ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΡΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Πλατιά ενημέρωση και πρωτοβουλίες ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο

Από τη σύσκεψη της Παρασκευής στην Πάτρα
Από τη σύσκεψη της Παρασκευής στην Πάτρα
Εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της Πάτρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με θέμα την οργάνωση της πάλης ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο.

Η κεντρική εισήγηση στη σύσκεψη έγινε από τον Γρήγορη Συμεωνίδη, αντισμήναρχο ε.α., μέλος της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Αγώνα, ενώ τοποθετήσεις έγιναν από αρκετούς εκπροσώπους σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και φορέων, αλλά και τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνταχθεί κείμενο - ψήφισμα, με το οποίο η Επιτροπή Αγώνα θα καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Δυτικής Ελλάδας, της Αχαΐας, της Ηλείας σε πλατιά συσπείρωση δυνάμεων για να μη δεχτούν την εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο, να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό, που θέλει την Ελλάδα ορμητήριο πολεμικών αποστολών σε βάρος των λαών, σε επαγρύπνηση και αγωνιστική εγρήγορση, κόντρα στον εφησυχασμό που καλλιεργούν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, συνολικά τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής.

Αποφασίστηκε ακόμη το σχετικό ψήφισμα να δημοσιοποιηθεί με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να φτάσει στο λαό της περιοχής, να πραγματοποιηθούν σχετικές περιοδείες για την ενημέρωση των λαϊκών στρωμάτων ειδικά στα χωριά της Δυτικής Αχαΐας και της Βόρειας Ηλείας, αλλά και πρωτοβουλίες ώστε το ζήτημα αυτό όχι μόνο να συζητηθεί στα ΔΣ Συλλόγων, σωματείων, φορέων, ώστε να πάρουν όλοι θέση, αλλά να γίνει και υπόθεση όλων μέσα από Συνελεύσεις και αποφάσεις στήριξης και συμπόρευσης.

«Ετοιμοπόλεμος» για την υποδοχή πυρηνικών ο Αραξος

Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τη μεταφορά πυρηνικών στην αεροπορική βάση του Αραξου «ξαναζεστάθηκε» πολύ πρόσφατα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, ενώ όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», με τα ντοκουμέντα αξιόπιστων αμερικανικών πηγών που παρουσίασε αναλυτικά, υπάρχουν σήμερα όλες οι αναγκαίες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση πυρηνικών.

Πρόκειται για τους περιλάλητους «θόλους» («Vault») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System), ο καθένας εκ των οποίων μπορεί να στεγάσει μέχρι 4 βόμβες. Κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Η ανάπτυξη τέτοιων θόλων στον Αραξο φέρεται να ολοκληρώθηκε το 1997 και να υφίστανται 6 τέτοιοι θόλοι με συνολική δυνατότητα αποθήκευσης 24 βομβών, μια από τις ελάχιστες τέτοιες υποδομές, μαζί με τις αντίστοιχες στην Τουρκία, για την εγκατάσταση πυρηνικών στη «νοτιοανατολική πτέρυγα» του ΝΑΤΟ.

Η βάση, μάλιστα, σε αντίθεση με τις δήθεν «κατηγορηματικές διαψεύσεις» όλων των αστικών κυβερνήσεων, επιβεβαιώνεται ότι φιλοξενούσε πυρηνικά τουλάχιστον έως το 2001, οπότε και απομακρύνθηκαν. Συγκεκριμένα, «Ειδική Διαταγή» του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (του αρμόδιου τμήματος για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιχειρεί στην Ευρώπη), με ημερομηνία 6 Απρίλη 2001, αφορούσε την «απενεργοποίηση» μετά από λίγους μήνες (20/6/2001) της αμερικανικής 731 Μοίρας Υποστήριξης Πυρομαχικών, που έως τότε επιχειρούσε στον Αραξο, με αντικείμενο ακριβώς τον «χειρισμό» τέτοιων «ειδικών» όπλων.

Αυτό, βέβαια, αφορά μόνο τα όπλα και όχι τις υποδομές αποθήκευσής τους, που όπως καταμαρτυρούν μια σειρά στοιχεία παραμένουν στον Αραξο και εκσυγχρονίζονται περαιτέρω, παραμένοντας ετοιμοπόλεμες και ανά πάσα στιγμή έτοιμες για χρήση.

Θυμίζουμε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου.

Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ...«ειδικών όπλων». Για το θέμα είχε ενημερωθεί και το ΓΕΑ, επίσης με απόρρητο έγγραφο.

Η εκτίμηση που γινόταν ήδη από τότε είναι ότι ο Αραξος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά.

Την ίδια ακριβώς περίοδο (Σεπτέμβρης 2017) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απ' τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τόνιζε: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Ακολούθησαν πολλές ακόμα σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ, ενώ στις 17 Μάη 2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, μετά από μια μεγάλη περίοδο σιωπής, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε τα ρούχα της ότι «μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε - θα έλεγε κανένας - αμερικανικό ειδικό συμφέρον».

Τα ίδια επανέλαβε πρόσφατα και ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης ΝΔ, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στη βάση και απάντησε ότι «δεν ξέρω κάτι τέτοιο» και ότι «δεν υπάρχουν πυρηνικά στη βάση του Αραξου».

Ωστόσο, κόντρα στην προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, τα ίδια τα γεγονότα επαληθεύουν ότι πυρηνικά όπλα υπήρξαν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν στον Αραξο και ότι η συγκεκριμένη βάση διαθέτει τις υποδομές και την ετοιμότητα να τα φιλοξενήσει ξανά, καθιστώντας το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στη Δυτική Μακεδονία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας το Σάββατο 2 Νοέμβρη και την Κυριακή 3 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:

Σάββατο 2 Νοέμβρη

6 μ.μ. Θα παρευρεθεί στα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων γραφείων της Τομεακής Οργάνωσης Φλώρινας του ΚΚΕ.

10 μ.μ. Θα μιλήσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.

Κυριακή 3 Νοέμβρη

11 π.μ. Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του νέου μουσείου, που ίδρυσε η ΚΕ στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών, αφιερωμένου στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και ΔΣΕ στην περιοχή Βίτσι - Πρεσπών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ