ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ολοταχώς για την απεργία στις 7 Φλεβάρη

Από την πρόσφατη πικετοφορία των εργαζομένων στην Αθήνα
Από την πρόσφατη πικετοφορία των εργαζομένων στην Αθήνα
Τους χώρους δουλιάς «αλωνίζουν» τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών στην Αθήνα, προκειμένου το μήνυμα της 24ωρης απεργίας, που οργανώνουν τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, να αγκαλιάσει και τον τελευταίο εργαζόμενο. Δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, ως μια πρώτη δυναμική απάντηση, στην απόφαση της κυβέρνησης για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Ταυτόχρονα, προωθούν την κοινή δράση και το συντονισμό με τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας καλεί τα μέλη της στις 7 του μήνα, μέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων, να κλείσουν τα καταστήματά τους. Αύριο, Δευτέρα, τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών οργανώνουν περιοδείες στις επιχειρήσεις κούριερ «ACS» και «SPEEDEX», καθώς και σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν περιλαμβάνει: Την απόρριψη όλων των μέτρων της κυβέρνησης της ΝΔ και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Την κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όλων των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο το απόγευμα, κλειστά τα καταστήματα. Ενιαίο ωράριο, συνεχές για όλα τα καταστήματα, που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Στη Θεσσαλονίκη, οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 3 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ, στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα καταστήματα «Λαμπρόπουλοι», «Μαρινόπουλος - Καρφούρ» - DIA, LIDL και ΜΑΚΡΟ. Τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, οι εμποροϋπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία, όπως αποφάσισαν στην τελευταία γενική συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει σύσκεψη των εργαζομένων την Τετάρτη, 2 Φλεβάρη.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο για το θέμα του ωραρίου και την ανάληψη συγκεκριμένων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Στόχος η εξόντωση των ΕΒΕ και το ξεζούμισμα εργαζομένων

Το έδαφος για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την ενίσχυση της κυριαρχίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην αγορά, στρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την απόφασή της για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Μια τέτοια απόφαση θα σημάνει την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων. Θα σημάνει την παραπέρα επέκταση του ωρομισθίου, της απλήρωτης εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου...

Η επιλογή της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με τη βοήθεια των συμβιβασμένων ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) στο συνδικαλιστικό κίνημα, εφάρμοσε το σημερινό απαράδεκτο ωράριο της λειτουργίας των καταστημάτων (8 ώρα λήξης Δευτέρα - Παρασκευή το χειμώνα, 9 ώρα λήξης Δευτέρα - Παρασκευή το καλοκαίρι και 6 το Σάββατο). Αποτέλεσμα αυτού του ωραρίου ήταν η ένταση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και η αδυναμία των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων να συναγωνιστούν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την επιβολή ενός παραπέρα διευρυμένου ωραρίου αποτελεί αίτημα των πολυεθνικών, που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους μικρούς εμπόρους και να επιβάλλουν την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ενδεικτικά μεταφέρουμε μια εικόνα από την ήδη κακή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην επαρχία.

Ωράρια και εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων

Στην Πάτρα διαφορετικό ωράριο ακολουθούν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και διαφορετικό ωράριο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ - μάρκετ. Ετσι, τα μικρά καταστήματα, με βάση το ωράριο της Νομαρχίας, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και το Σάββατο κλείνουν στις 2.30 το μεσημέρι, ενώ τις υπόλοιπες μέρες, πλην της Κυριακής, που είναι αργία, λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο μέχρι το βράδυ. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ - μάρκετ κλείνουν μόνο την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα και το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες είναι ανοιχτά μέχρι το βράδυ.

Βεβαίως, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ακόμα και αυτό το απαράδεκτο ωράριο που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1997, δεν τηρείται, καθώς ο χρόνος λειτουργίας παρατείνεται πολλές φορές για μισή, ακόμα και μια ώρα. Η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι τραγική, καθώς η πλειοψηφία δουλεύει με ωρομίσθιο, χωρίς ρεπό, χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες, τις οποίες αναγκάζεται να δουλεύει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς εργαζόμενους δεν έχουν ακόμα καταβληθεί τα αναδρομικά από την υπογραφή της σύμβασης για το 2004! Οπως όμως αναφέρουν και μικροί καταστηματάρχες, η οικονομική κατάσταση των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων δεν είναι καθόλου καλή. Η δε απελευθέρωση του ωραρίου δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο, παρά μόνο το «λουκέτο».

Μια ανάλογη κατάσταση ισχύει και στη Λάρισα. Ετσι, τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ από Δευτέρα έως Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Αντίθετα τα μικρά καταστήματα την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο κλείνουν στις 2 το μεσημέρι, ενώ τις υπόλοιπες μέρες λειτουργούν με διακεκομμένο ωράριο μέχρι το βράδυ. «Οι εργαζόμενοι ξεπατώνονται στη δουλιά», καταγγέλλουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου. «Νόμο» αποτελούν κυρίως για τα μεγάλα καταστήματα τα 3ωρα, τα 4ωρα, τα 6ωρα, η απλήρωτη εργασία και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μάλιστα πολλές φορές παραβιάζεται ακόμα και η αργία της Κυριακής, καθώς οι εργαζόμενοι καλούνται για να φτιάξουν τα καταστήματα κλπ.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ όλες τις μέρες της εβδομάδας και το Σάββατο μέχρι τις 6 μ.μ. δουλεύουν και τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες σούπερ - μάρκετ στα Γιάννενα, σε αντίθεση με τα μικρά καταστήματα που κλείνουν δυο απογεύματα και το Σάββατο λειτουργούν μέχρι τις 2 μ.μ. Ανεξέλεγκτες όμως διαστάσεις έχει πάρει η εργοδοτική ασυδοσία σε βάρος των εργαζομένων. Εκτός από το εκτεταμένο ωρομίσθιο, την απλήρωτη εργασία και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μεγάλες διαστάσεις παίρνει και η ανασφάλιστη εργασία. Πολλοί εργαζόμενοι δεν πληρώνονται ούτε καν τη σύμβαση, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν συνδικαλιστές, άλλα υπογράφουν ότι πληρώνονται και άλλα παίρνουν στο χέρι, μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

Στην Κρήτη, η κατάσταση παρουσιάζεται ακόμα χειρότερη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Ηράκλειο, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ - μάρκετ λειτουργούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, παραβιάζοντας μάλιστα πολλές φορές και το ισχύον ωράριο. Τα μικρά καταστήματα λειτουργούν σύμφωνα με το ωράριο της Νομαρχίας με τρία απογεύματα κλειστά. Είναι ενδεικτικό, ότι στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου η κυβέρνηση επέβαλλε λειτουργία από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και το Σάββατο μέχρι τις 6 μ.μ., στο Ηράκλειο οι μικροί καταστηματάρχες δεν μπόρεσαν να κρατήσουν παραπάνω από δυο μέρες τα καταστήματά τους ανοιχτά όλη τη μέρα! «Βάραγαν μύγες», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας ΕΒΕ.

Οι συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους είναι τραγικές. Υπάρχουν, όπως μας κατήγγειλαν, πολυκαταστήματα στα οποία μόνο οι προϊστάμενοι εργάζονται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και όλοι οι υπόλοιποι με ωρομίσθιο! Το καινούριο «φρούτο» είναι η απασχόληση εργαζομένων σε καταστήματα με προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» τα επονομαζόμενα «stage», τα οποία βεβαίως δεν προβλέπουν ασφάλιση των εργαζομένων!

Ο κυβερνητικός στόχος για εξόντωση των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων και παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων, είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Ακριβώς έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και οι ΕΒΕ, οι οποίοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το συντονισμό της πάλης τους.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Σύσκεψη σωματείων για μισθούς και ακρίβεια

Πρωτοβουλία συσπείρωσης των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων των εργαζομένων στους χώρους της ιδιωτικής υγείας, με στόχο το συλλογικό αγώνα και τη συλλογική δράση πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, αναλαμβάνει το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στις 4.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ` Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος), με κεντρικά ζητήματα την ακρίβεια και τη διεκδίκηση μισθών που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

Οι αποφάσεις θα παρθούν μπροστά στα μαγαζιά

Ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, στην αρχή του εμπορικού πεζόδρομου της Ερμού (Ερμού και Βουλής), πραγματοποιούν την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών. Μετά την ανοιχτή συνεδρίαση, θα ακολουθήσει πικετοφορία στον εμπορικό δρόμο της Ερμού. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», «Κωνσταντακάτου» και «MAKRO CASH AND CARRY» καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν αποφασιστικά στο συμβούλιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ