ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Γενάρη 2005
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΣΥ
Το σήμερα διατάζει, το αύριο προσκαλεί

Αύριο οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Η αυριανή πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας να βγουν στους δρόμους, διεκδικώντας λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους κι ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, καθώς και πολύμορφες άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε επαρχίες και πρωτεύουσες δεκάδων νομών, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, για να εκφραστεί η συνολική αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και να διαδηλωθεί η αποφασιστικότητα της μαχόμενης αγροτιάς να συνεχίσει και να κλιμακώσει τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

***

Η αυριανή πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση είναι συνέχεια των μεγάλων αγροτικών αγώνων, που αναπτύσσονται την τελευταία δεκαετία και στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν, με συνέπεια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μια πολιτική που, σαν δρεπάνι, «κόβει κεφάλια» μικρομεσαίων αγροτών, αρπάζοντας τη γη τους και παραδίνοντάς τη σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες, για να προχωρήσει, πιο γρήγορα, η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα.

ICON

Μια πολιτική που πετάει στην ανεργία, στην ανέχεια, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες ξωμάχους - στα 15 τελευταία χρόνια εκτοπίστηκαν από την αγροτική απασχόληση κοντά στους 200.000 μικροί και μεσαίοι νοικοκυραίοι της υπαίθρου - μειώνει την αγροτική παραγωγή, στερώντας από τον ελληνικό λαό τα ντόπια προϊόντα - που μπορεί να είναι φτηνά για τον εργαζόμενο, αλλά και ποιοτικά και υγιεινά - κι αυξάνοντας τη διατροφική εξάρτηση της Ελλάδας από τους ξένους και τις πολυεθνικές.

***

Η αυριανή πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει αγωνιστικό σταθμό και, συνάμα, νέα αφετηρία αγώνων, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και με προοπτική την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών δύναμης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του λαού και του τόπου.

Και υπάρχουν οι δυνατότητες αυτή η κινητοποίηση να φέρει «νέο, ούριο άνεμο» στο αγροτικό κίνημα, το οποίο, απαλλαγμένο από τη συμβιβαστική τακτική των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και στεκόμενο μακριά από το «πνεύμα» νομιμότητας και συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις και τις απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που «κουβαλούν» κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να καταστεί πιο ισχυρό και πιο αποτελεσματικό.

***

ΠΑΣΥ: Σύσκεψη στη Λάρισα για την προετοιμασία των αυριανών κινητοποιήσεων

Eurokinissi

ΠΑΣΥ: Σύσκεψη στη Λάρισα για την προετοιμασία των αυριανών κινητοποιήσεων
Η αυριανή πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση είναι υπόθεση όλων των μικρομεσαίων αγροτών, όπου κι αν ζουν κι εργάζονται, ό,τι προϊόν κι αν καλλιεργούν, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζουν. Γιατί προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα προϊόντα και το σύνολο των μικρών και μεσαίων παραγωγών, που πουλούν, φέτος, σε πολύ χαμηλές, μέχρι εξευτελιστικές, τιμές, βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και νιώθουν άμεση την απειλή του ξεκληρίσματος.

Στις, κατά τόπους, κινητοποιήσεις θ' αναδειχτούν τα προβλήματα όλων των προϊόντων που παράγονται στη συγκεκριμένη περιοχή και θα διεκδικηθούν οι λύσεις που απαιτούνται. Ταυτόχρονα, θα προβληθούν οι ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος για τη λύση του συνολικού αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας, αφού, βεβαίως, επισημανθούν οι πραγματικές αιτίες και οι μεγάλες ευθύνες όλων όσοι διαχειρίζονται, σε κυβερνητικό επίπεδο, την αντιαγροτική πολιτική κι όλων όσοι τη στηρίζουν, με πολλούς και διάφορους τρόπους.

***

Η αυριανή πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση θ' αναδείξει τα γενικότερα προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, τα οποία, εκτός των αγροτών, βιώνουν και όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Προβλήματα που σχετίζονται:

  • Με την ακρίβεια, που «κατατρώει» το πενιχρό εισόδημα του μικροαγρότη, αλλά και πενιχρό μεροκάματο του οικοδόμου, του τεχνίτη, του επαγγελματία, του μαγαζάτορα, του βιοτέχνη και την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ, του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ.
  • Με την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από την Πολιτεία, η οποία συνεχώς απομακρύνεται από το χωριό, αφήνοντας πίσω της ερειπωμένα σπίτια, άδειες εκκλησιές, χορταριασμένα σχολειά, απελπισμένους ανθρώπους.
  • Με την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, που «απαγορεύει» στους φτωχούς χωρικούς να γιατρευτούν όταν αρρωστήσουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
  • Με την ανυπαρξία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής, που στερεί από τους ανθρώπους της υπαίθρου την απόλαυση της τέχνης, τη χαρά της διασκέδασης, το δικαίωμα στην άθληση για καλύτερη ζωή.

Να γιατί η ΠΑΣΥ καλεί σε αγωνιστική συμπαράταξη με τη μικρομεσαία αγροτιά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γιατί είναι κοινά τα προβλήματα και τα αιτήματα, κοινές οι ανησυχίες και οι προσδοκίες, κοινοί οι στόχοι και οι προοπτικές, άρα κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα αιτήματα

Το ενωτικό, διεκδικητικό πλαίσιο, που θέτει η ΠΑΣΥ για την αυριανή κινητοποίηση, είναι:

  • Εγκαιρα να αγοράζονται από τους παραγωγούς τα αγροτικά προϊόντα, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για ν' αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και του λαού μας. Αμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με χτύπημα της ακρίβειας στα μέσα και στα εφόδια.
  • ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και με πολύπλευρη στήριξη, ιδιαίτερα των νέων αγροτών, καθώς και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών.
  • Αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική και επιστημονική στήριξη του αγρότη.
  • Πλήρη ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους, σε αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίσης με την ετήσια εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ το μήνα).
  • Δωρεάν, δημόσια και αναβαθμισμένη Παιδεία και Υγεία.
  • Η αγροτική οικονομία να στηριχτεί στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αφού αλλάξει ριζικά το υπάρχον συνεταιριστικό κίνημα, που θ' ασχολούνται από την κοινή καλλιέργεια ως την επεξεργασία και εμπορία των προϊόντων.
  • Να σταματήσει το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση των αγώνων.
Τα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ

Δεκάδες αγροτικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν αύριο σ' ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσα στα άλλα, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στις παρακάτω πόλεις:

  • Καρδίτσα, οι αγρότες του νομού θα ξεκινήσουν με τα τρακτέρ τους από 30 περίπου χωριά και θα κατευθυνθούν στο Δέλτα Καρδίτσας, όπου θα ενωθούν και θα συγκεντρωθούν.
  • Λάρισα, συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Ελασσόνα, στην Αγιά και στον Τύρναβο.
  • Τρίκαλα, οι παραγωγοί θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία.
  • Μαγνησία, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Σούρπης.
  • Φθιώτιδα, στις 6 μ.μ. στην πλ. Πάρκου της Λαμίας.
  • Βοιωτία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.
  • Εύβοια, οι αγρότες της περιοχής Μαντουδίου είναι ήδη συγκεντρωμένοι στην θέση Παλιούρι - Κόμβος.
  • Αρτα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κιλκίς.
  • Γιάννενα, στις 7 π.μ. συγκέντρωση στο δημαρχείο Ελαιούσας του Δήμου Πασαρώνος.
  • Πρέβεζα, συγκέντρωση στις 11.30 στον Φόρο και στην συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.
  • Κέρκυρα, συγκέντρωση στις 11 π.μ στην πλ. Σαρόκο.
  • Αιτωλοακαρνανία, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις μία στην θέση Συκιά περιοχή Μακρυνία στις 10.30 π.μ. και μία στο Σαμάρι Κατούνας έξω από την Αμφιλοχία την ίδια ώρα.
  • Κατερίνη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στη Ν. Χαλκηδόνα.
  • Κιλκίς, στις 11 π.μ., μπροστά στη Νομαρχία.
  • Σέρρες, στις 11 π.μ. στον Προμαχώνα.
  • Ορεστιάδα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία
  • Κομοτηνή, στις 11 π.μ., επίσης στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Αχαΐα, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία στο Αίγιο, στις 10 π.μ. και η άλλη στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής την ίδια ώρα.
  • Ηλεία, στις 10.30 π.μ. στον κόμβο Φιλοθέης στον Πύργο.
  • Μεσσηνία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
  • Αργολίδα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγ. Πέτρου στο Αργος.
  • Χανιά, 10 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
  • Μυτιλήνη, στις 11 π.μ. στην Αγιάσο.
  • Λήμνος, στις 10 π.μ. στο Λιβαδοχώρι.
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συμπορευόμαστε με την αγωνιζόμενη αγροτιά.

Στα μπλόκα του αγώνα τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Μετώπου

Να συμπορευτούν δραστήρια με την αγωνιζόμενη αγροτιά καλεί τα συνδικάτα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τη φτωχή αγροτιά, που με τους αγώνες της διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή. Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα επισκεφτεί τα μπλόκα των αγροτών και θα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

Στο χαιρετιστήριό της προς την αγωνιζόμενη αγροτιά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Εκ μέρους της Εργατικής Τάξης και του Ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος χαιρετίζουμε τη φτωχή αγροτιά, που βρίσκεται σε αγωνιστικό αναβρασμό διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή.

Χρόνια τώρα είτε με πράσινες είτε με μπλε κυβερνήσεις οι αγροτικές πολιτικές είναι μαύρες για τους αγρότες και το βιος τους. Αυτοί που θησαυρίζουν με τον ιδρώτα της αγροτιάς είναι οι μεσάζοντες, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Είναι οι ίδιοι ακριβώς, που κερδοσκοπούν σε βάρος και της εργατικής τάξης.

Αυτές τις ώρες λοιπόν που τα τρακτέρ ζεσταίνουν τις μηχανές τους στις πλατείες και στα κεφαλοχώρια της υπαίθρου, το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Συνδικάτα να συμπορευτούν δραστήρια με την αγωνιζόμενη αγροτιά. Να εκφράσουν με τον πιο ενεργητικό τρόπο την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αυτό αγώνα. Να βγουν στους δρόμους και να ενώσουν τη φωνή τους κόντρα στις αντιαγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Να απαιτήσουν λύση των αιτημάτων τώρα.

Η νίκη της φτωχής αγροτιάς θα είναι νίκη όλων μας. Νίκη του ανυπόταχτου κινήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ