ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Δράση για να «νεκρώσει» όλη η χώρα

Τα νέα μέτρα θα κάνουν «κόλαση» ειδικά τη ζωή της νέας γενιάς (φωτ. από την απεργία στις 18/10)
Τα νέα μέτρα θα κάνουν «κόλαση» ειδικά τη ζωή της νέας γενιάς (φωτ. από την απεργία στις 18/10)
Απεργιακό ξεσηκωμό ενάντια στα νέα μέτρα που «εξοντώνουν» τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας καλούνται να οργανώσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. Το κάλεσμα που απηύθυναν την περασμένη βδομάδα 13 Εργατικά Κέντρα και 8 Ομοσπονδίες για απεργία κατά την κατάθεση και συζήτηση των νέων μέτρων στη Βουλή πρέπει να συζητηθεί σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο. Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης αλλά και εφησυχασμού των εργαζομένων, στην οποία πρωτοστατούν κυβέρνηση - αστικά ΜΜΕ, να οργανωθεί χωρίς καμιά αναμονή η σκληρή μάχη που απαιτεί η παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων.

Ηδη, απόφαση για απεργία τη μέρα κατάθεσης και συζήτησης των νέων εξοντωτικών μέτρων πήραν οι εργαζόμενοι - μέσα από Γενική Συνέλευση στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για την ανάκληση δύο απολύσεων - στο ξενοδοχείο «Ζαφόλια». Αντίστοιχη απόφαση πήρε και η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, χωρίς καμία καθυστέρηση να αποφασίσουν απεργία και συμμετοχή με το ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου στις 10 π.μ., τη μέρα κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή των νέων βάρβαρων μέτρων, απευθύνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ.

Η ΟΓΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να συμβάλουν στην επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων τη μέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή. Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ αναφέρει: «Να πάρουμε θέση μάχης ενάντια στο νέο "πακέτο" μέτρων της συγκυβέρνησης, που φέρνει εμάς και τις οικογένειές μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον εργασιακό μεσαίωνα. Σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά να συζητήσουμε το λόγο για τον οποίο παίρνονται τα μέτρα, το στόχο που υπηρετούν.

Από "διαπραγμάτευση" σε "διαπραγμάτευση" και από το προηγούμενο στο επόμενο "πακέτο" μέτρων, οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων βλέπουμε τη δουλειά μας να γίνεται λάστιχο, τις απολύσεις να γίνονται ακόμα πιο φθηνές για τους εργοδότες, τα κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα να καταργούνται, τα επιδόματα ανεργίας να μειώνονται, τις μέρες της άδειας που δικαιούμαστε να συρρικνώνονται, τους φόρους να πολλαπλασιάζονται.

Να αναλάβουμε δράση στο πλευρό των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, στο πλευρό των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών και να απαντήσουμε με απεργία και συγκεντρώσεις τη μέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή.

Στο μονόδρομο της ΕΕ και του κεφαλαίου, που οδηγεί σε βάρβαρα μέτρα χωρίς τέλος, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ αντιπαραθέτουν το δρόμο της πάλης, της οργάνωσης, του αγώνα. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία της απεργίας και των κινητοποιήσεων, να καταθέσουν τη δική τους συμβολή στην παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων, στην κλιμάκωση της πάλης του λαού και της αντεπίθεσής του».

Το ΜΑΣ

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να στήσουν «μπλόκο στα μέτρα - σφαγείο! Να μη δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι! Δεν αποδεχόμαστε:

- Να δουλεύουμε χωρίς συλλογική σύμβαση και να καθορίζει η κυβέρνηση το μισθό μας.

- Να οδηγηθούμε στην ουρά της ανεργίας ή στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία με 400 ευρώ για 13 ώρες τη μέρα, 6 μέρες τη βδομάδα και να μας απολύει όποτε θέλει ο εργοδότης.

- Να πάρουμε σύνταξη πτωχοκομείου στα βαθιά γεράματα.

- Να πληρώνουμε μια ζωή φόρους και χαράτσια».

Καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές: «Να πάρουμε αποφάσεις στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, σε τμήματα και έτη για να κλείσουμε τις σχολές και να συμμετάσχουμε στην απεργία τη μέρα κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή των νέων βάρβαρων μέτρων. Να προχωρήσουμε σε μαζικές πικετοφορίες στις σχολές τη μέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων.

Να ζωντανέψουμε τους συλλόγους μας. Να οργανωθούμε σε κάθε έτος και εξάμηνο. Οργάνωση σημαίνει αντοχή, σημαίνει συνέχεια γιατί ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να είναι "φούσκωμα και ξεφούσκωμα", δεν είναι έργο μιας πράξης, μιας απεργίας ή μιας διαδήλωσης. Να συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας σε κάθε σχολή ενάντια στο κόστος σπουδών.

Μπλοκάρουμε με συλλογικές αποφάσεις την εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο, τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης. Δυναμώνουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που χτίζεται κάθε μέρα. Συναντιόμαστε με το ΠΑΜΕ και τους εργάτες, τους μικρούς μαγαζάτορες, τους φτωχούς αγρότες, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τους μαθητές και τα Συντονιστικά τους όργανα».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Μηνύει για συκοφάντηση συνδικαλιστή που απέλυσε

Δε φτάνει που τον απέλυσε από τη δουλειά, τον πάει και στα δικαστήρια γιατί το σωματείο του κατήγγειλε, δημόσια, την απόλυσή του! Ο λόγος για την εργοδοσία της επιχείρησης παραγωγής χρωμάτων «EXCEL Α.Ε.», που εδρεύει στην Καρδίτσα, η οποία κατέθεσε μήνυση εναντίον του Στέλιου Σαρηδάκη, πρώην εργαζόμενου στην εταιρεία, επειδή, ως πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καρδίτσας, υπέγραψε, μαζί με τη γραμματέα, την ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου σχετικά με την απόλυση του ίδιου και άλλων τριών εργαζομένων της επιχείρησης.

Ο Στ. Σαρηδάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της εταιρείας και καλείται να παρουσιαστεί, σήμερα το πρωί, στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδίτσας, για προανάκριση.

Για να αντιληφθεί κανείς τι είναι αυτό που η εργοδοσία θεωρεί συκοφάντηση, θυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο στις αρχές του 2011 τονιζόταν ότι «η εργοδοσία της επιχείρησης "EXCEL A.E." γνωρίζει ότι από τον Νόμο δεν μπορεί να απολύσει συνδικαλιστή και μάλιστα πρόεδρο κλαδικού σωματείου. Γνωρίζει, επίσης και τις διαδικασίες και την υποχρέωσή της να προσέρχεται σε "τριμερείς συναντήσεις" στην επιθεώρηση κάτι που παράνομα αρνείται, όταν πρόκειται να συναντηθεί με το Σωματείο. Η εργοδοσία συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της αψηφώντας την εργατική νομοθεσία».

Και συνέχιζε: «Η εργοδοσία, ενώ προειδοποίησε εγγράφως τους υπαλλήλους για την επικείμενη απόλυσή τους, στη συνέχεια το αναίρεσε και τους απέλυε προφορικά, νωρίτερα από ό,τι η νομοθεσία ορίζει, φτάνοντας τελικά στην Επιθεώρηση Εργασίας μέσω δικηγόρου να αναδιπλώνεται στην πρώτη της απόφαση. Χρειάστηκαν επαναλαμβανόμενες πιέσεις του Σωματείου αλλά και των ίδιων των εργαζομένων στην επιθεώρηση για να πάρουν το δώρο του Πάσχα».

Κι αφού επισήμαινε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης, με την κατεδάφιση όλων των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, είναι αυτή που δίνει αέρα σε τέτοιες πρακτικές, είναι αυτή που οπλίζει το θράσος και την ασυδοσία των εργοδοτών», κατέληγε καλώντας τους εργαζόμενους «να μη φοβούνται να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας των εργοδοτών. Να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο τους. Μαζί να δώσουμε τη μάχη, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να μην υποκύψει κανείς στις πιέσεις των εργοδοτών να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα να γραφτεί στο Σωματείο του».

ΚΚΕ
Στην «ομοψυχία» της υποταγής απαντάμε με λαϊκή συμμαχία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει, σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τα νέα μέτρα:

«Ο λαός έχει συμφέρον να γυρίσει την πλάτη στα ιδεολογήματα για εθνική ομοψυχία και κατοχή της Ελλάδας. Και τα δύο έχουν στόχο την υποταγή του εργάτη στον κεφαλαιοκράτη, στον οδοστρωτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. Απαιτείται λαϊκή συμμαχία ενάντια στην εγχώρια πλουτοκρατία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη συγκυβέρνηση, με απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφη δράση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές ενάντια στα νέα μέτρα και για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org