ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αντέχουμε!

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωσή τους των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές του Λεκανοπεδίου, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή στην απεργία

Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, τη μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, οι καθηγητές έδωσαν "μαθήματα αγώνα" για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για την αξιοπρέπειά τους, κόντρα σε μια πολιτική που ξεπουλάει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και απαξιώνει τον εκπαιδευτικό.

Από νωρίς το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να μαζεύονται στην πλατεία Κάνιγγος. Σε λίγο έγιναν χιλιάδες και ξεκίνησε η απεργιακή συγκέντρωση. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, που ανακοινώνονταν από τα μικρόφωνα, σε κάποιες περιοχές ξεπερνούσαν το 90% και έκαναν το συγκεντρωμένο πλήθος να απαντά όλο και πιο δυνατά: "αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας".

Οι καθηγητές στον αγώνα τους δε βρέθηκαν ποτέ μόνοι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους απομονώσει. Και χτες, στο πλευρό τους βρέθηκαν σύλλογοι γονέων και μαθητών που με ψηφίσματα δήλωναν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των καθηγητών που, όπως δήλωναν, είναι και δικός τους αγώνας. Ενας μαθητής από το Λύκειο Βάρης πήρε το μικρόφωνο και διάβασε το ψήφισμα, που ενέκριναν οι μαθητές του σχολείου και δήλωνε ότι βρίσκονται δίπλα στους καθηγητές τους στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, καταχειροκροτούμενος από τους απεργούς δασκάλους του.

Η πορεία ξεκίνησε με τους απεργούς καθηγητές να δηλώνουν διαρκώς με υψωμένες τις γροθιές ότι "είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι" παρά τις μεγάλες απώλειες που ήδη έχουν στο μισθό τους από τις μέρες που έχουν απεργήσει. Και όπως φαίνεται από τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών που χτες, όγδοη μέρα της απεργίας, ξεπερνούσαν σταθερά το 85%, αντέχουν. Ηταν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και το κέντρο της Αθήνας σείστηκε από τα συνθήματα που δήλωναν ότι ο αγώνας των καθηγητών είναι αγώνας όλων, για μόρφωση για όλους και καλούσαν σε "μέτωπο αγώνα πανεκπαιδευτικό" για "μόρφωση δουλιά για όλα τα παιδιά"... "Οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία".Η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών για τις αυξήσεις - εμπαιγμό που προβλέπει το νέο μισθολόγιο εκφράστηκε με τα συνθήματα "Θέλουμε να ζούμε απ' το μισθό μας", "φτάνει πια στον εμπαιγμό, αυξήσεις τώρα στο μισθό", "αυτό το μισθολόγιο είναι φυλακή, αυξήσεις στο μισθό, καλύτερη ζωή".

Η πορεία μέσω της οδού Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας. Κάποιοι καθηγητές σήκωναν στους ώμους τα παιδιά τους, ενώ περαστικοί μαθητές που διέκριναν τους καθηγητές τους με υψωμένες τις γροθιές να φωνάζουν συνθήματα έμοιαζαν να παίρνουν "μαθήματα αγώνα". Κάποιοι από αυτούς έμπαιναν στην πορεία και έσφιγγαν το χέρι στους καθηγητές τους.

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας μετά από καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι καθηγητές στο Σύνταγμα. Οι καθηγητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι κάτω από το υπουργείο μέχρι να τελειώσει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Παιδείας. Εκεί, συναντήθηκαν με το σωματείο καθαριστριών δημοσίων σχολείων, οι οποίες επίσης αγωνίζονται αυτή την περίοδο και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους καθηγητές. Στο πλευρό των απεργών καθηγητών έξω από το υπουργείο βρέθηκε επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.

  • Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν χτες και οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης.
Καλεί σε ... ανέξοδο διάλογο

Αδιάλλακτος στο θέμα του μισθολογίου εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Παιδείας

Για "ανοιχτές δυνατότητες συνέχισης του διαλόγου όχι όμως σε θέματα που αφορούν το μισθολόγιο, γιατί το θέμα έχει κλείσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή", έκανε λόγο χτες ο υπουργός Παιδείας μετά από την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και προέδρους ΕΛΜΕ.

Ο υπουργός εμφανίστηκε αδιάλλακτος στο θέμα του μισθολογίου και κάλεσε την ΟΛΜΕ να πάρει μέρος σε διάλογο για "θεσμικά θέματα που δεν έχουν οικονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 1997, τα οποία θα μπορούσαμε να ζητήσουμε".

Οι καθηγητές από την πλευρά τους δήλωσαν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε, δε σημαίνει ότι θα ψηφιστεί κιόλας, δηλώνοντας την απόφαση του κλάδου να συνεχίσει τον αγώνα. "Οι καθηγητές δε θα γυρίσουν στα σχολεία με σκυμμένο το κεφάλι", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας.

Οι συγκεντρωμένοι καθηγητές όταν άκουσαν την απάντηση του υπουργού Παιδείας ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες και επαναλάμβαναν το σύνθημα "αγώνας, διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας".

Το μισθολόγιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προβλέπει "αύξηση" 15.000 δρχ. στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, με στόχο από 35.000 να φτάσει σταδιακά τις 50.000 δρχ. στο τέλος του 1997. Η αύξηση θα δοθεί σε τρεις δόσεις των 5.000 δρχ. (από 1 Γενάρη, από 1 Ιούλη και από 1 Νοέμβρη 1997). Οπως προκύπτει, η αύξηση που θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί το πρώτο εξάμηνο φτάνει τις 160 δρχ. τη μέρα και στο τέλος του 1997 τις 500 δραχμές τη μέρα. Οι αυξήσεις αυτές, αν υπολογιστούν σε μηνιαία βάση για το 1997, είναι 8.300 δρχ. μεικτά και σε ετήσια βάση 100.000 δρχ. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, που οι καθηγητές ζητούσαν να τιμαριθμοποιηθεί από φέτος, θα αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά από το 1998.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Δεν έχουν δικαίωμα να παίζουν με ζωές παιδιών

"Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μιζαδόροι, όχι απλά πρέπει να προβληματιστούν, αλλά πρέπει να γνωρίζουν καλά πως δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές των παιδιών. Ούτε μπροστά στα συντρίμμια του αέρα έχουν το δικαίωμα να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και να σημαδεύουν την αρρωστημένη γραφειοκρατία". Αυτά τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η "Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Παλλήνης" (ΠΑΚΠ), σχετικά με την κατάρρευση του παραπήγματος - Γυμνασίου Παλλήνης τη Δευτέρα, μετά από δυνατό αέρα.

Στην ανακοίνωση, η ΠΑΚΠ καταγγέλλει "τη νοσηρή αδιαφορία, την έλλειψη γνώσης, την εισβολή κάθε αεριτζή, την ανυπαρξία του κράτους, το λάδωμα σ' όλο τους το μεγαλείο. Ξύλα, γυψοσανίδες, λαμαρίνες, πολυεστέρες είναι τα υλικά ενός σύγχρονου σχολείου, μαζί με ένα καινούριο νομοσχέδιο για την παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για εντυπωσιασμό. Εάν συνοδευτούν και με έναν ανεμοστρόβιλο, μένει σκόνη και θρύψαλα, όπως οι ψεύτικες αίθουσες του σχολείου της Παλλήνης".

"Κάθε κατάληψη μαθητών, συνεχίζει η ανακοίνωση, με κύριο αίτημα το κτιριακό καταγγέλλεται ως παράνομη και καταχρηστική και κάθε τοπικός άρχοντας της Παλλήνης βολεύεται με μια προσωρινή λύση και με μια απλή διαμαρτυρία στους αρμόδιους". Στη συνέχεια, η ΠΑΚΠ καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο ότι αντί να πιέσει για την αποδέσμευση χώρου στην περιοχή "ΚΑΜΠΑ" για την ανέγερση σχολικών κτιρίων, υπεραμύνονται ΟΛΟΙ για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας "ΜΠΑΡ" με υπέρμαχο τον δημοτικό σύμβουλο του ΣΥΝ.

Η ΠΑΚΠ προτείνει, μέσω της ανακοίνωσης, να φύγουν τα παιδιά αμέσως τώρα από τα παραπήγματα και να στεγαστούν σε ενοικιαζόμενο χώρο που να πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Καλεί επίσης τη δημοτική αρχή να ξεχάσει τις σκέψεις για κατασκευή σχολικών κτιρίων με αυτεπιστασία ή με απευθείας αναθέσεις και να ασχοληθεί άμεσα με την εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για σχολεία και να παλέψει για 15% στην παιδεία, χωρίς να περιμένει το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο των πολλών ταχυτήτων. Τέλος, η ΠΑΚΠ τονίζει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για να βρεθούν χώροι, ώστε να ξεκινήσουν κτιριακές εγκαταστάσεις με σωστές προδιαγραφές.

Γονείς και καθηγητές, πάντως, δε δέχονται σε καμία περίπτωση τα παιδιά να συνεχίσουν να κάνουν μάθημα μέσα στα παραπήγματα, ακόμα και μετά τις δηλώσεις υπευθύνων του ΟΣΚ ότι σε τέσσερις μήνες θα είναι έτοιμο σχολικό κτίριο. Από την άλλη πλευρά, έχει αρχίσει ένα πόλεμος επίρριψης ευθυνών μεταξύ ΟΣΚ, δήμου και Πολεοδομίας. Ο δήμος λέει ότι είχε ενημερώσει τον ΟΣΚ για την επικινδυνότητα του παραπήγματος. Ο ΟΣΚ, από την πλευρά του, δηλώνει ότι ο δήμος έπρεπε να είχε ενημερώσει την Πολεοδομία, ώστε να προτείνει την αντικατάστασή του.

Ηταν μια όμορφη διαδήλωση

"Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας".Το σύνθημα ήταν από αυτά που φωνάχτηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση από τα λαρύγγια των απεργών καθηγητών. Κι εξέφραζε ακριβώς την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στο χώρο της παιδείας. Δεν ήταν, όμως, το μόνο ευρηματικό. "Φέρτε τον Γιαννόπουλο για υπουργό Παιδείας, να στήσουμε τα μπλόκα στην Ακαδημίας", ήταν το σύνθημα που δήλωνε ευθέως τα αισθήματα οργής, αλλά και την απόφαση για ένταση της πάλης, ώστε να αποκρουστεί το φασίζον πρόσωπο της κυβέρνησης, που εκπροσωπεί επαξίως ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης.

Η διαδήλωση δεν ξεχώρισε μόνο για τον όγκο της και την ευστοχία των συνθημάτων. Ξεχώρισε και γι' αυτό το κέφι που βγάζουν οι άνθρωποι, όταν βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Η γνωστή κουκουβάγια της παιδείας που "διαδήλωνε" με υψωμένη γροθιά μέσα από ένα πλακάτ, το μήνυμα "καθηγητές στην πείνα, μαθητές - φυτά, όχι άλλα μέτρα εκσυγχρονιστικά", το πολύχρωμο από τις αφίσες φτωχικό "Ντε Σε Βο", από το οποίο ρίχνονταν τα συνθήματα, η πικέτα που 'γραφε: "6 χρόνια δημοτικό, 6 γυμνάσιο, 6 πανεπιστήμιο, 16 ανεργία, άθροισμα= πείνα", το "γιούπι γιάγια" προσαρμοσμένο σε στίχους που μιλούσαν για καθηγητές - γκαρσόνια στα νησιά, ο ανταγωνισμός σε ευρηματικότητα συνθημάτων ανάμεσα στις ΕΛΜΕ (με τις πρώτες θέσεις να τις καταλαμβάνουν η 2η ΕΛΜΕ και ο Πειραιάς), όλα αυτά έφτιαχναν μια κινούμενη εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας, που μόνο χειροκροτήματα αποσπούσε στο πέρασμά της. Την εικόνα ανθρώπων που έχουν βαθιά γνώση και της αποστολής τους, αλλά και της τύχης που τους επιφυλάσσει, ελέω Μάαστριχτ, η κυβέρνηση. Γνώση που οδηγούσε στο σύνθημα "καθηγητές, εργάτες, αγρότες, σπουδαστές, ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές".

Δεν κατάλαβαν τα Ταμεία!

Τελικά τα Ταμεία είχαν κέρδος απ' τη διαδικασία της αποστείρωσης και επαναχρησιμοποίησης των ηλεκτροδίων παρότι το "Ωνάσειο" τους τα χρέωνε με τιμή καινούριου ηλεκτροδίου. Εφεξής τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν κατά 40% τα επαναχρησιμοποιημένα και σε περίπτωση που τα "ασυνεπή Ταμεία" δε συμμορφώνονται τότε το "Ωνάσειο" θα διακόψει τη συνεργασία μαζί τους!

Αυτά και άλλα καταπληκτικά περιλαμβάνει η εξασέλιδη ανακοίνωση που ακολούθησετις δυο συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνάσειου που έγιναν χτες και προχτές.

Δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κατάλαβαν το συμφέρον τους και το ανέλαβε - με το αζημίωτο - το "Ωνάσειο" να τους το αποκαταστήσει.

Δηλαδή κάπου οι λέξεις χάνουν και το νόημά τους.

Συζήτηση για την παιδεία

Συζήτηση, για τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας και τις θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία, οργανώνει για σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα ΚΑΠΗ (Μπαλτατζή και Φλέμινγκ, Ρέντη), η ΚΟ Ρέντη του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Γ. Λαγωνίκας,καθηγητής και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά.

Οργή πολυτέκνων

Συγκέντρωση και διαμαρτυρία χτες έξω από τη βουλή

Εξω από τη Βουλή είχαν συγκεντρωθεί χτες οι πολύτεκνοι μαζί με τα παιδιά τους και διαμαρτύρονταν μέχρι αργά τη νύχτα για την πολιτική της κυβέρνησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Οι συγκεντρωμένοι μιλούσαν για αναλγησία και αντεθνική πολιτική της κυβέρνησης και ζητούσαν να μην καταργηθεί η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα.

Με τροπολογία που αναμενόταν να συζητηθεί χτες το βράδυ, καταργείται από την 1-1-97 η ισόβια σύνταξη, που δινόταν μέχρι τώρα με νόμο σε περισσότερες από 100.000 πολύτεκνες μητέρες, ενώ παράλληλα θεσπίζονται απαγορευτικές - για πολλές οικογένειες - προϋποθέσεις στη χορήγηση των διαφόρων πολυτεκνικών επιδομάτων.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως κριτήριο για τη χορήγηση της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες που έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 2 εκατ. δρχ! Στο ίδιο πνεύμα και ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης η κυβέρνηση ορίζει "πλαφόν" ίσο με 7 εκατ. δρχ. στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που πρέπει να έχει μια οικογένεια, για να δικαιούται επίδομα τρίτου παιδιού.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο στην Αθήνα

Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας που συνεδρίασαν χτες στην Αθήνα

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου καλεί η γενική συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ της χώρας που συνεδρίασε χτες.

Η γενική συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Λεκανοπεδίου, τους φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, γονείς και όλους εκείνους που αγωνιούν για την πορεία της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης να πάρουν μέρος.

Στο μεταξύ συνέχιση της απεργίας και την άλλη εβδομάδα αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των καθηγητών όλης της χώρας, απόφαση η οποία επικυρώθηκε από τη χτεσινή Ολομέλεια των προέδρων ΕΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η ολομέλεια των προέδρων ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, διακόπηκε για το διάστημα που εξελισσόταν το συλλαλητήριο των καθηγητών στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίστηκε ξανά στις 4 το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι το βράδυ.

Τα μηνύματα που μεταφέρονταν από τους προέδρους των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, ήταν η αγανάκτηση, που έχει δημιουργήσει η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της παιδείας, αγανάκτηση, που όπως λεγόταν χαρακτηριστικά χτες κορυφώθηκε από τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα απέναντι στους απεργούς.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ που, από την πρώτη μέρα της απεργίας, είχαν ποσοστά συμμετοχής, τα οποία ξεπέρναγαν το 80%, όπως οι ΕΛΜΕ Ζεφυρίου, Πειραιά, Γ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ελευσίνας, Ζακύνθου κ.ά., τόνιζαν στις τοποθετήσεις τους, την απαίτηση της βάσης των καθηγητών: Συνέχιση της απεργίας μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Συμπαράσταση

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές,με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των καθηγητών της χώρας μας, που παλεύουν για την υπεράσπιση των κατακτήσεών τους και τη λύση των οικονομικών και άλλων προβλημάτων τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Παιδείας, "γιατί είναι κομμένα και ραμμένα στις παραγωγικές ανάγκες των μονοπωλίων, εισάγουν και θεσμοθετούν την παιδεία πολλών ταχυτήτων, υψώνουν ακόμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση" και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό σε βάρος των καθηγητών, να λύσει τα μισθολογικά και άλλα προβλήματά τους, γιατί παιδεία με οικονομικά εξαθλιωμένους δασκάλους δε γίνεται. "Οι καθηγητές, με τον ενωμένο αγώνα τους, θα νικήσουν. Είμαστε στο πλευρό τους",καταλήγουν οι οικοδόμοι στην ανακοίνωσή τους.

Την απόφασή τους

Την απόφασή τους να επιστρέψουν στα σχολεία δικαιωμένοι, διατράνωσαν χτες οι καθηγητές

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές

Οι καθηγητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ