ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Καραμπόλες» με χρέος και αναδιαρθρώσεις στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ (δεξιά στη φωτογραφία, από συνομιλία με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι)
Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο Γ. Ντάισελμπλουμ (δεξιά στη φωτογραφία, από συνομιλία με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι)
Η μετεξέλιξη της «ευρωπαϊκής διάσκεψης», την οποία προπαγάνδιζε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σε «διεθνή διάσκεψη» (δηλαδή και με την - αναμενόμενη έτσι κι αλλιώς - συμμετοχή του ΔΝΤ και άλλων) για το ελληνικό κρατικό χρέος, αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το γεγονός αυτό ομολογείται πλέον και ανοικτά από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στην οποία θα παραβρεθεί και ο επικεφαλής της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euroworking Group) Τ. Βίζερ. Σε αυτό το φόντο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο ποίος συναντάται σήμερα και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ισχυρίστηκε πως «ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα» σε περίπτωση εφαρμογής των «προεκλογικών εξαγγελιών», λέγοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μετατραπεί και σε έλλειμμα, και «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει».

Το κυβερνητικό σχέδιο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, όπως αυτό περιγράφεται από παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, έχει στόχο να πληγούν κατά το «λιγότερο δυνατό» τα κράτη της ΕΕ που σήμερα διακατέχουν τη μεγάλη μάζα του χρέους. Αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί τη μετακύλιση του βάρους στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συγκεκριμένα με τη μετακύλιση των αποπληρωμών για τα «ακούρευτα» ομόλογα που διακατέχει.

Κάθετα αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε, με χτεσινές δηλώσεις του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ: «Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του δημοσίου που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του 2010, δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στην επέκταση της λήξης τους. Θα ήταν σαν να δίναμε δάνειο σε μια χώρα, κάτι που απαγορεύεται από τις Συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Αθήνα, η απόφαση δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η οποιαδήποτε απόφαση θα εξυπηρετεί το στόχο των μεταρρυθμίσεων, αν και «θα υπάρξουν, πιθανώς, διαφορετικές μεταρρυθμίσεις από εκείνες που προβλέπονταν, από τη στιγμή που εξελέγη νέα κυβέρνηση».

Αντίστοιχα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Ζ. Γκάμπριελ, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του, είπε πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να περιμένουν ότι οι αλλαγές στην ελληνική πολιτική δε θα γίνουν σε βάρος τους», δηλαδή ότι δε θα «πειραχτεί» το χρέος που απαιτούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος, μέσω δήλωσης εκπροσώπου της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σημειώνει πως «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και εκείνες της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμέλια της μακροπρόθεσμης ευημερίας στην Ελλάδα». Περνώντας στο «ψητό» τόνισε ότι «συζητούμε τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που λειτουργεί υποστηρικτικά των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Γι' αυτό, είναι οπωσδήποτε μια κατάσταση την οποία παρακολουθούμε στενά».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας Μ. Κάρνεϊ σημείωσε πως «η Ευρωζώνη υπήρξε σχετικά άτολμη στο να εγκαθιδρύσει πολιτικές και θεσμούς που είναι απαραίτητοι για τη βιώσιμη ευημερία».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν πτυχές των ενδοαστικών αντιθέσεων σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής και το ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα βγει περισσότερο ωφελημένο σε κάθε περίπτωση, έχοντας βέβαια πάντα ως κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Διαγκωνισμοί για τα μονοπώλια

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» γύρω από τον ΟΛΠ και τη δραστηριότητα της COSCO μετά τις εξαγγελίες υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσανατολίζεται σε άλλες μορφές ιδιωτικοποίησης. «Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της COSCO», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Συνάντηση για το ζήτημα είχε χτες, μετά από αίτημά της, αντιπροσωπεία της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα υπό τον πρέσβη Zou Xiaoli, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (Γ. Σταθάκη και Θ. Δρίτσα). Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση των δύο πλευρών για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, σε πολλαπλά επίπεδα».

Από την πλευρά της, η εταιρεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων είναι έτοιμη να αναζητήσει διαφορετικές εκδοχές ιδιωτικοποίησης, σε περίπτωση που ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μεταφορικών εταιρειών της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου Βλ. Γιακούνιν.

Να υπενθυμίσουμε ότι «τρέχουν» και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, όπως η «έρευνα σε βάθος» που ήδη διενεργεί η Κομισιόν σχετικά με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR, την αποχώρηση της «Gazprom» από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (μετά από παρέμβαση της Κομισιόν), τις ενστάσεις διαφόρων κυβερνήσεων και μερίδων του κεφαλαίου σχετικά τόσο με την COSCO, όσο και με την υποψηφιότητα των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε αυτό το φόντο, χτες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Α. Σιλουάνοφ σε δήλωσή του ανέφερε ότι εάν υποβληθεί πρόταση οικονομικής στήριξης από την Ελλάδα, αυτή θα εξεταστεί από τη Ρωσία.

Σειρά επαφών εντός και εκτός Ευρωζώνης

Στο μεταξύ, σειρά επαφών, εντός και εκτός Ευρωζώνης, θα έχει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Πρώτος σταθμός το Λονδίνο, την ερχόμενη Δευτέρα 2/2, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τζ. Οσμπορν, καθώς και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σίτι. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι «η έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Την ίδια μέρα, προγραμματίζεται συνάντηση στο Παρίσι με το οικονομικό επιτελείο της γαλλικής κυβέρνησης (Μ. Σαπέν, Εμ. Μακρόν).

Στις 3/2, ο Γ. Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα ταξιδέψουν στη Ρώμη, για συναντήσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Παντοάν, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ρέντσι, αντίστοιχα.

Τέλος, την Αθήνα θα επισκεφτεί (11/2) ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, μετά από πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα. Στόχος, όπως ανακοινώθηκε, είναι η συζήτηση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης «περί ριζικών μεταρρυθμίσεων». Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά από τον Α. Γκουρία «να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του στο θέμα αυτό» (στον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος παρουσίαζε τις περιβόητες αντιλαϊκές «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ!), καθώς και την «εμπειρία του στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους ως υπουργού του Μεξικού»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ