ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Τρίτος νεκρός μέσα σε δέκα μέρες

Βρέθηκε νεκρός 55χρονος στη Θέρμη Θεσσαλονίκης που αναζητούνταν από τα ξημερώματα της Πέμπτης

Ο τρίτος νεκρός από πλημμύρες μέσα σε δέκα μέρες αποκαλύπτει τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και των εκπροσώπων τους στα τοπικά όργανα διοίκησης, μιας πολιτικής που αφήνει στα αζήτητα την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας, που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες του λαού. Nεκρός συγκεκριμένα εντοπίστηκε χτες στις 2 μετά το μεσημέρι ο 55χρονος που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν στην προσπάθειά του να σώσει τον 24χρονο γιο του, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Το πτώμα του άτυχου άνδρα το εντόπισε ψαράς ανοιχτά της Σκάλας των Νέων Επιβατών σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την περιοχή όπου είχαν χαθεί τα ίχνη του.

Ολα ξεκίνησαν προχτές τα ξημερώματα, όταν ο 24χρονος αστυφύλακας προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από χείμαρρο που είχε «φουσκώσει», λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Το ΙΧ όμως ακινητοποιήθηκε και ο νεαρός κάλεσε σε βοήθεια τους γονείς του, οι οποίοι προσπαθώντας να τον βγάλουν από το αυτοκίνητο παρασύρθηκαν μαζί του από τα ορμητικά νερά. Τελικά, ο 24χρονος πιάστηκε από τα κλαδιά ενός δένδρου και διασώθηκε, όπως επίσης και η μητέρα του.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θέρμης εκφράζει την οδύνη της για τα τραγικά συμβάντα. «Αναδεικνύονται - τονίζει - και οι τοπικές πολιτικές ευθύνες από τη δημοτική αρχή του κυρίου Παπαδόπουλου (σ.σ. εκλέχτηκε με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) που χρόνια τώρα υπόσχεται και καθυστερεί συγκεκριμένα έργα, από τη νομαρχία του κυρίου Ψωμιάδη που πράττει αναλόγως, αλλά και οι κεντρικές πολιτικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για αυτή την κατάσταση».

Με σχετική δήλωσή του ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «τον Δεκέμβριο του 2003 εγκρίθηκε ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης», που δεν υλοποιήθηκε, όταν όλοι ξέρουμε πως και το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από μια ανέξοδη προεκλογική εξαγγελία.

Επίσης στο Νομό Θεσσαλονίκης διασώθηκαν από την Πυροσβεστική άλλοι πέντε πολίτες από πλημμυρισμένες περιοχές και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη.

Από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν στη Σιθωνία Χαλκιδικής και ιδιαίτερα στις περιοχές Τορώνη, Πόρτο Κουφό, Συκιά, ενώ απροσπέλαστοι ήταν χτες πολλοί δρόμοι. Κάμπινγκ καταστράφηκαν, τροχόσπιτα κατέληξαν στη θάλασσα. Οπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής πλημμύρες είχαν σημειωθεί και πριν από 10 μήνες, χωρίς ωστόσο από τότε να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες σημειώθηκαν και σε περιοχές του Κιλκίς και της ορεινής Ξάνθης.

Πλημμύρες όμως σημειώθηκαν και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα:

  • Σε Ηλεία - Αχαΐα. Μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, κυρίως πατάτας, ζημιές σε ποιμνιοστάσια, θερμοκήπια, δρόμους, δημόσιες υποδομές, πέσιμο σκεπών και γεφυριών, αλλά και σε αρκετά σπίτια που πλημμύρισαν προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Δυτική Αχαΐα, καθώς και στο Δήμο Βουπρασίας Ηλείας.

Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τους Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αχαΐας και Αλέκο Θανόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας και μίλησαν με τους πληγέντες που προσπαθούν από χτες το πρωί, χωρίς τη συνδρομή κανενός συνεργείου δημοτικού, νομαρχιακού ή άλλου, να περισώσουν ό,τι είναι δυνατό. «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η περιοχή είναι ανοχύρωτη μπροστά στα καιρικά φαινόμενα, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις, όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι θα εκτελούνταν όλα τα αναγκαία έργα πρόληψης - επισήμανε ο Γ. Χριστοδουλόπουλος και πρόσθεσε: Είναι σοβαρές οι ευθύνες των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών της περιοχής, που σαν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όχι μόνο δε συγκρούστηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά την στήριζαν και την υλοποιούσαν». Ο Αλ. Θανόπουλος, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των ζημιών ώστε να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς και ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί άμεσα η εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Βαρθολομιό Ηλείας, όπου πλημμύρισε το κέντρο της πόλης, ενώ η υπερχείλιση αποστραγγιστικών τάφρων είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν αγροτικές καλλιέργειες και κατοικίες.

  • Στην Αττική, από το βράδυ της Τετάρτης ως τα ξημερώματα της Πέμπτης η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απάντληση νερών, ιδιαίτερα στις περιοχές Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ασπρόπυργο, Μενίδι, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, ενώ η οδός Πειραιώς παρέμεινε κλειστή για 3 ώρες ανάμεσα στη Χαμοστέρνας και Π. Ράλλη. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα νερά εισέβαλαν στο εφεδρικό ισόγειο χειρουργείο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», αλλά και στα υπόγεια του ...υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ προκάλεσαν βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά σε ισόγειο κατάστημα του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας.
  • Σημαντικές καταστροφές έγιναν και στη Δυτική Κρήτη, όπου πλημμύρισαν σπίτια στο χωριό Γιαννιού Ρεθύμνου. Κύρια αιτία των καταστροφών ήταν η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων ειδικά μετά τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού που ξέσπασαν στην περιοχή.
Επανέρχεται η χειμερινή ώρα

Eurokinissi

Σε χειμερινούς ρυθμούς μπαίνει η ώρα την Κυριακή, καθώς επανέρχεται στα κανονικά της επίπεδα. Ετσι, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, 31 Οκτώβρη, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 3.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Συγκέντρωση - εκδήλωση με θέμα: «1940, Οχι στο φασισμό. Η πρωτοπόρα θέση του ΚΚΕ. Τα διδάγματα και τα μηνύματα του ΕΑΜ. Η στάση των αγωνιστών και αγωνιστριών μπροστά στις Δημοτικές Εκλογές», διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), την Κυριακή 31 Οκτώβρη 2010, ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκαντζίδης» της Πανελλήνιας Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, Αθήνα)

Με σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ καλεί όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, τους προοδευτικούς ανθρώπους να συμμετέχουν στην πολιτική προεκλογική συγκέντρωση - εκδήλωση που διοργανώνει.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΔΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ το φετινό Αύγουστο, κατά 4,5% σε σύγκριση με τον περσινό, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της οδικής ανασφάλειας που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ. Ειδικότερα, τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα φέτος τον Αύγουστο και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ανθρώπων, έφτασαν στα 1.326. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στα ατυχήματα αυτά υπήρξαν 155 νεκροί (αύξηση κατά 16,5%), 217 βαριά τραυματίες (αύξηση κατά 10,7%) και 1.494 ελαφρά τραυματίες (μείωση κατά 0,9%).

ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ σε βάρος ενός 25χρονου που αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα, καταγγέλλουν οι γονείς του θύματος. Σύμφωνα με την καταγγελία, τρεις αστυνομικοί προσπάθησαν το πρωί της Πέμπτης να σταματήσουν για έλεγχο τον 25χρονο στο κέντρο της Πάτρας. Οταν εκείνος αντιστάθηκε, τον ακινητοποίησαν και άρχισαν να τον χτυπούν. Οπως έλεγαν οι γονείς του θύματος, του έχουν σπάσει το χέρι ενώ έχει και μώλωπες σε όλο του το σώμα. Η ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε πως ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό και πως έχει ληφθεί κατάθεση από τον 25χρονο. Επίσης, του χορηγήθηκε υπηρεσιακό σημείωμα για την εξέτασή του από τον ιατροδικαστή ενώ ενημερώθηκε σχετικά και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Να καταδικαστούν πολιτικά οι υπεύθυνοι

Οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις στο Νομό Θεσσαλονίκης είχαν για άλλη μια φορά τραγικές συνέπειες με απώλεια ανθρώπινης ζωής, καταστροφές στις περιουσίες και σε έργα υποδομής. Εφεραν στην επιφάνεια και αποκάλυψαν τη γύμνια του νομού, την ανυπαρξία αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης σημειώνει: «Οι προχθεσινές καταστροφές επιβεβαίωσαν με τραγικό τρόπο τις επισημάνσεις και διαπιστώσεις μας, την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων και αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που αρκείται σε επαναλαμβανόμενες και μηδέποτε πραγματοποιούμενες εξαγγελίες αλλά και τις ευθύνες της Νομαρχίας και ειδικά του Νομάρχη κυρίου Ψωμιάδη.

Η αδιαφορία και οι ευθύνες της νομαρχίας και των κυβερνώντων είναι ακόμα μεγαλύτερες, διότι πρόκειται για φαινόμενο, που επαναλαμβάνεται τακτικά σε διάφορα μέρη του νομού (Σταυρός, Απολλωνία, Καλοχώρι, Δήμος Θερμαϊκού κ.α.) και οι καταστροφές είναι βέβαιες κάθε φορά που βρέχει.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους του νομού να αγωνιστούν για ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για προστασία της ζωής και του μόχθου τους. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν πολιτικά τους υπεύθυνους για την τραγωδία, υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην περιφέρεια και στους δήμους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ