ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«Ανεβάζουν στροφές» στη μάχη για την απεργία στις 14 Νοέμβρη

Προβάλλοντας το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων»

Με συνελεύσεις και συσκέψεις, εξορμήσεις και περιοδείες, κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την απεργία στις 14 Νοέμβρη, προκειμένου οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζική και συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Με πολύμορφες παρεμβάσεις και δράσεις στους χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία, οι ταξικές δυνάμεις συζητούν για τις εξελίξεις, διαλύουν την κυβερνητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα», ισχυρισμοί που αναιρούνται από την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, από τη διατήρηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού οπλοστασίου και τα νέα συνεχή πλήγματα που δέχονται οι εργαζόμενοι για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Προβάλλοντας το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων», οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δείχνουν ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων βρίσκονται σε ανειρήνευτη αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν την προοπτική, ότι η πραγματικότητα αυτή μπορεί να ανατραπεί με την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων, με την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αττική

Στην Αττική, έχουν ήδη οριστεί τέσσερις απεργιακές συγκεντρώσεις από τις ταξικές δυνάμεις:

-- Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

-- Στον Πειραιά, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί την ίδια ώρα στην είσοδο του ΣΕΜΠΟ.

Από την εξόρμηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού συνδικάτου της Φθιώτιδας στο εργοστάσιο της ΕΖΑ
Από την εξόρμηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού συνδικάτου της Φθιώτιδας στο εργοστάσιο της ΕΖΑ
-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στο Κορωπί, στις 10.30 π.μ.

-- Στην Ελευσίνα, σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση την ίδια ώρα, στην πλατεία Ηρώων.

Περιοδείες και εξορμήσεις στα Τρόφιμα - Ποτά

Με αμείωτη ένταση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με τα σωματεία της δύναμής της συνεχίζει τις εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Φθιώτιδα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου έκανε χτες εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης» (ΕΖΑ), καλώντας τους εργαζόμενους στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου το Σάββατο 3/11 (7 μ.μ., Πολιτιστικό Κέντρο Τραγάνας) και στην απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση και συζήτηση με τους εργαζόμενους γύρω από τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, στηλίτευσε τη στάση των βιομηχάνων της ζυθοποιίας, οι οποίοι αρνούνται να υπογράψουν την κλαδική ΣΣΕ που προτείνει η Ομοσπονδία, τηρώντας απαρέγκλιτα τη γραμμή του ΣΕΒ και επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να οδηγήσουν μελλοντικά τους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο όσο πιο κοντά γίνεται στο επίπεδο της άθλιας ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα. Ξεκαθάρισε ότι ο «πόλεμος» που μαίνεται στον κλάδο μεταξύ της ΕΖΑ και των πολυεθνικών ομίλων δεν είναι υπόθεση των εργαζομένων, αφού γίνεται για τα μερίδια της αγοράς και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μετά το πέρας της περιοδείας έγινε παρέμβαση στην εργοδοσία της ΕΖΑ για το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ στον κλάδο.

Παράλληλα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου, έχει σχεδιάσει πρόγραμμα περιοδειών για την προετοιμασία της απεργίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής περιοδείες: Σήμερα, Τρίτη, στις επιχειρήσεις «Κρητικός Φούρνος Γεύσεις» και «Candelli». Αύριο, Τετάρτη, στις επιχειρήσεις «KRIVEK», στον όμιλο «Αλμπαντάκης» και στην «Coca-Cola».

Πρόταση για απεργία στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΟΕΜ

Να συζητήσει και να προκηρύξει απεργία στις 14/11, στη σημερινή Ολομέλειά της, καλεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεταλλεργατών Ελλάδας με αίτημά του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Την πρόταση στηρίζουν επίσης τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής, Πάτρας και Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Στην πρότασή του το Συνδικάτο Φθιώτιδας υπογραμμίζει πως «οι μεταλλεργάτες ζητούν αγώνα για να διεκδικήσουν το σακατεμένο δίκιο τους, για να βελτιώσουν τη σακατεμένη, σε όλα τα επίπεδα, ζωή τους. Το αίτημά τους να σχεδιάσουμε την αντεπίθεση είναι καθήκον μας να το υλοποιήσουμε».

Συνελεύσεις, συσκέψεις και παρεμβάσεις για την προετοιμασία της απεργίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται καθημερινά οι πρωτοβουλίες με τις οποίες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ανταποκρίνονται στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την απεργία. Στο πρόγραμμα των επόμενων ημερών περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας καλεί σε συνέλευση σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αγίου Τρύφωνα (Αρχιπελάγους και Αθανάτου).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων οργανώνει συσκέψεις τις εξής μέρες: Σήμερα, Τρίτη, στο Καταφύγι (8 μ.μ., παλιό Δημοτικό), Παρασκευή 2/11 στον Αγιο Κήρυκο (8 μ.μ., Κατσούλειο) και Σάββατο 3/11 στο Καραβόσταμο (8 μ.μ., Πολιτιστικός Σύλλογος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής προχωρά σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, την Πέμπτη 1/11 στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 1/11, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 1/11, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Φθιώτιδας προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τραγάνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11 στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/11, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

-- Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας οργανώνει εκδήλωση για την Υγεία την Κυριακή 4/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/11, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Να κάνουμε πέρα τους απεργοσπάστες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Κάλεσμα στα «διοικητικά συμβούλια των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα και να αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοέμβρη, να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, σε κάθε καράβι» απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, επιβεβαιώνοντας και πάλι τον ρόλο του, απέρριψε την πρόταση των τριών ταξικών ναυτεργατικών σωματείων να παρθεί απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν ότι «αυτές οι δυνάμεις, στην ΠΝΟ, υπονομεύουν τον αγώνα για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την κοινωνική ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

«Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται με αγωνιστική συμμετοχή στα σωματεία να δυναμώσουμε την ταξική πάλη, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, να απομονώσουμε τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα», υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν την πολύμορφη δράση τους μπροστά στην απεργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΜΕΝ.

Πλειοψηφία ΟΑΣΕ: Καταψήφιση της απεργίας και... «μυστική» διαπραγμάτευση για ΣΣΕ

«Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) στις 25 Οκτώβρη θα καταγραφεί ως μνημείο σύμπλευσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει την ίδια ώρα η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ).

Παρότι η ΟΑΣΕ έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση για κλαδική Συλλογική Σύμβαση με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) και ενώ λήγουν στο τέλος του έτους επιχειρησιακές ΣΣΕ, «η πλειοψηφία της ΟΑΣΕ (η ενιαία παράταξη που στηρίζουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκε να κηρύξει απεργία με περιεχόμενο τη διεκδίκηση ακριβώς αυτών των συμβάσεων»! Ακόμα αρνήθηκε στην ίδια συνεδρίαση «να ενημερώσουν το ανώτατο εκλεγμένο όργανο της Ομοσπονδίας για το τι ακριβώς κουβεντιάζεται στις συναντήσεις με τους εργοδότες! Παρ' όλα αυτά, έγινε εμφανές πως η ΕΑΕΕ αξιώνει με διάφορες μορφές μια ΣΣΕ με μειώσεις σε σχέση με την τελευταία που υπήρχε στον κλάδο».

Να σημειωθεί ότι το επιχείρημα της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσει την άρνησή της να κηρύξει απεργία ήταν πως «η ΟΑΣΕ καλεί σε απεργία μόνο εφόσον πρώτα την έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ»...

Η ΕΑΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν «την απεργοσπασία της πλειοψηφίας της ΟΑΣΕ. Κάνουμε δική μας υπόθεση τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ, βάζοντας φρένο στα σχέδια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να συζητά μια Συλλογική Σύμβαση με τους εργαζόμενους στο σκοτάδι! Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να μην ακολουθήσουν τον απεργοσπαστικό ρόλο της ΟΑΣΕ. Να ενημερώσουν - όπως οφείλουν ως μέλη των Εργατικών Κέντρων - τους συναδέλφους για την απεργία, να πάρουν μέτρα για την οργάνωσή της, με Γενικές Συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες».

Φτηνές δικαιολογίες για να κρύψουν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας

Αντίστοιχη ήταν η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την πρόταση για απεργία με φτηνές δικαιολογίες ("δεν έχουμε χρόνο να την οργανώσουμε", "είναι τουφεκιά στον αέρα", "δεν θέλουμε να εκφυλιστεί" κ.ά.). (...) Εφτασαν στο σημείο να λένε ότι οι αγώνες των εργαζομένων κλείνουν τις επιχειρήσεις! Πλέον δεν υπονομεύουν απλά τον αγώνα των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά έχουν περάσει ανοικτά απέναντι από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου».

Η ΔΑΣ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού, κάθε τίμιο συνδικαλιστή «χωρίς καμιά αναμονή, να πυκνώσουν τις συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις με σκοπό τη μαζική συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου για την απεργία και το Συνέδριο του ΕΚΘ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στο ΕΚΘ, για την απεργία στις 14 Νοέμβρη και για τις εξελίξεις μπροστά στο Συνέδριο του ΕΚΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη.

Αποφάσεις για την απεργία

Μέχρι χτες απόφαση για απεργία είχαν πάρει:

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αρτας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λευκάδας, Νάουσας, Σάμου.

-- Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων ιδιωτικού τομέα: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Φαρμάκου, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

-- Η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων δημόσιου Τομέα: υπουργείου Γεωργίας, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Αιρετών Περιφερειών, υπουργείου Ανάπτυξης - τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ