ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Εμπεδώνει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Το κατακερματισμένο «κράτος» της Παλαιστίνης κατά τις ΗΠΑ
Το κατακερματισμένο «κράτος» της Παλαιστίνης κατά τις ΗΠΑ
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης προκαλεί το αμερικανικό σχέδιο δήθεν «επίλυσης» του παλαιστινιακού ζητήματος. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έκαναν χτες γενική απεργία, διαδηλώσεις και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την επιχείρηση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, έπειτα από την προσπάθεια των ΗΠΑ να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση του Ισραήλ για νομιμοποίηση της πολυετούς κατοχής μέσω του περιβόητου «σχεδίου για τη Συμφωνία του Αιώνα». Και χτες, όπως και το βράδυ της Τρίτης, δεν έλειψαν οι τραυματισμοί δεκάδων Παλαιστινίων στη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε Βηθλεέμ και Αμπου Ντις της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά και σε Ραμάλα, Χεβρώνα και προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Οχθης. Παρόμοια αγανάκτηση και λαϊκή κινητοποίηση επικράτησε και σε μεγάλες πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά το αναμενόμενο «όχι» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στο αμερικανικό σχέδιο, ο Παλαιστίνιος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ναμπίλ Αμπού Ρουντάινα τόνισε πως ο λαός και οι οργανώσεις της Παλαιστίνης είναι ενωμένοι. «Η συμφωνία αυτή δεν θα περάσει. Θα αποτύχει και αυτή, όπως και οι προηγούμενες συνωμοσίες κατά των παλαιστινιακών δικαιωμάτων», πρόσθεσε. Ανήγγειλε νέα διευρυμένη συνάντηση των εκπροσώπων παλαιστινιακών οργανώσεων στην πόλη της Γάζας την επόμενη βδομάδα και λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά και σειρά πρωτοβουλιών σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Σύνοδος του Κινήματος Αδέσμευτων Χωρών, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Συνδιάσκεψη, «σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους».

Τα βασικά σημεία του απαράδεκτου σχεδίου

Επιχειρείται να παρακαμφθεί το ζήτημα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων που ξεριζώθηκαν έως τον πόλεμο του 1976, από μία «εκτός περιοχής» διαπραγμάτευση. Προτείνεται μετάθεση του ζητήματος για «μελλοντική» επίλυση «εκτός περιοχής», με επιχείρημα μεταξύ άλλων ότι υπήρχαν και Εβραίοι πρόσφυγες προ 70 ετών. Ενθαρρύνεται η «απορρόφηση» ορισμένων εκ των Παλαιστίνιων προσφύγων στις χώρες φιλοξενίας και προωθείται η μετεγκατάσταση περίπου 50.000 άλλων σε μία δεκαετία σε χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, εφόσον αυτές το δεχτούν. Το Ισραήλ δεν υποχρεούται, κατά την κυβέρνηση Τραμπ, ούτε να δεχτεί τους χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες που θα ήθελαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, ούτε - πολύ περισσότερο - να τους αποζημιώσει καταβάλλοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, με το σκεπτικό πως ό,τι κατακτήθηκε με πόλεμο δεν δίνεται πίσω...

Ως προς την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, επιχειρείται η νομιμοποίηση και θωράκιση της κατοχής, παρά την αναφορά σε δήθεν «διπλασιασμό» των εδαφών που προβλέπεται να «αποδοθούν» στους Παλαιστινίους. Η Κοιλάδα του Ιορδάνη (30% Δυτικής Οχθης) σχεδιάζεται να τελεί και de jure υπό την κυριαρχία του Ισραήλ, όπως επίσης οι εκατοντάδες εβραϊκοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη. Οι εκεί Εβραίοι άποικοι σχεδιάζεται να παραμείνουν ως έχουν, «εκτός κι αν επιλέξουν διαφορετικά». Θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα είναι πολίτες του Ισραήλ, της Παλαιστίνης ή και των δύο κρατών.

Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν σχεδιάζεται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους βιαίως, μολονότι στο δαιδαλώδες και αρκετά ακριβές (σε ορισμένες περιπτώσεις) σχέδιο Τραμπ γίνεται αναφορά σε «ανταλλαγές εδαφών». Ολα τα παλαιστινιακά εδάφη (σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη) προτείνεται να είναι «πλήρως αποστρατιωτικοποιημένα». Θα υπάρχει εντούτοις πρόβλεψη για τη δημιουργία παλαιστινιακών δυνάμεων «εσωτερικής ασφάλειας», επιβολής τάξης και νόμου, αντιτρομοκρατίας κ.λπ., αλλά όχι στρατού, γιατί και αυτό σχεδιάζεται να το αναλάβει το Ισραήλ, ώστε να θωρακίσει την ασφάλειά του.

Τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους περιγράφονται αδρά και προβλέπεται μία υπέργεια και υπόγεια σύνδεση μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, εν μέσω ισραηλινών εδαφών, και οδικοί άξονες που θα συνδέουν τα διάσπαρτα παλαιστινιακά εδάφη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη ενός - υποτίθεται - παλαιστινιακού κράτους.

Από το σχέδιο Τραμπ δεν λείπουν οι αντιφάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Από τη μια αναγορεύεται ως «αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ», από την άλλη δεν αποκλείεται το να δημιουργηθεί η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης σε κάποιες απομακρυσμένες συνοικίες του βορειοανατολικού τομέα της πόλης (Καφρ Ακάμπ, ανατολικό Σουαφάτ και Αμπου Ντις), που θα ονομαστεί «Αλ Κουντς» (όπως λέγεται στα αραβικά η Ιερουσαλήμ). Επιπλέον, ενώ η Ιερουσαλήμ θεωρείται «αδιαίρετη», διαιωνίζεται η ύπαρξη του τείχους, ως «φυσικού τείχους ασφαλείας» που θα παραμείνει στη θέση του, «εξυπηρετώντας το σκοπό συνόρων μεταξύ της πρωτεύουσας δύο κρατών». Επίσης προβλέπεται να διατηρηθεί ο έλεγχος των ιερών τόπων από την Ιορδανία.

Οσον αφορά το ζήτημα των χιλιάδων Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων ή φυλακισμένων στο πλαίσιο της αυθαίρετης «διοικητικής κράτησης», προβλέπονται η απελευθέρωσή τους και η άμεση χορήγηση του δικαιώματος Παλαιστίνιου πολίτη μετά από την υπογραφή ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας, εκτός κι αν έχουν διαπράξει φόνο ή έχουν κάνει απόπειρα ανθρωποκτονίας ή συνωμοσία για φόνο.

Τα οικονομικά κίνητρα για όλα αυτά είναι πολλά. Προβλέπονται, υπό προϋποθέσεις, 50 δισ. δολάρια που θα παράσχουν διεθνείς δωρητές και κυρίως πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου στο νεοσύστατο κράτος της Παλαιστίνης. Δίνονται υποσχέσεις για σύγχρονα έργα υποδομών κάθε είδους, με έμφαση σε νέους οδικούς άξονες, τούνελ, γέφυρες, ζώνες ελεύθερου εμπορίου στα σύνορα με την Ιορδανία, δυνατότητα παλαιστινιακού τουριστικού θέρετρου βόρεια της Νεκράς Θάλασσας, δίχως εντούτοις να διακυβεύεται ούτε εκεί η ισραηλινή κυριαρχία.

Επίσης προβλέπεται «πρόσβαση» στα λιμάνια Ασντόντ και Χάιφα από τους Παλαιστίνιους, με δυνατότητα να ορίζουν και να εισπράττουν οι ίδιοι τους δασμούς σε εισαγόμενα είδη. Μία πενταετία μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, προβλέπεται η δημιουργία λιμανιού στη Γάζα και διεθνούς αεροδρομίου Παλαιστίνης, για την ασφάλεια των οποίων το Ισραήλ θα έχει αποκλειστική δικαιοδοσία. Προβλέπονται επίσης χρήση του λιμανιού της Ακαμπα στην Ιορδανία, δίχως και εκεί να αμφισβητούνται τα ιορδανικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και η δημιουργία μίας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» για Παλαιστίνιους στο έδαφος της Ιορδανίας.

Τέλος, προβλέπεται μελλοντικά η σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Παλαιστίνης και ΗΠΑ.

«Παγώνουν» την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη

Ενδιαφέρον πάντως είχε χτες η νεότερη αντίδραση της ισραηλινής υπηρεσιακής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της οποίας ανακάλεσε προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη μετά από υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Κυριακή, επικαλούμενος «τεχνικές δυσκολίες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που ήταν παρών στην παρουσίαση του σχεδίου Τραμπ στην Ουάσιγκτον και αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς διώκεται για τρεις υποθέσεις διαφθοράς από τον γενικό εισαγγελέα, προτίμησε χτες να μεταβεί στη Μόσχα. Εκεί πέτυχε την απελευθέρωση από τη φυλακή της 26χρονης Αμερικανοϊσραηλινής Ναάμα Ισαχάρ, που είχε καταδικαστεί τον Απρίλη για κατοχή ινδικής κάνναβης και η υπόθεσή της έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στο Ισραήλ. Την επόμενη βδομάδα ο Νετανιάχου επέλεξε, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, να επισκεφτεί την Ουγκάντα...

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Πιέσεις για «άμεση διαπραγμάτευση» και επιφυλάξεις

Ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ποικίλες αντιδράσεις αραβικών χωρών, αρκετές εκ των οποίων δεν έσπευσαν να απορρίψουν το αμερικανικό σχέδιο. Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ, δήλωσε ότι το σχέδιο Τραμπ προβλέπει «μεγάλη απώλεια» νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, προσθέτοντας με νόημα πως το σχέδιο «μελετάται προσεκτικά» γιατί «είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για να επιτευχθεί ειρήνη».

Η Αίγυπτος το υποστήριξε ανεπιφύλακτα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόνισαν πως εκτιμούν «τις συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες». Το Μπαχρέιν (ο πρέσβης του οποίου καθώς και εκείνοι του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ ήταν την Τρίτη στον Λευκό Οίκο κατά την παρουσίαση του σχεδίου Τραμπ) ανακοίνωσε πως στηρίζει «κάθε προσπάθεια για δίκαιη και συνολική λύση», ευχαριστώντας τις ΗΠΑ «για το σχέδιο» και καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να ξεκινήσουν «άμεσες διαπραγματεύσεις» υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε «όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος». Το Κατάρ χαιρέτισε το σχέδιο Τραμπ και όλες τις προσπάθειες για «βιώσιμη ειρήνη στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Η Ιορδανία προειδοποίησε για τις «επικίνδυνες συνέπειες» του σχεδίου και τον κίνδυνο προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» χαρακτήρισε το σχέδιο «όνειδος» και «επικίνδυνο βήμα» με αρνητικές συνέπειες για το μέλλον όλης της περιοχής, ενώ οι σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι της Υεμένης ανέφεραν πως είναι «συμφωνία με χρηματοδότηση της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για κατοχύρωση της ισραηλινής κατοχής».

Η Τουρκία για τις δικές της σκοπιμότητες καταδίκασε το σχέδιο Τραμπ λέγοντας πως είναι απόπειρα κλοπής της παλαιστινιακής γης. Το Ιράν το απέρριψε επίσης θεωρώντας ότι είναι σχέδιο «επονείδιστο σε βάρος των Παλαιστινίων», που συνιστά «την προδοσία του αιώνα». Η Ρωσία ζήτησε τη μελέτη του.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι αντιδράσεις δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών, με πρώτο τον επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το σχέδιο Τραμπ «ευκαιρία για την επανέναρξη των επειγόντως απαιτούμενων διαπραγματευτικών προσπαθειών προς μια βιώσιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση».

Η Βρετανία εκτίμησε πως το σχέδιο Τραμπ συνιστά «ένα θετικό βήμα» για την έναρξη διαπραγμάτευσης, με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να δηλώνει χτες πως μολονότι «κανένα σχέδιο για τη Μέση Ανατολή δεν είναι τέλειο», εκείνο που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει το θετικό ότι είναι μια λύση δύο κρατών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι καλωσορίζει το σχέδιο και ότι θα το μελετήσει προσεκτικά. Επανέλαβε κατά τ' άλλα τα περί «λύσης δύο κρατών», που θα «συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, εξέφρασε επιφυλάξεις τονίζοντας πως το σχέδιο των ΗΠΑ εγείρει ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν και εντός ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη πως «μόνο μία λύση στη βάση των δύο κρατών που θα είναι αποδεκτή και στις δύο πλευρές μπορεί να οδηγήσει σε μία διαρκή ειρήνη».

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το σχέδιο καταπατά το διεθνές δίκαιο και ψηφίσματα

Σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στη χώρα μας καταγγέλλει το σχέδιο των ΗΠΑ ως «μια προσπάθεια να διαγραφούν τα δίκαια, νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα εθνικά δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση, επιστροφή στην πατρίδα τους και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα προ-σύνορα της 4ης Ιούνη 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς, ότι «η Ιερουσαλήμ δεν είναι προς πώληση ούτε παζαρεύεται», σημείωσε ότι ο Τραμπ «όχι μόνο δημιουργεί ένα νέο Ισραήλ αλλά έναν νέο κόσμο. Εναν κόσμο στον οποίο υπάρχει απόλυτη αδιαφορία για τη δικαιοσύνη, το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή ψηφίσματα.

Το Ισραήλ, υλοποιώντας αυτήν τη συμφωνία, θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη αλλαγή στις προηγούμενες πολιτικές βάσεις και θα επιβάλει ένα νέο status quo με μονομερή βήματα που θα σταθούν ως νομική διακήρυξη του Ισραήλ να τερματίσει όλες τις υπογεγραμμένες συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της ΟΑΠ. (PLO). Αυτό θα επιφέρει πολύ σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο πρέσβης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την ιστορική στάση της Ελλάδας προς στήριξη της λύσης των δύο κρατών στα σύνορα πριν από το 1967 και της εγκαθίδρυσης του κράτους της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα βάσει του διεθνούς δικαίου και όλων των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ως το μοναδικό βιώσιμο δρόμο για τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων για την ειρηνευτική διαδικασία υπό διεθνή αιγίδα. Ο πρέσβης κάλεσε «την ελληνική κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα, τους δήμους, τα συνδικάτα και τις ομάδες αλληλεγγύης να συνδράμουν υψώνοντας τη φωνή τους υπέρ του ευγενούς παλαιστινιακού αγώνα και των κοινών αξιών και αρχών μας για ελευθερία, ειρήνη, αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σχέδιο - βόμβα για όλη τη Μεσόγειο

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του καταδικάζει το σχέδιο που παρουσίασαν οι ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό και σημειώνει: «Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ - Ισραήλ επιδιώκουν με αυτό το σχέδιο να βάλουν ταφόπλακα στον αγώνα του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού, διαμορφώνοντας τετελεσμένα με την υπόσχεση ενός παλαιστινιακού "κράτους" - καρικατούρα.

Με το σχέδιο αυτό ΗΠΑ - Ισραήλ νομιμοποιούν την παράνομη κατοχή της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. Ανοίγει ο δρόμος για νέες πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή. Ταυτόχρονα, πετάνε στον κάλαθο της Ιστορίας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Δημιουργούν τεράστιο και επικίνδυνο προηγούμενο για άλλα διεθνή ζητήματα, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου όπου υπάρχει παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία αλλά και αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο. Με αυτήν την κίνηση ΗΠΑ - Ισραήλ νομιμοποιούν το "δίκαιο" των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων, του ρατσιστικού ισραηλινού απαρτχάιντ. Νομιμοποιούνται η καταπίεση και η σφαγή ενός ολόκληρου λαού.

Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τις επικίνδυνες αυταπάτες που συστηματικά καλλιεργούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Είτε περί "διαβολικά καλών" του ΣΥΡΙΖΑ είτε περί "πόλου σταθερότητας" της ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που από κοινού ετοίμασαν και συμφώνησαν, είναι κομμάτι των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στο σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης και δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Αμεση υλοποίηση της απόφασης της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Να σταματήσει η πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και κάθε είδους συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ...

ΟΧΙ στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας

Η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας τονίζει ανάμεσα σε άλλα για την «κλοπή του αιώνα», όπως χαρακτηρίζει τη λεγόμενη αμερικανική «συμφωνία του αιώνα»: «Το σχέδιο αυτό είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια επιβολής των τετελεσμένων της κατοχής και αποτελεί κατάφωρη και προκλητική παραβίαση των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει ρητά την απόκτηση ή προσάρτηση εδαφών με τη χρήση βίας. Θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη και για όλους τους λαούς του κόσμου, αντικαθιστώντας τη δύναμη του δικαίου με το δίκαιο της δύναμης.

Με το σχέδιο αυτό το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αποποιούνται όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στο παρελθόν, μέσα στον Λευκό Οίκο και ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, για τη λύση των δύο κρατών, και προσπαθούν να εδραιώσουν μια απροκάλυπτη πολιτική εποικισμού, επεκτατισμού, αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ σε βάρος της Παλαιστίνης και του λαού της.

Το σχέδιο αυτό στερείται οποιασδήποτε νομιμότητας και καλούμε τους φίλους λαούς να το απορρίψουν και να αρνηθούν τη συμμετοχή των χωρών και των κυβερνήσεών τους σε αυτό, ώστε να μην του προσφέρουν καμία νομιμοποίηση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το αμερικανικό σχέδιο θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ότι το αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, που ψευδεπίγραφα προβάλλεται ως "συμφωνία του αιώνα", όχι μόνο δεν κατοχυρώνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή.

Το σχέδιο προβλέπει:

-- Την παραχώρηση της Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ ως "αδιαίρετη ισραηλινή πρωτεύουσα".

-- Προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, που είναι η καρδιά του 30% της Δυτικής Οχθης και περιοχές που βρίσκονται βόρεια της Νεκράς Θάλασσας, στο ισραηλινό κράτος.

-- Διατήρηση των ισραηλινών εποικισμών και των χιλιάδων εποίκων, που είναι δυνάμεις κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, μέρος του γενικότερου ιμπεριαλιστικού σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ, για απαράδεκτες διευθετήσεις στην περιοχή κατά των λαών.

Τώρα να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

-- Για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-- Κατάργηση των εποικισμών και αποχώρηση των εποίκων, επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.

-- Απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις - σήμερα της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ - έχουν μερίδιο ευθύνης για την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, αλλά και επειδή δεν έχουν προχωρήσει στην αναγκαία αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, παρά την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ