ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

Ως ένα από τα "φετίχ" του "εκσυγχρονισμού" και της "νέας" εποχής που ξημέρωσε στον τόπο με την εκλογή Σημίτη στην πρωθυπουργία, επιχειρήθηκε να αναδειχτεί το περίφημο... μπλοκάκι του πρωθυπουργού. Εκεί, όπου, σύμφωνα με τους "ενημερωτές" της κοινής γνώμης, σημειώνονται τα "εκκρεμή" και προς "επίλυση" προβλήματα... Δυστυχώς για τα προβλήματα και ακόμα δυστυχέστερα για όσους τα αντιμετωπίζουν, η κυβέρνηση απέδειξε ότι ο μοναδικός χώρος που πράγματι διαθέτει για την καταγραφή των λαϊκών προβλημάτων, είναι εκείνος που βρίσκεται κάτω από τα παλαιότερα των υποδημάτων της. Αυτή η πρακτική - γνωστή, άλλωστε, από το παρελθόν - δεν άργησε να φέρει τις αναπόφευκτες και απόλυτα δικαιολογημένες λαϊκές αντιδράσεις.

Ωστόσο, ταυτόχρονα με την επίδειξη της καλπάζουσας αδιαφορίας της και του διαρκώς εντεινόμενου αυταρχισμού, η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη συνήθη συνταγή της υποκρισίας. Με άλλα λόγια, την ίδια ακριβώς ώρα που η αδιαλλαξία της παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικού παχυδερμισμού, επιχειρεί να αυτοδιαφημίσει το προσωπείο της υποτιθέμενης διαλλακτικότητας (!), που τη διακρίνει... Στην πράξη, η εν λόγω τακτική μεταφράζεται ως εξής: Εχω μια πολιτική που τη συμφώνησα με τις Βρυξέλλες, λέει η κυβέρνηση, και την εφαρμόζω απαρέγκλιτα. Είναι πολιτική - μονόδρομος και δεν κουνάω ρούπι από αυτήν. Ομως! Ομως, λέει η κυβέρνηση, είμαι πρόθυμη να κάνω διάλογο με όσους δε συμφωνούν μαζί μου. Είμαι πρόθυμη να τους ακούσω προσεκτικά., αλλά... Αλλά, δε θα λάβω υπόψη μου τίποτα από όσα υποστηρίζουν οι συνομιλητές μου!

Αυτή είναι η κυβερνητική πρακτική. Και αυτή η συμπεριφορά έχει όνομα. Λέγεται κοροϊδία. Λέγεται, όχι απλώς αυταρχισμός, αλλά αισχρός αυταρχισμός. Από εκεί και πέρα ξεδιπλώνεται το γνώριμο γαϊτανάκι των κυβερνητικών κατασταλτικών παροξυσμών. Οι εξουσιαστές, αφού, με τη "διαλλακτική" μέθοδο της κοροϊδίας και του αυταρχισμού, κάνουν τους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους καθηγητές, τους συνταξιούχους, τους εμποροϋπάλληλους και όλους τους εργαζόμενους να "απαυδήσουν", αφού τους εξωθούν στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, τότε έρχεται η ώρα της ωμής τρομοκρατίας. Σ' αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα. Το στάδιο της κατατρομοκράτησης του λαού. Της κατασυκοφάντησης των αγώνων του. Της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Της χρήσης ακόμα και "δηλητηριωδών" μεθόδων, όπως ο πεμπτοφαλαγγιτισμός και ο κοινωνικός διχασμός, ώστε να περάσει η πολιτική τους.

Η κυβερνητική μεθόδευση έχει ξεπεράσει πια τα ανεκτά όρια. Διότι πλέον κάθε κυβερνητικό αντιλαϊκό παραλήρημα ταυτίζεται με κατάλυση των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών ελευθεριών. Δεν είναι μόνο η μετατροπή των ΜΑΤ, των βατραχανθρώπων, των εισαγγελέων, των ειδικών δυνάμεων καταστολής σε εμπροσθοφυλακή του "εκσυγχρονισμού". Δεν είναι μόνο η υπαγωγή των δικαστηρίων σε παρακυβερνητικά όργανα, που θέτουν "εκτός νόμου" τις απεργίες, όπως ζητούν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές. Εδώ πια έχουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα, που με δυσκολία μπορεί να βρει κανείς σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Τι να πρωτοσημειωθεί; Οτι η λάσπη και η χυδαιότητα έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν της κυβερνητικής "επιχειρηματολογίας"; Οτι ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον εισαγγελέα να προχωρήσει σε διώξεις κατά όσων δημοσιογράφων γράφουν θετικά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επειδή όλοι αυτοί, κατά τον Γιαννόπουλο, υποθάλπουν εγκληματίες;! Οτι έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν ότι τα αντικομμουνιστικά εκτρώματα, ο νόμος 509 και το "Ιδιώνυμο", είχαν "ισχυρή αιτιολογία"!; Οτι προτρέπουν εισαγγελείς κατά συνδικαλιστών, όπως τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αστυνομικών, επειδή είπε ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και όχι κατασταλτική!; Οτι έφτασαν να θίξουν μέχρι και το - κατά τα άλλα - "ιερό και απαραβίαστο" γι' αυτούς δικαίωμα της ιδιοκτησίας, απειλώντας με δήμευση τα τρακτέρ και τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, που θα τολμήσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους;!

Αυτή η κατάφωρη κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών δεν μπορεί να αφήνει ασυγκίνητο κανέναν πολίτη, κανέναν εργαζόμενο. Γιατί, αυτή η λογική μπορεί σήμερα να στρέφεται κατά των αγροτών, των ναυτεργατών, των καθηγητών, μπορεί να σκοπεύει ευθέως τους κομμουνιστές, αλλά δε θα αφήσει κανέναν ανέπαφο στο πέρασμά της. Θα τη νιώσουν βαριά και στη δική τους πλάτη και εκείνοι που σήμερα δε βρίσκονται στο επίκεντρο του αγώνα. Είναι ολόκληρη η κοινωνία υποψήφια να "γευτεί" τη "δημοκρατία" του "φραγγελίου" και πρέπει ολόκληρη η κοινωνία να αντιδράσει και να αντισταθεί στους επαγγελματίες μιας "νομιμότητας", που ταυτίζεται με το "δίκαιο" των προυχόντων.

Αυτοί, οι "ματσουκοφόροι" της... ευνομίας, ουδόλως ενοχλούνται, επειδή κλείνουν οι δρόμοι ή επειδή προκαλείται "ζημιά" στην οικονομία από τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το "Εθνος" - το "Εθνος" των καταπιεζομένων και όχι, βέβαια, των καταπιεστών - θα είχαν την ευκαιρία να το αποδείξουν. Να το αποδείξουν, πράττοντας αναλόγως, όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη ή όταν εκατομμύρια Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ομως, κατά τη λογική τους, τα παραπάνω δεν αποτελούν ζημιά... Ζημιά γι' αυτούς είναι οτιδήποτε φέρνει στην επιφάνεια τα λαϊκά προβλήματα. Ζημιά είναι η λαϊκή πάλη, που όσο πιο αποφασιστική είναι, όσο πιο προωθημένη, όσο πιο ενωτική, τόσο περισσότερο αποκαλύπτει την κυβερνητική αδιαλλαξία, τόσο περισσότερο "στριμώχνει" την κυβέρνηση.

Εξαιτίας του παραπάνω λόγου λυσσομανούν εναντίον των αγροτών. Επειδή οι αγροτικές κινητοποιήσεις - όπως και των καθηγητών, τίποτα δεν αποκλείει αύριο να τις κηρύξουν και αυτές "παράνομες", επειδή... βλάπτουν τους μαθητές και τους γονείς - αναδεικνύουν το στυγνό και απάνθρωπο αυταρχισμό που αποπνέει, τόσο η κυβερνητική πολιτική, όσο και οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις για την προώθησή της. Ετσι, προσπαθούν να μεταθέσουν και να αποσπάσουν το όλο ζήτημα από την ουσία τού "γιατί και πώς", στο επιδερμικό φαινόμενο του "τι". Δηλαδή, αγωνιούν να αποφύγουν την απάντηση στο ερώτημα "γιατί" βγαίνουν όλα τα κοινωνικά στρώματα στους δρόμους και να εντοπίσουν το ζήτημα αποκλειστικά και μόνο στο με "τι" τρόπους διεκδικούν λύσεις οι εργαζόμενοι. Εκείνοι, που, απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους, έχουν στο ενεργητικό τους δηλώσεις - αλλά και καθημερινή κυβερνητική πρακτική - όπως "κόφτε το λαιμό σας" (!), έχουν ταυτόχρονα το θράσος να κατηγορούν για "αντικοινωνική συμπεριφορά" τα θύματά τους! Είναι φανερό πως αν περάσει η αντίληψή τους για "κόψιμο του λαιμού", όποιου δε συμφωνεί μαζί τους, τότε κανενός ο "λαιμός" δε στέκει καλά στη θέση του...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Ολόκληρη η κοινωνία είναι υποψήφια να "γευτεί" τη "δημοκρατία" του "φραγγελίου" και πρέπει ολόκληρη η κοινωνία να αντιδράσει και να αντισταθεί στους επαγγελματίες μιας "νομιμότητας", που ταυτίζεται με το "δίκαιο" των ισχυρών και των προυχόντων


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Θα συνεχίσουμε

- Ποια είναι η κατάσταση στο Πέραμα σήμερα;

- Η ανεργία έχει ξεπεράσει συνολικά το 25%, ενώ έχει φτάσει στο 35% ειδικά στους νέους. Πρόκειται για μια πόλη στηριγμένη στη ναυπηγοεπισκευή, με αποτέλεσμα η συρρίκνωση της Ζώνης να έχει δημιουργήσει τρομακτικά προβλήματα στο εμπόριο και στην οικοδομή. Ολες οι παραγωγικές δραστηριότητες βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και έχουν βέβαια ως αποτέλεσμα την τρομακτική ανεργία. Γενικότερα, η ανεργία αυξάνεται και από την αποβιομηχάνιση ολόκληρης της περιοχής του Πειραιά και την κατάσταση των μεγάλων ναυπηγείων εκτός Περάματος, που αυτή η συγκεκριμένη πολιτική έχει διαλύσει.

- Τι χρειάζεται να γίνει άμεσα;

- Ζητάμε άμεσα να υλοποιηθούν τα 26 σημεία για την ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (ΝΕΖ), στα οποία έχει δεσμευτεί από το Νοέμβρη του '95 το Διυπουργικό Οργανο. Να χαρακτηριστεί το Πέραμαφθίνουσα βιομηχανική περιοχή. Να λυθεί το θέμα του δεξαμενισμού, με καινούρια ή υπάρχουσα δεξαμενή στο Σκαραμαγκά ή την Ελευσίνα. Να γίνει άμεσα το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού.

Η κυβερνητική πολιτική, που είναι υπεύθυνη για όλα τα παραπάνω, πρέπει να εναντιωθεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αποκτήσει κλαδική πολιτική. Να γίνουν κρατικές παραγγελίες στη Ζώνη, διακρατικές συμφωνίες, αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για κάθε άδεια σκοπιμότητας, που δίνεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, να υποχρεώνεται ο εφοπλιστής για επισκευή στην Ελλάδα. Να υπάρξει συνολικό πρόγραμμα για την αλλαγή των πλοίων της ακτοπλοϊας, για κατασκευή καινούριων από ελληνικά χέρια. Για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν, χωρίς να υλοποιηθεί το παραμικρό.

- Μετά και τη χτεσινή, άκαρπη, συνάντηση στο ΥΕΝ, πώς θα διεκδικήσετε την υλοποίηση των δεσμεύσεων;

- Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με όσες θυσίες και αγώνες αν χρειαστεί, μέχρι να κατορθώσουμε να επιβάλουμε μια τέτοια διαφορετική πολιτική. Και είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι: Ο δήμος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης, τα εννέα σωματεία των εργαζομένων στη Ζώνη, τις δύο Ενώσεις Επισκευαστών. Πιστεύουμε ότι σ' αυτόν τον αγώνα, είναι μαζί μας και κάθε άνθρωπος, που μπορεί να βλέπει την πραγματικότητα και να προδιαγράφει το άμεσο μέλλον. Για μας, στο Πέραμα που φθίνει, δεν υπάρχει ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος. Και δεν υπάρχει, γιατί όλες οι συζητήσεις που έχουμε κάνει δυο χρόνια τώρα και όλες οι υποσχέσεις, που έχουν δοθεί από όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, δεν υπάρχουν παρά μόνο στα χαρτιά. Κι εκεί μένουν.

Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη κι απ' την κακή κατάσταση που επικρατούσε πέρσι. Κι, όμως, είμαστε βέβαιοι πως ο αγώνας μας μέχρι τώρα έχει αρκετές επιτυχίες, αφού δεν ξέρουμε, πού θα είχε φτάσει η συρρίκνωση της Ζώνης, χωρίς αυτούς τους αγώνες. Δεν ξέρουμε κι αν θα υπήρχε σήμερα. Γι' αυτό και θα συνεχίσουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι.

Γερ. Τρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ