ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξω οι φασίστες και οι υποστηρικτές τους από τα σχολεία

«

Εξω οι φασίστες και οι υποστηρικτές τους από τα σχολεία», διαμηνύει η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου του ΚΚΕ, με αφορμή τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο 1ο Λύκειο της πόλης και που, όπως τα περιγράφει η ΤΟ Περιστερίου στην ανακοίνωσή της, έχουν ως εξής:

«Τις προηγούμενες μέρες έχει επιχειρηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια από τη διευθύντρια του 10ου Λυκείου, συγκάλυψης και τελικά αθώωσης του γεγονότος ότι καθηγητής του σχολείου έκανε κήρυγμα υπέρ της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Είναι τέτοια η αγωνία της στην υπεράσπιση του συγκεκριμένου καθηγητή, φερέφωνο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων απόψεων που έφτασε στο σημείο να καλεί τους μαθητές του σχολείου να πάρουν θέση ενάντια στην ΚΝΕ που καταδίκασε το συγκεκριμένο γεγονός καθώς και την αναγραφή ναζιστικών συνθημάτων στο σχολείο. Με τα "περί κομματικοποίησης" που αναμασά, όχι μόνο "έστειλε τηn μπάλα στην εξέδρα", αλλά έδωσε άλλοθι και χώρο στη φασιστική προπαγάνδα. Από κοντά και ο διευθυντής του 7ου Λυκείου, όπου με το σκηνικό που διαμόρφωσαν, παρότρυναν ομάδα μαθητών να κλείσει το σχολείο με αίτημα την παραίτηση των προέδρων των Συλλόγων Γονέων που αντέδρασαν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.

Στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν και να σιγοντάρουν το κήρυγμα και κάλεσμα στήριξης της Χρυσής Αυγής, έφτασαν στο σημείο να ταυτίζουν τους εγκληματίες - υπόδικους της Χρυσής Αυγής με γονείς, καθηγητές, μαθητές που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Κάθε φορά που αποκαλύπτεται και καταγγέλλεται η δράση της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όλοι αυτοί πλασάρουν τη λογική "έξω τα κόμματα".

Ας μας πουν, όμως: Τι σχέση έχουν οι χρυσαυγίτες, οι υμνητές του Χίτλερ, των δοσίλογων της Κατοχής και της χούντας, τα μαντρόσκυλα των εκμεταλλευτών που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία με μεροκάματα πείνας για Ελληνες εργάτες, που με κάθε ευκαιρία ζητούν φοροαπαλλαγές για τα αφεντικά τους, με τους γονείς, τους μαθητές, το εργατικό κίνημα που παλεύει διαχρονικά ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων; Που απαιτεί σύγχρονα, ασφαλή σχολεία και όχι να γίνονται μαθήματα μέσα στα κοντέινερ. Που παλεύουν συνολικά για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τελικά, αυτή η κατεύθυνση είναι εκ του πονηρού και με κύριο στόχο να βάλουν εμπόδια στην αποκάλυψη της Χρυσής Αυγής, που πάει μαζί με την οργάνωση της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα μαθητών και καθηγητών, για ουσιαστική και ολοκληρωμένη μόρφωση.

Προσπαθούν τελικά να βάλουν εμπόδια στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε καθηγητές, γονείς και μαθητές που μπαίνουν μπροστά στο διεκδικητικό αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των παιδιών τους». Στη συνέχεια η ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές:

  • Να δώσουν απάντηση και να καταδικάσουν τις προσπάθειες συγκάλυψης των κηρυγμάτων στήριξης και αθώωσης της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
  • Να στήσουν τείχος στη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και στους υποστηρικτές της, στη μισαλλόδοξη και απάνθρωπη ιδεολογία της.
  • Να οργανώσουν την πάλη τους, τις διεκδικήσεις τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, το ναζισμό - φασισμό και τους υποστηρικτές του.
Σε δίκη ο δήμαρχος Πάτρας επειδή υπερασπίστηκε εργαζόμενους

Αύριο Τετάρτη δικάζεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης, επειδή υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων του δήμου και το δικαίωμά τους στην εργασία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Πάτρας, αυτό το δικαίωμα του δημάρχου «το κατηγορητήριο το βαφτίζει "παράνομο όφελος"».

Θυμίζουμε ότι με σχετικό νόμο, η τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, με απόφασή του, σημείωνε εκείνη την περίοδο: «Κανένα στοιχείο και φάκελοι εργαζομένων να μη δοθούν, με οποιοδήποτε τρόπο, και να μην αποσταλούν, ώστε να διευκολυνθεί ο στόχος της κυβέρνησης για απολύσεις (...) στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου: «Σήμερα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε νέες αντιλαϊκές εξελίξεις, που αφορούν το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω της λεγόμενης "αξιολόγησης", ανοίγει το δρόμο για νέες απολύσεις και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.

Απαίτηση δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) και ΣΕΒ για να διευκολυνθεί η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται το περαιτέρω χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, βάζοντας νέα εμπόδια στην απεργία και με πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Την ίδια στιγμή βγάζουν "στο σφυρί" τη λαϊκή κατοικία μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει και αυτή τη δίκη μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους του δήμου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στο δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα».

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΡΦΙΝ»
Δικαστική απόφαση για αποζημιώσεις σε εργαζόμενους

Eurokinissi

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, ύστερα από αγωγή 24 εργαζομένων της «Μαρφίν» για την αναγνώριση της ηθικής βλάβης που έχουν υποστεί, και 8 χρόνια μετά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας επί της Σταδίου (5 Μάη 2010), είδε «παραλείψεις» από την αστυνομία και την Πυροσβεστική, οι οποίες αν δεν είχαν συντελεστεί θα είχε αποφευχθεί το γεγονός. Να υπενθυμίσουμε ότι τότε έχασαν την ζωή τους τρεις εργαζόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι, οι Παρ. Ζούλια, Α. Παπαθανασοπούλου και Επ. Τσάκαλης. Οπως αναφέρει το δικαστήριο, ευθύνες έχει και η διοίκηση της τράπεζας, όμως δεν μπορούν να διερευνηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στο δικαστήριο αναζητώντας τις ευθύνες των οργάνων του Δημοσίου και ζητώντας αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Πυροσβεστική δεν διενήργησε όλους τους προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των προβλεπόμενων μέσων πυροπροστασίας στο υποκατάστημα και ότι υπήρξε παράλειψη των αρμόδιων αστυνομικών οργάνων να εκδώσουν απόφαση - το πολύ μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2009 - επιβάλλοντας στη διοίκηση της τράπεζας να τοποθετήσει ρολά από συμπαγές υλικό και άθραυστους υαλοπίνακες μεγάλου πάχους, όπως όριζε Υπουργική Απόφαση εκείνης της εποχής. Σύμφωνα με τους δικαστές, το υποκατάστημα της τράπεζας, το οποίο στεγαζόταν στο ισόγειο και τον ημιώροφο του κτιρίου, δεν διέθετε: Πυροσβεστικό ερμάριο με εύκαμπτο σωλήνα με ακροφύσιο, δύο εξόδους κινδύνου προς κοινόχρηστη οδό ή πόρτες προς διάδρομο ή άλλους χώρους που να οδηγούν από διαφορετικές κατευθύνσεις σε δύο ανεξάρτητες οδούς διαφυγής, παρά μόνο μία στο ισόγειο κατάστημα. Και αυτή δεν άνοιγε με μία απλή ώθηση από μέσα προς τα έξω, αλλά μόνο με τηλεχειριστήριο που κρατούσε η διευθύντρια. Επιπλέον, το πατάρι έπρεπε να διαθέτει έξοδο κινδύνου, την οποία δεν είχε, όπως άλλωστε δεν είχε αντιβανδαλικά τζάμια.

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Νίκος Τσίτσας

«Εφυγε» την Κυριακή από τη ζωή, σε ηλικία 47 χρόνων, ο δημοσιογράφος Νίκος Τσίτσας. Ο Ν. Τσίτσας είχε εργαστεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες, στο ελεύθερο, πολιτικό και το ρεπορτάζ του υπουργείου Εσωτερικών. Για την πρόωρη απώλειά του το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλει την επίθεση φασιστοειδούς σε στέλεχος της ΚΝΕ

Την επίθεση φασιστοειδούς ενάντια σε στέλεχος της ΚΝΕ στις εστίες του ΕΚΠΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Την Κυριακή 28 Γενάρη φοιτήτρια - στέλεχος της ΚΝΕ δέχτηκε βίαιη επίθεση από "άγνωστο" φασιστοειδές μέσα στη Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ. Την ίδια μέρα έξω από το δωμάτιο της φοιτήτριας επίσης "άγνωστα" φασιστοειδή είχαν γράψει εμετικά αντικομμουνιστικά συνθήματα και συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Τέτοιες θρασύδειλες επιθέσεις δεν τρομάζουν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αυτό καλά θα κάνει να το ξέρει ο συγκεκριμένος - και κάθε - φασίστας. Το γεγονός ότι δρουν στα σκοτάδια δείχνει τη δειλία τους.

Οι φοιτητές και σπουδαστές, οι εστιακοί να πετάξουν τους φασίστες έξω από τις σχολές και τις εστίες. Μέσα από τους συλλόγους τους να υψώσουν τείχος στα τσιράκια των αφεντικών και των εφοπλιστών, να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν. Να διεκδικήσουν τις σπουδές και τη ζωή που έχουν ανάγκη, απαιτώντας φωτισμό σε όλους τους χώρους, σταθερό και μόνιμο προσωπικό στην ευθύνη του πανεπιστημίου για όλες τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης των εστιών, υποδομές και αύξηση της χρηματοδότησης για τις εστίες».

Κρούσμα «σοβαρού αυταρχισμού» και «απροκάλυπτη προσβολή και περιφρόνηση του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου», που «αντανακλά το χαμηλό επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταγγέλλουν οι συνήγοροι της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα, μετά την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμμετάσχει στη συνάντηση εκπροσώπου του υπουργείου με κρατουμένους. Ειδικότερα, την Παρασκευή 26 Γενάρη και μετά από πολλές πιέσεις, όπως τονίζεται, επισκέφθηκε την Επιτροπή Αγώνα Φυλακών στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων, Π. Δουλάμης. Η Επιτροπή ζήτησε να είναι παρών και ένας τουλάχιστον εκ των δικηγόρων της Επιτροπής. Οπως όμως σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Με έκπληξη εισπράξαμε μία κάθετη και απόλυτη άρνηση από τη μεριά του εκπροσώπου, η οποία μας γέμισε καχυποψία ως προς την εγκυρότητα των όσων θα λέγονταν στη συζήτηση μαζί του...».

Οι συνήγοροι της Επιτροπής Αγώνα Φυλακών καλούν επίσης την κυβέρνηση «να αποσύρει το σχέδιο νόμου σωφρονιστικού κώδικα και να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους κρατουμένους και τους εκπροσώπους τους, με σκοπό τη βελτίωση και τον εκδημοκρατισμό στις φυλακές αντί για την όξυνση της καταστολής και την υπονόμευση των δικαιωμάτων των κρατουμένων που επιχειρεί».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ