ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ευθυγραμμίστηκε με την ανανέωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Νέες κυρώσεις θα «συζητηθούν» από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 9 Φλεβάρη

Από το χτεσινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Eurokinissi

Από το χτεσινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Το κρέας ψάρι βαφτίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιχειρώντας να συγκαλύψει ότι στη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ψήφισε την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανία μέχρι το Σεπτέμβρη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασής τους σε βάρος και άλλων Ρώσων υπηκόων και ρωσικών οργανώσεων στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου στις 9 του Φλεβάρη.

Μετά το θόρυβο που τεχνηέντως προκάλεσε την Τρίτη για διαδικαστικά ζητήματα στη λήψη της σχετικής απόφασης, χτες η συγκυβέρνηση διακίνησε κείμενο, υποστηρίζοντας ότι είχαμε «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής (σ.σ.: Κύπρος, Ρουμανία, αλλά και η Γαλλία λέγεται ότι εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις), να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

»Οπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ: χθες), παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων. Παράλληλα, οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων».

Τι λένε ακριβώς τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου όπως δημοσιοποιήθηκαν χτες βράδυ στις 19.45;

«Ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης (σ.σ: στην Ουκρανία), το Συμβούλιο συμφωνεί να επεκτείνει, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και οργανώσεων για την απειλή ή υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2014 και συνεχώς ενημερώνεται, μέχρι το Σεπτέμβριο 2015. Επιπλέον, καλεί την Υπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει μέσα σε μια εβδομάδα μια πρόταση σχετικά με πρόσθετες καταχωρήσεις, ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ(σ.σ. στην επόμενη συνεδρίασή του), στις 9 Φεβρουαρίου 2015».

Αρα, η ελληνική κυβέρνηση και την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ψήφισε και θα εξετάσει τη μεθεπόμενη βδομάδα ενδεχόμενα νέες.

Αλλωστε, η ίδια η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη στάση της ελληνικής πλευράς «εποικοδομητική»...

Σταδιακή αναδίπλωση

Η σταδιακή αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης εκδηλώθηκε με την άφιξη στις Βρυξέλλες. Ο Ελληνας υπουργός Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της «ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, που θα είναι δραστήρια και θα ανοίγει γέφυρες με όλο τον κόσμο» (όπως επαγγέλλεται η νέα συγκυβέρνηση), συναντήθηκε και με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, της αντιδραστικής κυβέρνησης που στηρίζεται σε εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, στον οποίο «εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην Ανατολική Ουκρανία και, ιδίως, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής». Στη επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ δε γίνεται καμία απολύτως νύξη ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου, που αιματοκυλά το λαό στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Εχει δε ενδιαφέρον και το εξής: Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην ΕΕ, Κονστιαντίν Γελισέγιεφ, δήλωσε στην υπο-επιτροπή Ασφάλειας και Αμυνας του Ευρωκοινοβουλίου, σε συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία έπειτα από τη «ρωσική επίθεση» στη Μαριούπολη: «Μου φαίνεται περίεργο που, ενώ έχουμε 60.000 Ελληνες που διαμένουν στη Μαριούπολη και πλήττονται περισσότερο απ' όλους, η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να μην υποστηρίζει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία».

Απ' ό,τι φαίνεται τα αντίστοιχα ειπώθηκαν στον Ν. Κοτζιά από τον Ουκρανό ομόλογό του, και ο Ελληνας ΥΠΕΞ ...ευθυγραμμίστηκε.

Αργότερα, επιχειρώντας μάλλον να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το ρόλο που θέλει να παίξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε πως «Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία και, παράλληλα, για την αποφυγή μίας ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας». Να παράσχει, δηλαδή, υπηρεσίες σε όλους!

Επίσης, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε διαψεύσει νωρίτερα δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που τον έφερε να έχει σχέση με τον σύμβουλο του Πούτιν Ρώσο εθνικιστή καθηγητή Α. Ντούγκιν.

«Ηξεις - αφήξεις»

Στο μεταξύ, από την Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Χουντής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», σημείωνε:

«Επί της ουσίας με τη φυσική παρουσία του κ. Κοτζιά, σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο πνεύμα της δήλωσης που έγινε, θα καθίσει να συζητήσει συγκεκριμένα. Εκεί θα εκφράσουμε τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις μας. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς σε τι έγκειται, αλλά εμείς θεωρούμε ότι η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει πολιτικούς όρους διαλόγου με τη Ρωσία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης και έχουμε τις ενστάσεις μας σε αυτόν τον κύκλο, γιατί η δήλωση των αρχηγών των κρατών εισηγείτο ενδεχόμενες κυρώσεις σε έναν τρίτο γύρο, (σ.σ. επέκταση κυρώσεων) και σε άλλες πλευρές... Στο πνεύμα, λοιπόν, των κυρώσεων - εμείς το είχαμε πει και πριν, το λέμε και τώρα, θα το εκφράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο στο κείμενο που θα ληφθούν οι αποφάσεις, γιατί η δήλωση είναι δήλωση, δεν υποτιμώ την αξία -, είπα το διαδικαστικό και μπορώ να σας πω ότι θα γίνει συζήτηση, διότι ενστάσεις, όχι διαδικαστικές πια, αλλά επί της ουσίας, απ' ό,τι πληροφορούμαι θα έχουν κι άλλα κράτη»..!

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε»

Σε αυτήν τη βάση, ο ίδιος ουσιαστικά ξόρκισε το ενδεχόμενο υποβολής βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία. «Στην περίπτωση που δεν εισακουστούν οι ενστάσεις, όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και άλλων κρατών, θα ασκηθεί βέτο από την ελληνική πλευρά;», ρωτήθηκε, για να απαντήσει: «Θα το δούμε. Θα δούμε πώς θα πάει η συζήτηση και επιτρέψτε μου να μην πω κάτι παραπάνω. Αλλωστε ο κ. Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι στη συζήτηση και θα συνεννοηθούμε ποια θα είναι η θέση που θα διαμορφωθεί».

«Καταλαβαίνω όμως ότι είναι ένα εργαλείο που η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν αποκλείει», επέμεινε η δημοσιογράφος, για να λάβει ως απάντηση από τον Χουντή νέες υπεκφυγές, καθώς πετούσε την «καυτή πατάτα» στον Κοτζιά: «Δεν θέλω να σας πω κάτι, διότι η συζήτηση θα γίνει εκεί. Εμείς το πνεύμα το έχουμε εκφράσει. Τη διαμαρτυρία μας όσον αφορά στο διαδικαστικό την εκφράσαμε. Το ποια θα είναι συγκεκριμένα η κρατική πια στάση θα καθοριστεί από τη στάση του κ. Κοτζιά και επειδή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη δεν θα ήθελα να πω κάτι παραπάνω».


ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση συγκρούσεων και προτάσεις... διαλόγου

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Η αιματοχυσία από τις επιχειρήσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά των πολιτοφυλακών, συνεχίζεται στην Ανατολική Ουκρανία. Χθες 6 άμαχοι και 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, που βρίσκεται ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ την ίδια ώρα η αντιδραστική κυβέρνηση στέλνει όλο και περισσότερα στρατεύματα από τις πρόσφατες επιστρατεύσεις εφέδρων στην περιοχή.

Από την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που είναι και ενδοαστική ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης που επιλέγουν διαφορετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, έτσι ανατράπηκε η προηγούμενη αστική κυβέρνηση και ενδοϊμπεριαλιστική ανάμεσα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την καπιταλιστική Ρωσία, ο ουκρανικός λαός πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Στη διάρκεια των 9 και πλέον μηνών που ξεκίνησε η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», έχουν σκοτωθεί πάνω από 5.000 άνθρωποι (άμαχοι, στρατιώτες και πολιτοφύλακες) και έχουν τραυματιστεί πάνω από 10.000.

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κάλεσε να υπάρξει νέα συνάντηση της ομάδας επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) με τους ηγέτες των πολιτοφυλακών και επίτευξη νέας εκεχειρίας. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αυτό μπορεί να γίνει τη στιγμή που ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί στρατιωτική νίκη κατά της Ουκρανίας και όλο και περισσότερο κατηγορείται η Ρωσία ως «κράτος εισβολέας». Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο παζάρι για έναν προσωρινό συμβιβασμό, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικύρωσε μεν τα διαπιστευτήρια της ρωσικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, αλλά αποφάσισε να αναστείλει το δικαίωμα ψήφου και την εκπροσώπηση των Ρώσων βουλευτών στα όργανα της Συνέλευσης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας που δήλωσε ότι αποχωρεί, αν δεν της δοθούν πλήρη δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ