ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Επίκαιρη Ερώτηση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, στον πρωθυπουργό

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, στην οποία υπογραμμίζεται:

«Το ΚΚΕ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με το οποίο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στη λαϊκή οικογένεια και ζητάει την άμεση απόσυρσή του.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης φοροεπιδρομής ενάντια στο λαό, μονιμοποιεί το χαράτσι, καταργεί το αφορολόγητο όριο, φορολογεί οποιοδήποτε οίκημα, οικόπεδο, το κάθε αγροτεμάχιο, επιδιώκει να συγκεντρώσει τη γη αλλά και τα ακίνητα σ' όλο και λιγότερα χέρια.

Η συσσωρευτική επίδραση είναι δυσβάστακτη για τη λαϊκή οικογένεια, το λαϊκό εισόδημα.

Ο νέος φόρος έρχεται τη στιγμή που ο λαός στενάζει από το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων και τα πρόσθετα φορολογικά βάρη που αφορούν το φόρο εισοδήματος, το τέλος αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΦΑΠ για το 2011, το 2012 και το 2013, αλλά και το χαράτσι των ηλεκτροδοτούμενων οικημάτων.

Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει για το 2014 αλλά και για τα επόμενα χρόνια περίπου 3,5 δισ. ευρώ, όταν τα φορολογικά έσοδα από τα ακίνητα αυξήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές, από το 2009. Μια αύξηση που επιβάρυνε ουσιαστικά τη λαϊκή περιουσία, γιατί την ίδια περίοδο μειώνονται τα έσοδα από τις οφσόρ και άλλες εταιρείες, στις οποίες εκτός των άλλων ανήκουν ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση μεταφέρει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και την ίδια ώρα σχεδιάζει νέα μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και του συσσωρευμένου πλούτου.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός αν η κυβέρνηση θα πάρει υπόψη τη λαϊκή απαίτηση για απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και πώς τοποθετείται στο αίτημα της αποκλειστικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της αύξησης της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη η ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, χτες, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας, ενώ την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε συνάντηση με το προεδρείο και εκπροσώπους των παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Στη συνάντηση που είχαν χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας αναφέρθηκαν στις προθέσεις της κυβέρνησης να υποβιβάσει παραπέρα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), μετατρέποντάς το σε μια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας. Εξέθεσαν ακόμα τα προβλήματα και τις ελλείψεις του Σώματος τόσο σε προσωπικό όσο και σε τεχνικά μέσα, μια κατάσταση που με τα σχέδια της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί παραπέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως το ΣΕΠΕ διαθέτει μόλις 16 οχήματα για τους ελέγχους που πρέπει να διενεργεί στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ για ριζική ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται από την κυβερνητική πολιτική. Χρειάζεται ενίσχυση και σε έμψυχο δυναμικό, σε προσωπικό και με ενίσχυση σε υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές. Και βεβαίως με ενίσχυση της νομοθεσίας, η οποία όλο και περισσότερο ελαστικοποιείται, παίρνοντας ουσιαστικά πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις εργαζομένων. Μια νομοθεσία που, όπως ξέρετε, έγινε πραγματικότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια με την πάλη και τον αγώνα των εργαζομένων. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα τους και στα αιτήματά τους. Και βεβαίως ταυτόχρονα τονίσαμε ότι η πάλη αυτή, η διεκδίκηση λύσης για τα ζητήματα της Επιθεώρησης Εργασίας, της υγιεινής και ασφάλειας, θα πρέπει να συνοδεύεται με την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την εξάλειψη της ανεργίας και βεβαίως τη μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να τονίσω - τελειώνοντας - για άλλη μια φορά, την ανάγκη να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων, η Λαϊκή Συμμαχία, για να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί και αυτόν τον κλάδο και αυτόν τον τομέα σε συρρίκνωση, σε υποβάθμιση και να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κλεάνθης Χατζηνικολαΐδης, επισήμανε την αξία των ενεργειών τόσο από την πλευρά του Συλλόγου όσο και από μέρους του ΚΚΕ, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Το ΚΚΕ αλληλέγγυο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Από τη συνάντηση με το προεδρείο και εκπροσώπους των παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Από τη συνάντηση με το προεδρείο και εκπροσώπους των παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Μετά τη συνάντησή του με το Προεδρείο και εκπροσώπους των παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, την περασμένη Παρασκευή στον Περισσό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ για το ζήτημα της ενέργειας στη χώρα μας και τις εξελίξεις και την αλληλεγγύη μας στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων. Η πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για τη διασφάλιση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, να συνδυάζεται, μαζί με την πάλη ενάντια στην απελευθέρωση που γίνεται αυτή τη στιγμή με το διαχωρισμό της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, με την πάλη για να γίνει δημόσια περιουσία η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας. Σ' αυτό τον αγώνα θα συνδυάζονται τα καθημερινά καυτά προβλήματα του λαού μας, του καταναλωτή, της λαϊκής οικογένειας που θα πληρώνει -και πληρώνει ήδη- πανάκριβα το ρεύμα, με την προοπτική που πρέπει να έχει ο αγώνας ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, του κεφαλαίου, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

Ο Στ. Ρέλιας, Β' αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που μας δέχθηκε να αναπτύξουμε τις θέσεις της ΓΕΝΟΠ. Εμείς πιστεύουμε ότι και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι από τα δημόσια αγαθά, τα κοινωνικά αγαθά, τα χρειώδη της ζωής που πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε Ελληνας πολίτης και πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή» διοργανώνονται συγκεντρώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  • Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.
  • Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στα Εξάρχεια, στο καφενείο «ΜΟΥΡΙΑ» (Χ. Τρικούπη και Καλλιδρομίου). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ Αττικής.
  • Σήμερα Τετάρτη, στις 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ.
  • Την Παρασκευή 1/11, στις 7 μ.μ., στο Νέο Ηράκλειο, στον πολυχώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», με ομιλήτρια τη Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.
  • Το Σάββατο 2/11, στις 6.30 μ.μ., στο Νέο Κόσμο, πολυχώρος Καλουτά (πλ. Α. Σώστη) με ομιλητή το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
Αλλες εκδηλώσεις

-- Σήμερα Τετάρτη, πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡΙΑ» Ηρακλείου Κρήτης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις Θήβας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη», σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας. Θα μιλήσει ο Μ. Μακρής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Στερεάς του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει συναυλία αφιέρωμα στον Γρ. Μπιθικώτση με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», την Παρασκευή 1/11, στις 8.30 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Αιγάλεω (είσοδος με πρόσκληση).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ