ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο

Νέους δυναμικούς αγώνες σαλπίζουν οι ταξικές δυνάμεις και συντονίζουν την πάλη τους σε τοπικό, κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο. Αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, το ΠΑΜΕ «βγαίνει μπροστά» και με τις κινητοποιήσεις του το επόμενο διάστημα δίνει απάντηση στην αντεργατική επίθεση που δυναμώνει, αλλά και στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που καταδικάζει το κίνημα στην απραξία.

Για την καλύτερη προετοιμασία αυτών των αγώνων και τις πρωτοβουλίες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέχρι και την Πρωτομαγιά, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει τη Δευτέρα, 7 Φλεβάρη, μαζική συγκέντρωση στο θέατρο «Ακάδημος», στις 6 το απόγευμα.

Σε προκήρυξή του προς τους εργαζόμενους, τους νέους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, το ΠΑΜΕ αναλαμβάνει ανοιχτά τη δέσμευση: «Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οικοδόμων, των κλωστοϋφαντουργών, το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη, το ΠΑΜΕ συνεχίζει την προσπάθεια. Θα βρεθεί στους χώρους δουλιάς, θα οργανώσει πολύμορφες κινητοποιήσεις, συντονίζοντας τον αγώνα σε κλαδικό, τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο».

Μετά από 11 μήνες διακυβέρνησης από το κόμμα της ΝΔ, ένα είναι το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα, υπογραμμίζει στην προκήρυξή του το ΠΑΜΕ: «Η ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική της είναι και αυτή εχθρική για τους εργαζόμενους, είναι πολιτική που δουλεύει για τα συμφέροντα και τα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου. Δε χωράει καμία αναμονή, δεν υπάρχει περιθώριο για εγκλωβισμό σε νέες ψεύτικες προσδοκίες».

Απολύσεις, ανεργία, ακρίβεια, απελευθέρωση ωραρίου, λιτότητα με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι το καθεστώς που διαιωνίζει η κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική που προδικάζει ακόμα πιο επώδυνες αλλαγές σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και η οργάνωση των αγώνων, που θα «πατάνε» στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, είναι ο μόνος δρόμος που μπορούν να επιλέξουν οι εργαζόμενοι.

Ηδη, ταξικά συνδικάτα κινούνται ακριβώς σ' αυτήν την κατεύθυνση. Απέναντι στην πρόκληση της κυβέρνησης να απελευθερώσει παραπέρα το ωράριο, πατώντας στους αντιδραστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ, εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ, οργανώνουν την απεργιακή τους κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη. Σε ανάλογες διεργασίες για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης, βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Παράλληλα, οικοδόμοι και κλωστοϋφαντουργοί δουλεύουν για την προετοιμασία των απεργιακών τους κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν για το Μάρτη. Κινητοποιήσεις ενάντια στις συντάξεις πείνας και την κατακόρυφη χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου ετοιμάζουν και οι αγωνιστικές δυνάμεις των συνταξιούχων.

Ναι, τέτοια συνδικάτα χρειάζεται η εργατική τάξη. «Συνδικάτα γερά, ζωντανά, ταξικά προσανατολισμένα, που θα αντιπαλεύουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Στον αντίποδα όλης αυτής της αγωνιστικής προσπάθειας, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για μια ακόμη φορά, έδειξε «με ποιον είναι». Στην Ολομέλεια της Διοίκησης την περασμένη Παρασκευή, όχι μόνον απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία μέσα στο Μάρτη, αλλά επιβεβαίωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, ότι τελικά είναι στην «απέναντι όχθη», ότι ανοιχτά συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Ξανά και ξανά, λοιπόν, αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι να ενισχύσουν εκείνες τις δυνάμεις, που αποφασιστικά στέκονται στο πλευρό του, που δεν είναι «δήθεν», αλλά στην πράξη κάθε μέρα αποδεικνύουν την ταξική τους συνέπεια.

Ξανά και ξανά, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν πάνω σ' αυτό το συμπέρασμα όπου καταλήγουν και οι ίδιοι μέσα από την καθημερινή τους εμπειρία. Οτι - όπως υπογραμμίζει και το ΠΑΜΕ στην προκήρυξή του - «η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα κινείται συνεχώς και σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνεται πιο επιθετική και θα γεννάει συνεχώς πιο επικίνδυνα αντιλαϊκά μέτρα. Οσο πιο γρήγορα απεγκλωβίζονται εργατικές δυνάμεις από τις δαγκάνες της κυρίαρχης πολιτικής και επιλέγουν το δρόμο της ταξικής πάλης, τόσο θα ισχυροποιείται ο αγώνας μας».

Σ' αυτό το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα πρέπει να απαντήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Και να απαντήσουν πριν απ' όλα, πυκνώνοντας τις γραμμές του αγώνα. Γιατί, τελικά, αυτό που έκρινε πάντα και θα κρίνει και τώρα το μέλλον τους, αυτών και των παιδιών τους, είναι η δική τους πάλη.

Πατριδογνωμόνιο
Η γραμμή του φιδιού

Η Ελλάδα κομμένη στα δυο. Οχι επειδή οι αγρότες έβγαλαν ή θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους για το δίκιο και την οργή τους ή για την ανοχή τους στην πολιτική που τους εξανδραποδίζει - αχ! το λάθος κι η ανοχή έγινε εξαντλημένη αντοχή.

Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δυο, σε λίστες νομιμοφανών ή νομιμοφρόνων του Δημοσίου, όπως λ.χ. οι δημοσιογράφοι, ή σε λίστες παρατυπούντων ή ...παρανομούντων αγροτών, που κυνηγάνε ένα κομμάτι ψωμί για μισό τόνο βαμβάκι.

Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δυο, στο δημόσιο και το ιδιωτικό αγαθό, το φτυμένο και το προνομιακό, που ήρθαν και κρεμάστηκαν στην πανέμορφη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, που όμως έκλεισε, γιατί έπαθε και κάηκε το σκοινί (;)... Πράγματι, μιλούνε όλοι για μυστήριο, για κεραυνούς κι αέρηδες και Γάλλους που 'ρχονται να απαντήσουν στο πρωτοφανές. Ομως, σύντροφοι, ο κεραυνός, όλοι το ξέρουν κι ας μην τ' ομολογούν πως έπεσε νωρίτερα. Στις πλάτες του φορολογούμενου, αυτό το έργο, το ωραίον και χρήσιμον, θα το εκμεταλλεύεται για 35 χρόνια αυτός που συνεισέφερε λιγότερο από 10% οικονομικώς στην κατασκευή του. Είναι εκείνος λοιπόν ο κεραυνός, το καθόλου μυστήριο, που έδωσε στο δημόσιο αγαθό, στο δημόσιο έργο, στη δημόσια υπηρεσία, το διαβατήριο για την τσέπη του ιδιώτη, έγινε πάσο για το κέρδος και αναγκαστική συνεισφορά των πολλών στην ευμάρεια των ολίγων.

Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δυο. Ταξικά, από καταβολής της. Εθνικά, προ κάθε καταστροφής της. Γιατί σήμερα, που λαλάμε άκριτα για λίστες και λεφτά, ποιοι τα πιάνουν κι από πού και πώς και πότε και γιατί, είμαστε θαρρείς στην ίδια εκείνη εποχή. Τότε που ο Νίκος Καραντηνός, ο φάρος της εντιμότητας και του αγώνα ο φωτεινός, έγραφε για τον Βάρναλη, τον ...δημοσιογράφο. Ο οποίος δεν πήρε ποτέ απάντηση στο αίτημά του προς την Ενωση Συντακτών, γραμμένο στα 90 του, με το οποίο ζητούσε να δίνεται μικρό βοήθημα στους γέρους που δε θα ζήσουν πολύ, αφού από τη σύνταξή του, την απολύτως πενιχρή, ξόδευε τη μισή σε ταξί για να κινηθεί, στοιχειωδώς, με το βάρος των χρόνων, των πόνων και των στίχων του στο κορμί.

Κι είναι κομμένη στα δυο η πατρίδα, γιατί, εννιά χρόνια μετά τα Ιμια, με νεκρούς στο Αιγαίο τον Γιαλοψό, τον Βλαχάκο και τον Καραθανάση, μια γκρίζα τουρκοΝΑΤΟική γραμμή φαίνεται ήδη στο χαρτί να χαράζει νέο σύνορο συμφερόντων, ακριβώς εκεί, στον 25ο παράλληλο. Οπως ακριβώς επιθυμεί η κουμπάρα και φίλη Αγκυρα και καταγράφει στη «νόταμ» της, την ώρα που εμείς στέλνουμε κι άλλο στρατεύσιμο, αναλώσιμο υλικό, τους ένστολούς, μας να φυλάνε κάτι και κάποιου τα νιτερέσα στο Αφγανιστάν!..

Κι αυτή η χαρακιά μεγαλώνει. Βαθαίνει. Ογκώνει τη βουή στ' αυτιά του παρόντος και του μέλλοντός μας. Κι αν δεν υπάρχουν σήμερα οι Σοβιετικοί να κλείσουνε τα Αουσβιτς, υπάρχουν ακόμα οι ιδέες κι οι πολλοί για να κλείσουν τα Γκουαντανάμο και τ' Αμπού Γκράιμπ, να ξεπλύνουνε τα γκρίζα και να σπέρνουνε τη γη χωρίς κανέναν Βάρναλη να επαιτεί και με καμία γέφυρα κλειστή. Το φίδι άμα σκοτωθεί γλιτώνει το παιδί.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΟΓΕ
Κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σήμερα, Κυριακή, 30 Γενάρη 2005, στις 5.30 μμ, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Η φετινή κοπή είναι αφιερωμένη στο 9ο Συνέδριο της ΟΓΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8-10 Απρίλη, με κεντρικό σύνθημα «Νέα γυναίκα - θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Γνώρισε την ΟΓΕ, γίνε μέλος της».

Η εκδήλωση, περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη γυναίκα μέσα από την τέχνη. Ακόμα, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Κ. Εγγλέζο, Σ. Καπερνάρου και Α. Μουζάκη, καθώς και μουσικό πρόγραμμα με τους Στρ. Γκρίντζαλη, Κ. Σταυρόπουλο και Α. Θεοδόση.

Πληροφορίες στους κατά τόπους συλλόγους και στο τηλέφωνο: 210.3629.460.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ