ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί να παλέψουν για αποδέσμευση με εργατική - λαϊκή εξουσία

Δήλωση σχετικά με την ψηφοφορία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε δήλωσή της σχετικά με τη χτεσινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τη «συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», αναφέρει τα παρακάτω:

«H αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αποτελεί μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη για τους λαούς ότι η ΕΕ του κεφαλαίου δεν είναι αιώνια, ακλόνητη.

Η ύπαρξή της καθορίζεται από τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων απέναντι στους ανταγωνιστές τους και τη θωράκιση της εξουσίας τους.

Στο έδαφος αυτών των συμφερόντων αναπτύσσονται σφοδροί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Η συμφωνία αποχώρησης αποτελεί ένα συμβιβασμό των συμφερόντων μερίδων του βρετανικού κεφαλαίου με εκείνο των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ. Δεν αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, που δέχονται την ίδια ανελέητη επίθεση σε Βρετανία και ΕΕ, που θα συνεχίσουν να βιώνουν και τις συνέπειες της εφαρμογής της συμφωνίας, τη μελλοντική σχέση Βρετανίας - ΕΕ, τις αναδιατάξεις ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Με κριτήριο όλα τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με "παρών".

Σήμερα είναι κρίσιμο οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη για τα δικαιώματά τους σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την αποδέσμευση από την ΕΕ με την εξουσία στα δικά τους χέρια».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επικύρωση αποχώρησης

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η διαδικασία έναρξης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ, αύριο Παρασκευή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έπειτα και από την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης από το Ευρωκοινοβούλιο, με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές.

Το τελευταίο στάδιο ακολουθεί σήμερα Πέμπτη, με την τυπική έγκριση της συνθήκης από το Συμβούλιο των κρατών - μελών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποχαιρέτησε τους Βρετανούς ευρωβουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ θα αφοσιωθεί «με όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση». Επιπλέον, ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ στο νέο παζάρι που θα ακολουθήσει, πιθανώς στις αρχές Μάρτη, προειδοποίησε πως θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες γιατί «όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα συνάψουμε για τη μελλοντική σχέση μας, το Brexit θα είναι πάντα μια επιχείρηση με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές».

Οι προετοιμασίες για το Brexit απασχόλησαν επίσης ένα μεγάλο μέρος της χτεσινής συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να διαβεβαιώνει πως η αποχώρηση από την ΕΕ δημιουργεί ευκαιρίες για μεγαλύτερη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αργότερα, η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων στη βόρεια Αγγλία, τους οποίους διαχειριζόταν η ιδιωτική εταιρεία «Northern Rail» (της γερμανικής «Arriva», θυγατρικής της «Deutsche Bahn»), έπειτα από σοβαρά προβλήματα και πολλές δυσλειτουργίες.

Επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Δυο μέρες πριν από την έναρξη του Brexit και μία μετά την απόφαση του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να επιτρέψει στο κινεζικό μονοπώλιο τεχνολογίας «Huawei» να αναλάβει σημαντικό μέρος εγκατάστασης του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G, κατέφθασε για επίσκεψη στο Λονδίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αναμένεται να ασκήσει νέες πιέσεις σε βάρος του ρόλου της «Huawei» και θα επαναδιατυπώσει τις ειδικές διμερείς σχέσεις, αναζητώντας νέους τρόπους διεύρυνσης και εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων μετά το Brexit. Επί τάπητος θα τεθούν και άλλα ζητήματα τριβής, όπως το βρετανικό σχέδιο φορολόγησης τεχνολογικών μονοπωλίων (π.χ. «Google», «Apple»), η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία έχουν αποχωρήσει οι ΗΠΑ, κ.ά.

ΒΕΛΓΙΟ
Εργατική κινητοποίηση υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης

Συμμετείχαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Βέλγιο ανταποκρίθηκαν την Τρίτη στο κάλεσμα της Γενικής Ομοσπονδίας Εργασίας του Βελγίου (FGTB) για την κινητοποίηση υπεράσπισης του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση στις Βρυξέλλες. Στην πορεία, όπου συμμετείχε το ΚΚ Βελγίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν τα μέλη και οι φίλοι των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βέλγιο μαζί με τους ευρωβουλευτές, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο.

Στο Βέλγιο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκαν στα 67 έτη με 45 έτη εργάσιμου βίου, ενώ οι συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Την ίδια ώρα που οι κυβερνήσεις με πρόσχημα το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα στις συντάξεις, λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, επιτίθενται στο δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων κ.λπ., μειώνουν τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές από 32,4% στο 25% χαρίζοντας κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με την επιχειρηματική δράση να προωθείται όλο και περισσότερο στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι εργαζόμενοι καλούνται να οδηγηθούν στις «συμπληρωματικές συντάξεις», που είναι ένας πλήρως ιδιωτικοποιημένος τομέας και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου. Οι εργαζόμενοι μπαίνουν στο δίλημμα να δώσουν από το υστέρημά τους για μια σύνταξη στα βαθιά γεράματα και με το ρίσκο αυτοί οι ασφαλιστικοί όμιλοι να πτωχεύσουν. Η κινητοποίηση έγινε ενώ συνεχίζονται οι εδώ και ένα χρόνο διαπραγματεύσεις των αστικών κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης.

Η ΚΟΒ Βελγίου του ΚΚΕ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από το γεγονός ότι τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και αυτή που θα ακολουθήσει έκαναν και θα κάνουν τα πάντα για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών με βάση και τις αποφάσεις και τη στρατηγική της ΕΕ, όπως με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά. Αυτή ακριβώς είναι η εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι και από την περίοδο 2010 - 2011. Οποια κυβέρνηση και εάν σχηματιστεί στο καπιταλιστικό σύστημα, θα είναι αντιλαϊκή, θα υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ GUE/NGL
Ευρωβουλευτής της ήταν το 1990 μέλος νεοναζιστικής οργάνωσης

Ο Μάρτιν Μπούσμαν, ευρωβουλευτής της GUE/NGL και μέλος του κόμματος Προστασία των Ανθρώπων, του Περιβάλλοντος και των Ζώων, παραδέχτηκε ότι υπήρξε μέλος του ναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Μετά από την αποκάλυψη, που έγινε από τοπικά ΜΜΕ, ο Μπούσμαν παραιτήθηκε από την ομάδα. Θα παραμείνει ωστόσο ευρωβουλευτής.

Η Ομάδα GUE/NGL, η ευρωομάδα της λεγόμενης Αριστεράς (από οπορτουνιστικά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα), δήλωσε «σοκαρισμένη» και επιπλέον ότι την απασχολεί «το γεγονός πως η ομάδα, το κόμμα του και το κοινό μόλις ενημερώνονται γι' αυτό και απογοητεύονται από την παραβίαση εμπιστοσύνης που έχει διαπραχθεί».

ΓΑΛΛΙΑ
Συνέχεια κινητοποιήσεων

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΣΣΑΛΙΑ.--

Νέες δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν και χτες στη Γαλλία, ενάντια στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν χτυπά τον δημόσιο χαρακτήρα γενικά της Ασφάλισης και ειδικά των συντάξεων, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις κ.λπ.

Χτες έγινε νέα 24ωρη απεργία σε πολλούς κλάδους, με αποφάσεις δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και τη στήριξη ορισμένων τριτοβάθμιων, ενώ συνεχίζονται και οι Γενικές Συνελεύσεις σε διάφορους χώρους, όπου μαζικά οι εργαζόμενοι οργανώνουν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, απεργιακές και άλλες. Χτες ξεκίνησε ένα ακόμα τριήμερο κινητοποιήσεων, διαφόρων μορφών.

Στους σιδηρόδρομους συνεχίζονται πολυήμερες απεργίες, με αποφάσεις μαζικών ΓΣ. Π.χ. στις Βερσαλλίες οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν προχτές έναν απεργιακό αγώνα 54 ημερών και συνεχίζουν.

Στη Μασσαλία, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε τριήμερη απεργία μέχρι και αύριο Παρασκευή, ενώ χτες έγινε δυναμική απεργιακή πορεία στο λιμάνι της πόλης, με πάνω από 45.000 διαδηλωτές. Θυμίζουμε ότι το Σάββατο 1η Φλεβάρη το ΕΚ οργανώνει συναυλία συμπαράστασης στους απεργούς, ενώ συνεχίζει και την προσπάθεια οργάνωσης της οικονομικής στήριξής τους.

Σε τριήμερη απεργία μέχρι αύριο καλεί και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC - CGT), που σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τη συνεχιζόμενη απαίτηση χιλιάδων εργαζομένων, «υποστηριζόμενη από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις», και καταδικάζει τον υπονομευτικό ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων, που συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

ΣΥΡΙΑ
Νέες απειλές Ερντογάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η ανακατάληψη την περασμένη Τρίτη από τον συριακό στρατό της στρατηγικής πόλης Μααρέτ αλ Νούμαν, της δεύτερης μεγαλύτερης της επαρχίας Ιντλίμπ, απ' ό,τι φαίνεται προκαλεί επιπρόσθετη αφορμή για εκνευρισμό στην κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης, χτες, ενώ βρισκόταν στο προεδρικό αεροπλάνο επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψη στη Σενεγάλη, ξέσπασε κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί τους όρους των συμφωνιών περί «εκεχειρίας» στην περιοχή τις οποίες είχε υπογράψει σε Αστάνα και Σότσι. Προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του «χάνει την υπομονή της» με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς θέσεων (φιλότουρκων) αντικαθεστωτικών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», διαμηνύοντας ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο».

Η Μααρέτ αλ Νούμαν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο M5, που συνδέει το Χαλέπι, τη μεγαλούπολη της βόρειας Συρίας, με την πρωτεύουσα Δαμασκό. Η εξέλιξη θεωρείται «κλειδί» για την προσπάθεια του συριακού στρατού να ανακαταλάβει το σύνολο της επαρχίας Ιντλίμπ, που θεωρείται το τελευταίο μεγάλο «οχυρό» των αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ