ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια για την απόσυρση της Συμφωνίας!

Στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα και σε δεκάδες άλλες πόλεις, όταν στη Βουλή θα ψηφίζεται η κατάπτυστη Συμφωνία

MotionTeam

Το αίτημα να αποσυρθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις θα ακουστεί σήμερα απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κατάπτυστη Συμφωνία αρχίζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψήφισή της. Οπως απαίτησε και το ΚΚΕ, η συζήτηση θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 27 του Συντάγματος, το οποίο αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ακρίβεια «την παραμονή και διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στην ελληνική επικράτεια». Δηλαδή θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια 6 ομιλητές από κάθε κόμμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ονομαστική ψηφοφορία.

Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου και τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Το νομοσχέδιο έχει ήδη επικυρωθεί από την Επιτροπή με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρση της Συμφωνίας.

Να αποσυρθεί τώρα!

«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την πάλη σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά, ενάντια στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην κατάπτυστη ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, που ψηφίζεται στη Βουλή!

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Αυτό το κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτήσει Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γυναικών και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, κυριάρχησε τις προηγούμενες μέρες στο πλατύ τους άνοιγμα στο λαό προκειμένου να τον ενημερώσουν αλλά και να τον καλέσουν να πάρει μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνονται σήμερα Πέμπτη.

Στην Αττική το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ.

Φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Μέχρι τώρα αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ), ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ του ΠΑΔΑ.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που ξεκαθαρίζει πως οι μαθητές «Συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!».

Κάλεσμα σε όλους τους απόστρατους να συμμετέχουν στα κατά τόπους συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία απευθύνει και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Επίσης, κάλεσμα στα μέλη του να δώσουν το «παρών» στα σημερινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε κάθε πόλη απευθύνει και το ΔΣ του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό».

Απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Επίσης αποφάσεις για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων έχουν πάρει και οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία σε μια σειρά από άλλες πόλεις.

Μαζικές διαδηλώσεις για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται σε:

-- Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο. Αναχώρηση από την Καβάλα, στις 5 μ.μ. από τον δημοτικό κήπο.

-- Χανιά, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

-- Ηράκλειο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Ρέθυμνο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

-- Κατερίνη, στις 7 μ.μ. στο σιντριβάνι.

-- Πάτρα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

-- Λάρισα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Βόλο, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου.

-- Τρίκαλα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Κοζάνη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Πτολεμαΐδα, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Φλώρινα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου Μόδη.

-- Ικαρία, στις 6.30 μ.μ. στον Αγιο Κήρυκο.

-- Ζάκυνθο, στις 6.30 μ.μ. στην παλιά Νομαρχία.

-- Κεφαλονιά, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

-- Καλαμάτα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

-- Ηγουμενίτσα, στις 6.30 μ.μ. μπροστά στον ΟΤΕ.

-- Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού.

-- Ναύπλιο, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Ενδεκάτης.

Μαζικές εξορμήσεις - πικετοφορίες θα πραγματοποιηθούν: Στα Γρεβενά, στις 6.30 μ.μ., στο κέντρο της πόλης. Στην Καστοριά, στις 6 μ.μ., επίσης στο κέντρο της πόλης.

Στη Μυτιλήνη, μαζική πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Σαπφούς στις 6.30 μ.μ., διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο νησί. Στην Κέρκυρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί από την Οργάνωση του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ. στην Ανουντσιάτα.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, σήμερα Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 11 π.μ., με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

-- Παλιά Βουλή (άγαλμα Κολοκοτρώνη): Σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η ΟΒΣΑ και σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου

-- Μοναστηράκι: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καθώς και μαζικοί φορείς από τον Νότιο τομέα της Αθήνας και τον Πειραιά

-- Στύλοι Ολυμπίου Διός: Μαζικοί φορείς από τον Ανατολικό τομέα της Αθήνας, τον Βόρειο τομέα της Αθήνας, τον Δυτικό τομέα της Αθήνας και τη Δυτική Αττική, από την περιοχή των Μεσογείων - Λαυρεωτικής

-- Σύνταγμα - Ταχυδρομείο: Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Πούλμαν για τη συγκέντρωση θα αναχωρήσουν από:

Ανω Λιόσια, 4.45 μ.μ. από τριγωνική πλατεία (πίσω από δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό, 4.45 μ.μ. από το στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21), Ελευσίνα, 5 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ, Μενίδι, 5 μ.μ. από πλατεία Καράβου, Κόκκινο Μύλο, 5.15 μ.μ. από τριγωνική πλατεία, Ασπρόπυργο, 5.10 μ.μ. από παραλία Ασπροπύργου, Λαύριο, 4 μ.μ. από άγαλμα Μεταλλωρύχων, Ν. Μάκρη, 4.30 μ.μ. από πλατεία, Ραφήνα, 4.45 μ.μ. από πλατεία, Κερατέα, 4.15 μ.μ. από κεντρική πλατεία, Καλύβια, 4.30 μ.μ. από κεντρική πλατεία, Μαρκόπουλο, 4.45 μ.μ. από σταθμό ΚΤΕΛ (διασταύρωση Μαρκοπούλου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ