ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ «MARKET IN» ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αγρια καταστολή με συλλήψεις 12 εργαζομένων για λογαριασμό της εργοδοσίας

Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το απαράδεκτο αστυνομικό χτύπημα και την εργοδοτική ασυδοσία

...και τις συλλήψεις εργαζομένων
...και τις συλλήψεις εργαζομένων
Σε 12 συλλήψεις και χτύπημα των εργαζομένων που έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στο κατάστημα του «Market In» στα Γιάννενα προχώρησε χτες η αστυνομία, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαθέτει για ακόμα μια φορά τις δυνάμεις καταστολής για την υπηρέτηση των αντεργατικών σχεδιασμών της εργοδοσίας.

Η απεργία είχε προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, για τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων της «Καρυπίδης», τα καταστήματα της οποίας μεταβιβάστηκαν στην πράξη στην αλυσίδα «Market In», χωρίς όμως τους εργαζόμενους σε αυτά. Οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την επαναπρόσληψη από τη «Market In».

Το χτεσινό χτύπημα και οι συλλήψεις έγιναν από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας που είχαν επιστρατευτεί από την εργοδοσία για να αντιμετωπιστεί η απεργιακή περιφρούρηση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, ένα μέλος της Διοίκησης του ΕΚΙ, πρόεδροι σωματείων κ.ά. Πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν χτυπήματα, ενώ ένας λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Παρά το όργιο κρατικής καταστολής, οι εργαζόμενοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κατάστημα, το οποίο έμεινε κλειστό, δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και καταγγέλλοντας την κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία με συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στις επιχειρήσεις κάνετε τις πλάτες».

Από τη βίαιη αστυνομική επίθεση...
Από τη βίαιη αστυνομική επίθεση...
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία ξεκίνησε από το «Market In», κατευθύνθηκε στα δικαστήρια όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο. Ο εισαγγελέας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη σπουδή για την «αποκατάσταση της τάξης», ζήτησε να γίνει άμεσα, εκείνη την ώρα, η δίκη των 12 συλληφθέντων, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να γίνει στις 7 Δεκέμβρη, καθώς δεν εμφανίστηκε κανένας μάρτυρας κατηγορίας. Στη συνέχεια, οι 12 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Για χτες εξάλλου ήταν προγραμματισμένη και η εξ αναβολής δίκη των εργαζομένων που συνελήφθησαν την Κυριακή 26/11, η οποία αναβλήθηκε εκ νέου για τις 8 Δεκέμβρη.

Το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο κάλεσε σε νέα συγκέντρωση έξω από το «Market In», όπου ο πρόεδρος του ΕΚΙ, Ν. Εξαρχος, καταδίκασε την καταστολή και διαβάστηκαν σχετικά ψηφίσματα συνδικάτων και φορέων. Ακολούθησε ξανά πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη και πάλι στο Εργατικό Κέντρο.

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων είχε ζητήσει νωρίτερα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, με τηλεφωνική του παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Ν. Τόσκα.

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό έκανε και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή, ζητώντας επίσης να απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες και να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την απεργιακή κινητοποίηση.

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Να τι εννοούν «δίκαιη ανάπτυξη»...

«Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Με πρωτοφανή βία, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στους εργαζόμενους. Με ξύλο "στο ψαχνό", συνέλαβαν 12 άτομα», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του για τα γεγονότα το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
Από τη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια
«Η κυβέρνηση», τονίζει, «για ακόμα μια φορά απέδειξε πώς εννοεί τη "δίκαιη ανάπτυξη". Απέδειξε ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη μεγαλοεργοδοσία όχι απλά επιλέγει να βοηθά τη μεγαλοεργοδοσία, αλλά χρησιμοποιεί και όλους τους μηχανισμούς της, όπως τη "δικαιοσύνη" και τις δυνάμεις καταστολής, για να καθυποτάξει τους εργαζόμενους, για να επιβάλει την τρομοκρατία, την απλήρωτη εργασία και τις απολύσεις στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό άλλωστε θέλουν να ψηφίσουν και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο: Για να σταματήσουν οποιαδήποτε οργάνωση αντίδρασης απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε. Κανένας δεν μπορεί να μένει αμέτοχος, μπροστά στη βία που διαδραματίζεται στην πόλη μας. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να καταδικάσει τα πρωτοφανή γεγονότα».

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων καλεί «να γίνει σε όλους τους χώρους γνωστή η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) πρόκληση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας της "Μarket In". Η μεγαλοεργοδοσία έχει ξεσαλώσει, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έδωσε η κυβέρνηση. Αξιοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, που με μανία επιτέθηκαν και συνέλαβαν τους 12 συναδέλφους.

(...) Νόμος και Τάξη και αυτής της κυβέρνησης όπως και της προηγούμενης είναι η αντιμετώπιση των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.

«MARKET IN όσες κι αν γίνουνε συλλήψεις, εμείς εδώ θα είμαστε μέχρι να κάνετε προσλήψεις»!
«MARKET IN όσες κι αν γίνουνε συλλήψεις, εμείς εδώ θα είμαστε μέχρι να κάνετε προσλήψεις»!
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταγγείλουν την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων του "Καρυπίδη" που διεκδικούν να δοθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους και να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από τους διαδόχους της επιχείρησης».

Το χτεσινό χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων και του αγώνα τους προκάλεσε νέο κύμα καταδίκης από συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις εξέδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λάρισας, Ζακύνθου, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), τα Σωματεία Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Ιωαννίνων, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας - Βόνιτσας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η Ενωση», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, Οικοδόμων Θεσπρωτίας.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το κατάστημα της «Market In» στην οδό Βενιζέλου στο κέντρο, ενώ ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι εργαζόμενοι της «Καρυπίδης» κατήγγειλαν την κλιμάκωση της τρομοκρατίας από την εργοδοσία της «Market In» και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος των εργαζομένων, που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια διεκδικούν τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα τους.

Με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Μας τρομοκρατούν για να υποταχθούμε, με μέτωπο κι αγώνα θα αντισταθούμε», οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας τους, ενώ κάλεσαν κάθε εργαζόμενο να συμπαραταχθεί στο πλευρό τους.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το χτύπημα των ΜΑΤ επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές επιδιώξεις ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων που περιφρουρούσαν την απεργία στα «Market In» στα Γιάννενα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το νέο κι απαράδεκτο χτύπημα της αστυνομίας, με 12 συλλήψεις εργαζομένων, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ν. Εξαρχος, που περιφρουρούσαν την απεργία στα "Market In" και διεκδικούσαν τα αυτονόητα, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων από την εργοδοσία του "Market In", πρώην "Καρυπίδης".

Οι εργαζόμενοι του "Market In", πρώην "Καρυπίδης", βιώνουν όλες αυτές τις μέρες μια άνευ προηγουμένου επίθεση τόσο με το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους από την επιχείρηση, όσο και την καταστολή από το κράτος και την αστυνομία, στο σημείο να συλλαμβάνονται συνδικαλιστές με τη διαδικασία του αυτοφώρου μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επιθετικότητα των ΜΑΤ, που στηρίζει έτσι απροκάλυπτα την εργοδοσία του "Market In", η οποία απολύει, καταδικάζει τους εργαζόμενους στην απληρωσιά και κινείται από πάνω και νομικά εναντίον τους.

Το γεγονός ότι το σημερινό χτύπημα κατά απεργών - εργαζομένων και συνδικαλιστών έγινε σε απεργία κηρυγμένη από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποτελεί επίσης μια επιπλέον απόδειξη για το πώς επιδιώκει η κυβέρνηση να "κλείσει την αξιολόγηση", ποινικοποιώντας τους εργατικούς αγώνες και ξηλώνοντας το δικαίωμα στην απεργία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα "Market In", στα Γιάννινα και παντού, να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να συναντηθούν με την αλληλεγγύη και τις κινητοποιήσεις όλου του λαού. Να δοθεί βροντερή απάντηση με την επιτυχία της πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org