ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας το Συνδικάτο και η δράση του

Μεθοδεύεται η απόλυση του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου.

Κύμα συμπαράστασης από δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, νέα απεργία σήμερα

Την ενιαία και αποφασιστική στάση των εργαζομένων και σωματείων από όλη τη χώρα βρίσκουν απέναντί τους η εταιρεία - εργολάβος «Edilmac» και η «Ελληνικός Χρυσός», που μάταια επιχειρούν να χτυπήσουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) μεθοδεύοντας την απόλυση του προέδρου και του γραμματέα του. Μια επίθεση που λειτουργεί «προειδοποιητικά» για όλη την εργατική τάξη, λίγες μέρες μάλιστα μετά τη νέα συμφωνία παράδοσης του ορυκτού πλούτου της περιοχής στον μονοπωλιακό όμιλο.

Σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι απαντούν με νέα 24ωη απεργία που έχει προκηρυχθεί από το κλαδικό Συνδικάτο αλλά και από τα τρία σωματεία των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός».

Το ΣΕΜΛΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πύλη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας στις 8 το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα μέχρι τη νίκη του αγώνα τους.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της «Edilmac», με μπροστάρη το Συνδικάτο τους, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από 4 Μάρτη, διεκδικώντας αναβαθμισμένα εργατικά δικαιώματα, αυξήσεις στους χαμηλόμισθους και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η απάντηση της εργοδοσίας αντί για μέτρα προστασίας ήταν απολύσεις, ξεκινώντας με δύο εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα, η «Edilmac» έφτασε να χαρακτηρίζει παράνομα τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στις απολύσεις και για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, βγάζοντας έτσι «παράνομες» και τις κινητοποιήσεις!

Εργοδοτική μεθόδευση με στόχο το ίδιο το Συνδικάτο

Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους με νέες στάσεις εργασίας την Παρασκευή 26/3, οπότε η εργοδοσία, μεθοδεύοντας την απόλυση του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου και σε μια σαφή προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, έφτασε στην πρωτοφανή κίνηση να τους ανακοινώσει την απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός»! Επικαλούμενη μάλιστα σχετική απαίτηση της «Ελληνικός Χρυσός», η «Edilmac» απαίτησε από τους δύο συνδικαλιστές «όπως παραδώσετε άμεσα στον φύλακα της εισόδου των εγκαταστάσεων την κάρτα εισόδου σας»...

Οπως καταγγέλλει ο Νίκος Τζανετής, πρόεδρος του Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, «η ενέργεια αυτή αποτελεί μεθόδευση που στόχο έχει να διαλύσει την οργάνωση των εργατών, το σωματείο, επειδή τους ενοχλεί να σηκώνουμε κεφάλι. Επιδιώκουν να επιβάλουν "σιγή ιχθύος" στο εργοτάξιο. Προσπαθούν έτσι να μας τρομοκρατήσουν και να μας φοβίσουν όλους».

Την εργοδοτική επιχείρηση τρομοκράτησης κατήγγειλε αμέσως το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καλώντας την εταιρεία να μην προχωρήσει «στις μονομερείς, εκδικητικές, παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις».

Το ΣΕΜΛΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία, υπερασπιζόμενοι την αγωνιστική δράση των σωματείων στο εργοτάξιο. Παράλληλα εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα που δίνουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» απαιτώντας μέτρα για υγεία και ασφάλεια, προσλήψεις εργαζομένων σε παραγωγικά τμήματα, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν την ανάρμοστη συμπεριφορά των στελεχών της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των σωματείων.

Τα «παράνομα» αιτήματα των εργαζομένων της «Edilmac»

Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεση άρση της απαγόρευσης εισόδου του προέδρου και του γραμματέα του ΣΕΜΛΑ στο εργοτάξιο και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων που διεκδικούν μέσα από τον πολυήμερο αγώνα τους.

Μεταξύ άλλων παλεύουν για: Αμεση επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο, όπως και των σχετικών κανόνων ασφαλείας. Καμία απρεπή συμπεριφορά - απειλή προς εργαζόμενο. Διαλείμματα - χώρους ανάπαυσης (υπόγειο και επιφάνεια), ελέγχους καυσαερίων. Επίσης, αυξήσεις μισθών σε όλους τους χαμηλόμισθους, μηνιαίες αποδοχές με όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις (Σάββατα) και παροχές (μέρες άδειας), καταβολή των αναδρομικών. Πληρωμή ενοικίου κατοικίας για τους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός έδρας. Τήρηση ωραρίων και πληρωμή υπερωριών με επιπλέον προσαύξηση. Λήψη μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό. Προσλήψεις εργατικού και επιστημονικού προσωπικού. Καμία απόλυση εργαζόμενου.

Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας πραγματοποίησε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, θέτοντας τα αιτήματα των εργαζομένων του μεταλλείου στον διευθυντή του υπουργείου, με τον οποίο συναντήθηκε. Οπως σημειώνει η ΟΜΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου «παραδέχτηκε ότι τα αιτήματα των εργαζομένων που διεκδικούν με τις κινητοποιήσεις είναι δίκαια και άπτονται της εργατικής νομοθεσίας».

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, που με δήλωσή εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός», ενώ κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας απέναντι στους συνδικαλιστές. Απαίτησε από την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα, να σταματήσει αυτή η καταχρηστική και παράνομη απόφαση της εταιρείας να απαγορεύει την είσοδο στους συνδικαλιστές». Εμείς, κατέληξε ο Χ. Κατσώτης, «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στη Χαλκιδική». Στη συνάντηση πήραν μέρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης.

Κύμα συμπαράστασης από σωματεία

Δεκάδες είναι τα σωματεία που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στα μεταλλεία, αποτελώντας ασπίδα απέναντι στην εργοδοτική επίθεση. Μέχρι και χτες το μεσημέρι, ψηφίσματα καταδίκης της προσπάθειας να χτυπηθούν το ΣΕΜΛΑ και η δράση του στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής είχαν εκδώσει:

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στον Ομιλο «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού - Συναφών Επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, Ενωση Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης ΠΦΛΘ, Σωματείο Εργαζομένων Νηματουργίας «Βαρβαρέσου», Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος - παράρτημα Β. Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Β. Ελλάδας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, Σύλλογος Εργαζομένων στη «Hyatt Regency», Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου.

Τη συμπαράστασή τους δηλώνουν και οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι της ΛΑΡΚΟ, που εδώ και 15 μήνες βρίσκονται σε διαρκείς και σκληρές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΠΑΜΕ
Η εργοδοτική επίθεση στους μεταλλωρύχους είναι προπομπός της νέας αντεργατικής λαίλαπας

Την αλληλεγγύη του στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, που αντιμετωπίζει την επίθεση των εταιρειών «Edilmac» και «Ελληνικός Χρυσός», εκφράζει το ΠΑΜΕ. Επισημαίνει ότι οι δύο εταιρείες αποτελούν τους «προπομπούς της νέας αντεργατικής λαίλαπας, στην οποία θέλει να σύρει σωματεία και συνδικαλιστές η κυβέρνηση της ΝΔ» και καλεί τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να απαιτήσουν μαζί με το Συνδικάτο να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Οι επιχειρούμενες απολύσεις του προέδρου και του γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος για την αγωνιστική δράση τους στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, για τα δικαιώματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση και για θέματα υγιεινής και ασφάλειας, ΣΣΕ αλλά και ακύρωση απολύσεων άλλων συναδέλφων τους, φανερώνουν τη λύσσα της μεγαλοεργοδοσίας να ξεμπερδέψει από τους αγώνες των εργατών, με την τακτική της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού.

Οι απολύσεις πάνε χέρι χέρι με την παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές, μαζί με τα προκλητικά προνόμια από όλες τις κυβερνήσεις για να τινάξουν στα ύψη κέρδη και εκμετάλλευση.

Απολύσεις που αποτελούν τη συνέχεια της προστασίας που απολαμβάνουν οι εταιρείες από το υπουργείο Εργασίας και τους μηχανισμούς του για να παραμένουν τα ορυχεία άβατο για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, για να μη σηκώσει κανείς εργαζόμενος κεφάλι.

Απολύσεις που επιχειρεί να "ντύσει" σύντομα η κυβέρνηση με το νέο καθεστώς "νομιμότητας" στο ίδιο νομοσχέδιο μαζί με την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή 10ωρης απλήρωτης δουλειάς, τη φίμωση σωματείων και συνδικαλιστών.

Ξέρουν καλά κυβέρνηση, πολυεθνικές και εργολάβοι ότι δεν πρωτοτυπούν. Τα ίδια κάνανε οι "πρόγονοί" τους εδώ και δεκαετίες, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οσο κι αν προσπαθούν να πλασάρουν σαν "πρόοδο" το τσάκισμα των εργατικών διεκδικήσεων και σύγχρονων αναγκών του λαού, η αλήθεια ούτε κρύβεται ούτε αλλάζει. Οι "επενδύσεις" και τα κέρδη τους είναι βαμμένα στο αίμα χιλιάδων εργαζομένων, σε βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας που λυμαίνονται μια χούφτα παράσιτα.

Οι επιθέσεις αυτές είναι ιστορικά καταδικασμένες. Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι ούτε εκβιάζονται ούτε τρομοκρατούνται. Ο αγώνας όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Γιατί επίθεση στους μεταλλωρύχους είναι επίθεση απέναντι σε όλα τα σωματεία και την εργατική τάξη, είναι επίθεση στην πάλη των εργαζομένων για το δίκιο μας και θα απαντηθεί ανάλογα.

Καλούμε όλα τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, απαιτώντας να πάρουν εργολάβοι και πολυεθνική πίσω τις απολύσεις και να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Κάτω τα χέρια από το Συνδικάτο Μεταλλωρύχων Β. Ελλάδος. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Να ικανοποιηθούν τώρα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κερδοφορία σημαίνει τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων

Η ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας σημειώνει: «Λίγες μέρες μετά την ψήφιση της νέας ληστρικής σύμβασης με την "Ελληνικός Χρυσός" στην Ολομέλεια της Βουλής αποδεικνύεται, για ακόμα μια φορά, ότι το έδαφος στο οποίο γίνεται η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτό των περιορισμένων δικαιωμάτων, της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Δηλώνει ότι «τα αιτήματα των εργαζομένων έρχονται σε ρήξη με την κερδοφορία μιας χούφτας παρασίτων που καταληστεύει τον φυσικό ορυκτό πλούτο της χώρας, είναι δίκαια και γι' αυτό δεν μπορούν να τους τρομοκρατήσουν».

Τέλος, σημειώνει: «Αποδεικνύεται ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας και του χρυσού προς όφελος του λαού, με εξασφαλισμένα σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, έχει ως προϋπόθεση ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα διασφαλίσουν μια ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των λίγων».

  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν Αναφορά στον υπουργό Εργασίας το κείμενο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με το οποίο καταγγέλλεται η «Edilmac» για τις πρακτικές τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org