ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δυναμώνουν παζάρια ενόψει και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης

«Η βοήθεια είναι ο μοχλός πίεσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας (που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο), Ανζε Λόγκαρ, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν και τα σχέδια παρέμβασης που εντείνουν και οι Βρυξέλλες, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας και του Ινδο-Ειρηνικού που βρίσκεται στο επίκεντρο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Για το Αφγανιστάν και την οικονομία του, χωρίς τη βοήθεια, το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τους πολίτες της χώρας, αλλά υπάρχει επίσης θέμα προϋποθέσεων» τόνισε, επιβεβαιώνοντας κι αυτός ότι όλων των ειδών η «βοήθεια» που εξετάζεται προς το Αφγανιστάν («ανθρωπιστική», «αναπτυξιακή» κ.τ.λ.) αποτελεί στην πραγματικότητα μοχλό όξυνσης πολύπλευρων παζαριών και ανταγωνισμών, σε βάρος του λαού της χώρας που είναι αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες της 20χρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των προηγούμενων «παρεμβάσεων» της Δύσης.

Οικονομικές προβλέψεις και ο ρόλος των «μεγάλων οικονομιών»

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο διεθνής οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Fitch» εκτίμησε ότι «ο ανησυχητικός σε υψηλό βαθμό τρόπος, με τον οποίο οι δυνάμεις ασφάλειας των ΗΠΑ αποχώρησαν από τη χώρα, και η κατάληψή της από τους Ταλιμπάν θα σημάνουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες για το Αφγανιστάν θα γίνουν δραστικά αισθητές μεσοπρόθεσμα» και σχολίασε ότι «άλλες οικονομίες που αντιμετώπισαν παρόμοιου τύπου πολιτικά σοκ, οδηγήθηκαν σε κατάρρευση των θεσμών».

Στη σχετική έκθεση υπολογίζεται ότι το έτσι κι αλλιώς χαμηλό ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9,7% το 2021 και κατά 5,2% το 2022.

Με ό,τι «παιχνίδι» υπάρχει πάντα γύρω από τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ο «Fitch» προβλέπει από το 2023 αργή ανάπτυξή, 1,2% κατά μέσο όρο, μέχρι και το 2030 (από 6% που ήταν ο μέσος όρος στο διάστημα 2002-2020), επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ένα εναλλακτικό και πιο θετικό οικονομικό σενάριο θα ήταν μια ανάπτυξη που θα κυμαίνεται γύρω στο 2,2% το διάστημα 2023-2030, κάτι που προϋποθέτει ορισμένες μεγάλες οικονομίες, κυρίως η Κίνα και ίσως η Ρωσία, θα δέχονταν τους Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση και θα ξεκινούσαν μεγάλα επενδυτικά σχέδια».

Το «κλίμα αστάθειας», βέβαια, που αποφάσισαν να ενισχύσουν οι ΗΠΑ με την αναδιάταξη των δυνάμεών τους και την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, βάζει πολλούς «αστερίσκους» σε αυτά τα «μεγάλα επενδυτικά σχέδια».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» χαρακτήρισε την Κίνα ως «τον πιο σημαντικό μας εταίρο» που «αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και τεράστια ευκαιρία για εμάς, επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξαναχτίσει τη χώρα μας». Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν «πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να επαναλειτουργήσουν και να εκσυγχρονιστούν. Επιπλέον, η Κίνα είναι το διαβατήριό μας στις αγορές όλου του κόσμου». Επίσης, αναφερόμενος στις σχέσεις των νέων αρχών και με την Ιταλία, ο Μουτζαχίντ είπε ότι «θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις καλές σχέσεις μας με την Ιταλία και ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή σας θα αναγνωρίσει την ισλαμική μας κυβέρνηση».

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο μεταξύ ότι μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν «θα εγερθεί το θέμα της αναγνώρισης των αφγανικών αρχών», ενώ παρατηρώντας ότι οι Ταλιμπάν κάλεσαν να επιστρέψουν οι πρεσβείες ξένων χωρών στην Καμπούλ, επισήμανε ότι «αυτό το μήνυμα δείχνει την ετοιμότητα της ηγεσίας των Ταλιμπάν να αναπτύξει δεσμούς με τη διεθνή κοινότητα». Υπενθύμισε δε ότι η ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Ανακοινώσεις για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Στο μεταξύ, νέα κινητικότητα γύρω και από τους όρους επαναλειτουργίας του αεροδρομίου στην Καμπούλ προμηνύει και η χτεσινή ανακοίνωση του στελέχους των Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, σύμφωνα με το «Tolo News», ότι «το αεροδρόμιο της Καμπούλ με την οικονομική υποστήριξη ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ και την Τουρκία θα λειτουργήσει εντός δύο ημερών».

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, επιδοκιμάζοντας τις «προσπάθειες» Τουρκίας - Κατάρ για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι δεσμευμένη σε «εντατικά διπλωματική εργασία που συνεχίζεται» για να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες και τους Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ που παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Χτες επίσης, ο αμερικανικός όμιλος μεταφοράς χρημάτων «Western Union» ανακοίνωσε ότι επανέφερε «τις υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων στο Αφγανιστάν», κατανοώντας «τις επείγουσες ανάγκες των πελατών μας».

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι, που χτες υποδέχτηκε στην Ντόχα και τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, είπε ότι το Κατάρ «δουλεύει σκληρά» για το θέμα του αεροδρομίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «καμιά συμφωνία».

Ετοιμάζεται η νέα κυβέρνηση

Στο ίδιο το Αφγανιστάν, το στέλεχος των Ταλιμπάν και μέλος της Πολιτιστικής τους Επιτροπής, Αναμουλάχ Σαμανγκανι, δήλωσε σύμφωνα με το αφγανικό δίκτυο «Tolo News» ότι «οι διαβουλεύσεις σχεδόν έχουν τελειώσει για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και έχουν γίνει και οι απαραίτητες συζητήσεις για το υπουργικό συμβούλιο. Η ισλαμική κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί θα αποτελεί πρότυπο για τον λαό».

Ο ίδιος είπε ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Χεμπατουλάχ Ακχουντζάντα,«θα είναι ο ηγέτης της κυβέρνησης και δεν υπάρχει ερώτημα γι' αυτό».

Πρόσθεσε δε ότι «το νέο σύστημα δεν θα είναι ούτε δημοκρατία ούτε εμιράτο. Θα είναι κάτι σαν ισλαμική κυβέρνηση. Ο Χεμπατουλάχ θα είναι στην κορυφή της κυβέρνησης, αλλά δεν θα είναι πρόεδρός της. Θα είναι ηγέτης της χώρας. Κάτω από αυτόν θα υπάρχει πρωθυπουργός ή πρόεδρος που θα βρίσκεται υπό την επίβλεψή του».

Επίσης, ο Αμπντούλ Χανάν Χακάνι, άλλο κορυφαίο στέλεχος των Ταλιμπάν, υποστήριξε ότι ήδη έχουν διοριστεί νέοι υπεύθυνοι στις κρατικές υπηρεσίες κάθε επαρχίας του Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι «υπάρχει κυβερνήτης σε κάθε επαρχία και αστυνομικός διευθυντής σε κάθε επαρχία που εργάζονται με τον πληθυσμό εκεί».

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά την επαρχία Παντζίρ που εξακολουθεί να μην ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπός τους Ζ. Μουτζαχίντ δήλωσε ότι «αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις» με τις δυνάμεις που τους εναντιώνονται, «ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις» και υποστήριξε ότι οι αντίπαλες δυνάμεις «υπέστησαν βαριές απώλειες». Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εκπρόσωπος του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν» (NRFA - της οργάνωσης που έχει σχηματιστεί από δυνάμεις προσκείμενες στον γιο του πρώην αντισοβιετικού διοικητή Μασούντ) υποστήριξε ότι το NRFA διατηρεί τον έλεγχο όλων των διαβάσεων και εισόδων στην περιφέρεια Σοτούλ και οι προσπάθειες των Ταλιμπάν να την καταλάβουν απέτυχαν.


ΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Από την χθεσινή εκδήλωση
Από την χθεσινή εκδήλωση
Το μεγάλο ενδιαφέρον των εργαζομένων και των νέων της πόλης για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, αποτυπώθηκε στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ, που έγινε χτες, με θέμα «Αφγανιστάν: 20 χρόνια στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Συμπεράσματα και διδάγματα για τους λαούς», όπου συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, αλλά και φοιτητές, μαθητές.

Ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους παρευρισκόμενους να κρατάνε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη που «έφυγε» χτες από τη ζωή.

Στην ομιλία του, ο Ελισαίος Βαγενάς στάθηκε στους λόγους για τους οποίους έγινε η ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, «στόχος των ΗΠΑ δεν ήταν ούτε ο λεγόμενος "πόλεμος με την τρομοκρατία", ούτε η "εξαγωγής της δημοκρατίας", αλλά ο έλεγχος της στρατηγικής θέσης που καταλαμβάνει το Αφγανιστάν, που βρίσκεται στο "τρίγωνο" μεγάλων ανταγωνιστών τους (Κίνα, Ρωσία, Ινδία) και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο "σημείο" στη χάραξη νέων ενεργειακών, μεταφορικών δρόμων. Πριν από 20 χρόνια το Κόμμα μας αποκάλυψε αυτά τα ζητήματα, όπως και το ζήτημα του μεγάλου ορυκτού πλούτου, καταρρίπτοντας τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών, που αναπαρήγαγαν τα άλλα ελληνικά κόμματα».


Σε σχέση με την αποχώρηση των Αμερικάνικων στρατευμάτων 20 χρόνια μετά, ανέδειξε πως η αναδιάταξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ υπηρετεί τη συγκέντρωση δυνάμεων σε άλλα μέτωπα και δημιουργεί «βολικό» κλίμα αστάθειας στην Κεντρική Ασία.

Αφού ανέδειξε τις ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων που έδωσαν «γην και ύδωρ» για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στο Αφγανιστάν, σχολίασε την εικόνα του αεροδρομίου στην Καμπούλ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Οταν την επόμενη φορά τα ελληνικά κόμματα του ευρωατλαντισμού μάς μιλήσουν για τους "διαβολικά καλούς" και "ισχυρούς συμμάχους" μας, που τάχατε υπερασπίζονται τα "εθνικά συμφέροντά μας", ας φέρουμε στο μυαλό μας αυτήν την εικόνα του αεροδρομίου στην Καμπούλ. Είναι πέρα για πέρα διδακτική!».

Η ομιλία έκλεισε με το κάλεσμα να ενισχυθεί πιο αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για απεμπλοκή από τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, άρρηκτα δεμένη με την πάλη ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και παρεμβάσεις, αναδεικνύοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που συμμετείχε, αφού η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ελισαίου Βαγενά στην εκδήλωση θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ