ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Με το ... «κουπόνι» για 3 ιατρικές επισκέψεις

Ενα πρόγραμμα - κοροϊδία για τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους «τρέχει» από χτες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το λεγόμενο «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Healthvoucher)» που θα ...παρέχει για 4 μήνες 3 δωρεάν επισκέψεις σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ή σε Κέντρο Υγείας, όπως και εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα. Με αυτήν την κάρτα, ο ανασφάλιστος θα έχει τη «δυνατότητα» να κάνει επίσκεψη σε γιατρό, να τον παραπέμψει σε εξετάσεις και να πάει τα αποτελέσματα στο γιατρό να τα δει. Κι αυτό πρέπει να φροντίσει να το χρειαστεί μέσα στο 4μηνο. Αν χρειαστεί φάρμακα, νοσηλεία, περαιτέρω εξετάσεις, χειρουργείο ή πιο στενή παρακολούθηση, θα πρέπει να πληρώσει σε κάποια δημόσια ή ιδιωτική δομή, ενώ δε διευκρινίζεται αν αφορά όλες τις εξετάσεις και τις πιο εξειδικευμένες. Επίσης, αν χρειαστεί και ο ίδιος και το παιδί του γιατρό ή εξετάσεις μάλλον θα πρέπει να επιλέξει...

Προκλητικό είναι το πρόγραμμα και όσον αφορά την παρακολούθηση εγκυμοσύνης. Αν η γυναίκα προμηθευτεί το κουπόνι, ενώ διανύει το πρώτο τρίμηνο της κύησης δικαιούται 7 επισκέψεις μέχρι τη γέννα, στο δεύτερο τρίμηνο κύησης δικαιούται 5 επισκέψεις και στο τρίτο τρίμηνο δικαιούται 3 επισκέψεις. Τοκετός - εννοείται - πως δε «δικαιολογείται».

Επιπλέον, το πρόγραμμα βάζει εισοδηματικά κριτήρια. Το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ και το άθροισμα εισοδημάτων των δύο συζύγων να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Επίσης, αποκλείονται οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
«Μελετά» την κατάργηση των δομών του ΕΟΠΥΥ

Το υπαρκτό σχέδιο για κατάργηση των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του αποκλειστικά ως αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα φαίνεται πως επισπεύδει η κυβέρνηση, όπως σημείωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής». Οπως είπε, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι περίπου 6.000 γιατροί των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ να μεταταχθούν σε δομές του ΕΣΥ, χωρίς αναφορά στις υπόλοιπες ειδικότητες εργαζομένων.

Το σχέδιο αυτό είναι μέρος μιας συνολικής πολιτικής για ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για Υγεία - Φάρμακο και για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της αγοραπωλησίας υπηρεσιών Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στόχος είναι όλο και λιγότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό να πηγαίνουν σε παροχές Υγείας και σε δημόσιες δομές, το κρατικό χρήμα να ενισχύει τους επιχειρηματίες της Υγείας και όχι μόνο, ενώ ασθενείς και ασφαλισμένοι πληρώνουν πολλαπλά, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Είναι ενδεικτικό πως ο ΕΟΠΥΥ αγόρασε το 2012 υπηρεσίες Υγείας από ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που κόστισαν 832 εκατ. και 432 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (σ.σ. στοιχεία του ΕΟΠΥΥ). Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ταμείων προ ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες κ.λπ.) που φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ μόνο μέχρι τις 31/12/2011. Τα 300 - 400 εκατ. προσεγγίζει το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία - κυρίως λόγω της εκτίναξης των νοσηλίων μέσω της κοστολόγησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια. Επίσης, χρωστά και 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία για νοσήλια μέχρι 31/12/2011.

Τα χρήματα που προφανώς υπάρχουν δίνονται για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αυτό κάθε άλλο παρά προς όφελος των ασφαλισμένων και των ασθενών είναι, αφού «απομυζεί» τις εισφορές και το λαϊκό εισόδημα. Οι περικοπές στις παροχές του ΕΟΠΥΥ είναι συνεχείς. Στις συμμετοχές που επιβαρύνουν ήδη τους ασφαλισμένους - 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις και 30% - 50% στο συνολικό κόστος νοσηλείας - δεν αποκλείεται να μπει και πλαφόν. Δηλαδή, ένα ελάχιστο πακέτο εξετάσεων ανάλογα με την πάθηση, όπου ο ασφαλισμένος να πληρώνει ξανά απευθείας από την τσέπη του όποια εξέταση δε συμπεριλαμβάνεται. Γι' αυτό είναι αναγκαίο σήμερα το κράτος - και όχι τα Ταμεία - να αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη και τη χρηματοδότηση των δομών Υγείας. Να αναπτυχθούν νέες, σύγχρονες υπηρεσίες όλων των βαθμίδων, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και φυσικά όλοι να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαντούν με συγκεντρώσεις και στάση εργασίας

Με κινητοποιήσεις και «άνοιγμα» του αγώνα τους προς τους ασθενείς και τους κατοίκους των περιοχών απαντούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που καταργούνται. Για αύριο, Τετάρτη, έχει προκηρυχθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία σχεδιάζεται να κλείσουν άμεσα, και θα συγκεντρωθούν στις 11.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Χτες από το πρωί εργαζόμενοι της «Πολυκλινικής» συγκεντρώθηκαν έξω από το κλειστό νοσοκομείο και μαζί με φορείς, φοιτητές των σχολών Υγείας και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων έκαναν συμβολική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας, φωνάζοντας: «Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις, τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις». Σε ολοήμερη συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», που επίσης από χτες είναι κλειστό, προχώρησαν οι εργαζόμενοι μαζί με ασθενείς, κατοίκους, εργαζόμενους από άλλους κλάδους, σωματεία άλλων νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής, καθώς και τις Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Πατησίων». Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Θριάσιο» αποφάσισε: Σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. ως τη λήξη της βάρδιας) και αναχώρηση με πούλμαν για το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», όπου θα συμμετέχουν σε συγκέντρωση. Αύριο στάση εργασίας (11 π.μ. ως τη λήξη της βάρδιας) και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, και την Πέμπτη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. Νέα γενική συνέλευση την Παρασκευή.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί στη σημερινή απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα:

«Η "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" έχει εφαρμοστεί δεκαετίες πριν, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε χώρες της ΕΕ, τόσο από νεοφιλελεύθερες όσο και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Το φαινόμενο της "περιστρεφόμενης πόρτας", τα δεκάδες ράντζα στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, το θεραπευτικό χάσμα, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα συνθέτουν το ζοφερό τοπίο όπου και αν εφαρμόστηκε».

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το νοσοκομείο «Παναγία» πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αύριο Τετάρτη, προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση και πορεία προς το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος».
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Τετράωρες στάσεις εργασίας κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου «ΕΥΡΩΠΗ» και «ΑΡΓΟΣ» ενάντια στις μειώσεις στους μισθούς. Διεκδικούν την άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων επιδομάτων και μισθών από την «ΕΥΡΩΠΗ» και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει τουλάχιστον ό,τι προβλέπει και η τελευταία τους Σύμβαση.

ΟΤΑ: Δικάζονται σήμερα 35 μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπως αυτό ήταν συγκροτημένο τον Οκτώβρη του 2011. Οι συνδικαλιστές, ανάμεσά τους και επτά στελέχη του ΠΑΜΕ, διώκονται για τις πολυήμερες απεργίες του κλάδου, την περίοδο εκείνη, με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου), ενώ πανελλαδική στάση τις ίδιες ώρες έχει κηρύξει η ΠΟΕ - ΟΤΑ. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής θα συμμετάσχει με δικό του μπλοκ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει στις 11.30 το πρωί, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (κτίριο 9).

ΕΛΒΟ: Συγκέντρωση και πορεία, με αφετηρία το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, προγραμματίζουν για σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ. Από σήμερα, εξάλλου, προχωρούν και σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται.

ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Σκοτώθηκε οδηγός

Τελευταίο μεροκάματο, αυτό της Παρασκευής 30 Αυγούστου, για τον οδηγό Χαράλαμπο Βίγκο 52 χρόνων, που σκοτώθηκε στον ΑΗΣ Μεγαλούπολης, όταν το φορτηγό που οδηγούσε έπεσε στο κενό, την ώρα που επιχειρούσε να αδειάσει το φορτίο του. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη έρχεται λίγες μέρες μετά το θάνατο άλλου εργαζομένου σε εργολαβία στον ΑΗΣ στην Κοζάνη.

Με αφορμή το δυστύχημα η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Πρόκειται για εργοδοτικό έγκλημα και είναι το αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, μέρος της οποίας είναι η απελευθέρωση της ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι ουσιαστική και ολοκληρωμένη, όταν η οργάνωση της παραγωγής γίνεται με γνώμονα το κέρδος (...) στο χώρο των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης φαίνονται τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης και της λειτουργίας της ΔΕΗ με βάση το κέρδος. Οι εκπτώσεις στα μέτρα ασφάλειας, η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη συντήρησης των μηχανημάτων, η εργασία των εργαζόμενων χωρίς εκπαίδευση, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή οι βασικές αιτίες που στοιχίζουν τη ζωή και επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων, καθώς και το ακριβό ρεύμα για το λαό, είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ