ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ρωσικές αιχμές κατά της ενίσχυσης της παρουσίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ελλάδα

Από τη συνάντηση Καμμένου - Σόιγκου
Από τη συνάντηση Καμμένου - Σόιγκου
«Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως».

Τάδε έφη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποδεχόμενος χτες στη Μόσχα τον Ελληνα ομόλογό του Π. Καμμένο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα. Μια τοποθέτηση που αναδεικνύει το βάθος της εμπλοκής της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για το λαό.

Παράλληλα, ο Σόιγκου σημείωσε ότι «η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μεσογείου».

Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επισήμανε και την ανησυχία της χώρας του για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση που επιχειρεί το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ειδικότερα στα Βαλκάνια: «Παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική του ΝΑΤΟ, που στοχεύει στην ενεργή στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Βλέπουμε προσπάθειες να εμπλακούν όλο και περισσότερες χώρες - μέλη, εννοώ πρώτα απ' όλα τα Βαλκάνια», δήλωσε στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Καμμένο.

Αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), λέγοντας ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες πρωτίστως για την Ευρώπη και γι' αυτό απαιτείται εκτενής συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οπως είπε, «όσο για τους πυραύλους μεσαίας και μικρότερης εμβέλειας, δεν φαίνεται πως όλοι στην Ευρώπη καταλαβαίνουν ότι αυτή η απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ευρώπη, συγκεκριμένα πρωτίστως για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη συζήτηση αυτού του ζητήματος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη».

«Μας ενδιαφέρει η αντίδραση της Ευρώπης σε αυτήν την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF. Και θα θέλαμε η Ευρώπη να πληροφορηθεί και να κατανοήσει τις συνέπειες (σ.σ. που θα υπάρξουν) ως αποτέλεσμα στην ανάπτυξη πυραύλων μεσαίας εμβέλειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

«Στρατηγική σχέση»...

Σύμφωνα με το «Σπούτνικ», ο Π. Καμμένος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο εκρηκτική, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας για την ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές: «Συνεργαζόμαστε για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και στη Μεσόγειο. Προς το παρόν, η κατάσταση είναι εκρηκτική στις περιοχές αυτές. Οι σχέσεις με τη Ρωσία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας και της εξισορρόπησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε ακόμη πως «η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσία και επίσης διαθέτει οπλικά συστήματα που κατασκευάζονται από τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Τους υποστηρίζουμε στην κατάσταση ετοιμότητας για μάχη και θα θέλαμε να συζητήσουμε τρόπους για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας», πρόσθεσε ο Ελληνας υπουργός, σε μια αναφορά σε οπλικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, όπως οι «S-300», την υποστήριξη των οποίων θέλουν να συνεχιστεί από πλευράς της Ρωσίας.

Αργότερα, εξάλλου, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση ότι Καμμένος και Σόιγκου αντάλλαξαν «απόψεις σχετικά με τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων».

...όσο επιτρέπει το ΝΑΤΟ

Σε μια προσπάθεια ελιγμού απέναντι στις ρωσικές αιχμές, την ώρα που η κυβέρνηση στοιχίζεται απόλυτα στον ευρωατλαντικό άξονα σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι Ελλάδα και Ρωσία έχουν «παραδοσιακές σχέσεις και στον αμυντικό και στο διπλωματικό τομέα», ότι έκλεισαν φέτος 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, λέγοντας πως «αυτό σημαίνει ότι οι δύο λαοί, ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορούν και συνεννοούνται». Παρέπεμψε δε στις «κοινές αξίες και ιδιαίτερα μέσα από την Ορθόδοξη πίστη», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Την ίδια ώρα, βέβαια, κάνοντας σαφές ότι τα όποια τέτοια περιθώρια είναι στενά και στενεύουν ακόμα περισσότερο όσο δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί και μορφοποιούνται τα στρατόπεδα, ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι «στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας».

Και οι δύο πλευρές, τέλος, παρέπεμψαν στην προγραμματισμένη για τις 7/12 επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα, ως συνέχιση της προσπάθειας να ανοίξει «μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Κρεμλίνο, ενώ επισκέφτηκε και την έκθεση «Ημέρες "Οχι", ελληνική αντίσταση 1940 - 45», μια πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, όπου προβάλλεται στους Μοσχοβίτες υλικό από την Ελλάδα, τα χρόνια 1940 - 1944.

«Προβλέπεται» εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στο μεταξύ, την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, όπου εδράζονται και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU OHQ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και άλλες εγκαταστάσεις, επισκέφτηκε χτες ο αναπ. υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Ερωτηθείς εκεί για τις «διευκολύνσεις» στις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, μεταξύ άλλων και με την εγκατάσταση αμερικανικών UAV, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά στην τροχιά των προηγούμενων, περί παροχής πλήθους υπηρεσιών υποστήριξης στα πολεμικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα: «Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, υπάρχουν αυτές οι χρήσεις και αυτή η λειτουργία. Δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε ενέργειες που βγαίνουν έξω από το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, δηλαδή δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε δράσεις επιχειρησιακές», συμπλήρωσε, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει την κυβέρνηση «αθώα του αίματος».


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία κλιμακώνει και με γεωτρήσεις στα βόρεια της Κύπρου

Ενώ εξέδωσε NAVTEX αποκλείοντας το Καστελόριζο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό κεφάλαιο εντείνει την επιθετικότητά του, με στόχο να παζαρέψει σκληρά τα συμφέροντα και σχέδιά του με αντιπάλους αλλά και «εταίρους».

Ετσι, με αφορμή τη χτεσινή 95η επέτειο από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX για τη διενέργεια των γεωτρήσεων που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως αναμετέδωσαν τουρκικά και κυπριακά ΜΜΕ, η NAVTEX αφορά περιοχή σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της χερσονήσου του Ακάμα (δυτική Κύπρος) και οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Απρίλη. Το γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής») ετοιμάζεται εδώ και καιρό, ενώ θα το συνοδεύουν και τρία σκάφη υπεράκτιας υποστήριξης, τα νορβηγικά «SIEM LOUISA», «SIEM SASHA» και «SIEM SOPHIE».

Οξυνση της τουρκικής επιθετικότητας όμως καταγράφει και η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα, με την οποία αποκλείει αύριο Τετάρτη για 4 ώρες - μεταξύ 11.00 και 15.00 - το Καστελόριζο, για να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, «σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών», όπως σημειώνει. Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται να προστεθεί στις επιθετικές δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών στελεχών όλη την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή την υποτιθέμενη πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, παρουσίασε διάφορους χάρτες με τις πάγιες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, που καταργεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και φτάνει την τουρκική ΑΟΖ έως και νότια της Κρήτης.

Στο μεταξύ, ο τ. υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα», υποστήριξε ότι «οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα» και δεν αιφνιδιάστηκαν.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζει για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας στη Βουλή ότι «και σε αυτό το θέμα, όπως και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε δύναμη αδράνειας, αλλά προωθούμε θετικά για τη χώρα εκκρεμότητες δεκαετιών».

Ερωτηθείς, δε, για την παραίτηση Κοτζιά, τονίζει πως «είναι σαφές ότι δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή της εξωτερικής μας πολιτικής», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, που σηματοδοτούν μεγάλους κινδύνους για το λαό.

«ΝΕΜΕΣΙΣ» και άλλες ασκήσεις

Την ίδια στιγμή, η έντονη «κινητικότητα» στην περιοχή αποτυπώνεται και στις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν χτες Κύπρος και Ισραήλ, μέχρι και την Πέμπτη 1η Νοέμβρη, «στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ». Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, «οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της (κυπριακής) Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης, το κυπριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε και ότι αύριο Τετάρτη, 31 Οκτώβρη, «θα διεξαχθεί, για πέμπτο συνεχόμενο έτος, η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση "NEMEΣIΣ"», που αφορά την αντιμετώπιση περιπτώσεων «έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, αλλά και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), ξένων χωρών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών».

Στην άσκηση συμμετέχει και η Ελλάδα. Πέρυσι είχαν ακόμα πάρει μέρος Ισραήλ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Και παζάρια με το Κυπριακό

Εντονη όμως παραμένει η κινητικότητα και στο διπλωματικό πεδίο, όπως έδειξε και η 3η Ευρωαραβική Σύνοδος που έγινε στην Αθήνα.

Μάλιστα, από το βήμα της συνάντησης και ενόψει της άφιξης, αύριο Τετάρτη, στην Κύπρο, της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και τόνισε «τα συνακόλουθα, πολλαπλά οφέλη τα οποία θα επιφέρει η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που προσδοκούμε και επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης» και ότι «αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ