ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ορκωμοσία Πουιτζντεμόντ

Σήμερα εκτός απροόπτου, στις 3 το μεσημέρι, αναμένεται η καταλανική Βουλή να συνεδριάσει για την εκλογή του νέου προέδρου της επαρχίας, με τον πρόεδρο της καταλανικής Βουλής, Ρότζερ Τόρεντ (προερχόμενο από τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά) να ανακοινώνει την περασμένη βδομάδα ως μοναδικό υποψήφιο τον καθαιρεθέντα πρώην Πρόεδρο, αλλά εκ νέου βουλευτή, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που εξακολουθεί να διαμένει στο Βέλγιο. Την Παρασκευή απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας η προσπάθεια της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να απαγορεύσει την υποψηφιότητα του Πουιτζντεμόντ, επειδή εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την ισπανική δικαιοσύνη για «στάση, εξέγερση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος», με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομική βάση που το απαγορεύει, αφού δεν υπάρχει καμία τελεσίδικη απόφαση. Στη συνέχεια, το Σάββατο η κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στην πρώτη απόφασή του ομόφωνα σημείωσε ότι ο Πουιτζντεμόντ θα μπορούσε να παραβρεθεί στο κοινοβούλιο στη διαδικασία της συζήτησης, αφού προηγουμένως ζητήσει άδεια, με δεδομένο ότι με την είσοδό του στην χώρα θεωρείται αυτονόητη η σύλληψή του. Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει το ενδεχόμενο η ορκωμοσία να γίνει με τηλεδιάσκεψη ή διά αντιπροσώπου, ενδεχόμενα που φέρεται να εξετάζει το αυτονομιστικό μπλοκ. Ακριβώς για αυτόν το λόγο ο Πουιτζντεμόντ, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε την προστασία του ώστε να μην συλληφθεί.

Στην περίπτωση που ο πρόεδρος της καταλανικής Βουλής και το αυτονομιστικό μπλοκ τεθούν ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και νομικές συνέπειες. Γι' αυτό δεν είναι έξω από το «παιχνίδι» το ενδεχόμενο είτε της αναβολής της ορκωμοσίας, είτε της πρότασης άλλου προσώπου για την υποψηφιότητα της προεδρίας. Γίνεται φανερό ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση διατηρείται στο «κόκκινο». Θυμίζουμε ότι εξακολουθούν να είναι στη φυλακή ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Γιουνκέρας, μαζί με 6 πρώην υπουργούς, ενώ κάποιοι από τους υπουργούς που εξελέγησαν βουλευτές δήλωσαν παραιτήσεις, για να αντικατασταθούν από τους επόμενους στη λίστα των κομμάτων.

Το αυτονομιστικό μπλοκ, μια ετερογενής συμμαχία, έχει εξασφαλίσει από τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη τις 70 στις 135 έδρες. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, το νεοφιλελεύθερο σχήμα «Μαζί για την Καταλονία», με κορμό το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat) του Πουιτζντεμόντ, και η αυτοπαρουσιαζόμενη ως «αντικαπιταλιστική» Λαϊκή Ενότητα (CUP). Το λεγόμενο «συνταγματικό» ή «ενωτικό» μπλοκ είναι επίσης ετερογενές, με το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών», που ήρθε πρώτο στις εκλογές με 25,48% και 37 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το πολύ αδύναμο στην Καταλονία Λαϊκό Κόμμα (που κυβερνά στο σύνολο της Ισπανίας) και η συμμαχία «Καταλονία από κοινού - Μπορούμε» της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), η οποία κρατά μια ενδιάμεση θέση και είναι υπέρ ενός συμφωνημένου δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση της αυτονομίας της επαρχίας, όπου παράγεται το 20% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας.

Οπως όλα δείχνουν, το ενδοαστικό «πόκερ» θα δυναμώνει και αφορά τους όρους αναβάθμισης της θέσης της καταλανικής αστικής τάξης μέσα στο ισπανικό κράτος, ενώ η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι δεδομένη. Από αυτήν την κατάσταση η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όσο εγκλωβίζονται στις εθνικιστικές σημαίες αστών, είτε Καταλανών είτε Ισπανών, μόνο θα χάνουν. Πραγματική διέξοδος για τα συμφέροντά τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι να δυναμώσουν τον ταξικό πολιτικό αγώνα, θέτοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνάντηση με τους ηγέτες Σερβίας και Βοσνίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε χτες συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρόεδρο των Βόσνιων μουσουλμάνων Μπακίρ Ιζετβέγκοβιτς (από τους τρεις προεδρεύοντες της χώρας, στην ηγεσία της οποίας εκπροσωπούνται χωριστά οι Σέρβοι, οι Βόσνιοι και οι Κροάτες). Η συνάντηση έγινε στο προεδρικό μέγαρο Γιλντίζ και οι πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο των επαφών ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ωστόσο, όλα τα τουρκικά ρεπορτάζ υπογραμμίζουν ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη της Βαλκανικής έχουν κερδίσει ορμή τα τελευταία χρόνια, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να αναπτύσσει τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της με την περιοχή». Σημειώνεται επίσης ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Σερβία, τον Οκτώβρη, ο Ερντογάν εξέφρασε την «ετοιμότητα» του τουρκικού κεφαλαίου να επενδύσει στα Βαλκάνια, και σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκαν συνολικά 12 συμφωνίες.

ΤΣΕΧΙΑ
Επανεκλογή Ζέμαν στην προεδρία

ΠΡΑΓΑ.--

Με ποσοστό 51,36% επανεκλέχτηκε για μια πενταετία ο νυν Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ο 73χρονος σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος του «Κόμματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών» και ο γενικά φιλοδυτικός πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, 68χρονος Γίρζι Ντράχος, πήρε 48,63%, με την αποχή να κυμαίνεται στο 44% (έναντι 49% στον πρώτο γύρο). Ο Ζέμαν εκφράζει ευρωσκεπτικιστικές απόψεις και τάσσεται κατά των μουσουλμάνων μεταναστών, υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα και προσφάτως υπέρ της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με βάση τη γεωγραφία της ψήφου, ο Ζέμαν έχει επικρατήσει βασικά στην επαρχία και κάποια αστικά κέντρα και ο Ντράχος στην πρωτεύουσα Πράγα και άλλα αστικά κέντρα.

Το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν από αυτά που κυριάρχησαν στην αντιπαράθεση, ενώ οι δύο αστοί πολιτικοί είχαν παρόμοιες θέσεις σε κομβικά ζητήματα, με τον Ζέμαν να δίνει περισσότερη έμφαση στους δεσμούς και με τη Ρωσία και την Κίνα, στο όνομα μιας «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». Και στην Τσεχία ακούστηκαν κατηγορίες για «δάκτυλο της Ρωσίας» στις εκλογές.

Επί της ουσίας, με την εκλογή του νέου Προέδρου, που έχει σχετικά περιορισμένες αρμοδιότητες και τη διαχείριση από διάφορες αστικές κυβερνήσεις, οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν απολύτως τίποτε. Οσο η καπιταλιστική οικονομία και εξουσία κυριαρχεί, θα δέχονται και νέα χτυπήματα στα δικαιώματά τους, που έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, ακόμα και τα πιο βασικά, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την αντεπανάσταση στην ενιαία χώρα, την Τσεχοσλοβακία. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της ηγεσίας του ΚΚ ΒΜ να μην κατεβάσει το κόμμα δικό του υποψήφιο και να στηρίξει τον Ζέμαν ως δήθεν «υπερασπιστή των απλών ανθρώπων» και «των εθνικών συμφερόντων», υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στις οργανώσεις του κόμματος και την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες επιθέσεις στην Καμπούλ

Από την επίθεση του Σαββάτου, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 230

Copyright 2018 The Associated

Από την επίθεση του Σαββάτου, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 230
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μακελειό σημειώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν το περασμένο Σάββατο, όπου μετά από έκρηξη ασθενοφόρου παγιδευμένου με εκρηκτικά σκοτώθηκαν πάνω από 100 άτομα. Χτες, ο τελευταίος απολογισμός της κυβέρνησης έκανε λόγο για 103 νεκρούς και 235 τραυματίες, αλλά υπήρχαν φόβοι για αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Την ευθύνη για τη νέα επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Η έκρηξη έγινε λίγο πριν από το μεσημέρι, σε μια περιοχή όπου στεγάζονται πολλές ξένες πρεσβείες. Ο βομβιστής κατάφερε να περάσει από σημεία ελέγχου με ένα ασθενοφόρο που ήταν σταθμευμένο στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Τζαμουριάτ» και εκτιμάται ότι τελικός του στόχος ήταν το υπουργείο Εσωτερικών και το Ανώτατο Συμβούλιο Ειρήνης (αρμόδιο για τη διεξαγωγή «ειρηνευτικών συνομιλιών» με τους Ταλιμπάν κ.τ.λ.).

Αλλά και χτες, σημειώθηκε νέα επίθεση, αυτή τη φορά στη στρατιωτική ακαδημία «Στρατάρχης Φαχίμ», στα δυτικά προάστια της Καμπούλ. Συνολικά 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακόμα 16 άτομα τραυματίστηκαν. Οι δράστες υπολογίζονται σε πέντε. Πριν από την έκρηξη σημειώθηκε πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών και εκτοξεύτηκαν ρουκέτες. Την ευθύνη για τη χτεσινή επίθεση ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

Η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν αναζωπυρώνεται τον τελευταίο καιρό, εν μέσω ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την υποτιθέμενη «ειρήνη» τόσο στη συγκεκριμένη χώρα, όσο και ευρύτερα στην περιφέρεια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Μούσα Μουστάφα Μούσα, αρχηγός του μη κοινοβουλευτικού κόμματος Γαντ (Αύριο), υπέβαλε χτες αίτηση για τη συμμετοχή του στις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη, σώζοντας στο «παρά πέντε» τα προσχήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών και τη βέβαιη επανεκλογή του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Την Κυριακή οι αρχηγοί των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη συνθηκών διεξαγωγής ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών.

ΜΟΣΧΑ.-- Στη για μερικές ώρες σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι, σφοδρού πολέμιου του Βλ. Πούτιν, προχώρησαν οι ρωσικές αρχές, που τον κατηγορούν ότι παραβιάζει το νόμο «περί διαδηλώσεων και δημόσιας τάξης». Από την άλλη, ο Ναβάλνι έχει δικό του μπλογκ στο διαδίκτυο και οι μερικές χιλιάδες οπαδοί του που συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα και μερικές ακόμα πόλεις, κατηγορούν και κριτικάρουν τον Πούτιν και το καθεστώτος του, με όρους αστικού κοινοβουλευτισμού, ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν συχνά τη στήριξη επιτελείων των ΗΠΑ, της ΕΕ.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Πρόεδρος της Φινλανδίας επανεκλέχτηκε για ακόμη έξι χρόνια ο Σάουλι Νιινίστο, που αυτήν τη φορά «κατέβηκε» ως «ανεξάρτητος», ενώ στις εκλογές του 2012 είχε τη στήριξη του κόμματος «Εθνικός Συνασπισμός». Με ποσοστό 62,7% είναι ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ενώ ο αμέσως επόμενος υποψήφιος των Πρασίνων, Πέκα Χααβίστο, συγκέντρωσε το 12,4% των ψήφων. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ενώ θέλει καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, αν και δεν προτάσσει ως προτεραιότητα την ένταξη της χώρας. Η Φινλανδία είναι μέλος της ΕΕ, ζήτημα που χειρίζεται η κυβέρνηση, και ο Πρόεδρος έχει αρμοδιότητες σε κάποιες πλευρές της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ