ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αύριο η κινητοποίηση του ΣΥΣΔΙΕΚ

Στις 12.00, στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Αγιο Ελευθέριο

«Μπλόκο» στην πολιτική που τους αναγκάζει να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στα έξοδα της σχολής, καλεί τους νέους της κατάρτισης να υψώσουν ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ). Αύριο, Τετάρτη, προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και καλεί τους σπουδαστές να βρεθούν πίσω από το πανό του Συλλόγου στις 12.00 στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Αγιο Ελευθέριο.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ διεκδικεί να καταργηθούν τα δίδακτρα, να πάψει το κόστος για εξοπλισμό, αναλώσιμα και βιβλία να επιβαρύνει τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, να δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ενδεικτικό της επιχείρησης που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές ώστε να απέχουν από το μαζικό κίνημα και την οργανωμένη πάλη, είναι η «υποδοχή» που επιφυλάσσουν ορισμένοι διευθυντές και καθηγητάδες στο Σύλλογο. Το προηγούμενο διάστημα, για να εμποδίσουν τις περιοδείες του, χρησιμοποίησαν ακόμα και το επιχείρημα ότι: «Αν αφήσουμε εσάς θα πρέπει να αφήσουμε και τη "Χρυσή Αυγή"». Δηλαδή, εξισώνουν τη δράση του μαζικού κινήματος και των σωματείων με τους τραμπουκισμούς, τις αντιδραστικές και σκοταδιστικές θέσεις της «Χρυσής Αυγής».

Επιπλέον, μια σειρά καθηγητές αναλαμβάνουν να συμβουλεύσουν από την έδρα τους σπουδαστές: «Μην ασχολείστε με αυτά», «κοιτάξτε τα μαθήματά σας» και άλλα παρόμοια.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Η γενική συνέλευση συζήτησε τη μάχη για τη Σύμβαση

Αναδείχτηκε η ανάγκη να γίνει η πάλη υπόθεση των εργατών σε κάθε εργοστάσιο

Από τη συνέλευση των λιθογράφων
Από τη συνέλευση των λιθογράφων
Η ανάγκη να προχωρήσει η οργάνωση του κλάδου σε κάθε τόπο δουλειάς ώστε να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική επιθετικότητα και να υπογραφούν συμβάσεις χωρίς μειώσεις μισθών και απώλειες δικαιωμάτων, ήταν το κύριο στοιχείο που αναδείχθηκε στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η συμμετοχή του σωματείου στην επερχόμενη γενική πανελλαδική απεργία, αλλά και η διεξαγωγή κλαδικής απεργίας στα τέλη Νοέμβρη, στο πλαίσιο της μάχης για την υπογραφή σύμβασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόταση της Διοίκησης του σωματείου, που έγινε ομόφωνα δεκτή, η διεκδίκηση για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων σε αυτή τη φάση περνά μέσα από την πάλη για υπογραφή διμερούς ΣΣΕ ανάμεσα στο κλαδικό σωματείο και τον κάθε εργοδότη ξεχωριστά που θα διασφαλίζει μισθούς και δικαιώματα. «Αυτή η αλλαγή τακτικής δεν έχει να κάνει με υποχώρηση αλλά με αναγκαία προσαρμογή στα νομικά και άλλα εμπόδια που μας βάζουν», ξεκαθαρίστηκε εισηγητικά. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε: «Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει κλίμα παραίτησης λόγω των δυσκολιών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απαισιοδοξία που υπάρχει και την αντίληψη για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων. Να δώσουμε ελπίδα στους συναδέλφους που φοβούνται να κάνουν το βήμα».

Τα πρακτικά βήματα, που καθορίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση για να προχωρήσει το σχέδιο στην υπογραφή συμβάσεων, είναι τα εξής:

-- Να μοιραστεί το σχέδιο της νέας ΣΣΕ σε όλους τους εργοδότες.

-- Η πάλη αυτή να γίνει υπόθεση του κάθε εργοστασίου ξεχωριστά, να φτιαχτεί αγωνιστικό κλίμα μέσα στους εργασιακούς χώρους. Να μπει μπροστά σχέδιο γενικών συνελεύσεων ανά εργοστάσιο.

-- Η διαδικασία ενημέρωσης των εργαζομένων και της εργοδοσίας να έχει λήξει σε τρεις εβδομάδες και στα τέλη Νοέμβρη να προκηρυχθεί κλαδική απεργία.

-- Στους χώρους που υπάρχει αγωνιστικό κλίμα, να κλιμακωθεί η πάλη και με ξεχωριστές απεργίες, ακόμη και πολυήμερες, αν υπάρχουν οι ανάλογες διαθέσεις.

Ο ρόλος των Εργοστασιακών Επιτροπών

Σε αυτήν την κατεύθυνση στη γενική συνέλευση μπήκαν ξεχωριστές «χρεώσεις» και για κάθε Εργοστασιακή Επιτροπή του κλαδικού σωματείου. Στόχος είναι η κάθε Επιτροπή να γίνει προπαγανδιστής και διαφωτιστής των εργαζομένων του κλάδου, φτιάχνοντας ανακοινώσεις και καλώντας σε συντονισμό και τα άλλα εργοστάσια. Επιπρόσθετα, ιεραρχήθηκαν συγκεκριμένοι χώροι, που οι συνθήκες είναι καλύτερες για την υπογραφή ΣΣΕ. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι ο αγώνας για τη ΣΣΕ δε θα τελειώσει με 1-2 κινητοποιήσεις.

Ενδεικτικά της εργοδοτικής επιθετικότητας είναι τα παραδείγματα που έφεραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μιλώντας στη Γενική Συνέλευση.

Στον «ΧΑΪΔΕΜΕΝΟ», φάνηκαν οι πολύμορφες μεθοδεύσεις στις οποίες μπορεί να καταφύγει η εργοδοσία για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στην αδιέξοδη λογική του «μικρότερου κακού». Η διοίκηση της εταιρείας πρώτα προχώρησε αυθαίρετα σε μείωση της νυχτερινής προσαύξησης από 50% σε 25%. Επειτα, μοίρασε ατομικές συμβάσεις για υπογραφή (με βάση την ΕΓΣΣΕ) τις οποίες απέρριψαν οι εργαζόμενοι μέσα από γενική συνέλευση. Ωστόσο, η εργοδοσία έφερε νέα πρόταση ατομικών συμβάσεων με μειώσεις 10% και με την απειλή της απόλυσης απέσπασε κάποιες υπογραφές.

Στη «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ», η εργοδοσία έκανε πρόταση για μείωση μισθών που θα έφτανε μέχρι 15%. Οι εργαζόμενοι με δύο μαζικές γενικές συνελεύσεις όχι μόνο απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας, αλλά ταυτόχρονα θα διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, απαιτώντας τη διατήρηση μισθών και δικαιωμάτων.

Στην «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» η εταιρεία αφαίρεσε με το έτσι θέλω το επίδομα γάμου από τη μισθοδοσία Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι αμέσως σταμάτησαν τις μηχανές, κατέβηκαν σε κινητοποίηση και την επόμενη μέρα το επίδομα «μπήκε» κανονικά.

Παραδείγματα όπως αυτά, επισημάνθηκε στη συνέλευση, δείχνουν τις δυσκολίες, αλλά και τις σημαντικές δυνατότητες του κλάδου να απαντήσει στην εργοδοτική επιθετικότητα και να προχωρήσει βήματα μπροστά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PHONEMARKETING»
Απεργούν ενάντια στη νέα εργοδοτική επίθεση

Η εταιρεία θέλει να επιβάλει ξανά εκ περιτροπής εργασία

Σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «PhoneMarketing» (τηλεφωνικό κέντρο στη Νέα Ιωνία) οι οποίοι προχωρούν από σήμερα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στη δεύτερη προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει την εκ περιτροπής εργασία του ενός 8ωρου τη βδομάδα και με μισθό 130 ευρώ το μήνα. Χτες οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους πραγματοποίησαν 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση καλεί όλους τους φορείς, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές της Ν. Ιωνίας κλπ. να βρεθούν ξανά στο πλευρό τους και ιδιαίτερα στη συγκέντρωση που οργανώνουν την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

Η νέα απαίτηση της εταιρείας να «χτυπήσει» τη σταθερότητα του χρόνου εργασίας και να τον προσαρμόζει ως «λάστιχο» στις ανάγκες της, επιβεβαιώνει ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων παραμένει σταθερά στην «ατζέντα» των εργοδοτών αφού αυτό απαιτεί η προστασία της «ανταγωνιστικότητας». Σε κάθε περίπτωση, πολύτιμη για την οργάνωση της εργατικής αντίστασης είναι η εμπειρία από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας ως τον περασμένο Ιούλη. Αγώνας που ανέδειξε την αξία της οργανωμένης πάλης, της ταξικής αλληλεγγύης, της αντιπαράθεσης με τους μηχανισμούς και τις αυταπάτες που επιστρατεύει η πλουτοκρατία για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στο συμβιβασμό.

Απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Από τις 12 Νοέμβρη έως και τις 31 Δεκέμβρη θα απογράφονται οι συνταξιούχοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πιστωτικό Ιδρυμα (Τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου. Υποχρεωτικά πρέπει να προσκομίσει αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του 3ου τριμήνου 2012, το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ) καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org