ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Eurokinissi

Η πολιτική της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού ορίζεται απ' την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και την απαράδεκτη συμφωνία της με την Τουρκία, για καταστολή στα σύνορα, εγκλωβισμό τους στη χώρα πρώτης υποδοχής, επαναπροωθήσεις κ.ά.

Αυτό προκύπτει απ' τη συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο του ΚΥΣΕΑ και τα μέτρα που αποφάσισε για τη διαχείριση της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων σε κολαστήρια τύπου Μόριας, όπως η μετακίνηση προσφύγων από το ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο άλλο, η ένταση της καταστολής και η ενίσχυση του μηχανισμού απελάσεων.

Οι δράσεις που αποφασίστηκαν, όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, αλλά ενισχύουν την καταστολή εναντίον των κατατρεγμένων, τόσο με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την παροχή ασύλου, όσο και με ταχύτατες απελάσεις. «Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας», όπως ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και στην ενδυνάμωση της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

1. Μεταφορά αριθμού μεταναστών και προσφύγων από τις δομές των νησιών σε αυτές της ενδοχώρας.

2. Αμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επίκειται τις επόμενες βδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) που θα διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

6. Αμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών - προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Μιλώντας χτες στον «Alpha 9,89», ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι πλέον θα προταχτεί η εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού στις περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα, όπως αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ και στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Ο υπουργός έκρινε σκόπιμο να υποστηρίξει ότι «η απώθηση δεν είναι κομμάτι του διεθνούς δικαίου και δεν είναι κομμάτι των μέτρων τα οποία η Ελλάδα υλοποιεί», ωστόσο για το ρόλο του ΠΝ ξεκαθάρισε ότι αφορά «τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της χώρας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κλήση του Τούρκου πρέσβη στο ΥΠΕΞ και απαντώντας σε ερώτημα για «τις κάνουλες» που «ο Ερντογάν άνοιξε πάλι για να μας πιέσει», ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «απόλυτη βεβαιότητα σε αυτά τα θέματα δεν μπορούμε να έχουμε». Να σημειωθεί ότι μιλώντας για την αύξηση των προσφυγικών ροών, είπε ότι «γυρίσαμε πάλι στην κατάσταση του '12, δηλαδή 500 και άτομα στη Μυτιλήνη και 700 σχεδόν συνολικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το δρόμο γι' αυτήν την πολιτική

Ευκαιρία να ωραιοποιήσει τη δική του πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, που ωστόσο κλιμακώνουν μια πολιτική που η δική του κυβέρνηση χάραξε στο πλαίσιο της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και της κατάπτυστης συμφωνίας της με την Τουρκία, που οδήγησε στον εγκλωβισμό χιλιάδων στα ελληνικά νησιά. Προσπερνώντας αυτή την κατάσταση, για την οποία φέρει την ευθύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στα κεραμίδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζουν τα μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ το Σάββατο.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Ψυχογιός, ανέφερε σε δήλωσή του: «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό μάς δημιουργούν εύλογα αυξημένη ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να διαχειριστεί το ζήτημα. Είναι σαφές ότι η ΝΔ το αντιμετωπίζει κυρίως ως θέμα διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ως θέμα εθνικής άμυνας, γι' αυτό και συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Μία τέτοια τακτική σαφώς απομακρύνει τη χώρα μας από τη γραμμή που είχε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Παραπέρα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ακολούθησε μια μεταναστευτική πολιτική με γνώμονα την αλληλεγγύη, το διεθνές δίκαιο και τις πολιτικές ένταξης», την οποία αντιπαρέθεσε σε αυτή της ΝΔ, στην οποία καταλόγισε «αντίδραση καθυστερημένη και σπασμωδική, φοβική και κοντόφθαλμη που επενδύει στην αποτροπή και τον περιορισμό των δικαιωμάτων».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση στα νησιά

Τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καταγγέλλει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αυτές τις μέρες αποδεικνύει ότι τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί της Τουρκίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πλήττουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους νησιώτες. Αλλωστε, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, για την οποία η ΕΕ και οι εναλλάξ κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πίνουν νερό στο όνομά της, έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό έρχονται να κουμπώσουν με τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με την κοινή απαρέγκλιτη υλοποίηση της αντιδραστικής Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καταδικάζουν σε εγκλωβισμό στα νησιά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες σε απάνθρωπες συνθήκες στα hot spots με τις προδιαγραφές τύπου Μόριας της ΕΕ.

Η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα "ασπιρίνες" σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων. Το ίδιο και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων δεν αποτελεί λύση. Πολύ περισσότερο όταν χιλιάδες ζουν σε ακατάλληλες δομές, ακόμη και σε Αστυνομικά Τμήματα, ή βρίσκονται υπό κράτηση.

Η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής, όπως και η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των "επιστροφών" (βλ. απελάσεις). Εκεί κατευθύνεται άλλωστε μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ χρηματοδοτείται αδρά η ασύδοτη και γεμάτη ερωτήματα δράση των ΜΚΟ. Η δε πολιτική της καταστολής αλλά και των φαστ τρακ απελάσεων είναι που θρέφει τα δουλεμπορικά και άλλα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα για:

-- Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Εβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους;

-- Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος, και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β' βαθμού εξέτασης ασύλου;

-- Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ