ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συστράτευση για να προχωρήσουν οι ανατροπές

Βλέπει επικοινωνιακούς ελιγμούς της κυβέρνησης πίσω από τις συζητήσεις με την τρόικα και την καλεί να επισπεύσει τα αποφασισμένα μέτρα

Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να αξιοποιήσει τα αδιέξοδα στην καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης, για να μεγαλώσει τα ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική. Κανένας φόβος, ταξική οργάνωση παντού και συμπόρευση με το ΚΚΕ
Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να αξιοποιήσει τα αδιέξοδα στην καπιταλιστική διαχείριση της κρίσης, για να μεγαλώσει τα ρήγματα στην κυρίαρχη πολιτική. Κανένας φόβος, ταξική οργάνωση παντού και συμπόρευση με το ΚΚΕ
Να προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, προτρέπει την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, θεωρώντας δεδομένη τη δική της σύμπλευση και στήριξη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε «υποδείξεις προς τον εαυτό του και την κυβέρνηση» τα όσα είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ψηφισθέντων βάρβαρων μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, που καταδικάζουν σε μόνιμη φτώχεια το λαό και τσακίζουν τα δικαιώματά του. Το μήνυμα δηλαδή που έστειλε για ακόμα μια φορά η ηγεσία της ΝΔ είναι ότι θα συνεχίσει να βάζει γερές πλάτες όπως έκανε μέχρι τώρα, για να περάσουν τα άγρια μέτρα, επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «δεν εμποδίζει την κυβέρνηση η (εικονική) έλλειψη συναίνεσης».

Την ίδια στιγμή επικρίνει την κυβέρνηση επειδή καθυστερεί την υλοποίηση των μέτρων προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Μεταθέτουν τις συνομιλίες με την τρόικα, για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει... "τεχνικές εργασίες"», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα».

Η ΝΔ διαπιστώνει δημαγωγικά ότι οι κυβερνώντες «έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους», ενώ «επιβεβαιώθηκαν όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις της ΝΔ και του Α. Σαμαρά». Την ίδια ώρα συστρατεύεται επί της ουσίας με την κυβέρνηση στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου, έχοντας ήδη καταστήσει σαφές ότι συμφωνεί πλήρως με τα σημαντικότερα, όπως η εργασιακή εφεδρεία, η συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου, ενιαίο μισθολόγιο και δραστικός περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα άλλα κόμματα

Για «ευτράπελες καταστάσεις με τραγικά ενδεχόμενα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, επαναφέροντας με την ευκαιρία την πρότασή του για «συλλογική προσπάθεια» απ' όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα. Σε συνεντεύξεις του (ρ/σ «ΡΙΑΛ» και «Ράδιο 9) χαρακτήρισε τη «διαφωνία με την τρόικα» σαν μια «πάρα πολύ βολική εξέλιξη για το ΠΑΣΟΚ» και έδωσε δίκιο στην τρόικα καθώς όπως ισχυρίστηκε, προκαλώντας το λαό, «συμφωνήσαμε ορισμένα μέτρα με την τρόικα (...) δεν εφαρμόσαμε τίποτα από αυτά που συμφωνήσαμε». Τέλος, εκτίμησε ότι οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά» και κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση επιμένει στην εφιαλτική πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» παρότι «στο τούνελ της κυβερνητικής πολιτικής δεν υπάρχει διέξοδος, παρά μόνο νέες "διαπραγματεύσεις" με την τρόικα, νέα μέτρα, νέα αποτυχία στους στόχους και συνέχεια σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι η προσπάθεια του Ε. Βενιζέλου «να κατευνάσει την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Βαθαίνει απελπιστικά η ύφεση και δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Πρέπει άμεσα να αναληφθεί μια πολιτική πρωτοβουλία για ένα διακρατικό ευρωπαϊκό διακανονισμό του ελληνικού χρέους».

Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Ντ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση πως «ούτε έκανε ούτε ήθελε να κάνει τη δουλειά της» και συμπλήρωσε ότι «απέναντι σε μια κυβέρνηση που παραπαίει, έναν πρωθυπουργό που απουσιάζει, έναν υπουργό Οικονομίας που στήνει καυγάδες και επικοινωνιακές παραστάσεις και μια αξιωματική αντιπολίτευση που λέει στον καθένα αυτά που θέλει να ακούσει, ο λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ανοίγοντας νέους δρόμους»! Η Ντ. Μπακογιάννη αξιώνει επί της ουσίας απ' το λαό να στηρίξει δυνάμεις που για το μόνο που δεσμεύονται είναι για διαχείριση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμάκωση μέτρων και εκβιασμών

Κορυφώνεται η προπαγάνδα για να συμβιβαστεί ο λαός με τη βίαιη χρεοκοπία του

Σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με την επιβολή των «διαρθρωτικών» ανατροπών, προχωρά η κυβέρνηση, ενώ επαναφέρει τον εκβιασμό της χρεοκοπίας της χώρας, επιδιώκοντας την υποταγή των εργαζομένων στα νέα βάρβαρα μέτρα και τη μόνιμη πτώχευση της λαϊκής οικογένειας.

«Προχωράμε στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος», σημείωνε χτες το Μέγαρο Μαξίμου σε όλους τους τόνους με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να αποκλείουν το σενάριο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η διακοπή των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και η μετάθεση της καταβολής της 6ης δόσης του δανείου, που ήταν να δοθεί στις αρχές Σεπτέμβρη, πυροδότησε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αφού το «πρόγραμμα δεν βγαίνει», όπως ισχυρίζονταν βουλευτές της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών, υποστηρίζοντας ότι «τίποτε δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα, από το να προκαλέσουμε τώρα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα» και τάχτηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών. Σ' αυτό το μήκος κύματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί και σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο «Τάε-Κβο-Ντο» στο Φάληρο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «Μέγκα», ξόρκισε τις εκλογές και ισχυρίστηκε ότι η «διακοπή των διαπραγματεύσεων οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» που δέχτηκε η κυβέρνηση από την τρόικα. «Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις», υποστήριξε ο ίδιος για να αποπροσανατολίσει το λαό. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το παιχνίδι των βολικών «πιέσεων» από την τρόικα, προκειμένου να εμφανιστεί ότι δήθεν «αντιστέκεται στην επιβολή πρόσθετων μέτρων», τα οποία ήδη επεξεργάζεται, προκειμένου να χειραγωγήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της.

Αφοβος λαός

Με αφορμή την πορεία των συνεννοήσεων με την τρόικα, τα αστικά επιτελεία επαναφέρουν τον εκβιασμό της 6ης δόσης του δανείου, κινδυνολογώντας ότι η παραμικρή καθυστέρηση ή αναβολή στην καταβολή της, θα σημάνει τη χρεοκοπία της χώρας. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της απειλούν ότι τα αντιδραστικά μέτρα, που έχουν αποφασιστεί εντός και εκτός Μεσοπρόθεσμου, πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας, χωρίς αντιδράσεις, αφού «τίποτε δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα, από το να προκαλέσουμε τώρα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα», όπως είπε χτες ο Ε. Βενιζέλος. Δηλαδή, υποταγή στα μέτρα και στα χειρότερα που έρχονται, προκειμένου να μην προκληθεί «πολιτική αστάθεια» και χρεοκοπήσει η χώρα.

Κοροϊδεύουν το λαό, που έχει ήδη χρεοκοπήσει, μέσα από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τα αλλεπάλληλα χαράτσια, το βάθεμα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Παιδείας, της ανεργίας που μεγαλώνει. Του λένε ότι το χρέος είναι το πρόβλημα και πως πρέπει να συμβιβαστεί με τα μέτρα που θα φέρνει κάθε επόμενη δόση του δανείου, ή κάθε επόμενο δάνειο, προκειμένου να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Ομως, κάθε εκατοστό ανοχής που κερδίζει από το λαό αυτή η πολιτική, την οποία συνυπηρετούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., σημαίνει επιπλέον ανατροπές και πιο βαθιά φτώχεια για τα λαϊκά στρώματα. Σημαίνει νέα κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών, νέα προγράμματα για την πριμοδότηση των μεγαλοεπιχειρήσεων, νέοι πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Αμυνα σήμερα σημαίνει αντεπίθεση. Ο λαός κανένα φόβο δεν πρέπει να αισθάνεται για την πολιτική αστάθεια, την οποία ξορκίζουν τα αστικά επιτελεία. Αδύναμη αντιλαϊκή κυβέρνηση και «αντιπολίτευση» σημαίνει κέρδος για το λαό και καλύτερες προϋποθέσεις να οργανώσει με αποτελεσματικότητα την αντεπίθεσή του. Τι κέρδος μπορούν να έχουν τα λαϊκά στρώματα από μια σταθερή κυβέρνηση που με μίσος θα σαρώνει κάθε δικαίωμά τους; Κανένα απολύτως. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο τώρα απεργάζονται σενάρια συγκυβέρνησης και κυβερνητικής συνεργασίας. Ξέρουν ότι χρειάζονται «πυρ ομαδόν» για να κάμψουν την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Κανένας φόβος απέναντι στην προπαγάνδα περί πτώχευσης. Αφορά το κεφάλαιο και όχι το λαό. Ο λαός άφοβος να καθορίσει τις εξελίξεις. Με συμμαχία και συμπόρευση με το ΚΚΕ, στους αγώνες και στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.


Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ