ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Γενάρη 2021 - Κυριακή 31 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέοι σταθμοί στον αγώνα που δυναμώνει!

Συλλαλητήρια την Πέμπτη 4 Φλεβάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη
Κλιμακώνουν οι φοιτητές σε όλη τη χώρα τον μεγάλο αγώνα που δίνουν με ένταση τις τελευταίες βδομάδες, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα και για το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στις σχολές τους με ασφάλεια.

Τις προηγούμενες βδομάδες μέσα από πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης, συντονισμού και κινητοποιήσεις, φοιτητικοί σύλλογοι ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης που κρατά κλειστά ένα χρόνο τα πανεπιστήμια και την ίδια στιγμή προωθεί νέα μέτρα καταστολής, με πανεπιστημιακή αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών.

Φέρνουν παράλληλα επιτακτικά στο προσκήνιο τις ανάγκες τους και το αίτημα να τους βρει το εαρινό εξάμηνο στις σχολές, καλώντας τα 30 εκατομμύρια ευρώ που απλόχερα διατίθενται για την ένταση της καταστολής να δοθούν για να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια.

Στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα περάσει ανενόχλητη, με κλειστές σχολές και με πρόσχημα την πανδημία, άλλο ένα νομοσχέδιο, με αντιδραστικές ρυθμίσεις που έχει απορρίψει το φοιτητικό κίνημα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ήδη καταδικασμένο στις συνειδήσεις των φοιτητών κι αυτό έδειξαν τα μαζικότατα συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης.

«Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές και οι υψηλού επιπέδου σπουδές!», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που έδωσαν μαζικό «παρών» στα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας, σε πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες παρεμβάσεις.

Από κοινού με εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, σωματεία, απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου που υψώνει επίσης νέα εμπόδια στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τους μαθητές, οι οποίοι δύο μήνες είναι μακριά από τα σχολεία, χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο για το άνοιγμά τους, ανέδειξαν το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Σταθμό στον αγώνα αυτόν αποτέλεσαν τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Πέμπτη 28 Γενάρη, κόντρα στις απαγορεύσεις των συναθροίσεων, το μεγάλο συλλαλητήριο μια βδομάδα νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, όπου ακούστηκαν δυνατά οι δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Επόμενοι σταθμοί

Επόμενοι σταθμοί της αγωνιστικής δράσης των φοιτητών, με κάλεσμα 25 φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας που πραγματοποίησαν σύσκεψη, είναι:

  • Αποκλεισμός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, τις εργάσιμες ώρες, με κάλεσμα προς εργαζόμενους και πανεπιστημιακούς να συμμετάσχουν κι εκείνοι.
  • Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4/2, στις 13.00, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Εγρήγορση για συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποκλεισμό του ΑΠΘ για τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη και καταλήψεις σε όσα τμήματα υπάρχουν σχετικές αποφάσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να αναδείξουν τα αιτήματά τους στο λαό και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Πατριδογνωμόνιο
Χορεύοντας στο ταψί με τους λύκους

Στην καρδιά της λυκοφωλιάς - μόνο το ΚΚΕ αποκαλεί λυκοσυμμαχία την ΕΕ - πάει κάμποσος καιρός που οι δυο ευρωβουλευτές μας ζήτησαν να δουν τα διαβόητα, όπως αποδεικνύεται, συμβόλαια της γηραιάς, και καθόλου σοφής κυρίας Ευρώπης, με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς για τα εμβόλια του κορονοϊού. Μετά την απαραίτητη γραφειοκρατική καθυστέρηση, μπορούσαν να δουν για μια - δυο ώρες, σ' ένα δωματιάκι, μερικές χιλιάδες σελίδες με σβησμένα νούμερα, ποσά, προθεσμίες και όρους... Κι ύστερα να βγουν να παλέψουν με τις αλεπούδες των παζαριών στο κακόηθες και σάπιο πολιτικό ρινγκ των σκοπιμοτήτων.

Βεβαίως αυτή η πολιτική πρωτοβουλία, κομμουνιστική γαρ, αμφιβάλλω αν πέρασε κι απ' τα ψιλά των μέσων ενημέρωσης και του ψωραληθούς διαδικτύου. Και καθώς δεν διαθέτουμε και τρολ, η «είδηση» χάθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα, κάπου ανάμεσα στα σκαλιά του Καπιτωλίου και τα σκαλάκια του Μαξίμου.

Και εντέχνως ξαφνικά, το κυρίαρχο πολιτικό φάσμα εκπλήσσεται, συνταράσσεται, οργίζεται, φουσκώνει και ξεφουσκώνει σαν τον Αυλωνίτη στις παλιές ταινίες, που οι φαρμακευτικές εταιρείες τα 'καναν κυριολεκτικά θανατηφόρα σκατά, δηλαδή αυτό που οι κεφαλαιοκράτες λένε business as usual (ως συνήθως μπίζνες). Καθυστερήσεις. Λιγότερες δόσεις. Καραβιές εμβολίων σ' όποιον δίνει τα περισσότερα. Επιασαν και τις άθλιες, και τόσο συνηθισμένες, δικαιολογίες περί σαφώς ασαφών συμβατικών υποχρεώσεων, και οι κυβερνήσεις μαζί με το ευρωκονκλάβιο πλάκωσαν τη μία συνέντευξη Τύπου μετά την άλλη, για να εξηγήσουν στους ρημαγμένους απ' τον ιό και την οικονομική δυσπραγία - φτώχεια λαούς της Ευρώπης ότι θα περιμένουν κάνα δυο χρόνια ακόμα για να εμβολιαστούν. Δηλαδή για να πάρουν πίσω, με μια σύριγγα, με λίγα μιλιγκράμ εμβολίου, τα απίστευτα δισεκατομμύρια ευρώ που τσέπωσαν τα φαρμακερά θεριά.

Μέχρι στιγμής κανένας μεγαλόσχημος δεν ομολόγησε το απλούστερο των εγκλημάτων: Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια λυκοφωλιά που χορεύει στο ταψί την υγειά μας, τη δουλειά μας, την ελευθερία μας, τελικά τη ζωή μας. Και στέκεται δήθεν περήφανη στους πυλώνες και τις αξίες της, που συνοψίζονται στο επίσης απλό καπιταλιστικό δόγμα, όλα για το κέρδος. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά έρχεται καπάκι κι ένας ποταμός από αναρτήσεις στο twitter, από πολιτικούς πρωταγωνιστές, που προσπαθούν να εξηγήσουν τα φυσικά μαύρα κι άραχνα του συστήματος, με αστειάκια ή και σοβαρές απειλές (εδώ γελάνε), για μέτρα και δικαστικές απαιτήσεις, που θα πάρουν εναντίον των φαρμακευτικών εταιρειών, επειδή μετά τα φώτα προφανώς οι πολιτικοί φωτίστηκαν, και σα φλασιά κατάλαβαν ότι οι πολυεθνικές κερδοσκοπούν.

Οταν δε, πάνω στα παζάρια το πράγμα στρίβει, και αυτά αποδεικνύονται, και για τον πιο φιλοευρωπαίο, σκέτοι εκβιασμοί, να τος πετιέται κι ο εκλεπτυσμένος αντικομμουνισμός, που είναι πάντα απαραίτητος για να μην κατηγορηθεί ο κακός ευρωπαϊκός δήθεν συντονισμός του αναγκαίου εμβολιασμού. Οποιος νομίζει ότι υπερβάλλω σε σαρκασμό, δεν έχει δει τον απίστευτο διάλογο που άνοιξε με αφορμή μια ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στο twitter. H ευφυής Ντόρα γράφει με στόμφο πως «καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται την πώληση των εμβολίων για κερδοσκοπικούς λόγους»! Το κλειδί είναι στη διαχείριση, θα σκεφτεί κάποιος, που δεν μπορεί να φανταστεί ότι μια πολύπειρη νεοδημοκράτισσα θεωρεί τις φαρμακευτικές εταιρείες φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ, ή τέλος πάντων ηθικά καπιταλιστικά εργαλεία. Η ίδια, όμως, για να «υπερασπιστεί» σοβαρά, όχι μόνο την ηθική του καπιταλισμού, αλλά και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, σπεύδει δυο γραμμές πιο κάτω να διευκρινίσει «προς ανησυχούντες μήπως έχω γίνει κομμουνίστρια... το κέρδος τους έχει ήδη συμφωνηθεί με την ΕΕ στη μεταξύ τους συμφωνία».

Κι εδώ χάνεται η μπάλα, όπως πάντα στις λυκοσυμμαχίες των πολυεθνικών. Η Υγεία είναι εμπόριο. Το εμβόλιο και το φάρμακο εμπόρευμα. Ενώ άμα σε πουν κομμουνιστή/στρια, η Υγεία είναι κοινό αγαθό και δικαίωμα και το εμβόλιο - όπως και το φάρμακο - επιστημονικό και πολιτικό καθήκον απέναντι στο λαό. Κέρδος δεν υπάρχει πουθενά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Πήραν απάντηση οι προσχηματικές απαγορεύσεις

Το φυσάνε και δεν κρυώνει η κυβέρνηση και τα τσιράκια της μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης. Παρά τις απαγορεύσεις, παρά τις απειλές, παρά τη συκοφάντηση των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τελικά ήταν χιλιάδες όσοι κατέβηκαν στους δρόμους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Και το μυριόστομο «πάρτε πίσω το νομοσχέδιο - ανοίξτε τις σχολές» που ακούστηκε, φαίνεται ότι «έπεσε βαρύ στο στομάχι» της κυβέρνησης και όσων έχουν αναλάβει ρόλους για να περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Κρατάμε την ημερομηνία, θα τα πούμε σε 15 μέρες», ήταν μια από τις πρώτες απειλές που εκτοξεύτηκαν, από δημοσιογράφους - λιβανιστήρια της ΝΔ. Σαν να «εύχονται» την έξαρση της πανδημίας για να τη φορτώσουν στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες! «Αδιανόητες εικόνες» χαρακτήρισε το συλλαλητήριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ διάφοροι βουλευτές της ΝΔ φώναζαν για την «ασυδοσία των μειοψηφιών». Η ΟΝΝΕΔ, πάλι, σε παραλήρημα, καταλογίζει στους διαδηλωτές «εγκληματική συμπεριφορά» (!), ενώ μέσα στην τύφλα της, αντί να δει χιλιάδες φοιτητές και μαθητές, είδε «επαγγελματίες διαδηλωτές», «γνωστούς φοιτητοπατέρες» και «ακραίες φωνές με κοντάρια και λοστούς», που «βάζουν σε κίνδυνο την εθνική προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας»...

Οι χυδαιότητες που εξαπέλυσαν όλοι μαζί για ένα από τα πιο μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, επιβεβαιώνουν πόσο τους «έτσουξε» που δεν πέρασε η απαγόρευση, που το απαράδεκτο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη «βρίσκει τοίχο».

Θυμίζουμε πάντως ότι τα ίδια έλεγαν και μετά την ογκώδη συγκέντρωση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Και τότε «προειδοποιούσαν» για τα «ολέθρια αποτελέσματα» που θα έχει στην εξέλιξη της πανδημίας. Ομως, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να τηρούν τα μέτρα προστασίας οι ...ελπίδες των καλοθελητών διαψεύστηκαν. Οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι παραδέχτηκαν μετά από μήνες ότι «τέτοιοι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν». Ενώ και η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον συγχρωτισμό των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής στις 17 Νοέμβρη, της «ξέφυγε» ότι σε εξωτερικούς χώρους οι πιθανότητες μετάδοσης εξασθενούν σημαντικά, πόσο μάλλον όταν οι διαδηλωτές παίρνουν όλα τα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις).

Οπότε πάει πολύ η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο σε όσους αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και να τους κατηγορεί ότι διασπείρουν τον ιό, όταν και με αυτήν την αφορμή επιβεβαιώνεται ότι η πανδημία αξιοποιείται ως πρόσχημα για να μπουν οι αγώνες στο γύψο και ότι η επίκληση της δημόσιας υγείας για να δικαιολογηθούν οι απαγορεύσεις είναι πέρα για πέρα υποκριτική. Αν ψάχνει «εγκληματικές πράξεις» η κυβέρνηση, ας κοιταχτεί στον καθρέφτη. Κι ας πάει μια βόλτα στις βιομηχανίες τροφίμων στην Εύβοια, στους μεγάλους χώρους δουλειάς της Δυτικής Αττικής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να δει πού «κυκλοφορεί» πραγματικά ο ιός. Η προσπάθειά της να θωρακίσει τα κέρδη της εργοδοσίας είναι ο καλύτερος αγωγός της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει λύση για να πάψουν να «αγωνιούν» τα διάφορα παπαγαλάκια και να μη μετράνε τα 15ήμερα των συγκεντρώσεων: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμια με μέτρα προστασίας και να πάψει η πανδημία να αξιοποιείται από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τα κόμματά του ως ευκαιρία για αντιλαϊκά μέτρα. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο αν νομίζουν ότι θα περάσουν άβρεχτοι τα αντιλαϊκά μέτρα που βγάζουν από τα συρτάρια του κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ