ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εργάτες παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα

Είναι χαρακτηριστικές οι συνθήκες εργασίας στα έργα διάνοιξης σήραγγας στα Τέμπη

Χιλιάδες πηγαίνουν καθημερινά για μεροκάματο χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους
Χιλιάδες πηγαίνουν καθημερινά για μεροκάματο χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους
Τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά στη μάχη για το μεροκάματο, με κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεγάλα έργα και τη συμβατική οικοδομή, εξαιτίας της ασυδοσίας των εργοδοτών, αλλά και των ανύπαρκτων ελέγχων (ή επιφανειακών ή ακόμα που γίνονται για να «κάνουν τα στραβά μάτια»), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της προς την υπουργό Εργασίας η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου της Λάρισας στις 26 του Οκτώβρη με τη συμμετοχή του εκπροσώπου των εργαζομένων Γιάννη Μπλέκου, πρόεδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας και αντιπρόεδρου του Εργατικού Κέντρου, στη σήραγγα που εκτελεί η εταιρεία ΑΕΓΕΚ, μέλος του Ομίλου ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, στο ύψος των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία:

  • «Η εταιρεία με διάφορες δικαιολογίες καθυστέρησε την επιτροπή να προβεί στον έλεγχο στα μέτωπα της σήραγγας. Κερδίζοντας χρόνο για να αυξήσει τον αέρα στο κυρίως μέτωπο και να σταματήσει τις εργασίες στο ενδιάμεσο της σήραγγας.
  • Στη σήραγγα, που σήμερα έχει βάθος 2.200 μέτρα, εκτελούνται εργασίες στο μέτωπο από βακοτρίλ, τσάπες, φορτωτές, φορτηγά για τη μεταφορά των μπαζών, ενώ συγχρόνως εκτελούνται εργασίες διαμόρφωσης ενδιάμεσα της σήραγγας. Ο αέρας που στέλνει το κομπρεσέρ στο κυρίως μέτωπο εκτός του ότι είναι ελλιπής, τα καυσαέρια, η σκόνη και τα άλλα μικροσωματίδια που ωθούνται προς τα πίσω τα αναπνέουν οι εργαζόμενοι που είναι ενδιάμεσα. Εστω και αν μπει ενδιάμεσα φυσούνα αέρα, είναι φανερό ότι θα σπρώχνει προς τα μέσα ό,τι βγάζει η φυσούνα από το κυρίως μέτωπο. Σημειώνουμε ότι οι άνθρωποι της εταιρείας έσκισαν τη φυσούνα στο ενδιάμεσο μέτωπο για να μειώσουν τις τιμές μέτρησης. Ετσι οι μετρητές δεν κατέγραψαν την πραγματικότητα.
  • Η επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μηχανήματα που δουλεύουν στη σήραγγα είναι καταλυτικά, δε μέτρησε όμως τα καυσαέρια που εκπέμπουν. Κατά συνέπεια, η διαπίστωση της καταλληλότητας των μηχανημάτων να δουλεύουν σε σήραγγα δεν μπορεί να είναι έγκυρη.
  • Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων οι εργάτες παραμένουν στη σήραγγα και προστατεύονται σε λυόμενο που υπάρχει μέσα. Ομως το λυόμενο που υπάρχει δεν έχει αέρα από τη φυσούνα, κατά συνέπεια οι εργάτες αναπνέουν τις αναθυμιάσεις των εκρηκτικών και των μικροσωματιδίων που δημιουργούνται κατά την έκρηξη.
  • Ο φωτισμός της σήραγγας είναι ανεπαρκής και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους.
  • Η εταιρεία απαίτησε από τους επιθεωρητές να μη συμμετάσχει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κατά τη σύνταξη του πορίσματός τους και σαν "καλοί υπάλληλοι" το αποδέχτηκαν.
  • Η σοβαρότητα του ελέγχου από τους επιθεωρητές επικεντρώθηκε στην απαγόρευση του καπνίσματος στη σήραγγα! Αυτό διαπίστωσαν».

Η Ομοσπονδία απαιτεί από την υπουργό να απαντήσει άμεσα αν στη συγκεκριμένη σήραγγα έχει κάνει έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αν έχει δώσει την απαιτούμενη άδεια. Αν υπάρχει δρόμος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος, άλλος εκτός της εξόδου της σήραγγας. Αν θα γίνει μέτρηση καυσαερίων στα μηχανήματα που δουλεύουν στη σήραγγα για να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους. Γιατί δε σταμάτησε το έργο, αφού για τον ανεπαρκή φωτισμό, που διαπιστώθηκε, είχε γίνει παρατήρηση και στον προηγούμενο έλεγχο. Γιατί δεν απαγόρευσαν τις ενδιάμεσες εργασίες, αφού είναι πασιφανές ότι δεν μπορούν να εκτελούνται συγχρόνως με το κυρίως μέτωπο. Γιατί δέχτηκαν την απαίτηση του εργοδότη να εξαιρέσει τον εκπρόσωπο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια σύνταξης του πορίσματος, αφού αποτελεί μέλος της Μεικτής Επιτροπής Ελέγχου. Αν έχει γίνει σοβαρός έλεγχος στα εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται ως προς την καταλληλότητά τους.

Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής των εργατών

Η Ομοσπονδία ζητά να σταματήσει κάθε λειτουργία του έργου, αν δε λυθούν και απαντηθούν τα παραπάνω προβλήματα. Ταυτόχρονα, ζητά «να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των οικοδόμων και των άλλων εργαζόμενων στα έργα και τις κατασκευές.

Εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, βαριά πρόστιμα στους παραβάτες και κυρίως διακοπή των εργασιών. Να ενισχυθούν τα ΚΕΠΕΚ με ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Να εξοπλιστούν οι μηχανισμοί ελέγχου με τα απαραίτητα και κατάλληλα όργανα για να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Οι μηχανικοί Ασφαλείας να πάψουν να είναι υπάλληλοι του εργοδότη, να πάψει ο εργοδότης να ελέγχει τον εαυτό του. Δημιουργία κρατικού σώματος τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας, ενταγμένου στο Δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών Ασφαλείας στους εργοδότες.

Τέλος, καλούμε τους εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, μαζί με το συνδικάτο τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, να βάλουν φρένο στους εργοδότες που τους θεωρούν καύσιμη ύλη για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Να καταδικάσουν κόμματα και πολιτικές που παίζουν με τη ζωή τους».

Ανάλογη ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας.

ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ζητά έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης

Να συνεδριάσει εκτάκτως η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με δεδομένες τις πολύ σοβαρές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιχειρούμενη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την υπογραφή επιχειρησιακών με μισθούς ακόμα και κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απαιτεί με επιστολή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Η ΔΑΣ με επιστολή της προς την πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας υπογραμμίζει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης παρακολουθεί απαθής όλα όσα συμβαίνουν, ενώ η διοίκηση έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Μάη οπότε και συγκροτήθηκε σε σώμα. «Στη συνεδρίαση της διοίκησης ζητάμε επίσης να υπάρξει απόφαση συνολικά στο θέμα των συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα», καταλήγει.

Επικίνδυνοι για τους εργάτες

Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε η κατάπτυστη σύμβαση που προβλέπει μισθό μόλις 640 ευρώ (κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) που επέβαλε στους εργαζόμενους η ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι «G4s SECURE SOLUTIONS SA», με τη σύμφωνη γνώμη και υπογραφή του επιχειρησιακού σωματείου, μέλους της δύναμης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφάλειας Ελλάδος (ΟΜΥΠΑΕ).

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας, ενώ από τις 30 Ιούνη, οπότε και κατατέθηκε η κατάπτυστη επιχειρησιακή σύμβαση στο ΣΕΠΕ, δεν έχει βγάλει τσιμουδιά, θυμήθηκε τώρα να υπερασπιστεί την κλαδική σύμβαση και καλεί τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα. Μάλιστα, στην προσπάθειά της να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει ποτέ σύμβαση κάτω από την ΕΓΣΣΕ. Ωστόσο, τυχαίνει μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου της «G4S SECURE SOLUTIONS SA» που συμφώνησε στην κατάπτυστη σύμβαση να είναι και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας...

Γι' αυτό και παρακάτω η Ομοσπονδία στην ίδια ανακοίνωση, επιχειρώντας να καλύψει τους συνδικαλιστές που καταδίκασαν τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης επιχειρήσεις σε μισθούς - ψίχουλα, τους καλεί να αναρωτηθούν «ποιοι είναι αυτοί που φέρεται να σπάνε την ΕΓΣΕΕ. Είναι οι συνδικαλιστές ενός πρωτοβάθμιου σωματείου που αντιμετωπίζουν καθημερινά το κόστος των απολύσεων των συναδέλφων τους ή οι διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί με τους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν και θέτουν εξ αρχής προϋποθέσεις κατάργησης αυτής της σύμβασης, αλλά και απορρίπτουν στο σύνολό τους τις κλαδικές συμβάσεις;».

* * *

Δηλαδή, τι λέει ευθαρσώς η Ομοσπονδία; Οτι μπροστά στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, μπροστά στην όξυνση της ανταγωνιστικότητας, μπροστά στις απαιτήσεις των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι έχουν ένα δίλημμα: Απολύσεις ή συμπίεση προς τα κάτω των δικαιωμάτων τους. Σ' αυτό το δίλημμα η Ομοσπονδία προφανώς απαντά θετικά στο δεύτερο σκέλος.

Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι δίλημμα για τους εργαζόμενους (και) του κλάδου που δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για ψίχουλα, γιατί αυτό το δίλημμα εξυπηρετεί μόνο την εργοδοσία και τα κέρδη της. Οι εργαζόμενοι έχουν διέξοδο και αυτή βρίσκεται στη συσπείρωσή τους στα ταξικά τους σωματεία που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που τους καλεί να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους για να μη θιγούν τα κέρδη των επιχειρηματιών του κλάδου. Αλλωστε κάθε φορά που το έκαναν, μόνο νέες απώλειες μέτρησαν.


Γ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ