ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων

Να διακόπτονται όλες οι υπαίθριες εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς απαιτούν σωματεία

EUROKINISSI

Με αρκετούς χώρους δουλειάς να μετατρέπονται σε καμίνια λόγω του καύσωνα, όπως εργοστάσια και εργοτάξια, μεταλλοβιομηχανίες, λιμάνια αλλά και οι δρόμοι όπου εργάζονται οι ταχυμεταφορείς, τα σωματεία βρίσκονται «επί ποδός» για να επιβάλουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων ειδικά για εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκονται εκτεθειμένοι. Θυμίζουμε τις προκλητικές παραινέσεις της εργοδοσίας σε ταχυμεταφορείς στο προηγούμενο κύμα καύσωνα που με ηλεκτρονικά μηνύματα, αντί να σταματήσει τη δουλειά τουλάχιστον τις ώρες αιχμής, έκανε συστάσεις για «πολλά υγρά» και ...τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

«Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, ενώ η προστασία της υγείας των εργαζομένων πάει περίπατο, μπροστά στο να "βγει η δουλειά", γι' αυτό και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα». Επομένως, «απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων».

Τα μέτρα που απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων από κυβέρνηση και εργοδοσία είναι τα εξής:

-- Να μην κοπούν το ρεύμα και το νερό από κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι λόγω χρεών. Απαιτούμε τα όποια χρέη να παγώσουν.

-- Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον γιατρό Εργασίας και τον τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

-- Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38βαθμούς σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, εργοτάξια κ.τ.λ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου, χωρίς καμία περικοπή.

-- Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-- Διαλείμματα ανά 1 ώρα για ένα τέταρτο, μόλις η θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 36 βαθμούς, για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

-- Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.

-- Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

-- Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.

-- Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.

-- Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

Να απαγορευτούν οι διανομές μέσα στον καύσωνα

Να απαγορευτεί η διανομή προϊόντων με μηχανάκι για την προστασία των ντελιβεράδων, απαιτεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Οπως επισημαίνει, «οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού αντί να σταματήσουν τη διανομή ώστε να προστατευτεί η υγεία των διανομέων, με το προκλητικό 1 ευρώ ανά παραγγελία, προτρέπουν τους διανομείς να βγουν στο δρόμο και να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μη χάσουν τα κέρδη τους».

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής ζητά επίσης να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Την ανάγκη λήψης μέτρων επισημαίνει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά γίνονται ακόμα πιο αναγκαία απ' τη στιγμή που το κύμα καύσωνα συμπίπτει με ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Το ΠΑΜΕ

Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή που ο υδράργυρος άρχισε το σκαρφάλωμα το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στα συνδικάτα να είναι σε διαρκή κινητοποίηση, καταθέτοντας μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. «Σε συνθήκες καύσωνα, όπως τώρα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε η κυβέρνηση, επιδρά και η θερμική καταπόνηση», σημείωνε, αναδεικνύοντας και τα προβλήματα από την παντελή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στους χώρους εργασίας με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.


ΚΑΥΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ 44 ΒΑΘΜΟΥΣ
Στο έλεος του πολυήμερου καύσωνα ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες με ευθύνη κυβέρνησης - Τοπικής Διοίκησης

Οι συστάσεις, η εγκύκλιος και η επιστολή προς δήμους και Περιφέρειες από υπουργεία ενόψει του καύσωνα επιβεβαιώνουν ότι η προστασία της ζωής του λαού έρχεται σε δεύτερη μοίρα

Χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και να προστατεύει τη ζωή των εργαζομένων, των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των ευπαθών ομάδων, η χώρα έχει μπει στην τροχιά του κύματος καύσωνα που θα διαρκέσει - σύμφωνα με τις χτεσινές νέες προβλέψεις της ΕΜΥ - μέχρι την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Ηδη, άλλωστε από την περασμένη Τετάρτη το θερμόμετρο έχει αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου και αναμένεται τις τρεις επόμενες μέρες να φτάσει τους 44, ακόμα και τους 46 σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και πάνω από μία βδομάδα, η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά την επικίνδυνη και απάνθρωπη συνταγή της «ατομικής ευθύνης», διατυπώνει ευχολόγια περί «ανάγκης για προστασία των ευπαθών ομάδων» και προχωρά σε παραινέσεις που αφορούν ένα κρίσιμο ζήτημα όπως αυτό της πανδημίας. Και αφήνει στο έλεος του καύσωνα όσους κινδυνεύουν περισσότερο. Οσους είναι αναγκασμένοι να εργαστούν αυτές τις μέρες και βέβαια όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε λειτουργία κλιματιστικά στα σπίτια τους, εξαιτίας του υψηλού κόστους αγοράς αλλά και πληρωμής του λογαριασμού ρεύματος.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 27 Ιούλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, έστειλαν, ο μεν πρώτος μία επιστολή προς τους δήμους και τις Περιφέρειες, ο δε δεύτερος μία εγκύκλιο προς τους δήμους της χώρας. Και οι δύο για το θέμα της προετοιμασίας για τον καύσωνα. Την Τετάρτη 28 Ιούλη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για τον καύσωνα.


Ας δούμε πιο αναλυτικά τι καταγράφεται σε αυτά:

«Ενεργοποιήστε τις κοινωνικές δομές» ...που είναι διαλυμένες

- Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών καλεί δήμους και Περιφέρειες «να θέσετε σε εφαρμογή τα αυξημένα σχέδια ετοιμότητας πολιτικής προστασίας και να προετοιμάσετε κατάλληλα τις κοινωνικές δομές των υπηρεσιών σας».

Για ποιες κοινωνικές δομές μιλάει;

Για εκείνες που τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης, έκλειναν η μία πίσω από την άλλη;

Για εκείνες που έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό, ενώ οι συμβασιούχοι μειώνονται όλο και περισσότερο;

Για εκείνες όπου εδώ και 1,5 χρόνο με την πανδημία δεν προσλήφθηκε ούτε ένας νέος εργαζόμενος παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη ανάγκη;

Αλλωστε, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, στις 30 Ιούνη, το Συνδικάτο ΟΤΑ έκανε κινητοποίηση για το θέμα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων.

Είναι γνωστό ότι οι δήμαρχοι υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αποδέχονται τη γενίκευση των «ελαστικών» μορφών εργασίας σε αυτές τις κρίσιμες κοινωνικές δομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πανδημία, μια σειρά από κοινωνικές δομές ανέλαβαν καθοριστικό ρόλο και αυξημένα καθήκοντα όσον αφορά την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, Κέντρα Κοινότητας κλήθηκαν να δουλέψουν σε αντίξοες συνθήκες βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και αυτή των οικογενειών τους. Και την ίδια ακριβώς περίοδο όχι μόνο δεν ενίσχυσαν με μόνιμο προσωπικό τις δομές αυτές αλλά ούτε καν ξεκίνησαν μια διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Καμία ουσιαστική προστασία και μέριμνα


Eurokinissi

- Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών καλεί δήμους και Περιφέρειες «να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την παραμονή των αστέγων και ιδίως των ηλικιωμένων και πασχόντων από χρόνια νοσήματα σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό». Και στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ορίζονται ως ώρες διημέρευσης (σ.σ. όχι διανυκτέρευσης) «από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ.».

Καμία κουβέντα για τον τρόπο που θα φτάσουν εκεί οι ηλικιωμένοι, ειδικά όσοι μένουν μόνοι τους και έχουν προβλήματα υγείας και καμία αναφορά για το πώς θα επιστρέψουν σπίτι τους.

Καμία αναφορά σε διανυκτέρευση, αφού είναι λογικό για αρκετούς από τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς, ακόμα και το βράδυ που το σπίτι τους θα είναι πυρωμένο από τα 45άρια, δεν θα είναι κατάλληλο για να κοιμηθούν. Ενώ επιπλέον θα χρειάζονται μία επίβλεψη για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καμία αναφορά σε μεγάλους χώρους ώστε να μπορούν να διανυκτερεύσουν άνθρωποι και βέβαια καμία αναφορά σε ενίσχυση του προσωπικού που να μπορεί να εξυπηρετήσει το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας αυτούς τους ανθρώπους σε κλιματιζόμενους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ο ένας δήμος μετά τον άλλον ανακοινώνει 1, 2, το πολύ 3 χώρους, περιορισμένης έκτασης, πολλές φορές μέσα στα δημαρχεία, την ώρα δηλαδή που θα δουλεύουν και εργαζόμενοι. Και με δεδομένο ότι πρέπει να τηρούνται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε αυτούς τους χώρους θα μπορούν να φιλοξενηθούν ελάχιστοι άνθρωποι. Τι γίνεται με όσους, χωρίς να το γνωρίζουν, πάνε εκεί και περιμένουν μέσα στο λιοπύρι;

Θάλαμοι διασποράς κορονοϊού οι κλιματιζόμενοι χώροι

- Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται: «...συστήνεται να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους».

Αντί, λοιπόν, να ενισχυθούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να σταλούν σε κάθε γωνιά της χώρας ώστε να γίνονται τεστ στους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους, γίνεται μία απλή ...σύσταση ούτε καν για rapid test αλλά για να εξεταστεί η δυνατότητα για rapid test... Και είναι λογικό αφού είναι γνωστό ότι η υποστελέχωση του ΕΟΔΥ, που σε συνθήκες πανδημίας είναι κάτι απολύτως επικίνδυνο, υπάρχει εδώ και μήνες, με το προσωπικό του να είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένο.

Αρα, κάθε δήμος ή Περιφέρεια θα κρίνει εάν μπορεί. Και επειδή δεν θα μπορεί, οι κλιματιζόμενοι χώροι θα μετατρέπονται κυριολεκτικά σε θαλάμους διασποράς του κορονοϊού και μάλιστα για ανθρώπους που εάν νοσήσουν θα παιχτεί η ζωή τους κορόνα - γράμματα. Και μάλιστα, κλιματιζόμενοι χώροι, τους οποίους οι επιστήμονες θεωρούν ως ιδιαίτερα επισφαλείς σχετικά με τον κορονοϊό.

Βρείτε εθελοντές...

- Στην ίδια εγκύκλιο βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και το κερασάκι. Λέει: «Επισημαίνουμε την ανάγκη για συνεργασία σας με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ιδίως για την ενεργοποίηση εθελοντών...».

Αντί να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο προσλήψεων προσωπικού για να καλυφθούν οι τόσο σοβαρές ανάγκες που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή, η κυβέρνηση λέει καθαρά και ξάστερα: «Κόψτε το λαιμό σας και βρείτε εθελοντές»...

«Ατομική ευθύνη»

- Σε ό,τι αφορά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τις περίφημες συστάσεις, εδώ το κοντέρ της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης» κυριολεκτικά σπάει.

«Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο». Οσο για τους εργαζόμενους λέει απλά: «Να αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία». Χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται ότι αυτό θα γίνει πράξη από την εργοδοσία σε χώρους δουλειάς.

Οσο για άτομα υψηλού κινδύνου; Η κυβέρνηση λέει στον λαό: «Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κ.λπ.)». Προσθέτει μάλιστα να αποφευχθούν τα «πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Λες και απευθύνεται σε ...εισοδηματίες

Για τους ηλικιωμένους, πάλι, σαν να απευθύνεται η κυβέρνηση σε εισοδηματίες με κάμποσα ακίνητα ο καθένας, σημειώνεται: «Μετακινήστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών... Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα».


Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

INTIME NEWS

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε χτες η ΕΜΥ. Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα:

Το καιρικό φαινόμενο παραμένει επικίνδυνο, καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης - ελάχιστης θερμοκρασίας) θα είναι μικρό. Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης βδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά μεταξύ 42 και 44 βαθμών, και 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα στη νησιωτική χώρα. Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, με τις ελάχιστες τιμές της να ξεπερνούν τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org