ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση «εδώ και τώρα» για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς από την 1η Νοέμβρη. Νέες φοροαπαλλαγές και μειώσεις εργοδοτικών εισφορών διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα ο ΣΕΒ, για ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Π. Μοσκοβισί

Eurokinissi

Ο Ευ. Τσακαλώτος με τον Π. Μοσκοβισί
«Να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», είναι, σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ένας και μοναδικός στόχος των συναντήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του (3 και 4 Νοέμβρη) στην Αθήνα, προγραμματίζονται συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, που βέβαια φανερώνουν και τις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η επόμενη βδομάδα θα είναι σημαντική γιατί θα δοθούν «διευκρινίσεις» από την ελληνική κυβέρνηση. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι «από τον Ιούλιο εργαζόμαστε μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας αναμφίβολα χωρίς προηγούμενο, ανάμεσα σε μια ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την έναρξη της ελληνικής κρίσης»...

Σε αυτό το πλαίσιο, σε εξέλιξη βρισκόταν το βράδυ χτες η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με επίκεντρο τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Θηλιά πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Την ίδια ώρα, οι όποιες προβαλλόμενες από τη συγκυβέρνηση ως «κόκκινες γραμμές», αποδείχνονται «βαθιά πράσινες» στις επιδιώξεις και στις στοχεύσεις του κεφαλαίου και των πιστωτών του ελληνικού κράτους.

Χαρακτηριστική είναι χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που γνωστοποιεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην αναστολή «πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης», όπως δηλαδή για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Επί της ουσίας, από την 1η Νοέμβρη, οι τράπεζες έχουν το ελεύθερο να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, καθώς και τυπικά πλέον καταργείται η όποια παρεχόμενη προστασία, εν αναμονή, βέβαια, και του όποιου νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα κριτήρια των πλειστηριασμών στη στέγη της λαϊκής οικογένειας.

Με βάση προηγούμενες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, δίνονταν μηνιαίες παρατάσεις στο «προσωρινό καθεστώς αναστολής πλειστηριασμών» εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι συνεχίζονται, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, έσπευσε χτες να ανακοινώσει πως δεν θα δώσει άλλη παράταση στο «προσωρινό καθεστώς» της προστασίας από πλειστηριασμούς, το οποίο λήγει αύριο Σάββατο 31 Οκτώβρη.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύσει και για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Ετσι, ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, εντείνοντας εκβιασμούς και απειλές στα οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά.

Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΕΒ

Στις Βρυξέλλες για απευθείας συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και τον αντιπρόεδρο, Β. Ντομπρόβσκις, βρίσκεται από χτες κλιμάκιο του ΣΕΒ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην ατζέντα βρίσκονται «τα θέματα που ταλανίζουν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, που εμποδίζουν την διεθνώς ανταγωνιστική οικονομική δραστηριότητα και την ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα για την εδραίωση μίας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας και, κυρίως, την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας που απειλεί πλέον την κοινωνική συνοχή της χώρας»...

Περνώντας στο «ψητό», οι Ελληνες βιομήχανοι τονίζουν: «Για να μπορέσει η απασχόληση να ανακάμψει, μαζί με τις αμοιβές, και να επαρκούν τα φορολογητέα εισοδήματα για την κάλυψη των παροχών που υπόσχεται το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει, πέραν όλων των άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ηφορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας να είναι ανταγωνιστική». Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τους βιομήχανους, «δεν θα αναληφθούν οι απαραίτητες επενδύσεις και δεν θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες θέσεις εργασίας». Και βέβαια ζητούν μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας πως «οι υπερβολικά υψηλές εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης συντελούν στη χαμηλή απασχόληση των μισθωτών»...

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας τόνισε ότι «η τεράστια αποεπένδυση που έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της ύφεσης δεν θα ανατραπεί με ημίμετρα ή με νέα επιδρομή φόρων και εισφορών στις επιχειρήσεις και τη μισθωτή εργασία» και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις αναδείχθηκε η σημασία της σταθερότητας και της νομικής ασφάλειας που ζητούν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα μας.

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΣΕΒ προς την Κομισιόν περιλαμβάνουν:

-- Διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και εργαλείων με αξιοποίηση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ως «αντίβαρο στον υφεσιακό χαρακτήρα του νέου προγράμματος».

-- Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σαφή διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα, άρση όλων των κεφαλαιακών ελέγχων για τα εταιρικά κεφάλαια και αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

-- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων με εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική παραγωγή και την εξαίρεση της Ελλάδας λόγω καθίζησης του ελληνικού ΑΕΠ από τις υποχρεώσεις για τις εκπομπές CO2 για τη χώρα μας.

-- Ηλεκτρονικές συναλλαγές παντού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.

-- Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στη μισθωτή απασχόληση.

-- Δημιουργία Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων με τη συνεργασία της κυβέρνησης, των «κοινωνικών εταίρων» και της νεοσύστατης Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νέου προγράμματος.

ΔΝΤ: Συμμετοχή υπό όρους

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει τη συμβολή του στη νέα δανειακή σύμβαση με το ελληνικό κράτος, βάζοντας ως προϋπόθεση για αυτό την προώθηση «ισχυρών μεταρρυθμίσεων» και τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους σε «βιώσιμο επίπεδο».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε χτεσινές δηλώσεις του επισήμανε ότι η επανέναρξη και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές πολιτικές και την εφαρμογή τους». Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε: «Θεωρούμε πως η επαρκής ανακεφαλαιοποίηση, η στήριξη της διοίκησης των τραπεζών και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να απορρίψει τα χιλιοειπωμένα ψεύτικα διλήμματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με μοιρασμένους ρόλους η κυβέρνηση και το κουαρτέτο εκβιάζουν μ' ένα πιθανό "κούρεμα" των καταθέσεων, για να πείσουν το λαό ν' αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα της αξιολόγησης, που μπαίνουν ως προαπαιτούμενα της δόσης των 2 δισ. ευρώ και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει τα χιλιοειπωμένα ψεύτικα διλήμματα και να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στην πολιτική που τον οδηγεί σε πλήρη χρεοκοπία για την κερδοφορία και ανάκαμψη του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ