ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
«Στρατηγική σχέση» εμπλοκής και αντιλαϊκών σχεδιασμών

Eurokinissi

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν είχε χτες στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια επιτάχυνσης των μπίζνες του κεφαλαίου, με χαμένους τους λαούς.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε μετά τη συνάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης, «η ατζέντα των συζητήσεών μας υπήρξε εξαιρετικά πλούσια: Διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία, περιφερειακά ευρωπαϊκά θέματα, Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Σε όλα αυτά η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και κοινό βηματισμό. Διαμορφώνουμε επί της ουσίας έναν "οδικό χάρτη" για μία νέα στρατηγική εταιρική σχέση που θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας».

Επικίνδυνος «οδικός χάρτης»

Ιεραρχώντας τομείς προτεραιότητας, είπε ότι «η Ενέργεια και η ασφάλειά της, η διαφοροποίηση των πηγών της, αποτελούν επίσης τομέα κοινού ενδιαφέροντος όπου ο συντονισμός μας κρίνεται απαραίτητος». Υπογράμμισε τη «μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της υπογραφής του αγωγού "East Med"», και πάνω σε αυτό συζήτησε με τον Μακρόν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας ότι «είναι κοινή η καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» σε Κύπρο και Λιβύη.

Την ίδια ώρα δήλωνε ανοιχτός προς τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται στην περιοχή με ευρωατλαντική σφραγίδα, σημειώνοντας ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο». Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία», με κοινό στόχο την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων.

Από την πλευρά του ο Μακρόν καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι παραβιάζει όσα συμφωνήθηκαν πρόσφατα στη Διαδικασία του Βερολίνου με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων στη βορειοαφρικανική χώρα και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Παράλληλα συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να «συνδράμει» στην παρουσιαζόμενη ως ευρωπαϊκή αποστολή θαλάσσιας επιτήρησης στα Στενά του Ορμούζ, απέναντι στο Ιράν.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως επιβεβαιώνοντας ότι στρατιωτική εμπλοκή και μπίζνες πάνε χέρι χέρι, οι κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήριζαν χτες «σημαντική» τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της «Total», Patrick Pouyanne, λέγοντας πως «η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η "Total" έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος "παίκτης" στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο "οικόπεδο" της Κύπρου και στην Ελλάδα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πώς βλέπει η "Τοtal" τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο» και πως «πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς "παίκτες" σε όλα τα επίπεδα: Είτε σε ιδιωτικό τομέα είτε σε δημόσιο είτε σε οργανισμούς».

«Στρατηγική συνεργασία» με «κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά»...

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός σημείωνε χτες στις κοινές δηλώσεις πως «η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εγγυητές της ειρήνης. Και χαίρεται που θα έχει συνεργασία μαζί τους», παρουσιάζοντας δηλαδή τους «λύκους» ως «εγγυητές της ειρήνης» και προετοιμάζοντας για επικίνδυνες εξελίξεις.

Εξάλλου, υπερθεματίζοντας όσα προανήγγειλε ο Μακρόν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δύο κυβερνήσεις προωθούν «ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας», «γι' αυτό εξάλλου αποφασίστηκε και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας (σ.σ. των δύο χωρών) να βρίσκονται σε τακτική επαφή για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την περιοχή μας. Σε διμερές επίπεδο η σύμπλευση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο».

Νωρίτερα ο Μακρόν είχε κάνει ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Γαλλίας - Ελλάδας στην ασφάλεια, η οποία σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο θα περιλαμβάνει «βιομηχανική συνεργασία και κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά», ενώ έστειλε μήνυμα ότι «θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται» στα εν λόγω σχέδια.

Το πλαίσιο αυτό «θα συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες» σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών, καθώς η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας αναμένεται στην Αθήνα περί τα τέλη Φλεβάρη.

...και αντιδραστικές αλλαγές στην ΕΕ

Παράλληλα ο πρωθυπουργός διαπίστωσε «συναντίληψη» με τον Γάλλο Πρόεδρο και σε «όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων», όπως για τις κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (ο ευρωενωσιακός προϋπολογισμός για τα έτη 2021 - 2027) που θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 20/2, λέγοντας ότι η κυβέρνηση διεκδικεί αυξημένους πόρους από το Ταμείο Συνοχής, στα ζητήματα αγροτικής πολιτικής, στο μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, αλλά και στο Προσφυγικό, με «κλειδιά» την υπό αναθεώρηση πολιτική της ΕΕ, πολιτική καταστολής και διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και βέβαια την Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία».

Τέλος, είπε ότι με τον Μακρόν «συντασσόμαστε απόλυτα και στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης», θυμίζοντας τις «πολύ τολμηρές δεσμεύσεις» της κυβέρνησης προς τα «πράσινα» αρπακτικά, ενώ προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα έχει γαλλική στήριξη στην προσπάθειά της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, ώστε να βρεθεί περισσότερος χώρος για το κεφάλαιο.

  • Αργότερα χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες για δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021 - 2027. Συζητήθηκαν επίσης Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια.

«ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ»
Κοινή δήλωση με τις «υπογραφές» των μονοπωλίων

Βασικό «μενού» στις χτεσινές συναντήσεις ήταν και οι «ευκαιρίες» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες και, κατά την κυβέρνηση, τους κάλεσε «να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται» ενώ «αρκετές από τις πολυεθνικές (...) εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα».

Παράλληλα, την «πρόθεση εντατικοποίησης» των επενδύσεων από γαλλικά μονοπώλια στην ελληνική οικονομία προβλέπει και η κοινή δήλωση σχετικά με την «ελληνογαλλική οικονομική εταιρική σχέση», που υπέγραψαν χτες στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, στο πλαίσιο του Φόρουμ που οργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με τη συμμετοχή άνω των 180 γαλλικών εταιρειών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας και της παραγωγής με ειδική έμφαση στην Ενέργεια, στις υποδομές, στην αγρο-διατροφική βιομηχανία και τον τουρισμό. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και των παραχωρήσεων, συμβάλλοντας στην «ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα».

Συνοπτικά, στην κοινή δήλωση οι δυο πλευρές δεσμεύονται στους παρακάτω άξονες:

  • Να στηρίξουν τις «επενδύσεις» στον τομέα του «κλίματος και του περιβάλλοντος», «για την υλοποίηση της φιλοδοξίας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο», με έμφαση στις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, «για την οικολογική μετάβαση της χώρας, ιδίως στους τομείς των υποδομών, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών. Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, να ευνοήσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα προστασίας και ανάπτυξης της Μεσογείου», ενώ ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη «μεταφορά υπάρχουσας και ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού και της πράσινης χρηματοδότησης».

  • Να υποστηρίξουν τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία, «ιδίως εκείνες με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας».
  • Να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και «απλοποίησης».
  • Να υποστηρίξουν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  • Να διευκολύνουν τον προσδιορισμό ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ελληνο-γαλλική συνεργασία.
  • Να αναπτύξουν, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία «διευρυμένη εταιρική σχέση Ερευνας και Ανάπτυξης σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες, με βάση χαρτογράφηση τομέων κοινού ενδιαφέροντος», ενώ προβλέπεται και «δημιουργία στην Ελλάδα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα».
  • Στον τομέα του τουρισμού, να αναπτύξουν τη συνεργασία στον θεματικό τουρισμό.
  • Στον τομέα της γεωργίας, να ενισχύσουν τις κοινές θέσεις για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική, ιδίως μέσω της προάσπισης του προϋπολογισμού της, «προκειμένου να στηρίξουν την αγρο-οικολογική μετάβαση των συστημάτων παραγωγής, την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τη διάρθρωση των τομέων».
Ευκαιρίες για τα μονοπώλια

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κάλεσε τους γαλλικούς ομίλους να αδράξουν τις ευκαιρίες «επειδή η ελληνική κυβέρνηση παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να σας επιτρέψει να επενδύσετε στις καλύτερες συνθήκες», ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα «ανορθώνεται», όπως είπε, χάρη στο «πολιτικό θάρρος» της σημερινής κυβέρνησης και του πρώην πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, δείχνοντας έτσι και την αντιλαϊκή συναίνεση και συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι διακρατική συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Ελλάδας - Γαλλίας είχε υπογραφεί και τον Οκτώβρη του 2015 στην Αθήνα, μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, δήλωσε σύμφωνος με τις θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ανάγκη επίδειξης «δημοσιονομικής σοβαρότητας», την ενθάρρυνση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην «κλιματική μετάβαση».

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, συναντήθηκε με εκπροσώπους γαλλικών τραπεζικών ομίλων (Credit Agricole, HSBC, Societe Generale, Banque publique d'investissement) με βασικό θέμα την «επανενεργοποίηση των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά τη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων αλλά και τη συγχρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Το δικό του κάλεσμα στα γαλλικά μονοπώλια απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, αφού, όπως είπε, το περιβάλλον δημιουργεί «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες», με αιχμή τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και της ΛΑΡΚΟ αλλά και στην προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ