ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ 7 ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΤΟΥ (MED 7)
Εξωραϊσμός της ιμπεριαλιστικής ένωσης και έμφαση σε «Ενέργεια» και «Ασφάλεια»

«Οικογενειακή φωτογραφία» για τους συμμετέχοντες

Copyright 2016 The Associated

«Οικογενειακή φωτογραφία» για τους συμμετέχοντες
Δεσμεύσεις και επισημάνσεις για την ακόμα ταχύτερη εφαρμογή ολόπλευρων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ (με έκδηλη την ανησυχία και για την «επόμενη κρίση» που «δεν θα αργήσει») αλλά και για την επίσπευση κρίσιμων σχεδιασμών σε Ενέργεια και Ασφάλεια κυριάρχησαν στη χτεσινή 5η Σύνοδο Κορυφής των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (MED 7 - συμμετέχουν Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) που έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου.

Υποστηρίζοντας ότι οι συναντήσεις τους αποσκοπούν στην καλύτερη επεξεργασία «κοινών προκλήσεων» τις οποίες αντιμετωπίζουν σε ζητήματα που αφορούν όλη την Ευρωένωση, αλλά και επαναλαμβάνοντας τη σημασία της «έκφρασης αλληλεγγύης» σε όλους τους τομείς (με το βλέμμα στραμμένο σε χώρες του «ευρωπαϊκού βορρά»), οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να κρύψουν τις μεταξύ τους διαφορές και ξεχώρισαν θέματα όπως η «μεταρρύθμιση» της Ευρωζώνης, το Μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών και η «Ενεργειακή Ασφάλεια», που αντιστοιχούν όλα σε πεδία σοβαρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών εντός της ΕΕ.

Η ίδια η θεματολογία της Συνόδου (αλλά και η Διακήρυξη της Λευκωσίας) επιβεβαίωσε άλλωστε τη σημασία που αποκτά η Νοτιοανατολική Μεσόγειος για την προώθηση κρίσιμων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε αναμέτρηση αλλά και συνεργασία με άλλα ισχυρά κέντρα, για τη μοιρασιά στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική κ.α. Αυτό το αλισβερίσι ανέδειξαν και όλες οι αναφορές στην «αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», που κλινόταν μαζί με την «ανάγκη διαλόγου» με την Τουρκία.

Οι κοινές δηλώσεις

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πρώτο μέρος της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, δίνοντας και μια πρόγευση για τα ευρωατλαντικά μηνύματα που θα μεταφέρει την ερχόμενη βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, υπερασπίστηκε την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει «να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, οι «7» στηρίζουν την προοπτική «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, μια λύση - είπε - που θα πρέπει να είναι «προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, τα όποια οφέλη απ' την αξιοποίηση φυσικών πόρων πρέπει να μοιραστούν εξίσου και δίκαια τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους».

Για τα Ενεργειακά, ζήτησε τη συνεργασία όλων στην υλοποίηση του «EastMed», ενός έργου που όπως είπε εξασφαλίζει την πολλαπλότητα των πηγών και τη συνεργασία ως προς την ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων από την περιοχή στην ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ολοκλήρωσης του «Νότιου Διαδρόμου», τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) κ.λπ.

Ιδιαίτερα για το Μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ανάπτυξη μηχανισμού αναδιανομών αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών - μελών, στο πλαίσιο και της συνολικής αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη «μεταρρύθμιση» της Ευρωζώνης, υποστήριξε την ανάγκη για «ολοκλήρωσή» της σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, αναπαράγοντας τις απάτες περί «δημοκρατικής λογοδοσίας», ενώ υπερασπίστηκε την από κοινού διεκδίκηση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο και στις ευρωεκλογές, δεν παρέλειψε να συντηρήσει παλιές αυταπάτες για τη δυνατότητα μετάλλαξης της ΕΕ σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και ισχυρίστηκε ότι «οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού και της εθνικής περιχαράκωσης, όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα συνεργασίας, ένα μήνυμα ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι «θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια» και ξεχώρισε ως «εξαιρετικό παράδειγμα» συνεργασίας τις σχέσεις ειδικά της Γαλλίας και της Κύπρου, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «στρατηγικό σημείο» για τη χώρα του.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ξεχωρίζοντας τον τομέα της Ενέργειας, τόνισε ότι «έχουν ήδη αναπτυχθεί σημαντικές συνέργειες στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ενωση».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Κόντε αναφέρθηκε στο «ιστορικό καθήκον (...) να υιοθετήσουμε πρωτοβουλίες» που θα κάνουν «τους πολίτες μας να πιστέψουν ξανά στην Ευρώπη» και, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη πρόκληση» τη μετανάστευση, επέμεινε ότι η αντιμετώπισή της συνδέεται με το «πώς διαχειριζόμαστε την Αφρική».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντ. Κόστα υπογράμμισε την ανάγκη για «μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης» στην ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «προετοιμασία για την επόμενη κρίση».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ. Μουσκάτ συνέδεσε τις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να προχωρήσουν με την ανάγκη «να σκεφτόμαστε συνολικά πού θέλουμε να φτάσουμε τα επόμενα χρόνια».

Τέλος, ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας Χοσέ Μπορέλ (ο πρωθυπουργός Π. Σάντσες βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Μεξικό, με φόντο τις εξελίξεις και στη Βενεζουέλα) στάθηκε κι αυτός στη σημασία της στενότερης συνεργασίας.

Με Μακρόν για «Ενέργεια - Ασφάλεια»

Στο μεταξύ, ανάμεσα στις διμερείς συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου ξεχώρισε σίγουρα αυτή ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο και τον Γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν, που εδώ και καιρό συνδεόταν με σειρά συμφωνιών που Παρίσι και Λευκωσία επεξεργάζονται, ειδικά σε «Ενέργεια» και «Ασφάλεια».

Αναλυτικές πληροφορίες για τη συζήτηση δεν δόθηκαν, ωστόσο όλα τα ρεπορτάζ τόνιζαν ότι η διμερής συνεργασία δυναμώνει, με μοχλό τη «Στρατηγική Ατζέντα» που υπέγραψαν τα δύο ΥΠΕΞ το 2016, με έμφαση σε ζητήματα «άμυνας», με πολλές αναλύσεις για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βάση στο Μαρί της Κύπρου για την προώθηση των στρατιωτικών σχεδιασμών ειδικά της Γαλλίας, αλλά και συνολικά της ΕΕ, με ένταξή της στην PESCO.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ
Τις επόμενες μέρες το πρωτόκολλο επικύρωσης της ΝΑΤΟικής συμφωνίας

Το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που ήδη τη Δευτέρα εγκρίθηκε σιωπηρά από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, αναμένεται να φέρει τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, βάζοντας και επισήμως τη ΝΑΤΟική «σφραγίδα» στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, που έχει βασικό στόχο την παραπέρα ισχυροποίηση του δολοφονικού οργανισμού στα Βαλκάνια στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία.

Θα ακολουθήσει η έγκρισή του από τα Κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών - μελών, που αποτελεί προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η εχθρική και για τους δύο λαούς συμφωνία, ενώ σε άλλη μια επιβεβαίωση του ΝΑΤΟικού περιεχομένου της, το ακριβές χρονοδιάγραμμα που δεν έχει διευκρινιστεί ορίζεται από την επερχόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στα μέσα Φλεβάρη, οπότε και αναμένεται η συμμετοχή για πρώτη φορά της υπουργού Αμυνας της γείτονος, χωρίς δικαίωμα ψήφου σε πρώτη φάση.

Στο μεταξύ, τη σημασία της συμφωνίας για την προώθηση και των ευρωενωσιακών σχεδιασμών στην περιοχή υπενθύμισε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των MED 7, κάνοντας λόγο για «σημαντική επιτυχία της Ευρώπης» και για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας», όπως βαφτίζονται προκλητικά τα σχέδια που βάζουν φωτιά στο φιτίλι των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδωσε χτες από το βήμα της 5ης Συνόδου των MED 7 ειδικά συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μίλησε μάλιστα για «μήνυμα ελπίδας», περιγράφοντας έτσι τη διμερή συμφωνία αλλά και τα όσα την ακολουθούν με τη διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις αποτελούν ένα «εξαιρετικό παράδειγμα» για το «τι μπορεί να προσφέρει ο διάλογος».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστρέφει η Λουτ για επαφές με Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, επιστρέφει στην Κύπρο, όπου την Κυριακή ξεκινά νέος γύρος επαφών με την κυπριακή κυβέρνηση και την ηγεσία του ψευδοκράτους. Συγκεκριμένα, θα έχει δύο χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο ηγέτη Ν. Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι αποστολή της Λουτ είναι «να καταλήξουμε οι πλευρές σε όρους αναφοράς για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι «είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα κάνουμε ακόμα ένα βήμα» και επανέλαβε πως «η πλευρά μας θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς αξιοποιώντας το "πλαίσιο Γκουτέρες" πάντα, το οποίο δίνει απαντήσεις σε πολύ σημαντικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μέχρι τώρα συγκλίσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ