ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Γενάρη 2005
Σελ. /32
Καταθέτουν τη γνώμη τους για το Συνέδριο

Ελάχιστος χρόνος απομένει από τη μέρα που θα ανοίξει τις πύλες του το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στις 9 Φλεβάρη και θα διαρκέσουν έως τις 12 του ίδιου μήνα. Ηδη ο προσυνεδριακός διάλογος που άρχισε με τη δημοσιοποίηση των Θέσεων της ΚΕ, συνεχίζεται με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων συντρόφων και συναγωνιστών, των ανθρώπων που προσβλέπουν και θέλουν να συμβάλουν στην υπόθεση του Συνεδρίου, στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, ζήτημα που ενδιαφέρει ευρύτερα το λαό και τη δική του προοπτική, το δικό του μέλλον για μια κοινωνία που ο ίδιος θα καθορίζει τις τύχες του. Η συζήτηση ως τώρα αρκετά πλούσια μέσα στο λαό και χιλιάδες ήταν αυτοί με τους οποίους οι κομμουνιστές συζήτησαν για το Συνέδριό τους και τους στόχους του. Αλλωστε το ΚΚΕ αφουγκράζεται τις παρατηρήσεις, σκέψεις, απόψεις και προτάσεις των ανθρώπων του μόχθου συζητώντας μαζί τους την πολιτική του. Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε σε προσωπικότητες της δημόσιας ζωής του τόπου, ζητώντας μέσα σε λίγες λέξεις τη δική τους γνώμη για το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σήμερα φιλοξενούμε τα όσα μας είπαν οι Δ. Γρηγοράτος, Θ. Καρακατσάνης, Β. Λέκκας, Φ. Βαρδής, Β. Πετρόπουλος.

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ

Ηθοποιός

Αυτό που λείπει σήμερα από τον κόσμο είναι η ιδεολογική καθαρότητα. Μας έχουν πεθάνει με την παραπληροφόρηση και ο κόσμος έχει «παγώσει». Εύχομαι το 17 Συνέδριο να δείξει τους ιδεολογικούς δρόμους, να τροφοδοτήσει με ιδεολογικούς στόχους τους Ελληνες. Γιατί έρχονται πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτές που ήδη ζούμε. Το Συνέδριο του ΚΚΕ μπορεί να δώσει ιδεολογικές διεξόδους στο λαό, να αποκτήσει δύναμη να ακούγεται, στα χρόνια που έρχονται. Πρώτα χτυπάνε το πνεύμα και στη συνέχεια το σώμα του κόσμου. Πιστεύω ότι το Συνέδριο θα κάνει τους Ελληνες να σκεφτούν και να αντισταθούν. Οπως όλοι οι λαοί πρέπει να αντισταθούν. Είναι η μόνη διέξοδος από τον άκρατο καπιταλισμό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

Τραγουδιστής

Το ΚΚΕ ογδόντα έξι χρόνια παραμένει σταθερό και ακλόνητο, δίπλα πάντα στους αγώνες για τα λαϊκά δικαιώματα των εργαζομένων, τα προβλήματα των νέων, των συνταξιούχων. Αντιπαλεύει το ρατσισμό, τις πολιτικοστρατιωτικές εξαρτήσεις της χώρας μας, συμμετείχε πάντα στις κινητοποιήσεις για την αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στον πόλεμο. Η συσσωρευμένη αυτή διεθνής αγωνιστική πείρα του κόμματος και η ωριμότητα είναι στοιχεία που ισχυροποιούν το ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα μπροστά στη νέα κατάσταση καλείται να αναδείξει και να επαναπροτείνει λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα στη ζωή των εργαζομένων και να συμβάλει στη συσπείρωση του λαϊκού κινήματος. Το 17ο Συνέδριο είναι η συνέχεια μιας σειράς θετικών βημάτων από τα οποία εξαρτάται η ελπίδα πολλών ανθρώπων του μόχθου.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ

Σκηνοθέτης

Σ' αυτή τη φάση του γίγνεσθαι, η παρέμβαση του Κόμματος - μέσα από τις εργασίες του 17ου Συνεδρίου - θα μπορεί να θεωρηθεί τύποις και θυσία επαναστατική αν κατορθώσει να περάσει στη συνείδηση, αλλά και στην πράξη των μελών και κατ' επέκταση του κινήματος - και όχι μόνο του εγχώριου - τη θέση ότι ο σημερινός συσχετισμός δύναμης στον κόσμο δεν αλλάζει το χαρακτήρα της εποχής μας ως εποχής περάσματος στο Σοσιαλισμό. Δηλαδή, τέρμα στην άτακτη υποχώρηση, όχι επανάπαυση στην ανασύνταξη, καιρός για ανάληψη δράσης. Και, βέβαια, δράσης που δεν περιορίζεται στα όρια της κλασικής αντεπίθεσης για να 'χουμε αργότερα πάλι τα ίδια! Το μέτωπο τώρα και διαφέρει και είναι παγκόσμιο.

Πέρα, λοιπόν, από την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με τα ιδεολογήματα του ύστερου ιμπεριαλισμού (σύγκρουση πολιτισμών, τέλος της ιστορίας κλπ.), που το κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά μετά την επιτυχία της εσωτερικής ανασυγκρότησης, μπορεί να επωφεληθεί και από τις κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού, που νομοτελειακά κάνουν την επανεμφάνισή τους στα «καθημερινά» - για τα οποία ενδιαφέρονταν δήθεν οι λαϊκιστές της Δεξιάς - και οι οποίες κρίσεις αρχίζουν να προκαλούν ρήγματα στην αχαλίνωτη, αλλά και γι' αυτό όχι και τόσο αλώβητη επίθεσή του. Ηδη, η παγκοσμιοποίηση - έτσι, βέβαια, όπως την πραγματοποιούν - έχει δείξει τα όρια της «γεωγραφίας» της ως «χώρου δραστηριοποίησης της ελίτ των διεθνών ολίγων» και έχει προκαλέσει τριγμούς και συνθήκες μιας ενδεχόμενης ανατροπής. Που αν πραγματοποιηθεί με πρωτοποριακή δράση του κινήματος (παγκοσμιοποιημένου και σε προοπτική Παγκόσμιου Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου ΠΑΑΔΜ) δε θα μείνει σε μια επανάληψη της ιστορικής του 1914. Γιατί το μελλοντικό πέρασμα στο Σοσιαλισμό δε θα γίνει μόνο από την «πίσω πόρτα» της κάθε χώρας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γραμματέας της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«Σε μια περίοδο που η επιθετικότητα του κεφαλαίου δυναμώνει καθημερινά επιχειρώντας να γυρίσει την κοινωνία (σε όλα τα επίπεδα - εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες) στους προηγούμενους αιώνες της ιστορίας, η ανάγκη για την ανταπάντηση της εργατικής τάξης γίνεται ιστορικό καθήκον.

Η ενίσχυση του πολιτικού οράματος - που τόσο ταλαιπωρήθηκε την προηγούμενη περίοδο από την κατάρρευση της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και την ιδεολογική επίθεση που δέχτηκε από το αστικό στρατόπεδο - και η καθημερινή αντίσταση μέσα από την ταξική πάλη είναι τα δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν τα πρωτοπόρα κομμάτια των εργαζομένων. Ως συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ εύχομαι το Συνέδριό του να συμβάλει αποφασιστικά και ουσιαστικά σε αυτόν τον προβληματισμό και οι αποφάσεις του να ενισχύσουν τον καθημερινό και το συνολικό αγώνα για μια σοσιαλιστική κοινωνία».

ΦΩΤΗΣ ΒΑΡΔΗΣ

Συνδικαλιστής στην Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ

«Το Συνέδριο και εν προκειμένω το 17ο ως κορυφαία διαδικασία απολογισμού και αποφάσεων καλείται να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιστάσεις.

Οι αντιφατικές αναταράξεις της περιόδου που διανύουμε, οι αντεργατικές και οι αντικοινωνικές αναδιαρθρώσεις, τα γενικευμένα και αθεράπευτα χαρακτηριστικά της καπιταλιστικής κρίσης, εστιάζουν το νου και τη σκέψη στα αποτελέσματα μιας τέτοιας διεργασίας, ώστε να απαντούν και να παρεμβαίνουν καταλυτικά στις σημερινές και απώτερες εξελίξεις.

Σε αυτό το τοπίο, κατά τη γνώμη μου, το ενδιαφέρον πρέπει να στρέφεται στην κατεύθυνση εξεύρεσης εκείνων των μεθόδων για τη δημιουργία και αναπαραγωγή θεωρίας και εμπέδωσης από τους συμβαλλόμενους, σε πάγια και σταθερή αντιδιαστολή με φαινόμενα στείρου εμπειρισμού, που είτε οδηγούν σε υποκειμενισμό είτε σε διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων.

Η οργή και αγανάκτηση, για να μετατραπεί σε αγώνα και πολιτική προοπτική, επιτάσσει την αναγκαιότητα περαιτέρω επεξεργασίας της πολιτικής των κοινωνικοπολιτικών συμμαχιών. Αυτή η πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη στρατηγική, την ανάγκη διαλεκτικής τους σύνδεσης, τη διεύρυνση των επιμέρους μετώπων σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, το σεβασμό της αυτοτέλειάς των και της έντονης προβολής των ως τέτοιων, ώστε να αποφευχθούν στην πράξη τυχόν ακυρώσεις και στασιμότητες.

Τα φαινόμενα απόκλισης από τους πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς του κομμουνιστικού κινήματος, αποδείχτηκε ιστορικά, ότι αποφεύγονται στο μέλλον, όταν αντλούμε συμπεράσματα από το παρελθόν του, εξετάζοντάς το με διεισδυτική ματιά, νηφαλιότητα, πολιτική ψυχραιμία ανάλογα με τις περιστάσεις του μέλλοντος. Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ

(Είναι και δικός μας αγώνας)

Η ΓΗ μας κι οι ξωμάχοι της: οι ακούραστοι δουλευτάδες, που νύχτα - μέρα παλεύουν για το ψωμί της φαμελιάς τους. Φέρνεις τούτες τις ώρες στα μάτια ολοζώντανα όσα είδες και μέτρησες στις δημοσιογραφικές διαδρομές πότε με τα καπνά, πότε με τη σταφίδα, που συχνά οι ξαφνικές βροχές και τα χαλάζια σάρωναν τα πάντα.

ΘΥΜΑΜΑΙ εκείνο τον ογδοντάρη γέροντα σταφιδοπαραγωγό εκεί στ' αλώνια της Πυλίας που ζούσε μια τέτοια ώρα απελπισίας. Ζούσε μέσα στην απελπισία καθώς αντίκριζε χαμένη τη σοδειά του, ό,τι έλπιζε για τη φαμελιά του. Εμενε για ώρα αποσβολωμένος μέσα στ' αλώνια κι τη «μαύρη ρώγα» πριν προλάβει να την κουβαλήσει στο σπιτικό τη σάρωσαν τα ορμητικά αυλάκια.

ΦΕΡΝΕΙΣ στο νου δικά σου τέτοια θύματα, πρώτες πρώτες της ζωής καταγραφές, όταν το «μαύρο» σύγνεφο κοντά μια ώρα χρειάστηκε και τρύγησε τον κάμπο μας σαν τους θεριστάδες. Ηταν παραμονή Λαμπρής, έτοιμοι για το πανηγύρι και το γλέντι, που έμοιαζε με ξόδι, που το ζούσε το χωριό ολόκληρο.

ΣΤΗΣ ΘΥΜΗΣΗΣ το λογαριασμό φέρνεις ακόμη τους καλλιεργητές της Κωπαΐδας, εκεί στον κάμπο τους που μέσα στα μπαμπακοχώραφα κουβέντιασες κι άκουσες τον παραδαρμό και την απελπισία τους. Σου είπαν για τα κυνηγητά, που είχαν από την τράπεζα και το άγριο κυνηγητό από τους χωροφύλακες.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ κι εκείνος ο ψαρομάλλης ξωμάχος που δούλευε το ξύλινο αλέτρι. Σηκωνόταν βαθιά χαράματα, κι αγκομαχούσε ν' ανοίξει το χωράφι για να προλάβει να ρίξει το στάρι του στη γη, να προλάβει του καιρού τα πολλά κι άγνωστα καπρίτσια. Δεν περίμενε να λαλήσουν τα κοκόρια. Είχε βρει άλλο δικό του ρολόι κι αυτό ακολουθούσε. Ηταν ένα νυχτερινό αεροπλάνο που ταξίδευε από Αθήνα για Ρώμη κι εκείνο του έδινε το «σύνθημα» να ξεκινήσει για το χωράφι. Φυσικά αφού είχε αδειάσει την κούπα με το ζεστό κόκκινο κρασί, πυρωμένο ψωμί.

ΜΝΗΜΕΣ δυνατές, άσβηστες για το θεσσαλικό κάμπο, με τα προφητικά εκείνα λόγια του πρωτομάρτυρα της ελληνικής δημοσιογραφίας, λόγια γιομάτα αισιόδοξη προοπτική. «... Ο θεσσαλικός κάμπος - έγραφε το 1944 ο Κ. Βιδάλης - κλείνει μέσα του πολλές φυσικές κι ανθρώπινες δυνάμεις. Ολες αυτές πρέπει να αξιοποιηθούν στη μάχη για τη σπορά, που πρέπει ν' αποτελέσει μια ακόμα μάχη - θρίαμβο για τη Θεσσαλία...».

Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ κάμπος κι αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια - κι όχι βέβαια μόνο αυτός - κλείνει, όπως προφητικά είπε ο Κ. Βιδάλης, πολλές φυσικές κι ανθρώπινες δυνάμεις. Κι είναι ακριβώς αυτές οι δυνάμεις που και σήμερα παλεύουν αποφασιστικά.

ΑΥΡΙΟ Δευτέρα της αγροτιάς το αγωνιστικό ραντεβού με μπροστάρη στον αγώνα την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Είμαστε δίπλα τους. Είμαστε μαζί τους. Με την καρδιά και με την πένα μας πάντα μαζί τους. Ο αγώνας της αγροτιάς είναι και δικός μας αγώνας, για τη γη μας, για το ψωμί, για τη ζωή μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ