσία για τα θύματα από τα γεγονότα στο θεατρικό κέντρο της Μόσχας. Τα τραγικά γεγονότα εξακολουθούν να συγκλονίζουν τη ρωσική κοινή γνώμη. Θρήνος και οδυρμός. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συλλυπήθηκε τους συγγενείς των ομήρων και ζήτησε συγνώμη. Στον τόπο των τραγικών γεγονότων πηγαίνουν πολίτες και καταθέτουν λουλούδια, ανάβουν κεριά. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 116. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες, οι άλλοι πέθαναν εξαιτίας του ειδικού αερίου που χρησιμοποίησαν κατά την έφοδο στο θέατρο οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις το Σάββατο το πρωί στη διάρκεια της επιχείρησης. Από τους ομήρους, πολλοί μετά την παροχή ιατρικής βοήθειας πήγαν στα σπίτια τους. Απ' αυτούς που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, 418 εξήχθησαν χτες. Παραμένουν για θεραπεία και ψυχολογική στήριξη 245 άτομα. Στο μεταξύ, συνελήφθησαν αρκετές δεκάδες ύποπτοι για συνέργεια και λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα για να αποκαλύψουν το τρομοκρατικό δίκτυο. Αρκετές δεκάδες άτομα έχουν συλληφθεί και θεωρούνται ύποπτα για συνέργεια στην ομηρία, όσων βρίσκονταν μέσα στο θέατρο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπορίς Γκριζλόφ.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ, πολλά ρωσικά ΜΜΕ άλλαξαν εντελώς τον τόνο των δημοσιευμάτων τους: Από τις αρχικές εκτιμήσεις των ενεργειών της ειδικής ομάδας «Αλφα». «Αυξημένη δόση. Η ΟΥΑ έκανε πείραμα με τους ομήρους», «Εθαψαν τους ανθρώπους, τους δικούς τους έθαψαν», αυτοί είναι οι τίτλοι της εφημερίδας «Κομερσάντ». «Ο θάνατος των ομήρων είναι αποτέλεσμα λάθους των ειδικών υπηρεσιών; Στη διάρκεια της εφόδου το αέριο ΔΚ ινκοπασιτάν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά», γράφει η εφημερίδα «Μοσκόφσκι Κομσομόλετς». Από την άλλη, πολλοί όμηροι, μεταξύ τους και η δημοσιογράφος του πρακτορείου ΙΝΤΕΡΦΑΞ Ολγα Τσερνιάκ, δηλώνουν ότι αν δεν είχε γίνει η έφοδος, όλοι θα είχαν πεθάνει.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι στην ιστορία του πρώτου τσετσενικού πολέμου σταματούσαν συχνά οι εχθροπραξίες ακριβώς τη στιγμή που τα ομοσπονδιακά στρατεύματα ήταν κοντά στην οριστική νίκη. Ερχόταν, όμως, η διαταγή να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Τσετσένοι επωφελούνταν από την ανάπαυλα, ανασυγκροτούνταν και συνέχιζαν τον πόλεμο. Θα συμβεί, άραγε, το ίδιο τώρα;

Σχετικά μ' αυτό, στη σύσκεψη τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Τα τραγικά γεγονότα τελείωσαν, μένουν όμως πολλά ακόμα προβλήματα. Πληρώνουμε το βαρύ τίμημα και για την αδυναμία του κράτους, και για την ασυνέπεια των ενεργειών. Συνάμα, θέλω να επισημάνω και να υπογραμμίσω: Η Ρωσία δε θα κάνει καμιά συναλλαγή με τους τρομοκράτες και δε θα ενδώσουμε σε κανέναν εκβιασμό. Η διεθνής τρομοκρατία αποθρασύνεται και συμπεριφέρεται σκληρά. Πότε εκεί, πότε εδώ, στον κόσμο ακούγονται απειλές από μέρους των τρομοκρατών για τη χρήση μέσων συγκρίσιμων με τα μέσα μαζικής καταστροφής. Με πλήρη ευθύνη θέλω να δηλώσω ότι αν κάποιος επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει παρόμοια μέσα κατά της χώρας μας, τότε η Ρωσία θα απαντήσει με μέτρα, ανάλογα με την απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε όλα τα μέρη, όπου βρίσκονται οι τρομοκράτες, οι οργανωτές αυτών των εγκλημάτων, οι ιδεολογικοί και χρηματοδοτικοί εμπνευστές τους. Υπογραμμίζω: Οπου κι αν βρίσκονται. Οι ανάλογες οδηγίες θα δοθούν σήμερα στο Γενικό Επιτελείο του Ρωσικού Στρατού, οδηγίες για αλλαγή των σχεδίων δράσης των ενόπλων δυνάμεων», τόνισε ο Πούτιν.

Συζητήσεις για το επίμαχο αέριο

Από την άλλη μεριά, πολλή συζήτηση γίνεται για το αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την έφοδό τους στο θέατρο, που και αυτή εντάσσεται στις αντιθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων. Πρώτη έθεσε το ζήτημα η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να αποκαλύψουν τον τύπο (σύνθεση) του αερίου με πρόσχημα να βρεθεί το αντίδοτο. «Οι γιατροί δυτικής πρεσβείας στη Μόσχα εξέτασαν επιζήσαντες ομήρους και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το αέριο στο οποίο εκτέθηκαν φέρει τα χαρακτηριστικά μάλλον οπιούχου παρά νευροπαραλυτικής ουσίας», δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας. Οι ρωσικές αρχές δεν προβαίνουν σε καμιά σχετική ανακοίνωση.

Ο αρχιαναισθησιολόγος της Μόσχας Γεβγκένι Γεβντοκίμοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι χρησιμοποιήθηκε «μια ουσία κοινής ναρκωτικής επίδρασης». Ο δε πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι διευκρίνισε ότι αιτία του θανάτου δεν ήταν η χρήση του αερίου, αλλά το γεγονός ότι οι όμηροι ήταν σχεδόν 3 μέρες σε ακραία κατάσταση, χωρίς τροφή και νερό, σε ακινησία, σε πολλούς οξύνθηκαν οι αγγειοκαρδιακές νόσοι και οι χρόνιες ασθένειες. Ο διευθυντής του Κέντρου Οξείων Δηλητηριάσεων του Ινστιτούτου Πρώτων Βοηθειών «Σκλιφοσόφσκι» Γεβγκένι Λούζνικοφ επισήμανε ότι «το χρησιμοποιημένο αέριο δεν ήταν επικίνδυνο για τους υγιείς ανθρώπους» και κάθε άλλο παρά μπορούν να θεωρηθούν υγιείς οι όμηροι μετά από 3 μέρες ομηρίας.

Κατάρριψη ελικοπτέρου

Ενα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-8 καταρρίφθηκε χτες Τρίτη, 29 Οκτώβρη, από Τσετσένους αντάρτες κοντά στο αρχηγείο των ρωσικών δυνάμεων στη Χανκάλα, έξω από το Γκρόζνι και, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο ρωσικές στρατιωτικές πηγές, σκοτώθηκαν 4 από τους επιβαίνοντες. Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε με αντιαεροπορικό πύραυλο. Επίσης, άγνωστοι ανατίναξαν σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή Τερέκ - Ναούρσκαγια της Τσετσενίας, 125 χλμ. από την πόλη Γκουντέρμες και προκάλεσαν τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε πετρέλαιο. Τέλος, σημειώνουμε ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, που εντάθηκαν ταυτοχρόνως με την έφοδο στο θέατρο της Μόσχας για τον τερματισμό της ομηρίας, συνεχίζονται στην Τσετσενία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαρκής ένταση

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τέσσερα σχολεία θηλέων βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο στόχαστρο αγνώστων -οι αρχές ως συνήθως τους ταύτισαν με «απομεινάρια της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν», χωρίς άλλες λεπτομέρειες- οι οποίοι πραγματοποίησαν επιθέσεις με ρουκέτες και οξέα εναντίον τους. Οι επιθέσεις έγιναν, σύμφωνα με όσα ανέφερε η UNICEF, το ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά που λειτουργεί τα σχολεία, στην επαρχία Ουαρντάκ. Το Ασοσιέιτεντ Πρες αναφέρει πως τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί «κατά συρροή» επιθέσεις εναντίον σχολείων θηλέων στις νότιες αφγανικές επαρχίες. Η UNICEF, τόνισε εκπρόσωπός της στο Ρόιτερς, «καταδικάζει έντονα την επίθεση... κάθε επίθεση κατά σχολείων και παιδιών μας ανησυχεί».

Παράλληλα, στο βορρά του Αφγανιστάν επικρατούσε αβεβαιότητα μετά την τελεσιγραφική παρέμβαση του απεσταλμένου του Προέδρου Μπους, του Ζαλμάι Χαλιλζάντ, το Σαββατοκύριακο, όταν προειδοποίησε τον Ουζμπέκο πολέμαρχο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και τον Τατζίκο Ουστάντ Ατα Μοχάμεντ, οι οποίοι μάχονται για τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ότι η αμερικανική υπομονή εξαντλείται. Χτες ο Χαλιλζάντ επιχείρησε να καθησυχάσει τον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. «Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στο Ιράκ, είμαστε δεσμευμένοι στο Αφγανιστάν... θα μείνουμε όσο χρειάζεται. Ισως κάποιοι προσπαθήσουν να αυξήσουν τα προβλήματα εδώ για να μας αποσπάσουν από το Ιράκ, αλλά το γνωρίζουμε κι έχουμε αυξήσει την προσοχή μας», είπε ο Αμερικανοαφγανός προεδρικός απεσταλμένος.

Παράλληλα, επαναλαμβανόταν το πολυπαιγμένο σενάριο, κατά το οποίο οι Οσάμα μπιν Λάντεν και Μοχαμάντ Ομάρ«κρύβονται στο νότιο Αφγανιστάν», αυτή τη φορά από τον Γκουλ Αγά, κυβερνήτη της Κανταχάρ, που μίλησε στην ιρανική εφημερίδα Χαμσάχρι. Οπως είπε, οι δύο «δε βρίσκονται στην Κανταχάρ» προσθέτοντας ότι «οι έρευνες είναι σε εξέλιξη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ