ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Κάτω από το όριο ασφαλείας η λειτουργία στις εφημερίες

Οι συγχωνεύσεις και η τεράστια έλλειψη προσωπικού, βάζουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς

Το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία, λειτουργεί στο όριο

Eurokinissi

Το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπως και όλα τα νοσοκομεία, λειτουργεί στο όριο
Σε επικίνδυνες συνθήκες αντιμετωπίζονται έκτακτα περιστατικά στη διάρκεια εφημεριών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Παπαδημητρίου».

Μέσα απ' τη διαδικασία των συγχωνεύσεων και των ελλείψεων προσωπικού, οι πνευμονολογικές κλινικές έχουν συγχωνευτεί σε δύο -από τρεις- ενώ μία απ' τις δύο παθολογικές κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας, γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία των επικουρικών γιατρών. Η κατάσταση επιτάθηκε μετά το περασμένο καλοκαίρι που οι πνευμονολογικές κλινικές του «Σωτηρία» σταμάτησαν να μπαίνουν στο σύστημα των εφημεριών, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Ετσι, τούτη την περίοδο -λόγω και της έξαρσης της γρίπης- στα επείγοντα φτάνει αυξημένος αριθμός περιστατικών και το νοσοκομείο ή πλημμυρίζει με ράντζα ή γίνεται διασπορά σε άλλες κλινικές. Στην τελευταία εφημερία μάλιστα, υπήρξαν κοντά στα 20 ράντζα στην καρδιολογική κλινική και 15 περιστατικά της παθολογικής κλινικής νοσηλεύτηκαν σε άλλες κλινικές.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων βρίσκεται κάτω από το όριο ασφαλείας, με ελλιπές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και διαθεσιμοτήτων.

Η νοσηλεία δεκάδων ασθενών σε άλλες κλινικές του Νοσοκομείου, πέραν των κλινικών εισαγωγής τους, δημιουργεί τον κίνδυνο διασποράς λοιμώξεων στους ασθενείς των τμημάτων υποδοχής (ασθενείς ανοσοκατασταλμένοι, καρδιολογικοί, ασθενείς με μοσχεύματα κ.τ.λ.). Επίσης, λόγω έλλειψης κλινών, γίνεται υποχρεωτική η νοσηλεία ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία μετά τη λήξη της εφημερίας, όπου όμως είναι αδύνατη η κάλυψη από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναφορά του τρόπου εφημερίας των πνευμονολογικών κλινικών, εντάσσοντας και τις πνευμονολογικές κλινικές του «Σωτηρία», οι οποίες έχουν εξαιρεθεί για μακρύ χρονικό διάστημα. Επίσης, ζητά την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και τη λειτουργία των παροπλισμένων κλινών του Νοσοκομείου.

Κι άλλοι θάνατοι από γρίπη

Τρεις, ακόμα, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από προχτές εξαιτίας της γρίπης. Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι θάνατοι ανέρχονται πλέον σε 25, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 37 και συνολικά από την ώρα που ξέσπασε το κύμα της γρίπης, έχουν νοσηλευθεί 78 άτομα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων

Ζητάει να συμμετέχουν και οι συμβασιούχοι στην εκλογή εκπροσώπου των εργαζομένων στη διοίκηση του Οργανισμού του δήμου

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα
Διασπαστικά φαινόμενα καλλιεργούν η διοίκηση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας του Δήμου Κερκυραίων και η πλειοψηφία του σωματείου των δημοτικών υπαλλήλων, όπως καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό των συμβασιούχων από τη διαδικασία εκλογής του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι κάτω από τέτοιο καθεστώς στις κοινωνικές δομές του Δήμου φτάνουν τους 103, έναντι μόλις 50 εργαζομένων με μόνιμη θέση ή σύμβαση αορίστου χρόνου.

Χτες, αντιπροσωπεία της Γραμματείας Κέρκυρας του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με το αίτημα, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη διοίκηση του Οργανισμού να εκλεγεί από όλους τους εργαζομένους στις κοινωνικές δομές του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, κ.λπ.), χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είναι αυτονόητο πως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα σ' αυτή την εκπροσώπηση, δηλαδή δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, προκειμένου να μεταφέρονται κάθε είδους αιτήματα και ζητήματα όλων των εργαζομένων των υπηρεσιών του Οργανισμού. Ομως, τόσο η διοίκηση του Οργανισμού όσο και η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου δημοτικών υπαλλήλων, με κινήσεις και ενέργειες που δεν έχουν βάσιμα νομικά και ηθικά ερείσματα, αποκλείουν από τη διαδικασία της εκλογής του εκπροσώπου εργαζομένων το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό είναι 153. Απ' αυτούς οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου είναι 50. Η μεγαλύτερη μερίδα όμως των εργαζομένων αυτών, είναι 103 συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων που με διάφορα προγράμματα εργάζονται πολλά χρόνια στο Δήμο Κέρκυρας, με μισθούς και δικαιώματα κατώτερα, επειδή έτσι προστάζουν οι αντεργατικοί νόμοι των ευέλικτων και ελαστικών σχέσεων εργασίας που επιβλήθηκαν για χρόνια από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της χώρας. Γι' αυτούς, λοιπόν, τους εργαζόμενους γίνεται η προσπάθεια αποκλεισμού και παραγκωνισμού τους από την υπηρεσιακή διοίκηση του Οργανισμού κι απ' την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου ΟΤΑ.

Επειδή ως ΠΑΜΕ γνωρίζουμε και αντιπαλεύουμε χρόνια στους χώρους δουλειάς και στο συνδικαλιστικό κίνημα τα φαινόμενα της τεχνητής διάσπασης και διαίρεσης των εργαζομένων, είτε από εργοδότες είτε από πρόθυμους συνδικαλιστικούς κύκλους και υπαλλήλους, γι' αυτό και καταδικάζουμε αυτά τα φαινόμενα. Θέση μας αδιαπραγμάτευτη ήταν και είναι, η ενιαία εκπροσώπηση και συμμετοχή στις αποφάσεις όλων των εργαζομένων μέσα από τα εργασιακά τους σωματεία χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς από εκάστοτε πλειοψηφίες».

Γενικές Συνελεύσεις σωματείων
  • Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκλογή της απερχόμενης διοίκησης, και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 8 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος). Το σωματείο θα προχωρήσει σε απολογισμό της δράσης του και στο σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα.
  • Την Κυριακή 1 Φλεβάρη, στις 9 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με θέματα: Απολογισμός δράσης της διοίκησης του ΕΚΛ για το 2014 και προγραμματισμός δράσης για το 2015. Οικονομικός Απολογισμός 2014 και Προϋπολογισμός 2015. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του 2014. Συζήτηση και έγκριση ψηφισμάτων.
Νέος πρόεδρος στην Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου

Νέο πρόεδρο εξέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου σε πρόσφατη συνεδρίασή του, καθώς ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρός της, Γιάννης Τόλης, συνταξιοδοτήθηκε. Στη θέση του εκλέχθηκε ο Παναγιώτης Κατάρας, που εκτός από μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με θνησιγενή προγράμματα η Παιδοψυχιατρική Κλινική

«Επισφαλή» χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) μέσω βραχυπρόθεσμων και θνησιγενών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Είναι η πρώτη κλινική του νοσοκομείου που έχει ενταχθεί και θα λειτουργήσει μέσω ΕΣΠΑ και αυτό, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σημαίνει ότι για την πλειοψηφία του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού θα υπάρξει λήξη συμβάσεων σε λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας της κλινικής.

Και δεν φτάνει αυτό, αλλά επιπλέον η διοίκηση, για να καλύψει τις βασικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, στελέχωσε τις βάρδιες της κλινικής υπερωριακά μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. «Η πραγματική ανάγκη για μια σύγχρονη Παιδοψυχιατρική Κλινική στο ΠΑΓΝΗ, ικανή να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των ειδικών περιστατικών και στην ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, δεν ικανοποιείται με ευκαιριακές, αποσπασματικές λύσεις με προδιαγεγραμμένη ημερομηνία λήξης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν από το υπουργείο Υγείας να αποκαταστήσει τη δημόσια λειτουργία της παιδοψυχιατρικής και του νοσοκομείου με μόνιμους εργαζόμενους και να δώσει άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ