ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζονται για τις διαδηλώσεις του Ιούνη 2003

Διεθνή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει στις 16 και 17 του Νοέμβρη, η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με στόχο το συντονισμό της δράσης για τις μεγάλες διαδηλώσεις που θα οργανώσει την περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Η Διεθνής Συνάντηση θα γίνει στο πανεπιστήμιο Μακεδονία. Θα συμμετέχουν κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με σκοπό το συντονισμό της δράσης τους, ενόψει των εκδηλώσεων, που προετοιμάζει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με κορύφωση τις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζητείται συναίνεση για συμβιβασμούς

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον Ευρωστρατό

Συναίνεση για το παζάρι που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες σχετικά με τα θέματα του ευρωστρατού και της διεύρυνσης της ΕΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιμένει πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν ικανοποιούν πλήρως την Ελλάδα, καθώς όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι έχει διασφαλιστεί η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Προβάλλοντας αυτή τη θέση η κυβέρνηση επιχειρεί ταυτόχρονα να υποβαθμίσει τη σημασία των αποφάσεων για τον ευρωστρατό, αποσιωπώντας ότι η συμφωνία κινείται στο πλαίσιο των αμερικανοβρετανικών προτάσεων, οι οποίες ικανοποιούν τις τουρκικές απαιτήσεις για συμμετοχή στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ευρωστρατού, όταν αυτές αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αυτή τη χώρα.

Για το πώς προχώρησε η συμφωνία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «οι διαβουλεύσεις εξελίχθηκαν, πάντα μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Σεβίλλης (...) πάρα πολλά ζητήματα είχαν μείνει εκκρεμή. Τα ζητήματα αυτά λύθηκαν, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον κ. Σολάνα, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης».

WELCOME MY SON, WELCOME TO THE MACHINE*

Στοιχείο υπ. αριθμ 1.

«Οποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Δήλωση Τζορτζ ντάμπλογιου Μπους λίγες μόνο ώρες μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001.

Στοιχείο υπ. αριθμ. 2.

«Η κύρια πηγή πληροφόρησης και προπαγάνδας για τους και υπέρ των Τσετσένων Μουτζαχεντίν, η ηλεκτρονική διεύθυνση www.kavkaz.org, έχει έδρα την αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον». Πηγή «Der Spiegel» 24 Οκτώβρη 2002.

Στοιχείο υπ. αριθμ. 3.

«Οι μισθοφόροι, όπως λεγόταν κάποτε, κάνουν πλέον χρυσές δουλιές, μόνο που τώρα πια πρόκειται για ιδιωτικές εταιρίες που έχουν συμβόλαια με το στρατό και μερικές μάλιστα είναι θυγατρικές εταιριών, που συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο ισχυρές του FORTUNE. Το Πεντάγωνο δεν μπορεί να ξεκινήσει πόλεμο χωρίς αυτούς». Πηγή εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ 26 Οκτώβρη 2002.

Στοιχείο υπ. αριθμ. 4.

«Η στολή σού πάει πολύ». Καμπάνια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) για την πρόσληψη μισθοφόρων -ή ευρωπαϊστί Επαγγελματιών Οπλιτών- σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο.

Ενδεικτικά σταχυολογούμε, ορισμένα μόνο, από τα στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιεύονται, και αυτό γιατί προκαλεί πράγματι τεράστιο ενδιαφέρον, με πόση ζέση η ελληνική κυβέρνηση προσαρμόζεται στις επιταγές των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, κύρια, και Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων.

Είναι, πράγματι, προκλητικά ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς την πορεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών θιασωτών των ευρω-ΝΑΤΟ -μονόδρομων, από «νίκη σε νίκη» στα πλαίσια της συμμαχίας και της ένωσης (βλ. Σεβίλλη, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες κλπ).

Ιδιαίτερα δε, όταν φτάνουν σε σημείο, για να πείσουν (ή να φοβίσουν;;;) τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό, να εκδίδουν πολυτελή, πολυσέλιδα φυλλάδια για την «Ανάλυση Ψυχολογικών Επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν».

Αφού καλά - καλά η κυβέρνηση μας έχει μπλέξει ως τα «μπούνια» στα πολεμοκάπηλα σχέδια της «νέας τάξης πραγμάτων», των πολυεθνικών του πετρελαίου και όχι μόνο, το διαφημίζουν κιόλας, αντιστρέφοντας προκλητικά την αλήθεια, κάνοντας το άσπρο - μαύρο «ΚΟΡΕΑ - ΣΟΜΑΛΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», (Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει βρεθεί και αλλού: νεαρή Σοβιετική Ρωσία, Μικρά Ασία, Ιράκ, και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθούν πάραυτα).

Είναι πράγματι τόσο αστείο (και συνάμα αποκαλυπτικό για τους ευρω-ΝΑΤΟ-λιγούρηδες) το συγκεκριμένο φυλλάδιο, που ενώ οι ίδιοι οι Αμερικανοί λένε πλέον καθαρά ότι ο άνθρακας προερχόταν από τα εργαστήρια της CIA, από πρώην (ή νυν) πράκτορες, το ΓΕΣ μάς ενημερώνει ότι οι επιθέσεις με άνθρακα ήταν ψυχολογικές επιχειρήσεις της Αλ Κάιντα και του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Είναι δε τόσο μεγάλη η πρεμούρα τους να αποδείξουν και να πείσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία ότι «είμαστε όλοι Αμερικανοί» που το ΓΕΣ και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του, το ΥΠΕΘΑ μάς λένε ότι είμαστε Αμερικανοί, αφού οι Αμερικανοί είναι Ελληνες μιας και παίρνουν γραμμή από τον ALEXANDER THE GREAT (ή αλλιώς ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ) και όπου δεν ακολουθούν τον Μεγαλέξανδρο χάνουν (ρε σα δε ντρεπόμαστε!!).

Ο κατήφορός τους δεν έχει όρια, δε σταματούν πουθενά. Φτάσανε στο σημείο να θέλουν να μετατρέψουν την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου σε διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας (γνωστές δηλώσεις Λαλιώτη).

Ας τους χαλάσουμε, λοιπόν, τη σούπα.

Οσα «Μπαρ», «Μπιγκ Μπράδερ» «Τζιμ Σόου», «Φάρμες» κι αν μας σερβίρουν, αμερικανάκια δε θα μας κάνουν.

Οσα φράγκα κι αν μας τάξουν ούτε και αυτή τη φορά θα συμπληρώσουν τους μισθοφόρους (τους επαγγελματίες φονιάδες) που θέλουν.

Οσο κι αν μας ζαλίζουν το μυαλό με τους μονοδρόμους τους, εμείς γνωρίζουμε ότι ο μόνος δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα είναι αυτός της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Γι' αυτό το πρώτο ραντεβού στις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις στις 31 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα.

Ξανά στη Φλωρεντία, παρά τις απαγορεύσεις, 6 - 10 Νοέμβρη.

Ξανά στη Διεθνή Συνάντηση της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003» στις 16 - 17 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Ξανά στην αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, τιμώντας αγωνιστικά - μαζικά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Γιατί δε θέλουμε να μπούμε στην κρεατομηχανή τους.

Γιατί οι άλλοι (Σημίτης, Λαλιώτης, Καραμανλής, Μίλερ και ΣΥΝ αυτώ) μαζί βαδίζουν στους μονοδρόμους τους, και μεις ανάποδα.

*«Καλωσήρθες γιε μου, καλωσήρθες στην κρεατομηχανή» ( Pink Floyd, ελεύθερη απόδοση).


Λάζαρος ΜΠΑΜΠΑΣ

Εκκληση για τη δημιουργία μετώπου

Εκκληση για τη δημιουργία μετώπου αντίστασης ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο και την εφιαλτική κρατική τρομοκρατία απευθύνουν με διακήρυξή τους 133 πολίτες. Καλούν τους πολίτες να διεκδικήσουν το δικαίωμα αντίστασης και πάλης κατά του ιμπεριαλισμού και του κρατικού αυταρχισμού.

Στη διακήρυξη υπογραμμίζεται πως «με αφορμή την πάταξη της τρομοκρατίας γίνεται μία συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας και των ιδεολογικών της εκπροσώπων, στην κατεύθυνση ενός κλιμακούμενου αυταρχισμού, της έτσι κι αλλιώς κολοβής αστικής δημοκρατίας μας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κρατικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας».

Η διακήρυξη αναφέρει ότι επιχειρείται να περάσει στη λαϊκή συνείδηση ότι το κράτος και δη οι αστυνομικές αρχές έχουν το δικαίωμα να φέρονται σαν τρομοκράτες και να καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών, ο χαφιεδισμός και η καχυποψία για τον «άνθρωπο της διπλανής πόρτας» ανάγεται σε θεμελιακή ηθική αρχή του πολίτη, ενώ το «αντιτρομοκρατικό» θεσμικό πλαίσιο ενισχύεται παραπέρα συρρικνώνοντας ελευθερίες και δικαιώματα. Παράλληλα, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες πέτυχαν να έχουν μόνιμη επίσημη παρουσία στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί Στ. Κουβελάκης, Τρ. Κωστόπουλος, Γ. Μανιάτης, Ευ. Μπιτσάκης, Η. Νικολόπουλος, Γ. Παπαμιχαήλ, Γ. Ρούσης, Β. Φίλιας. Οι συγγραφείς Μ. Δούκα, Γ. Κακουλίδης, Γ. Μανδίκος. Οι δικηγόροι Ιρις Αυδή - Καλκάνη, Γ. Γουσέτης, Αλ. Ζορμπαλά, Μ. Λαγουβάρδου, Πρ. Μιχαηλίδης και Δ. Μπελαντής. Οι Αντ. Κακαράς, Ν. Μπερτσιάς και Δ. Πρωτοψάλτης μέλη της διοίκησης του ΣΦΕΑ '67 - '74. Οι ηθοποιοί Ανδρ. Βαρούχας, Ε. Γερασιμίδου, Κ. Καζάκος, Γ. Καλατζόπουλος, Μ. Καλατζοπούλου, Λ. Καφαντάρη, Β. Κολοβός, Ντ. Μπαλτσαβιά, Αντ. Ξένος, Ο. Πολίτου, Λ. Τερζάς. Οι τραγουδιστές Λ. Παπαδόπουλος, Β. Παπακωνσταντίνου. Ο βουλευτής Π. Λαφαζάνης, ο συνδικαλιστής Αλ. Βερναδάκης, οι δημοσιογράφοι Γ. Βότσης, Κ. Κατή, Γ. Λεονταρίτης, Μ. Μουζάκης, Π. Παπακωνσταντίνου, Θ. Παπανικολάου, Μ. Σελαμαζίδης, Θ. Σκαμνάκης. Οι γιατροί Κλ. Γρίβας, Αγγ. Σωτήρη, ο Β. Δούρος εργάτης, οι μηχανικοί Μ. Ζευγώλη, Αγγ. Χάγιος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ