ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /28
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Νέες δεσμεύσεις για αντι -«μεταρρυθμίσεις»

Το δεύτερο κύμα των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» είναι η νέα δέσμευση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κρατάει ερμητικά κλειστά τα αυτιά και τα μάτια του απέναντι στις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ θα ανανεώσει το πρόγραμμα των βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, επιχειρώντας όμως ταυτόχρονα ως «καλός διαχειριστής» να πείσει τις λαϊκές μάζες ότι αυτός είναι «ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση».

Εχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη της άρχουσας τάξης, κυρίως λόγω της «τόλμης» του να περάσει το καλοκαίρι τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων (κατάργηση 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες), στο ωράριο των καταστημάτων και την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει το ίδιο «αποφασιστικά» στις επόμενες αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, με αιχμή τις ΔΕΚΟ.

Η ικανοποίηση της πλουτοκρατίας για το αντιλαϊκό «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης εκφράστηκε με έκδηλο τρόπο στις συνομιλίες που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής με την ηγεσία των βιομηχάνων. Ο συνήθως λαλίστατος πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος φάνηκε να είχε ...«ξεμείνει» από αιτήματα, στρέφοντας την προσοχή του και την αγωνία του στην «αποτελεσματικότητα» των «τομών και μεταρρυθμίσεων» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Καραμανλή! Εμφανίστηκε απολύτως σίγουρος ότι οι «μεταρρυθμίσεις» θα συνεχιστούν «και στο μέλλον» και έσπευσε να «αγκαλιάσει» την κυβέρνηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει υπερφαλαγγίσει τα αιτήματα του ΣΕΒ, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους βιομήχανους. Το γεγονός ότι συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν, αν και «χαμηλόφωνα» πλέον, ως «άτολμες» τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, μάλλον ως χείρα βοήθειας προς την κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού έτσι διευκολύνουν την κυβέρνηση να δείξει στους από κάτω πως τάχα «και τα αφεντικά δεν είναι ευχαριστημένα». Η πραγματικότητα όμως ότι, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γ. Μυλωνάς, «αυτό το έντονο κύμα μεταρρυθμίσεων που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό σίγουρα θα μας επηρεάσει θετικά» (σ.σ. τους βιομήχανους)...

Την ίδια στιγμή, απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα στο ορατό, πριν τις επόμενες εκλογές, μέλλον. Αίφνης όταν πρόκειται για αιτήματα και ανάγκες των εργαζομένων η κυβέρνηση θυμάται τις «αντοχές της οικονομίας», το έλλειμμα και το χρέος της χώρας κ.ο.κ. Προφανώς στους εργαζόμενους απευθυνόταν η χτεσινή δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη ότι «η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη», εννοώντας σαφώς ότι δεν πρόκειται να αλλάξει επί το φιλολαϊκότερον...

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική για το ... καλό του τόπου

«Σύνθεση απόψεων» η κυβερνητική πολιτική, υποστήριξε ο Γ. Αλογοσκούφης, κι ας είναι μονίμως χαμένοι οι εργαζόμενοι

Με δυσκολία συγκρατούσαν χτες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, την ικανοποίησή τους οι εκπρόσωποι των μεγαλοβιομηχάνων για τα όσα συμβαίνουν και όσα θα ακολουθήσουν στην οικονομική πολιτική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη περί:

  • «Δεδομένης» οικονομικής πολιτικής, που «αποδίδει»:
  • «Ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης», που θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό που γίνεται «είναι το καλύτερο δυνατό».
  • Μείωση της ανεργίας και των ...δημοσιονομικών ελλειμμάτων
  • και γενικότερης πολιτικής, που είναι ...«μια σύνθεση απόψεων».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος, εγκαταλείποντας προσωρινά την κριτική του Συνδέσμου περί «ανικανότητας» και «ατολμίας», επιβράβευσε τις δηλώσεις του υπουργού και την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας έξω από το Μαξίμου: «Εμείς, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης, έχουμε όλη τη συναίσθηση της ευθύνης μας, την οποία έχουμε οριοθετήσει και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που είναι για το καλό του τόπου».

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος των μεγαλοβιομηχάνων δεν είχε αφήσει περιθώρια αμφιβολίας για την ικανοποίησή τους: «Είναι προφανές ότι διανύουμε μια περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων, η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Από την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των μέτρων θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας». Εκφράζοντας και μια έμμεση ανησυχία για τις αντιδράσεις που προκαλεί η σκληρή πολιτική εναντίον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, πρόσθεσε ότι «ευθύνη γι' αυτό έχουμε όλοι μας. Και δεν εννοώ μόνο όσοι κυβερνούν τη χώρα, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Ετσι, η «σύνθεση απόψεων», που περιέργως δίνει όλο και περισσότερα στους βιομήχανους και αφαιρεί από τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ και τους μικρούς αγρότες, διευρύνει την «ελαστική» εργασία και τους μισθούς ένδειας με αντικαταβολή την ανατάραξη των στοιχείων ανεργίας του ΟΑΕΔ, βρίσκει ολόθερμη υποστήριξη από το αδηφάγο μεγάλο κεφάλαιο. Και αυτό εξηγείται εύκολα, παρά την «γκρίνια» των βιομηχάνων που θα συνεχιστεί σε άλλους «τόνους», με τα δισ. ευρώ που θα αποκομίσουν από άμεσες και έμμεσες χρηματοδοτήσεις, από το φορολογικό, τον «αναπτυξιακό» νόμο, ακόμη και τα επιπλέον 271 εκατ. ευρώ που θα εισπράξουν για την «απασχόληση» από τον ΟΑΕΔ!

«Εποικοδομητική» εξάλλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή και ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Γ. Μυλωνάς. «Το κλίμα ήταν πολύ καλό», πρόσθεσε, έχοντας ζητήσει - και πετυχαίνοντας - επιτάχυνση της δημιουργίας «Ζώνης Καινοτομίας». Ζήτησαν ακόμη «Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου» και αναδιάρθρωση των Περιφερειών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στο πλευρό των βιομηχάνων

«Ο πρόεδρος μάς υποστηρίζει στα βασικά μας θέματα». Αυτό δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας Γ. Μυλωνάς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του κόμματος του, η οποία άρρηκτα συνδεμένη με την προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ταυτίστηκε πλήρως με τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και γι' αυτό ακριβώς το λόγο «εισέπραξε» και την ικανοποίησή τους.

Μάλιστα ο πρόεδρος του βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, τόνισε ότι επισκέφτηκε τον Γ. Παπανδρέου στην Αθήνα και δεν περίμενε να ανέβει ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθούν, προκειμένου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα «στρατηγικά ζητήματα» που αφορούν τους μεγαλοκεφαλαιούχους να τα «λάβει υπόψη του, στις ανακοινώσεις, τις ομιλίες και τις δηλώσεις που θα κάνει στη Θεσσαλονίκη»!!

Αφού εξασφάλισε τη συναίνεση του Γ. Παπανδρέου, στην προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, ο Γ. Μυλωνάς, ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να στηρίξει την «περιφερειακή ανάπτυξη» της «επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος», με προτάσεις για νέες επιχορηγήσεις «στο πλαίσιο του Δ' ΚΠΣ». Επίσης ο πρόεδρος των βιομηχάνων ζήτησε «ειδικό καθεστώς» για τις επιχειρήσεις «στις παραμεθόριες περιοχές», ουσιαστικά δηλαδή να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ νέες φοροαπαλλαγές, που όπως υποστήριξε θα «διευκολυνθούν» οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις για «να μην μετακινούνται ολικώς ή μερικώς στα Βαλκάνια».

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με βιοτέχνες και εξαγωγείς της Βορείου Ελλάδος, καθώς και με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ενόψει της ΔΕΘ.

Ο Γ. Παπανδρέου άκουσε και τα προβλήματα των εργαζομένων, έτσι όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Ν. Γιαννόπουλος. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΕΚΘ, δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου ...υποσχέθηκε ότι «θα είναι δίπλα στα προβλήματα και ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ ΕΚΘ και προέδρου, ώστε να έχει μια καλύτερη επαφή, αλλά και μια καλύτερη γνώμη για τα προβλήματα και πώς θα λυθούν».

Την κατανόηση του Γ. Παπανδρέου εισέπραξαν και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Στ. Ζαχαρέλη, ο Γ. Παπανδρέου «διέγνωσε ότι έπρεπε να γίνουν κινήσεις και πράξεις οι οποίες δεν έγιναν» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις...

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Ευγ. Πλαλής, δήλωσε πως ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν «αντικίνητρα στις εξαγωγές».

Εξάλλου σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στο στάδιο του «Ταεκβοντό» στο Φάληρο, απουσία πάντως του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ