ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΕ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Συμμετείχαν εκπρόσωποι αδελφών Κομμουνιστικών Κομμάτων και φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας μας που αντιδρούν στη μετατροπή της σε φυλακή ψυχών και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους

Από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής
Από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στην εκδήλωση, που συντόνιζε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τις κεντρικές εισηγήσεις έκαναν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην παρέμβασή του ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στις συμφωνίες και τους κανονισμούς που οξύνουν το πρόβλημα και μετατρέπουν τους κατατρεγμένους σε εργαλείο στους γεωπολιτικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Αναφέρθηκε στην υποκρισία της δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ, την ώρα που και αυτή πρωτοστατεί στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν εκατομμύρια από τον τόπο τους.

Στη δική της εισήγηση η Κ. Γεράκη αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική διαχείρισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι το Κόμμα απλώνει το χέρι σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε όλους τους ξεριζωμένους, και τους καλεί στην κοινή πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Παρεμβάσεις από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Ακολούθησε παρέμβαση της Εκίν Σονμές, μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, η οποία αναφέρθηκε στο πώς η αστική τάξη της χώρας της εργαλειοποιεί τους κατατρεγμένους ή τους χρησιμοποιεί για φτηνό εργατικό δυναμικό, καθώς επίσης στο πώς οι Τούρκοι κομμουνιστές χτίζουν δεσμούς με τα ταξικά τους αδέλφια στην κοινή πάλη για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Ο ΓΓ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, Αστορ Γκαρσία, στη δική του παρέμβαση αναφέρθηκε στη δουλειά του Κόμματος με τους μετανάστες, σημειώνοντας ότι εκτός από την καταγγελία του ρόλου της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών εργατών και την αλληλεγγύη σε αυτούς, επιμένουν στην οργάνωση με στόχο την επαναστατική λύση για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού.

Ο Τιμπόρ Τσένκερ, πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, υπογράμμισε ότι οι αυστριακές κυβερνήσεις, οι σοσιαλδημοκράτες, οι συντηρητικοί, η ακροδεξιά υποστηρίζουν μια απάνθρωπη πορεία που στρέφεται ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Από την πλευρά του ο Κάρλ Γκούναρσον, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Σουηδίας, σημείωσε την πάλη του Κόμματός του για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, για να γίνουν και εκείνοι μέρος της πάλης για τον σοσιαλισμό.

Παρεμβάσεις από φορείς και εργαζόμενους

Εκ μέρους του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Ζαφειρίου μίλησε για τη δράση του ΕK και μαζικών φορέων ενάντια στις φυλακές της ΕΕ, καθώς και για τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.

Από τη Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, ο Νίκος Χούλης στάθηκε στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και στη σταθερή αντίθεση των νησιωτών στη μετατροπή των νησιών σε αποθήκες κατατρεγμένων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της Συντονιστικής και των φορέων του νησιών.

Από την πλευρά του ο Μάριος Μπαλωμένος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε τον αγώνα που έδωσαν τα αγωνιστικά σωματεία και οι φορείς του νησιού για τη στήριξη των ταξικών τους αδελφών, των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, απομονώνοντας ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Η Βασιλεία Γιαννούση, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές Δυτικής Μακεδονίας, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εγκλωβισμένοι όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις δομές και τα οποία έχουν κοινή αιτία το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα.

Η Αλεξάνδρα Λάμπρου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων, επεσήμανε την ομηρία που αντιμετωπίζουν οι κατατρεγμένοι εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της Ελλάδας, αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 600.000 μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυσκολία των εργαζομένων στις σχετικές υπηρεσίες να τους εξυπηρετήσουν, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών. Μίλησε επίσης για το ταξικό κριτήριο με το οποίο αντιμετωπίζει το αστικός κράτος τους μετανάστες, καθώς από τη μια υπάρχει η «Golden Visa» των μεγαλοκαπιταλιστών και από την άλλη η άγρια εκμετάλλευση των ...Μανωλάδων.

Ο «Ριζοσπάστης» τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματα τόσο από τις κεντρικές εισηγήσεις όσο και από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των αδελφών κομμάτων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Εγκαίνια νέων φυλακών εγκλωβισμού

Τα εγκαίνια δύο νέων φυλακών της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, το περασμένο Σάββατο σε Λέρο και Κω. Αυτό συμβαίνει λίγα 24ωρα μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τα νέα αιτήματα ασύλου μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών και του Εβρου, όπου και θα οδηγούνταν υποχρεωτικά όλοι οι ξεριζωμένοι για την κατάθεση της αίτησής τους, εγκύκλιος που μετά από την κατακραυγή πάρθηκε πίσω.

Η κίνηση αυτή αποκάλυψε ότι τα πανηγύρια για τη μείωση του αριθμού προσφύγων στα νησιά είναι το προκάλυμμα για τη μεθόδευση του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων σε δομές - φυλακές. Ηδη, στις αρχές του Οκτώβρη εγκαινιάστηκε η δομή της Σάμου και προετοιμάζονται να χτιστούν άλλες δύο σε Λέσβο και Χίο, αγνοώντας τις αντιδράσεις των νησιωτών που δεν θέλουν να μετατραπεί ο τόπος σε φυλακή ψυχών και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους κατατρεγμένους, ζητάνε αυτοί να μπορούν απρόσκοπτα να πηγαίνουν στον τελικό προορισμό τους.

Η λεγόμενη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής. Είναι δυναμικότητας 2.140 ατόμων, η οποία αναλύεται: 960 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες, 600 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης). Ο προϋπολογισμός κατασκευής ήταν 39,36 εκατ. ευρώ. Η δομή στη Λέρο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 60 στρ., στην τοποθεσία Λέπιδα, είναι δυναμικότητας 2.140 ατόμων (1.440 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες, 360 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ) με προϋπολογισμό κατασκευής 35,30 εκατ. ευρώ.

Οι φυλακές στα νησιά και τον Εβρο είναι τύπου στρατοπέδων του ΝΑΤΟ, με εξωτερική περίφραξη ασφαλείας, με την εγκατάσταση στην είσοδο συστημάτων ελέγχου, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης με ταυτότητα και δακτυλικό αποτύπωμα, εγκαταστάσεις κλειστού συστήματος παρακολούθησης.

Ο αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη. Οι φορείς του λαϊκού κινήματος επιβάλλεται να δυναμώσουν την πάλη τους για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, για να καταργηθούν οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν οι δομές - φυλακές, να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε με ευθύνη της ΕΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να φτιαχτούν Επιτροπές Ασύλου και μέσα στην Τουρκία και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Ενισχύουν την καταστολή των ξεριζωμένων με την FRONTEX

Αλλη μια περιοχή της Ευρώπης, όπου οι ξεριζωμένοι των επεμβάσεων, των πολέμων και της εξαθλίωσης που τους έχουν καταδικάσει οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γίνονται «μπαλάκι» στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, είναι το πέρασμα της Θάλασσας της Μάγχης από τη Γαλλία στη Βρετανία. Αυτό όπως και το Αιγαίο μετατρέπονται συχνά σε υγρό τάφο για προσφυγές και μετανάστες, όπως συνέβη στις 24 Νοέμβρη με 27 ανθρώπους, οι περισσότεροι από το Ιράκ (17 άντρες, 7 γυναίκες ανάμεσά τους και μια έγκυος και 3 παιδιά). Με τέτοια γεγονότα φουντώνει κατά περιόδους και η υποκρισία των αστικών κυβερνήσεων δήθεν για το δράμα των προσφύγων.

Τα ζητήματα της «παράτυπης» μετανάστευσης συζητήθηκαν την Κυριακή στο Καλαί (από όπου ξεκινάνε οι ξεριζωμένοι) σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, με τους ομολόγους του, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας και αξιωματούχους της ΕΕ και της Frontex, της αστυνομίας συνόρων. Από τη σύσκεψη είχε αποκλειστεί η Βρετανίδα υπουργός ως απάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στην απαίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον «να επιστρέφονται στη Γαλλία όσοι παράνομα επιχειρούν να περάσουν στη Βρετανία».

Στη συνάντηση αναδείχτηκαν και οι προϋπάρχουσες αντιθέσεις που εκφράστηκαν και με το Brexit και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Νταρμανέν, που είπε: «Η Βρετανία έφυγε από την Ευρώπη, αλλά όχι και από τον κόσμο. Χρειάζεται να εργαστούμε σοβαρά σε αυτά τα θέματα (...) χωρίς να μας κρατά σε ομηρία η βρετανική εσωτερική πολιτική» και ότι «πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να φροντίσει να γίνει λιγότερο ελκυστική, από οικονομικής άποψης, για τους παράτυπους μετανάστες», υπονοώντας ότι μπορούν να εργάζονται χωρίς χαρτιά.

Από την πλευρά της η Bρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ χαρακτήρισε την απουσία της από τη συνάντηση ως «ατυχή», αλλά σημείωσε ότι θα κάνει ξεχωριστές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Τελικά όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Καλαί κατέληξαν σε ένα: Την ενίσχυση της καταστολής κατά των ξεριζωμένων και έτσι η Frontex θα στείλει στη βόρεια ακτογραμμή της Γαλλίας περισσότερες δυνάμεις και αεροπλάνο που θα επιτηρεί «νύχτα και μέρα» για να μην ...ξεμυτίσει κανένας κατατρεγμένος.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ