ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα αντίστασης, διεκδίκησης, συσπείρωσης με το ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση των ΚΟΒ Χαϊδαρίου μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο Χαϊδάρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, σε συγκέντρωση - συζήτηση των τοπικών ΚΟΒ, μίλησε το απόγευμα της Κυριακής 28 Γενάρη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η πρωτοβουλία αυτή των ΚΟΒ Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, κλάδους και συνοικίες.

Την ομιλία του Ν. Σοφιανού ακολούθησε συζήτηση για τις εξελίξεις, με τους συγκεντρωμένους να θέτουν ερωτήματα στο στέλεχος του Κόμματος. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Σοφιανού:

«Για μία ακόμα φορά το Κόμμα μας απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης, συμπόρευσης με τον κόσμο που σηκώνει τα βάρη που τον φόρτωσαν αυτά τα 8 χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μαζί με τους εταίρους τους, την ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ. (...)

Εχει μια σημασία να αναδείξουμε την παρέμβαση που έγινε το προηγούμενο διάστημα από τους κομμουνιστές αλλά και από άλλους αγωνιστές, μια παρέμβαση που έδωσε μαχητική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει με "σιγή νεκροταφείου", στα "μουλωχτά", το νομοσχέδιο για την 3η "αξιολόγηση" (...)».

Κρίσιμης σημασίας η προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
«Βρεθήκαμε και θα βρεθούμε μπροστά στην προσπάθεια να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να ξεφοβηθούν οι εργαζόμενοι στα σύγχρονα κάτεργα της εργοδοσίας, να γίνουν εκατοντάδες οι εστίες αντίστασης. Μπορούμε να κάνουμε μεγάλο βήμα μπροστά στη δουλειά μας στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την 100ετία του ΚΚΕ. Να βελτιώσουμε δηλαδή αποφασιστικά την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στο κίνημα, στα συνδικάτα, στις εργατικές - λαϊκές μάζες, που έχουν σήμερα χαμηλή ταξική συνείδηση, που ένα σημαντικό κομμάτι τους δεν γνωρίζει τα προηγούμενα κεκτημένα. Με σωστή και εύστοχη επεξεργασία στο περιεχόμενο των διεκδικήσεων, σε συνδυασμό με την προώθηση της αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης της πάλης.

Είναι κρίσιμο πώς θα συνδυάσουμε σήμερα τις άμεσες διεκδικήσεις για τα καυτά προβλήματα της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με τη συνολικότερη προσπάθεια να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, που δεν μπορεί να καλύψει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, να ενισχύεται έτσι η πολιτική κατεύθυνση της πάλης ενάντια στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, την ΕΕ. Υπάρχει βάση για να γίνει αυτή η δουλειά. Είναι το πλαίσιο που έχει επεξεργαστεί με τη βοήθεια των κομμουνιστών το ΠΑΜΕ, και αυτό το πλαίσιο είναι μια μεγάλη κατάκτηση των εργατών, των μισθωτών στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, απέναντι στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης, απέναντι στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Με καλύτερες προϋποθέσεις σήμερα επιμένουμε να δουλεύουμε για την Κοινωνική Συμμαχία, να δυναμώνει αυτή η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα τμήματα των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της αγροτικής οικονομίας (...).

Σε αυτό το κλίμα, οι αγωνιστικές διεργασίες, η πρωτοπόρα προσπάθεια να συμβάλουμε στην ανάπτυξή τους με τη συζήτηση, διατυπώνει εναλλακτική λύση απέναντι σε ένα σύστημα που από όπου κι αν το πιάσεις βρωμάει. Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να τελειώνουμε με αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, σε αυτή τη ζωή και όχι σε κάποια άλλη, στη Δευτέρα Παρουσία. Εκεί εμείς "βουτάμε τα χέρια μας" και όχι στη βρώμικη δουλειά, στην οποία τα έχει βουτήξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα το διαφημίζει. Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει η κοινωνικοποιημένη οικονομία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να ικανοποιήσει τις διευρυμένες ανάγκες του λαού μας, να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας. Και σε αυτήν την προσπάθεια, είναι μεγάλη η συμβολή της πείρας από το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα στον 20ό αιώνα. (...)

Αυτή η συζήτηση είναι κρίσιμο να διευρυνθεί με νέες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, γιατί η αγωνιστική αφύπνιση που δυναμώνει θα μείνει στη μέση, θα εγκλωβιστεί, αν δεν συναντηθεί με την πολιτική διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ».

Κοροϊδεύουν με το παραμύθι της "δίκαιης ανάπτυξης"

«Δεν υποτιμούμε, αντίθετα θέλουμε με επιχειρήματα και μέσα από την εκλαΐκευση της πολιτικής μας να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που προβάλλει ιδιαίτερα η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, πλασάροντας αυτό το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης. Τώρα μάλιστα κοροϊδεύουν ανοιχτά τον κόσμο, λέγοντας ότι τα μνημόνια τελειώνουν. Ποιον αλήθεια όμως κοροϊδεύουν; (...) Η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε, όχι μόνο ο Τσίπρας, αλλά όλοι οι υπερασπιστές της καπιταλιστικής Ελλάδας, όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, θα πατήσει στους 700 μνημονιακούς νόμους, 500 πριν τον Τσίπρα και 200 που πήρε ο Τσίπρας αυτά τα τρία χρόνια. Αυτοί οι νόμοι και ρυθμίσεις θα είναι σε ισχύ στο διηνεκές (...)».

Η κυβέρνηση είναι σημαιοφόρος των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

«Μια άλλη σημαντική πλευρά που πρέπει να προσεχτεί, γιατί αυτή η πολιτική είναι "νύχι - κρέας" και με τη λεγόμενη εξωτερική πολιτική, είναι ότι στις μέρες που έρχονται θα αφηνιάσει ο αποπροσανατολισμός, με αιχμή το όνομα της FYROM, για να υλοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια. (...)

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, έχουν βάλει την υπογραφή τους στους σχεδιασμούς όλων των προηγούμενων χρόνων, έχουν κυριολεκτικά με αίμα γράψει τα σύνορα που επαναχάραξαν, γιατί αυτοί διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, αυτοί πυροδότησαν το εθνικιστικό μίσος, αυτοί αξιοποιούν ή και δημιουργούν μειονοτικά ζητήματα, για να μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν στα πλαίσια των δικών τους σχεδιασμών. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν τεκμηριώνει ότι είμαστε "δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κλονισμένη περιοχή", όχι μόνο δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο όλων των σχεδιασμών που έχουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή μας.

Στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίζει το ΚΚΕ το θέμα με το όνομα της γειτονικής δημοκρατίας. Η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προϋποθέτει για μας αλλαγή του Συντάγματος της FYROM και ρητή διατήρηση των συνόρων, την αποτροπή ανακίνησης εθνικιστικών επιδιώξεων. Η συζήτηση για το όνομα, που μπορεί να έχει τον αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό της Μακεδονίας, προϋποθέτει να λυθούν τα παραπάνω ζητήματα. (...)

Οι εξελίξεις αυτές απαιτούν να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια αποπροσανατολισμού με τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν εθνικιστές και ανοιχτά φασιστικές δυνάμεις, να συζητηθούν οι λαϊκές ανησυχίες που υπάρχουν, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες. Το Κόμμα μας καλεί το λαό και τους λαούς της περιοχής να δυναμώσουν την πάλη τους απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, και αυτό το κάλεσμα αποκτά προτεραιότητα, γιατί έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που όχι μόνο με το Σκοπιανό, αλλά και με άλλα, φαίνεται καθαρά ότι εκτελεί συμβόλαια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής ολιγαρχίας (...)».

Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση ενάντια στο σύστημα

«Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του Κόμματός μας, στεκόμαστε με ακλόνητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα με κόμματα που από διαφορετικές αφετηρίες και ξεχωριστούς ρόλους εγκλωβίζουν το λαό μας στη διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης. Ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται, ο λογαριασμός παραμένει ίδιος και είναι βαρύς για τη λαϊκή πλειοψηφία.

Το Κόμμα μας είναι η δύναμη που κέρδισε την αξιοπιστία της, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της "πρώτη φορά αριστεράς", που υποτίθεται θα άλλαζε τα πράγματα (...) Στεκόμαστε απέναντι στο νέο διπολισμό που έχει προκύψει από το 2012, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, έναν διπολισμό που θέλει να χτίσει τις διαχωριστικές του γραμμές με ψεύτικα διλήμματα, αναζητώντας συνεταίρους σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, και από τέτοιους είμαστε πλούσιοι (...).

Το Κόμμα μας ήταν και είναι η δύναμη που μπαίνει μπροστά στην ανάπτυξη του αγώνα, για να πάρει πίσω ο λαός μας αυτά που του έκλεψαν αυτά τα χρόνια, όχι κοιτώντας στο χτες αλλά με σταθερό βλέμμα μπροστά, στο αύριο που μπορεί να έρθει, να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, να φρενάρει μέτρα που ετοιμάζουν, γιατί αυτή η πολιτική έχει συνέχεια. Να αποσπάσει ανάσες στο λεηλατημένο εισόδημα και στα υπολείμματα παροχών που έχουν αφήσει. Αυτό το κάλεσμα αντίστασης, διεκδίκησης, προοπτικής απευθύνουμε πλατιά στο λαό μας, ένα κάλεσμα συσπείρωσης μαζί με το ΚΚΕ, σ' αυτούς που καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι το "ως εδώ" πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο, να αποκτήσει στόχευση, νέα δυναμική...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ