ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «NEW SIA GREECE» (ΠΡΩΗΝ «FIRST DATA»)
Με τον αγώνα τους υπέγραψαν για πρώτη φορά Συλλογική Σύμβαση για όλους

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του Σωματείου τους
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του Σωματείου τους
Η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στην επιχείρηση «New Sia Greece» (πρώην «First Data»), για πρώτη φορά, είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά, αποτέλεσμα των μαχών που έδωσαν οι εργαζόμενοι, με σαφή ταξικό προσανατολισμό.

Είναι ο καρπός αρχικά των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής και κατόπιν της ίδρυσης και δράσης του επιχειρησιακού Σωματείου, τα οποία συνέβαλαν αποφασιστικά στην οργάνωση των εργαζομένων, στα αιτήματα που διαμόρφωσαν με οδηγό τις ανάγκες τους, στην τακτική που ακολούθησαν για να τα διεκδικήσουν, στην αγωνιστική επιμονή και υπομονή που επέδειξαν εδώ και δύο χρόνια.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Ειρήνη Γκιτάκου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, για τις μάχες που δόθηκαν, τις δυσκολίες που συνάντησαν οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους και πώς τελικά κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την υπογραφή της ΕΣΣΕ.

«Το Σωματείο ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια», μας λέει η Ειρ. Γκιτάκου. «Από τότε ξεκίνησε η μάχη για την υπογραφή ΕΣΣΕ. Σήμερα καταφέραμε να υπογράψουμε μια ΣΣΕ για την οποία πρέπει να επισημάνουμε τα εξής: Είναι η πρώτη ΣΣΕ που υπογράφεται στον συγκεκριμένο χώρο, αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και επιπλέον καταφέραμε να αφορά και τις νέες προσλήψεις που θα γίνονται μελλοντικά στην εταιρεία».

Πηγαίνοντας στην αρχή αυτής της προσπάθειας, αναφέρεται «στη δράση των μελών του κλαδικού Σωματείου του Χρηματοπιστωτικού Αττικής, μέσα από τη Σωματειακή Επιτροπή που είχε στηθεί πριν από την ίδρυση του επιχειρησιακού Σωματείου. Εξαρχής η Σωματειακή Επιτροπή ανέδειξε την ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους. Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν ουσιαστικά και στην ίδρυση του επιχειρησιακού Σωματείου».

Με επιμονή και υπομονή σε μια σύνθετη και δύσκολη μάχη

Μιλώντας για τις δυσκολίες που υπήρχαν με δεδομένη την έλλειψη αγωνιστικής πείρας, την έλλειψη γνώσης των εργαζομένων για τις συλλογικές διαδικασίες και για τα συλλογικά τους δικαιώματα, όπως για τη σημασία του Σωματείου, των Γενικών Συνελεύσεων, τι είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κ.λπ., η Ειρ. Γκιτάκου επισημαίνει: «Ο συγκεκριμένος χώρος εργασίας απασχολεί μεγάλο ποσοστό γυναικείου δυναμικού, νέων μανάδων αλλά και νέων ηλικιακά εργαζομένων. Είναι εργαζόμενοι που δεν είχαν ακούσει ποτέ τι είναι Σωματείο στο χώρο δουλειάς τους, δεν ήξεραν τι σημαίνει ΣΣΕ, αφού ο καθένας μας ατομικά υπέγραφε με τον εργοδότη, όπως ισχύει στην πλειοψηφία των εταιρειών. Μια από τις δυσκολίες αυτής της μάχης ήταν να εξηγηθούν στους εργαζόμενους όλα όσα χρειάστηκε να διεκδικήσουμε. Και αυτό έγινε κατορθωτό μέσα από καμπάνιες, ενημερωτικά τετρασέλιδα, Γενικές Συνελεύσεις με την ίδια τη συμμετοχή των εργαζομένων, συνδιαμόρφωση των αιτημάτων που τελικά κατατέθηκαν στην εργοδοσία».

«Πρόκειται βέβαια για έναν αγώνα που είχε τις καμπές του, και το γνωρίζαμε από την αρχή και τα μέλη του ΔΣ», επισημαίνει, «αλλά ενισχύσαμε το κριτήριο αυτό και στους ίδιους τους εργαζόμενους, ότι δηλαδή η μάχη για την υπογραφή μιας ΣΣΕ είναι σύνθετη και δύσκολη, δεν τελειώνει μέσα σε ένα μήνα, θέλει αντοχή, αταλάντευτη στάση, αιτήματα που θα πατάνε στις ίδιες τις ανάγκες μας και όχι των αφεντικών μας, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συσπείρωση ολοένα και περισσότερων εργαζομένων στο Σωματείο».

Η συμμετοχή των εργαζομένων έκαμψε την εργοδοτική αδιαλλαξία

Τη δυσκολία της μάχης για την υπογραφή ΣΣΕ πολλαπλασίασε η αναμενόμενη αντίδραση της εργοδοσίας, που χρησιμοποίησε τη γνωστή τακτική με το «μαστίγιο» και το «καρότο».

Ασκησε μεγάλες πιέσεις, «χρησιμοποίησε κάθε μέσο τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων. Προσπάθησε να απαγορεύσει τη δράση και την παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Στις κινητοποιήσεις μας καλούσε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανταποκρίνονταν άμεσα. Προσπάθησε να διαιρέσει τους εργαζόμενους και για να περάσει τις θέσεις της στέλνονταν τσιράκια της στις Γενικές Συνελεύσεις και στις απεργιακές φρουρές. Καλλιεργούσε την ίδια στιγμή την αντίληψη ότι "εδώ είμαστε μια οικογένεια", αλλά και ότι "αυτά που ζητάτε είναι ανέφικτα" και πως θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τη λογική του μικρότερου κακού, αλλιώς βάζουμε σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας. Το επιχείρημά της ήταν ότι "η εταιρεία σάς πληρώνει στην ώρα σας, σας παρέχει ομαδική ασφάλιση και το πιο σημαντικό είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί στις αγορές, ενώ αυτά που ζητάτε και κάνετε μας θέτουν εκτός ανταγωνισμού, μας αναγκάζουν να κλείσουμε"».

«Την απάντηση σε όλα αυτά», ξεκαθαρίζει η Ειρ. Γκιτάκου, «έδωσε η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δράσεις του Σωματείου, η μαχητική τους απάντηση στη στάση της εργοδοσίας. Η μαζική συμμετοχή τους που συνεχώς αυξανόταν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις Γενικές Συνελεύσεις είναι αυτά που έκαμψαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Αρχικά είχε απορρίψει τις 11 από τις 13 σελίδες του σχεδίου ΣΣΕ, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, να αλλάξει στάση και να καταλήξουμε στην υπογραφή της ΣΣΕ».

Παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται

Στη σημασία της ΣΣΕ που υπογράφτηκε, αλλά και στην ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης των εργαζομένων αναφέρεται ανακοίνωση του Σωματείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο χώρο μας αποτελεί παράδειγμα για τους συναδέλφους όλων των κλάδων που παλεύουν για αύξηση μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων σε μια περίοδο που τα πάντα έχουν καταργηθεί.

(...) Η μάχη που δώσαμε για τη Σύμβαση είναι παρακαταθήκη για του αγώνες που έρχονται, γιατί η υπογραφή της δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα προβλήματά μας λύθηκαν. Τόσο στην εταιρεία όσο και γενικότερα, υπάρχουν ακόμη ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να παλέψουμε για να τα ανατρέψουμε, με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό να είναι το πιο άμεσο.

Η υπογραφή της Σύμβασης δεν σημαίνει ότι καταργήθηκαν αυτόματα οι απολύσεις στο χώρο μας, η εντατικοποίηση της δουλειάς μας και άλλα.

Το Σωματείο θα παραμείνει ενεργό, δυνατό, θα παραμείνει η ασπίδα των εργαζομένων. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουν το Σωματείο τους, να γίνουν μέλη όσοι ακόμη δεν είναι, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και τους δεσμούς μεταξύ μας, να είμαστε σαν μια γροθιά στους αγώνες που έρχονται».

Οι όροι της επιχειρησιακής ΣΣΕ που υπογράφτηκε

Οι όροι που περιλαμβάνει η επιχειρησιακή ΣΣΕ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στις σημερινές συνθήκες, καθώς είναι μια Συλλογική Σύμβαση που φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους στον βασικό τους μισθό, ενσωματώνει και κατοχυρώνει ως βασικό μισθό αυτό που εμφανιζόταν ως «οικειοθελής παροχή του εργοδότη», διασφαλίζει κάποιες επιπλέον μη μισθολογικές παροχές για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα η ΣΣΕ ορίζει:

-- Αύξηση του βασικού μισθού για όλους τους εργαζόμενους στα 710 ευρώ και αναγνώριση των τριετιών μέχρι το 2012. Μέχρι σήμερα υπήρχαν εργαζόμενοι που έπαιρναν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Με τη Σύμβαση παίρνουν 60 ευρώ αύξηση, ενώ για όσους έχουν κατοχυρώσει τριετίες η ποσοστιαία αύξηση που συνεπιφέρουν αυτές υπολογίζεται πλέον επί των 710 ευρώ.

-- Κατοχύρωση της «οικειοθελούς παροχής» ως συμβατικού μισθού. Μέχρι σήμερα η εργοδοσία έδινε ένα ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 50 και 300 ευρώ, περίπου, και το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορούσε να το καταργήσει, αφού δινόταν με τη μορφή της εργοδοτικής «οικειοθελούς παροχής». Τώρα το ποσό αυτό ενσωματώθηκε και κατοχυρώνεται στον βασικό μισθό των εργαζομένων.

-- Εφάπαξ επίδομα γάμου 300 ευρώ. Ηταν 200 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε 50%.

-- Εφάπαξ επίδομα παιδιού 200 ευρώ. Προηγουμένως δεν δινόταν.

-- Αύξηση της άδειας λοχείας που δίνεται από την επιχείρηση κατά ένα μήνα. Από τρεις σε τέσσερις μήνες.

-- Μια βδομάδα άδεια για τους γονείς σε περίπτωση νοσηλείας παιδιού. Προηγουμένως δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ στον Επισιτισμό

Να κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, όπως και να πάρει μέτρα για την εφαρμογή των συμφωνημένων όρων, ζητά από τον υπουργό Εργασίας το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας την επέκταση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που υπογράφτηκε με τις εργοδοτικές οργανώσεις και συγκεκριμένα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας (ΟΕΖΕ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Οπως σημειώνουν ωστόσο οι βουλευτές του ΚΚΕ, «το υπουργείο Εργασίας σε απάντηση του ως άνω αιτήματος, με το από 20/12/2019 έγγραφό του, επανέλαβε τις αντεργατικές ρυθμίσεις του άρθρου 56 του ν. 4635/2019, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να τεκμηριώσουν τις επιπτώσεις της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση»!

«Αυτή η πολιτική ακυρώνει και ουσιαστικά καταργεί την εφαρμογή των ΣΣΕ, θωρακίζει τους εργοδότες να απασχολούν με απαράδεκτους όρους εργασίας και αμοιβής τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση καταδικάζει εν προκειμένω 300.000 εργαζόμενους και τους διανομείς στον Επισιτισμό σε όρους αμοιβής και εργασίας εργασιακής ζούγκλας», επισημαίνουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούν από τον υπουργό να κηρύξει υποχρεωτική τη ΣΣΕ στον Επισιτισμό και να πάρει μέτρα προκειμένου να εφαρμοστούν οι συμφωνημένοι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπει η Σύμβαση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ