ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες, διεργασίες για κυβέρνηση

Ενισχυμένο σε ποσοστά και ψήφους το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) είναι ο νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στην Τσεχία με 20,45% και 50 έδρες στην 200μελή Βουλή, ενώ το όριο του 5% περνάνε άλλα 6 κόμματα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το πρωτοεμφανιζόμενο δημαγωγικό κόμμα ΑΝΟ 2011 του δισεκατομμυριούχου Αντρέι Μπάμπις, που με κύρια συνθήματα την «καταπολέμηση της διαφθοράς» και το «νοικοκύρεμα του κράτους» συγκέντρωσε το 18,65% και 47 έδρες.

Στην τρίτη θέση το ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας (KSCM) με 14,91% και 33 έδρες (το 2010 είχε 11,27% και 26 έδρες και κέρδισε περίπου 100.000 νέες ψήφους). Το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας, ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνη έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς και τηλεφωνικών υποκλοπών, στα οποία εμπλέκονταν άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός του, συγκεντρώνει μόλις το 7,72% (16 έδρες) έναντι 20,2% που είχε λάβει το 2010.

Ακολουθούν το επίσης κεντροδεξιό κόμμα «ΤΟΠ 09» με ποσοστό 11,94% (26 έδρες), το δεξιό κίνημα «Ξημέρωμα της Αμεσης Δημοκρατίας» (USVIT) 6,88% (14 έδρες) του ιαπωνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Τόμιο Οκουμάρα και το Χριστιανοδημοκρατικό - Λαϊκό Κόμμα (KDU-CSL) με 6,78% (14 έδρες).

Με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των εκλογών στην Τσεχία έχουν αρχίσει διεργασίες στα κόμματα, με πιο έντονη τη διαμάχη στα ηγετικά κλιμάκια των σοσιαλδημοκρατών για το ποιοι θα εκπροσωπήσουν το συγκεκριμένο κόμμα στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις. Η προϋπόθεση των τουλάχιστον 101 εδρών για σχηματισμό κυβέρνησης δείχνει ότι θα απαιτηθεί συμφωνία τουλάχιστον 3 κομμάτων.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Κατηγορηματική καταδίκη του αποκλεισμού κατά της Κούβας

Για άλλη μια αφορά συντριπτική ήταν η καταδίκη του εγκληματικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη σοσιαλιστική Κούβα, με τη χτεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μιλάει από μόνο του: 188 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που κατέθεσε η Κούβα για τον τερματισμό του αποκλεισμού, 2 χώρες κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ) και 3 χώρες απείχαν (Μικρονησία, Νησιά Παλάου και Νησιά Μάρσαλ - πρόκειται για νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, μιλώντας στην Ολομέλεια των 193 χωρών κάλεσε να γίνει πράξη η άρση των πολύμορφων κυρώσεων εδώ και πάνω από 50 χρόνια που έχουν στοιχίσει στο νησί 1,157 τρισ. δολάρια, χωρίς να μπορούν να υπολογιστούν οι τεράστιες κοινωνικές συνέπειες από τις επιπτώσεις στον τομέα Υγείας λόγω του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής συγκεκριμένων φαρμάκων και υλικών. Η επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας από τις ΗΠΑ ξεκίνησε μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης (μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το Φλεβάρη του 1962 επί κυβέρνησης Κένεντι) και όλα αυτά τα χρόνια έχει θεσμοθετηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί μέσω διαφόρων προεδρικών αποφάσεων και νόμων, όπως οι λεγόμενοι εξωεδαφικοί «Χελμς-Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που προβλέπουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μήνυμα στον Πρόεδρο του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας

Από φετινή (Ιούνης 2013) επίσκεψη του Προέδρου του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Β. Φίλιπ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και την συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα
Από φετινή (Ιούνης 2013) επίσκεψη του Προέδρου του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Β. Φίλιπ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και την συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας:

«Προς

Τον πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας

σ. ΒόιτεΧ Φίλιπ

Αγαπητέ σύντροφε Φίλιπ,

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συγχαρητήριά του στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες της Τσεχίας για το επιτυχημένο αποτέλεσμα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας στις πρόσφατες εκλογές.

Το αποτέλεσμα τονίζει ότι ο τσέχικος λαός αναγνωρίζει τη συμβολή του ΚΚΒΜ στην πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Τσεχία, στην επίθεση του κεφαλαίου και τα αντιλαϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτό το αποτέλεσμα σημειώθηκε σε συνθήκες έντασης της ανιστόρητης αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που έχει εξαπολύσει η αστική τάξη στην Τσεχία και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Κόμμα μας εκτιμά την πολύχρονη συνεργασία του ΚΚΕ και του ΚΚΒΜ, εκτιμά την κοινή δράση στο πλαίσιο της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ", που πρόσφατα συγκροτήθηκε, για τη μελέτη, την έρευνα ευρωπαϊκών θεμάτων και τη συντονισμένη πάλη των ΚΚ της Ευρώπης.

Η συνεργασία των κομμάτων μας είναι προς όφελος της πάλης των δύο λαών, προς όφελος της υπόθεσης του σοσιαλισμού.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον αγώνα σας.

Με συντροφική εκτίμηση

Δημήτρης Κουτσούμπας

Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ».


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο λουτρό αίματος προκάλεσε συντονισμένο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, την Κυριακή, όπου σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 180. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι και κατά κύριο λόγο στόχος ήταν σιιτικές συνοικίες. Χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι αναχώρησε για την Ουάσινγκτον προκειμένου, όπως είπε, να εξασφαλίσει προμήθεια εξοπλισμού για να «κατασταλεί η τρομοκρατική δράση που ταλανίζει τη χώρα».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στο 10% των δυνατοτήτων (90.000 βαρέλια ημερήσιως) έχουν πέσει οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Λιβύης καθώς δε λειτουργούν καθόλου λόγω του χάους που επικρατεί στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που ανέτρεψε το καθεστώς Καντάφι, οι τερματικοί σταθμοί σε Ζαουίγια και Μελίταχ ενώ υπολειτουργούν οι υπόλοιποι.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σοκ έχει προκαλέσει ο εντοπισμός από υπευθύνους ενός γκαράζ στην περιοχή Ντορντόν της Γαλλίας ενός κοριτσιού 18 - 23 μηνών στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της μητέρας της. Το παιδί βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, βρώμικο, άρρωστο, πεινασμένο. Η 45χρονη μητέρα δήλωσε ότι δεν είχε ενημερώσει το 40χρονο σύντροφό της για τη γέννηση του μωρού. Το άνεργο (πλην όχι άστεγο) ζευγάρι πορτογαλικής καταγωγής, που συνελήφθη, έχει άλλα τρία παιδιά τα οποία ανέλαβε η κοινωνική πρόνοια.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Στους 15 ανήλθαν ως χτες οι νεκροί από την κακοκαιρία που πλήττει το τελευταίο διήμερο περιοχές της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Δανίας, Ολλανδίας και Λετονίας ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες από ισχυρότατους ανέμους, πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων. Επιπλέον σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στην ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και στις σιδηροδρομικές, αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές συγκοινωνίες.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Νοτιοαφρικανικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ποινή 35ετούς κάθειρξης πέντε ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης λευκών Αφρικάνερς «Μπόερμαγκ» (Δύναμη των Μπόερς) που κατηγορούνταν για συνωμοσία με στόχο την δολοφονία του πρώην Προέδρου Νέλσον Μαντέλα το 2002.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΞΑΣ.-- Ενας 25χρονος συγγενικό μέλος οικογένειας στο Μπρούκλιν της Ν. Υόρκης συνελήφθη προχτές ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία μίας μητέρας και των τεσσάρων παιδιών της. Χτες, στο Τέρελ του Τέξας ένας άνδρας με βεβαρημένο ποινικό μητρώο ονόματι Τσαρλς Μπράουνλοου συνελήφθη ως ύποπτος για τις δολοφονίες πέντε ανθρώπων που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών σε διαφορετικές τοποθεσίες της πολιτείας.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η διένεξη για χρέη φυσικού αερίου

ΜΟΣΧΑ.--

Για χρέη 882 εκατομμυρίων δολαρίων κατηγορεί την Ουκρανία η Gazprom, όσον αφορά ανεξόφλητες οφειλές από φυσικό αέριο, ενισχύοντας εκ νέου το μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα κατάσταση ως προς τις ουκρανικές πληρωμές για την αποστολή φυσικού αερίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο παραδόθηκε στο Κίεβο τον Αύγουστο και η προθεσμία αποπληρωμής έληξε την 1η Οκτώβρη, χωρίς να εξυπηρετηθεί. Σύμφωνα με τον Α. Μίλερ, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή, διότι το συμβόλαιο προβλέπει ότι σε περίπτωση παραβίασης των όρων αποπληρωμής, περνάμε σε ένα σύστημα προπληρωμής».

Οι απειλές για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία δεν είναι καινούριες και έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς στο παρελθόν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες διαδηλώσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Αγκυρα, ανήμερα των εορτασμών για την 90ή επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν για ακόμα μία φορά τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και τη Δευτέρα έξω από δικαστήριο στην Αγκυρα όπου διεξαγόταν η δίκη του αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον διαδηλωτή Ετχέμ Σαρισουλούκ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και αντλίες νερού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους, ενώ η δίκη του αστυνομικού Αχμέτ Σαχμπάζ αναβλήθηκε για τις 2 Δεκέμβρη.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός εγκαινίασε την υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι υλοποιείται ένα όνειρο 150 ετών. Οι εργασίες είχαν αρχίσει το 2004 και το κόστος έφτασε τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί την κατασκευή νέας γέφυρας στο Βόσπορο και τρίτου αεροδρομίου στην πόλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ